Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 14:14 1 240 24

Ислямисткото насилие в Европа: Кризите в Близкия изток повишават заплахата и на територията на Стария континент

  • близък изток-
  • тероризъм-
  • ислямска държава

Отделни инциденти могат да предизвикат конкретна заплаха срещу определена държава, както може би вече показаха сериите от изгаряния на Корана в Швеция

Ислямисткото насилие в Европа: Кризите в Близкия изток повишават заплахата и на територията на Стария континент - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Убийството на двама шведски футболни фенове в Брюксел, извършено на 16 октомври от 45-годишен мъж, известен на службите за сигурност и заподозрян в радикални симпатии, накара шведския премиер Улф Кристершон да заяви, че страната му и нейните интереси са застрашени както "никога досега в днешно време", пише британският в. "Гардиън".

Във видеоклип, публикуван в социалните мрежи, мъжът, който се идентифицира като нападателя, заявява, че "е бил вдъхновен от екстремистката групировка "Ислямска държава". Френският в. "Монд" цитира изявление на белгийския федерален прокурор Фредерик ван Леу, който съобщава, че нападателят е публикувал видеозапис, в който поема отговорност за атаката и заявява, че е убил трима шведи. В друг видеоклип, заснет преди нападението, той се появява маскиран и заявява: "Книгата на Аллах е червена линия, за която ще се жертвам".

Това беше второто ислямистко нападение в Европа за по-малко от седмица. При друго ислямистко нападение в петък, 13 октомври, във френския град Арас беше убит един учител в гимназия, а двама души бяха ранени. Извършителят е 20-годишният Мохамед Могушков, срещу когото се води официално разследване за убийство, свързано с терористична организация. Той е бил ученик на гимназията, където беше извършена атаката.

След мрачните дни на вълната от терористични нападения, обхванала Европа между 2014 и 2017 г., ислямисткото въоръжено насилие беше изместено от заглавията на вестниците от по-актуални заплахи за сигурността - такива като крайната десница, икономическите затруднения и нахлуването на Русия в Украйна, отбелязва в. "Гардиън". Нападенията, свързвани с ислямския екстремизъм, бяха на сравнително ниско ниво, макар и често да водеха до жертви. През 2020 г. още един учител беше намушкан с нож във Франция, а през 2018 г. във Виена четирима души бяха убити от австрийски гражданин, който някога се е опитал да замине за Сирия, за да се присъедини към ИД.

Тези и повечето подобни нападения бяха извършени от "вълци единаци", действащи независимо от някоя голяма организация, но вдъхновени от същата идеология.

Това подчертава колко важно е било съществуването на т.нар. халифат, създаден от ИД, за предишната вълна от терор. Много от големите нападения през 2015 г. и 2016 г. дължат своята ужасяваща ефективност на способността на организаторите на терористични актове да планират, комуникират и да се обучават в относителната безопасност, на контролирани от групировката територии в Сирия и Ирак. Очевидният успех на ИД привличаше хиляди млади европейци. Комбинацията от последователи и възможности за подготовка беше опустошителна.

Няколко години след унищожаването на "халифата" ИД все още контролира някои територии в Близкия изток, Афганистан и особено в африканския Сахел. Но въпреки, че има информация, че групировката все още се стреми да нападне Европа, логистичните пречки са значителни, а привличането на потенциални бойци - ограничено до малобройни местни групи. По данни на Европол само две от 16-те извършени нападения в ЕС през 2022 г. са били "джихадистки".

Въпреки това заплахата не е изчезнала напълно. През последните години са извършени десетки неуспешни заговори, като са задържани стотици заподозрени, често - без да се вдигне шум. Малцина обърнаха внимание на предполагаемия терористичен заговор на таджикска клетка на ИД, насочен срещу военни бази на САЩ и НАТО в Германия през 2020 г., или на двойната полицейска операция, насочена срещу финансисти на ИД и онлайн вербовчици в Испания през 2022 г., отбелязва британското издание. В началото на април в Швеция бяха арестувани петима души, за които се смята, че са подготвяли терористичен акт в отговор на изгарянето на копие на Корана по време на протест в Стокхолм няколко месеца по-рано. В Италия бяха арестувани двама заподозрени вербовчици.

Свързани ли са нападенията с исляма?

Още в деня на нападенията в Арас, френски имами осъдиха насилието, което според тях противоречи на исляма. Махмуд Дуа, имам на джамията в Жиронда/Бордо и Тарек Убру, имам на голямата джамия в Бордо, заеха твърда позиция, съобщава в. "Монд". Дуа заяви, че следващата му проповед ще бъде посветена на осъждането на нападението. Има "спешна нужда" да се говори за това, подчерта той:

"Щом има насилие, вече Аллах го няма". Махмуд Дуа вярва, че "трябва да се връщаме към този въпрос неуморно, да не се отказваме, да не се обезкуражаваме и да говорим всеки път, когато има подобно отвратително деяние". Той твърди, че всички имами във Франция "трябва да реагират" веднага щом "има насилие". И трябва да го правят отново и отново, за да напомнят на хората, че ислямът, за който говорят терористите, няма нищо общо с исляма, който те проповядват и смятат за истински.

Убру от своя страна подчерта, че е още по-необходимо да се говори, защото френското общество "се чуди на тези явления, на това насилие, извършвано от мюсюлмани". Следователно има нужда от обяснения - "всеки път, когато името на Аллах се споменава при насилие, ние трябва да реагираме", казва той. Трябва да се произнесе религиозно слово, за да се осъди. В противен случай реакцията ще бъде сметната за одобрение, подчертава имамът, като изразява съжаление, че някои хора използват "религията като средство, за да оправдаят действията си".

Освен това мюсюлманският духовен лидер изразява съжаление, че някои мюсюлмани "имат истински проблем с четенето и разбирането на религията и това, което тя казва". В този контекст той смята, че имамите трябва да бъдат много внимателни в проповедите си: "Изправени сме пред поколение, чиято идентичност е променлива, което влиза в интернет и намира това, което търси. Не можем да преподаваме религия по начина, по който сме го правили преди", предупреждава той. В днешно време религията вече не се преподава от учени, а чрез прекомерното популяризиране на исляма, достъпно в социалните мрежи, и трябва да внимаваме за това, завършва предупреждението.

Ден по-късно имамът от Дранси Хасан Шалгуми призова френското правителство "да стигне по-далеч" в борбата си с ислямисткия тероризъм след атентата, извършен от Мохамед Могушков пред гимназията "Гамбета" в Арас. Тийнейджърът е роден в Русия през 2003 г., но от 2008 г. живее във Франция със семейството си. Наскоро включен в списъка на терористите, младежът е бил обект на активно наблюдение от страна на френските служби. Той е бил проверен в деня преди да извърши престъплението си, но не му е било повдигнато обвинение. През февруари 2014 г. семейството на ислямиста е трябвало да бъде експулсирано от Франция, но асоциации са се противопоставили на експулсирането.

Шалгуми призова да бъдат експулсирани всички разследвани за тероризъм, които не са френски граждани.

"Тържествено призовавам (вътрешния министър) Жералд Дарманен да депортира всички в списъка със заподозрени в тероризъм, които не са французи. Всички, без милост. Те не се интересуват от нас, нека не се интересуваме и ние от тях. Нима ще чакаме да избият половината ни учители? Бъдещето ни е несигурно. Трябва да покажем, че Републиката е твърда", подчертава имамът.

Не всички обаче са склонни да се вслушат в тези призиви, отправени от мюсюлманската общност. "Кой политик ще се осмели да каже, че цялото това насилие е свързано с исляма", пита преподавателката Фатия Агаг-Буджахлат в статия, публикувана от френския в. "Поан".

Светското френско училище е водеща цел на ислямистите, както показва нападението в Арас, посочва тя. И този път никой не може да се оправдае с материала, преподаван от убития, добавя Агаг-Буджахлат.

Мнението, че училищата са сред водещите цели, се споделя и от други. "Училищата са фронтовата линия срещу салафизацията на духовете", гласи заглавието на интервю във в. "Монд" с историчката Валери Игуне и специалиста по арабско-мюсюлманския свят Жил Кепел. Не е случайно, че и вторият убит учител - след Самюел Пати, убит през 2020 г. - е преподавал история: според джихадистите история няма, или по-точно, единствената история, която трябва да се преподава, е историята на исляма.

Израелско-палестинския конфликт отдавна се отразява на Франция - още от началото на века, по време на Втората интифада (2000-2005 г.), отбелязва френската медия "Пурлеко".

Всеки епизод от ескалацията на конфликта между Израел и Палестина през 20-ти век - през 2008-2009 г., 2014 г., 2021 г. и сега през 2023 г... - предизвиква реакции, напрежение и насилие на френска земя. Например, съществува документирана връзка между тези кризи в Близкия изток и статистическото нарастване на антисемитските прояви във Франция - графити, заплахи, увреждане на обществени сгради, нападения и др., посочва изданието. Но далеч не е само тя: Великобритания, Германия и Белгия също усещат трусовете, посочва статията, публикувана още през септември тази година. Влияние оказват и други конфликти - между Турция и кюрдите, например, които също могат да доведат до сблъсъци в Европа.

Какво предстои?

Отделни инциденти могат да предизвикат конкретна заплаха срещу определена държава, както може би вече показаха сериите от изгаряния на Корана в Швеция.

Но основната заплаха за Европа идва от разпалването на външни кризи, които увеличават заплахата за цяла Европа. Всяка война в Газа води до нарастване на екстремистката активност на континента. Настоящият конфликт не е по-различен.

Засега рискът от голямо злодеяние е малък. Планирането на подобни атаки отнема месеци и не може да се организира набързо. Но, както казва цитиран от в. "Гардиън" служител на силите за сигурност, не е нужно много, за да може някой да грабне няколко кухненски ножа. Това е основният повод за опасения, докато кризата в Близкия изток продължава и вероятно ще се засили още, смята изданието.

Въпросът докъде може да се стигне, ако кризата в Близкия изток продължи, остава обаче отворен.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти-ротшилд

    12 1 Отговор
    За което е виновен ротшилдовият режим на запад маскиращ се за пред гоите като "демокрация".
  • 2 Сотуацията днес

    13 1 Отговор
    5 Ротшилда въртят 1 млрд маймуни на запад.
  • 3 ХАХАХА

    15 0 Отговор
    Че това насилие е откакто ги приехте с" Добре дошли ": Да ви е яка гъзица!
  • 4 баба шмеркел

    13 0 Отговор
    я, я, вундабаа, това беше целтаа
  • 5 тюркозлъ

    1 5 Отговор
    беклеми агалък тюркеле , ами на телефона и да идват въздушнопреносимите да хващат соловите и груповите радикали . войските на правоверните са повече от мигрантите и радикалите .
  • 6 да де

    13 0 Отговор
    ЕС сами се натресоха на големия спящите клетки вече се събудиха и следва веселата част добре, че така наречените лекари и инженери минават шус през нас и никой не иска да остане в ко чи на та.
  • 7 Сиганин

    0 9 Отговор
    Да живее исляма
  • 8 Меркелица

    12 0 Отговор
    "Добре дошли"

    Тогава защо не мислиха брюкселските зелки. Сега реват, но е късно.
  • 9 Гео политиката

    9 0 Отговор
    Всичко леко полеко ще се нагласи по амерският сценарии...Европа става гето и губи своята политическа и цивилизационна привлекателност.Голямата индустрия бяга или в САЩ или на Изток и икономически Европа отива на средно ниво.Гео политическото влияние се разпределя в три посоки-Северна Америка-с влияне над Европа,Русия и Китай с влияние над глобалният Юг и Мала Азия с рехко и несигурно влияние делещо се между Турция,,Индия и Китай с Русия....Жалкото е едно-че америте превърнаха Европа в бунище на което да прехвърлят проблемите си
  • 10 Ислямисткото насилие в Европа ли?

    8 0 Отговор
    ще има разбира се по натам барабар с шериат като се съберат достатъчно пришълци и се отприщи вълна и ще е късно чадо, но бръмбарите дето тихомълком ги допускат ще избегнат насилието, а както винаги кротките обикновени техни гласоподаватели ще пострадат

    Коментиран от #16, #20

  • 11 Това го пиша от 2015г.

    7 0 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.
  • 12 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    Ако има които изповядват ислям може ли да ми обясни?какво общо имат християни и католици в Европа ?!с проблема евреи и палестинци ?Нападенията са над евреи които живеят в Европа обаче да се удвои омразата се случва нещо и с някой европеец скалъпено и така по този начин да започне чистката на гостите и вместо да има мир и разбирателство в цял свят още по голяма омраза между хората.Аз така го разбирам
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Никой

    2 1 Отговор
    " левичарите на исляма ",у нас ги наричаме русофили ще доведат до разруха Стара Европа със своята мантра за мултикултурна среда. Огромна грешка е да се смята ,че можеш да интегрираш исляма в свободно живеещ свят. За да скриеш размера на провала си европейски правителствата прибягват до това да омаловажават единични терористични нападения като ги обвързват с формулировката " вълк единак ". Такива " единаци " винаги са под влиянието на огромни ислямски терористични организации и няма как да действат самостоятелно. Винаги са умело манипулирани до постигането на крайната цел- постигане на масова психоза от терор.
  • 15 сиско

    1 0 Отговор
    Аууууу много писане,каквото посееш това ще пожънеш с две думи.
  • 16 Ами докато има даули като теб

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ислямисткото насилие в Европа ли?":

    Ще има и даулджии които да ви бият
  • 17 Българин

    3 0 Отговор
    Ислям изповядват мюсюлманите, нали?
  • 18 Соваж бейби

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Няма":

    Добре съгласна съм,не само исляма всички религии в един момент проповядва добри неща после ставай да биеш другата религия ?значе трябва да спре човек да робува на религия всеки да си гледа живота и семейството и да няма терористични организации !А НАТО примерно какво е ?производството на бомби и оръжие те не спадат ли към тези групи по поднесена информация по друг начин?Слънцето ,водата и храната е за всички хора не избира по религия кой да яде и кой да седи гладен и жаден според религията всички сме деца на един Бог
  • 19 Голям зор

    3 0 Отговор
    Да ги върне тая дето ги вика
  • 20 Един друг

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ислямисткото насилие в Европа ли?":

    етнос и с друга религия се беше загнездил в Германия преди стотина години. Помъчиха се да се освободят от него, чак прекалиха, та целият свят трябваше да ги спира. Сега пак натам вървят нещата.
  • 21 Истината за рушлямистан

    1 1 Отговор
    Генералът от румънското Сегуритате и
    шеф на неговото външно разузнаване по времето на Чаушеску генерал Пачепа казва:
    " КГБ и Андропов създадоха основите на ислямския тероризъм"!
  • 22 Изводът е един

    3 0 Отговор
    Европа трябва да прогледне и да промени тази безобразна политика на закрила на ислямисти.Това нарушава равновесието и етно-религиозния баланс на континента и е огромна заплаха за всички.На тази чума трябва да се сложи край твърдо и безкомпромисно!
  • 23 катран

    3 0 Отговор
    Сега ли разбрахте за какво става дума..нпо-та на сорос години наред осигуряват логистика за мюслимански орди навсякъде..дори и с кораби в средиземно море..приберат ги и ги предават в Италия на остров Лампидуза..Другите пътеки няма да обсъждаме, всеки го знае..една от тях най лесната през България..всеки ден до 1000 човека а може и повече преминават браздата като мишка сирене..И после се чудим защо Австрия не иска нас в Шенген..Но ако не беше Меркел...С НЕЙНАТА ПОКАНА..към измислени имигранти..поне нямаше да има такъв натиск..и пак сме виновни...защото сме слаби с такива продажни управляващи..
  • 24 Гост

    0 0 Отговор
    Страх ви е обвил и не иска да ви пусне! Ислямът ще нараства все повече и повече! Попитайте близките си, те вече може и да са част от истината.