Last news in Fakti

28 Октомври, 2023 03:13 4 956 95

28 октомври 1940 г. Премиерът на Гърция Йоанис Метаксас казва "ОХИ" на Бенито Мусолини

  • гърция-
  • война-
  • италия-
  • ултиматум-
  • мусолини

Коринтският канал и военноморската база Превеза също са бомбардирани

28 октомври 1940 г. Премиерът на Гърция Йоанис Метаксас казва "ОХИ" на Бенито Мусолини - 1
Снимка: Архив

На 28 октомври 1940 година Атина отговаря с "Не" на искането на Мусолини за преминаване на войските през гръцка територия. Денят Охи се празнува от всички гръцки общности по света с военни паради, като в Гърция пищни парад има в столицата Атина и в Солун.

Решението за нападение срещу Гърция се взима още на 15 октомври от фашистките сили, но Хитлер и неговите съветници не приемат страната за трудна цел. Единствената ни пречка са калните ѝ пътища” казват без колебание. По тази причина денят за нападение се мести на 28 октомври, припомня академия "Олимпия".

Ултиматумът е представен на разсъмване след спорове в германското посолство в Атина от страна на италианския посланик в Атина Емануеле Граци. В ултиматума се изисква от Гърция или да разреши на войските на Оста да влязат на територията на Гърция и да заемат „стратегически позиции“, или в противен случай да бъде обявена война.

Отговорът е кратък: όχι (чете се охи и означава Не). В утрото на 28 октомври гръцкото население, независимо от политиците си, излиза на улиците, скандирайки „Охи“. От 1942 г. този ден се отбелязва като Деня Охи.

В отговор на отказа на премиера Йоанис Метаксас италианските войски, разположени на територията на Албания, която вече е била окупирана по онова време от Италия, в 05:30 ч. сутринта атакуват гръцките погранични пунктове.

В утрото на 28 октомври 1940 г. Атина се събужда от сирените на противовъздушната отбрана и всички гърци скандират категоричното «όχι». В 9:30 сутринта се извършват първите въздушни бомбардировки в Пирея без последствия, докато в Патра има загинали. Коринтският канал и военноморската база Превеза също са бомбардирани. В следобедните часове на 28 октомври Мусолини с гордост съобщава на Хитлер за атаката срещу Гърция.

Първоначално италианската армия постига успехи, настъпвайки на гръцка територия, но те впоследствие са разбити и изтласкани от Епир, като военните действия се пренасят на албанска територия. Това принуждава Хитлер да се намеси на страната на своя съюзник Мусолини.

След като гърците успяват да отблъснат армията на Мусолини, през пролетта на 1941 година Великобритания решава да ги подкрепи допълнително, като за целта изпраща в страната експедиционен корпус, състоящ се предимно от новозеландски и австралийски войници. Така окончателното поражение на Италия изглежда едва ли не неизбежно, припомня "Дойче веле".

Тази опасност, но и страхът, че от Северна Гърция британците биха могли да бомбардират тъй важните за нападението срещу СССР нефтени полета в Румъния, подтикват Хитлер към решението да започне една война, която всъщност не иска. На 6 април 1941 година германските войски нападат Гърция и (по други причини) Югославия. Гърция е разделена на три окупационни зони. Атина, Солун, Източна Тракия, завладеният от десантните войски Крит и няколко острова в Егейско море се падат на Германия, чиито войски на Балканите се състоят предимно от австрийски войници. Източната част от гръцка Македония, както и почти цяла Тракия са окупирани и анексирани от България. Остатъкът е за Италия.

Всички окупационни войски извършват престъпления, но особено жестоки са българите и германците. София води насилствена политика на българизиране и залага на систематичните прокуждания, като целта ѝ е да насели окупираните територии с български селяни. За военните престъпления на България в Гърция могат да се изпишат цели книги. А за германските зверства - още повече. Частите на СС и на Вермахта извършват множество масови кланета, най-известните сред които са в Комено, Калаврита и Дистомо. При клането в Комено през август 1943 година нацистите избиват над 300 души, сред които и много жени и деца. През декември 1943 година войници от СС избиват в Калаврита почти 500 мъже, а през юни 1944 година в Дистомо са екзекутирани над 200 мъже, жени и деца.

Кланетата в Комено, Калаврита и Дистомо са замислени като отмъщение за извършени преди това партизански нападения срещу германски войници. Така например в Калаврита партизани екзекутират над 80 пленени германски войници, на което нацистите отговарят с клането през декември 1943 година.

Но не всички разрушения в Гърция са дело на германците. Малка британска специална част е известна с множеството си саботажни акции, насочени главно срещу железопътната линия Солун-Атина, която е била от решаващо значение за снабдяването на африканския корпус. В края на 1942 година британците, заедно с местни партизани, извършват една от най-големите саботажни акции по време на войната - те взривяват прочутия мост над река Горгопотамос, което се възприема като символ на началото на масираната гръцка съпротива срещу окупаторите.

В годините на войната Гърция страда не само заради зверствата, извършвани от окупаторите. Британската морска блокада и германските плячкосвания водят до масов глад. Само през първата окупационна зима от глад умират над 100 хиляди гърци. Под натиска на САЩ британците са принудени да разхлабят блокадата, което дава възможност на швейцарския Червен кръст да достави храни в Гърция. Броят на жертвите на глада намалява значително, но когато през октомври 1944 година се изтегля от Гърция, Вермахтът оставя след себе си друга война - гръцката гражданска война, която носи нови разрушения и смърт, приключва чак през 1949 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянски

    50 8 Отговор
    Що за глупости се пише… смехория.
    Цар Борис взима само територия която е била българска през псв, отказва всичко останало. Същото е и в Македония както и Добруджа. България днес граничи само със български земи. Недейте да пишете откровени глупости, срамота е.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ще има и още

    38 1 Отговор
    Разбрахме за германските зверства. Не ни цитираха нито едно българско такова въпреки, че можело да се напишат "цели книги за тях".
    Кога ще ги пишат ? Сега ли ?

    Коментиран от #12, #30

  • 4 хайдутин

    17 3 Отговор
    Необясним е защо след Батенберг , политиците не са обявили България за република , за каквато са мечтаели Левски и другите революционери преди Освобождението . Османците са ибили целия царски род на Иван Шишман и ако е останал някой жив наследник по кръвна линия , то за 5 века , тази информация е била забравена . Вместо да обявят република , продалите се на Великите Сили новоизлюпени бълг. политици , за да угодят на техните интереси (като че ли те са ни освободили ) и да отстранят ввсякакво влияние на Русия в България, хукват из Европа и домъкнали някакъв немско говорящ чужденец за ЦАР , чието царско семейсво , не е донесло нищо добро на България . Днешните политици също са отворили сметките си за парите на същите държави и без да се замислят водят държавата по пътя на Кобургите.
  • 5 Кондарев

    16 8 Отговор
    Измишльотини.Говорил съм с войници които са били в Гърция.Държали сме се съвсем прилично.Строили сме пътища.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Автора е пиян

    11 1 Отговор
    Пиши книга, чичка
  • 8 Да ти кажа..

    11 9 Отговор

    До коментар #5 от "Кондарев":

    Аз пък имах съсед, който е бил полицай в Беломорска Тракия, в Ксанти..той ми е разказвал съвсем други ннеща..големи изерии сме правили..

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 До гуша от майкопродавци

    21 9 Отговор
    Насилствено заселвали български селяни в източната и Северна част на Гърция и българите били особено жестоки?! А бе боклук, какво е било по-голямата част от населението 20 години преди това? Колко десетки хиляди българи принудително са напуснали родните си села и градове и там са заселени гърци от днешна Турция? А колко пътища, училища и пътища са построени от 41-ва до 1944-та година...

    Коментиран от #22

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пешо

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ще има и още":

    Пълни глупости....
    Тези винаги са били кифти хора.
    Евреин плаче само когато се роди грък. Не случайно!!
  • 13 Пешо

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "Да ти кажа..":

    Какви?! А разказа ли ти гърците какви мизерии са правили с българите там?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Поне малко разнообразие

    9 2 Отговор
    Сред плеядата майцепродавци се появи и гръкоман. О неразумни юроде ...

    Коментиран от #29

  • 20 Грегор

    2 5 Отговор
    Автора е гъркоман!!!!!!!!!!!!
  • 21 Порно

    5 5 Отговор
    Удобен повод да се оплюе отново България и да се заработят поредните сребърници. Това, че не е вярно, е подробност.
  • 22 Да питам..

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "До гуша от майкопродавци":

    A такааа..кАжи му бе..кАжи му. България на три морета, пет океана и седем пустини.. абе що се праиш на луд..и ние не сме за мирисане..ама хич даже... Хадут и хайдук ???? ..наш каква е разликата..омазали сме се до ушите, ама иначе курназ го даваме..абеее..
  • 23 Мисля

    5 7 Отговор
    Препоръчвам на авторът, вместо да пише глупости , да прочете за гръцките зверства срещу българите. Да началото на Балканските войни, преобладаващото население е българско. И със зверства( убийства, разселване, преименуване) гърците извършват етническо прочистване. А след катастрофата във войната с Турция през 1922, Източна Тракия е населено с малоазийски гърци.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Буца

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Поне малко разнообразие":

    Какви гъркомани те гонят бе човек,цяла северна Гърция е пълна с паметници на избити гърци от българската армия
    Поне това пише световната история
  • 30 Серсем

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ще има и още":

    Кликни на гоогле търсачката следващото Bulgarian occupation of Greek territories 1941-44 за да разбереш че ние сами си пишем историята за това се различава от световната история
  • 31 Разликата

    5 0 Отговор
    Е че тстаринците първите опашки на нацистите убиваха неваоразени хора в Μακεδονία по време на втора световната
  • 32 Авероф

    4 2 Отговор
    За българските сверства заетно с германците няма дума.Страхливо племе
  • 33 КАВАЛА

    6 1 Отговор
    Браво на автора.С няколко изречения пише основните фактори , и борбата против фашизма на гръцкия народ
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: