Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 19:23 1 253 27

Арабският свят към МНС: Разследвайте Израел за убийствата на палестинци

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • международен наказателен съд-
  • бенямин нетаняху

С разширяването на конфликта ще има нарастваща вълна от искания от страна на правозащитната общност и много арабски страни за виновност заради големия брой смъртни случаи на палестински цивилни

Арабският свят към МНС: Разследвайте Израел за убийствата на палестинци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Арабските държави може да се опитат да накарат Международния наказателен съд (МНС) да започне разследване срещу Израел за смъртта на цивилни в Палестина, съобщава ТАСС, позовавайки се на "Джерусалим пост".

Според израелския вестник "с разширяването на конфликта ще има нарастваща вълна от искания от страна на правозащитната общност и много арабски страни за виновност заради големия брой смъртни случаи на палестински цивилни". Това означава, че МНС може да започне разследване срещу Израелските отбранителни сили.

Междувременно вестникът отбелязва, че президентът на САЩ Джо Байдън и европейските лидери подкрепят Израел заради престъпленията, извършени от бойците на "Хамас" и убийството на израелски цивилни. Този факт може да повлияе на прокурора на МНС Карим Хан и на съда, тъй като "страните от ЕС плащат по-голямата част от неговия бюджет".

"Джерусалим пост" отбелязва и че МНС е процедирал бавно в миналото. Израелско-палестинският конфликт ескалира отново през 2014 г., но "МНС дори не реши да продължи с наказателно разследване срещу Израел и "Хамас" до почти седем години по-късно през март 2021 г."

Хан "пренебрегна публично израелско-палестинския конфликт през първите две години от мандата си". "Той се съобразява с политическите ветрове по отношение на това къде ключови държави членки на МНС смятат, че трябва да отдели от времето си. Това беше една от причините да стои настрана от израелско-палестинския конфликт досега", пише изданието.

Допълва се, че наземна операция в Газа и повече цивилни жертви може да отслабят международната подкрепа за Израел. "Ако окончателния разбор показва 5, 10 или 20 пъти повече мъртви палестински цивилни спрямо израелските, ЕС - или достатъчна част от него - може да подкрепи Хан, като възприеме "балансиращ" подход и започне преследване срещу двете страни", заключава "Джерусалим пост".

На 12 октомври прокурорът на МНС обясни, че съдът има юрисдикция над потенциални военни престъпления, извършени от бойци на "Хамас" в Израел и израелци в ивицата Газа, въпреки че Израел не е държава членка на съдебната институция. Съдът провежда текущо разследване в палестинските територии за възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството там от 2021 г.

Израел нанесе ожесточени въздушни удари срещу Газа, след като нападението на "Хамас" срещу страната на 7 октомври причини смъртта на над 1400 души. По данни на властите в Газа при въздушните удари на Израел са загинали над 5000 палестинци.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хага МНС

    31 6 Отговор
    Работим за чичо Сорос и не раследваме собствениците си
  • 2 А така

    29 7 Отговор
    Израел и Украйна я закъсъха! Със смешните си армии!

    Коментиран от #14, #23

  • 3 Вашето Мнение

    30 2 Отговор
    Хората на дъртия рептил сорос, никога няма да разследват сънародниците му.
  • 4 Професора

    23 4 Отговор
    Според Талмуда хората които на планетата са само евреите никой няма право да ги раследва за убийство на неевреи
  • 5 дядото

    10 4 Отговор
    няма да стане.за путин .може,но той не е чи ф у т
  • 6 Реалист

    26 4 Отговор
    МНС раследва само не удобните за ФАЩ и Израел
  • 7 Зеленият потник

    15 4 Отговор
    много я закъса!
  • 8 МНС

    16 4 Отговор
    Фашита и ционита не разследваме! Те са богопомазани!
  • 9 ТУРЧИНА АЛИ

    12 4 Отговор
    Не трябваше две неща да стават само ,откак масоните посегнаха на религията и измениха морала духа и материално ЖЕНИТЕ ,нищо не е същото дори и дъртият олигофрелник пръдльото бай дън е още по неадекватен от масоняците
  • 10 Спецназ

    16 4 Отговор
    Израел не е Държава признала и ратифицирала правомощията на Международния наказателен съд (МНС)!
    Палестина въобще не са и позволили и да е "Държава", въпреки решенията на ООН отпреди 60 години...

    КЪДЕ и КОЙ ще съди този "СЪД"??
  • 11 ТУРЧИНА АЛИ

    8 5 Отговор
    Дори и КОСАТА ми е много по хубава ,дълга и има,повече история и е за уважение за разлика от някакви си американски нещастници от американистан
  • 12 САЩ

    5 4 Отговор
    А вас терористи с 5000 ракети кой ще разследва

    Коментиран от #13, #19

  • 13 ТУРЧИНА АЛИ

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "САЩ":

    ДЪЛГАТА КОСА ми е много по хубава с историо и е за уважение пред краварските издънки от краварника
  • 14 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "А така":

    Сфери си информацията на кого са смешни армиите че май ти си за подигравка
  • 15 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    3 3 Отговор
    Сфери си информацията на кого са смешни армиите че май ти си за подигравка
  • 16 Тото

    8 4 Отговор
    Който слугува на краварите не бива разследван за нищооо !!!!!! Исторически факт!!!! Щом е във интерес на великият долар невинните жени и деца са без значение!!!!!
  • 17 Калпазанин

    7 3 Отговор
    Тъпите оядени араби, сега ли се сетиха да искат 75 геноцид. По една кога вода да им изсипят на ционистите и ще ги издавят, ама нали и там си имат купени подлоги като нашите още дълго ше теглят, дето е стъпил англосакс и рибите попвсло да се бият Саддам и Кадафи хубаво им викаха ама на тъпи гслоши
  • 18 какъв е тоя

    8 1 Отговор
    измислен и бутафорен съд,той просто е бухалка в англосаксонските ръще.Там право няма.
  • 19 Ти да видиш

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "САЩ":

    Палестинците използват ,,Джавелин,, Нлав ,, от де се ги взели , май от .....
  • 20 Аз.казах

    0 0 Отговор
    На хамас кой ще разследва ,или там ще разследват арабите и като знам как разследват , ще излезне, че за всичко са виновни ЕВРЕЙТЕ и те сами са се саморастреляли.
    Да болшинството в арабският свят са араби.
  • 21 Аз.казах

    1 0 Отговор
    На хамас кой ще разследва ,или там ще разследват арабите и като знам как разслват , ще излезне, че за всичко са виновни ЕВРЕЙТЕ и те сами са се саморастреляли.
    Да болшинството в арабският свят са араби и ще кажат питай брат ми ,той се казва терориста.
    Защо не направиха в газа стачка да спрът хамас войната.
    Докато политиците не спрът да мешат религията в политиката ,няма да има мир. Целият арабски свят искат да унищожът ЕВРЕЙТЕ ,е такали е редно. Тука пише един турчин, и него ли да питам дали е редно да е така. Нали ти е най праведна религията.
  • 22 помак

    1 0 Отговор
    Дори и в Мохамед е на позиция: Който нож вади от нож у.......
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Без име

    1 2 Отговор
    Що за глупости?По време на война,винаги има цивилни жертви!Войната е ужасно нещо,но който я иска(арабите),Трябва да си носи последствията!Подкрепа за Израел!
  • 25 наблюдател

    4 0 Отговор
    1000-2000 деца са убити от израелските бомбардировки, но престъпление няма!!До сега израелските войници ежедневно са убивали някой друг палестинец, но виновни няма!МНС - губи си тежестта, и става за подигравки, но не и за раздаване на справедливост

    Коментиран от #26

  • 26 Бен Гурион

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "наблюдател":

    "1000-2000 деца са убити от израелските бомбардировки, но престъпление няма!"

    Разбра се, че няма. Израел не може да направи нищо срещу използването им като жив щит, включително със знанието на семйствата им.
  • 27 Иван

    2 0 Отговор
    Няма да стане!!! Съда в Хага е масоно-юдейско сатанинско подразделение на терористичното НАТО-ОТАН.