Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 08:43 2 221 13

Първият глобус на света: без Америка и Австралия

  • география-
  • глобус-
  • германия-
  • карта-
  • америка-
  • австралия-
  • европа-
  • глобусът на бехайм-
  • история

Първият глобус на света е създаден в Германия. На него Америка и Австралия все още не фигурират.

Първият глобус на света: без Америка и Австралия - 1
Снимка: Shutterstock

В най-стария запазен модел на земното кълбо - първия глобус - Америка и Австралия отсъстват. Този модел, известен като „глобуса на Бехайм", е с диаметър 50 см и се намира в Германския национален музей в Нюрнберг. В началото той не е включвал всички континенти - Христофор Колумб открива Америка през 1492 година, когато работата над глобуса вече е приключила. А британският мореплавател Джеймс Кук и неговият екипаж стигат до Австралия почти 300 години по-късно - през 1770-а година.

„Това, което е представено много точно, са Централна и Южна Европа, средиземноморският регион и Африка. Колкото повече се отдалечаваме от тези места, толкова по-размазано става всичко", казва говорителката на музея Соня Мисфелд. Тази година "глобусът на Бехайм" бе включен в списъка на ЮНЕСКО за защита на световното документално наследство.

"Глобусът на Бехайм" - документ на времето

„Глобусът на Бехайм" е направен от различни материали. Кухата сфера е покрита с изрисувана хартия, което, по думите на Мисфелд, е „новаторска работа в картографията". Глобусът е в рамка от ковано желязо и има месингов пръстен, който някога е можел да се върти. В изработката на глобуса са участвали много хора, изпълнявали поръчката под ръководството на Мартин Бехайм - заможен гражданин на Нюрнберг.

Яснота защо се е захванал с глобуса, няма и до днес. Вероятно е копието, което по онова време е било изложено в кметството, да е било предназначено за привличането на спонсори за глобалната търговия. Самият Бехайм е бил пътуващ търговец и, както се говори, е участвал в изследователските походи край бреговете на Африка през 1480-те години.

Наред със сушата и водата, на глобуса е изобразена и информация за чуждестранните народи, за екзотичните животни и находищата на суровини. Отбелязани са и местата, където могат да се придобият продукти, например подправки.

Освен това се виждат фигури, напомнящи митични същества, като например сциоподите - хора, които тичат бързо с единствения си крак. По думите на Соня Мисфелд, по онова време е било популярно преданието за хората, живеещи в отдалечените региони на Африка.

Ян Мокре, който е директор на Музея на глобусите на Австрийската национална библиотека във Виена, обяснява, че глобусът от Нюрнберг представя средновековния модел на Земята, който е съществувал в представите на европейците. „Това са били времена, в които европейците са се стремели към световно господство - чрез откриването на нови страни и континенти, чиито суровини са завладявали, а местните жители превръщали в роби."

Освен земни, е имало и небесни глобуси

Сферични модели на Земята са съществували още в Древна Гърция, но изготвянето на всеки отделен глобус е било сложна задача. „Майсторите не са разполагали със съпоставими системи, по които да се ориентират, но те са започнали да мислят как може да бъде изобразена Земята нагледно - подобно на триизмерен модел", обяснява Соня Мисфелд.

Днес терминът „глобус" е синоним за модела на нашата Земя. Но има и глобуси на други планети и на Луната. „В периода между 1520 и 1850 година е било обичайна практика глобусите да се продават по два - земен и небесен. Този дуализъм е много важен, защото именно това взаимодействие представлява самó по себе си космоса", посочва Ян Мокре.

През XVIII век много популярни са били малките джобни глобуси с размерите на билярдна топка, които са били много търсени от колекционерите.

Постепенно се стига и до серийно производство

Приблизително от 1850 година нататък глобусът става масов продукт и се произвежда промишлено. „Но потребностите на хората от средната класа се появяват още по-рано", казва Ян Мокре, говорейки за края на XVIII век. Той посочва като причини подобряването на образователната ситуация и това, че „икономически по-силната средна класа е искала, наред с другото, да подчертае своята образованост". Наред с атласите и енциклопедиите глобусите стават стока, по която може да бъде разпознат образованият човек.

А който иска днес да види един особен модел на нашата планета, може да го направи в „Газометъра" в Оберхаузен - индустриалния музей в западната част на Германия. Там виси монументална скулптура на Земята с диаметър 20 метра. Това е глобус от цифровата епоха, който е част от изложбата „Крехкият рай". Изложбата е открита за посетители до 26 ноември 2023.

Автор: Виктор Вайц


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еххххх

    21 3 Отговор
    Най-красивият глобус.

    Коментиран от #3

  • 2 ама россия..

    17 4 Отговор
    На глобусо..е най-голема.
  • 3 Горски

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Еххххх":

    На моя глобус под Канада пише СССР, ама е стар, на другаря ВВП е най - новия, там над Мексиканската ССР пише СССР, чак до Берингово море
  • 4 точно така

    17 2 Отговор
    глобуса полазва един перфектен свят

    Коментиран от #5

  • 5 точно така

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "точно така":

    …показва…
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 3 Отговор
    А всъщност КОГА е открита Америка ❓
    Заради индийците на Колумб питам❗
  • 7 И най-новия бъдещ глобус

    18 3 Отговор
    май ще е така.

    Както вървят нещата!
  • 8 Ако не бяха я открили

    10 2 Отговор
    Америка- и досега нямаше да я има!
  • 9 Бай онзииии

    3 11 Отговор
    А последния атлас, ще бъде само с Америка и Австралия в съотношение 11/2
  • 10 „Газометъра"

    3 1 Отговор
    Интересна стария
  • 11 Шаро

    11 1 Отговор
    На последния на мястото на краварника ще пише:
    САСР - Съюз на Амерските Социалистически Републики.

    Нали това искат ционистите от векове...
  • 12 БАЦЕ ЕООД

    12 1 Отговор
    От едно време още са знаели кое е излишно...
  • 13 Гагарина

    1 9 Отговор
    На последния атлас ще пише Земята и държавите ще са щати на САЩ и ще се контролира всичко от Байдън.
    Всеки щат, ще има шериф - сегашния презинетн на държавата. Валутата, ще е единна US долар и ще закрият чейнж бюрата. Банките, ще са държавни и държавата, ще контролира всичко.
Новини по държави: