Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 15:03 1 907 8

Пентагонът: Първите китайски ядрени подводници с управляеми ракети вече изпълняват мисии

  • подводница-
  • китай-
  • сащ-
  • тайван-
  • южнокитайско море

В краткосрочен план китайският флот ще има способността да провежда прецизни удари на далечни разстояния срещу наземни цели от своите подводници и надводни единици, като използва крилати ракети за нападение по земя

Пентагонът: Първите китайски ядрени подводници с управляеми ракети вече изпълняват мисии - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според последния доклад на Пентагона за китайската армия Китай е пуснала първите си атомни подводници с управляеми ракети, съобщава "Ройтерс". Това би дало възможност на страната за нападение по суша и по море.

Припомняме, че Атомна подводница е подводница, задвижвана от ядрен реактор, но не непременно въоръжена с ядрено оръжие.

Докладът на Пентагона е публикуван на 20 октомври и потвърждава, че модифицираните подводници, наблюдавани в китайските корабостроителници през последните 18 месеца, са подводници тип 093B с управляеми ракети. През май 2022 г. сателитни изображения от корабостроителница Хулудао в североизточен Китай показаха нов или модернизиран клас подводници, вероятно с вертикални тръби за изстрелване на крилати ракети.

В доклада на Пентагона се твърди, че в краткосрочен план китайският флот "ще има способността да провежда прецизни удари на далечни разстояния срещу наземни цели от своите подводници и надводни единици, като използва крилати ракети за нападение по земя". Така боеспособността на страната ще се подобри.

Известни като АПРК (Атомен подводен ракетен крайцер или SSGN - Ship Submarine Guided (missile) Nuclear или ), въоръжените ракетни подводници са разработени от Съветския съюз по време на Студената война отчасти за използване срещу самолетоносачи на САЩ. Американският флот разработи своя собствена версия, като преобразува кораби с балистични ракети, за да носят голям брой крилати ракети Tomahawk за наземно нападение.

Крилатите ракети обикновено са прецизни оръжия с голям обсег, които, за разлика от балистичните оръжия, летят на ниски височини или се движат по повърхността на морето.

Подводницата USS Florida изстреля 93 Tomahawk срещу либийската противовъздушна отбрана през 2011 г. - първите бойни удари от американски АПРК и събитие, което според регионалните военни е било внимателно проучено от китайските стратези.

В доклада се отбелязва, че три от новите АПРК могат да влязат в експлоатация до следващата година.

Китайското министерство на отбраната не отговори на въпросите на "Ройтерс" по темата.

ВМС на САЩ и други военни части в Индо-тихоокеанския регион увеличават усилията си да се проследят китайските подводници в морето.

Според сингапурският учен по сигурността Колин Ко АПРК са важна нова способност за китайския флот. С очакваното основно въоръжение от крилати ракети, "това потенциално им позволява да извършват наситени наземни и противокорабни атаки от разстояние", обясни той. Това би усложнило стратегическите изчисления на конкурентите на Китай.

Според изследвания, обсъдени в Военноморския военен колеж на САЩ през май, Народната освободителна армия на Китай е близо до пробив в това да направи своите ядрени подводници много по-тихи и по-трудни за проследяване от САЩ и техните съюзници.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ким 3

    15 0 Отговор
    Китай ни стигна ! Ние им помогнахме !
  • 2 Лао Дзъ

    22 2 Отговор
    Браво ! Само така !
  • 3 ЕСср

    15 3 Отговор
    Безнадежно изостанахме ...
  • 4 Дддддддддддд

    15 2 Отговор
    Ами Пентагона а се фаща за полците и да чака кога китайците ще ги посетят....
  • 5 БОЗА

    5 4 Отговор
    "Крилатите ракети обикновено са прецизни оръжия с голям обсег, които, за разлика от балистичните оръжия, летят на ниски височини или се движат по повърхността на морето."

    Щом се движат "по повърхността на морето",значи са страшантни и рашките и китайчестите са обречени...гледате ли,какво пишете изобщо... ;-)))


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #6

  • 6 Адик 9 май 45

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "БОЗА":

    Слабички са ...
  • 7 Ядреното оръжие

    6 0 Отговор
    е неефективно на бойното поле. Противниковата армия очаква удара, окопава се добре и свежда радиуса на поражение до 1 км. от тактическо ЯО. След взрива тази територия трябва да се завземе веднага защото врагът ще направи същото т.е. вкарваш собствените си бойци в радиацията. ЯО е "най-ефективно" над голям град където ще убие милиони (най-вече жени, деца и старци, мъжете са в армията), което пък е нехуманно и военно безсмислено особено ако губиш на фронта. Американците го използваха когато никой друг го нямаше, а сега не е така.
  • 8 Една термоядрена бомба

    7 0 Отговор
    унищожава всичко в кръг с радиус 5км. Нека го приемем за квадрат 10х10км=100кв. км. Площта на сушата е 149млн. кв. км. т.е. са необходими 1,5 милиона бойни глави. При 15 000 ядрени оръжия това е 1% от площта на Земята. Големите градове ще бъдат унищожени и жертвите огромни. Ще останат хората от малките градчета и селата. Огромният проблем ще е ядрената зима и радиацията. Живите ще завиждат на изпарените. Това ли е победата на която някои се надяват и заплашват? Радиацията ще ни унищожи и при 1 500 бомби. Нагледах се на ентусиасти дето викат "Вова, хвърляй атома". Всъщност повечето държави ще останат незасегнати от преките удари поради липса на подходящи цели - например в Африка, Ю. Америка, голяма част от Азия, Австралия. В САЩ, Канада, Сибир, Европа ще има незасегнати градове и села и тогава пак който има превес в конвенционалните оръжия ще победи. Разбира се след това радиацията няма да пожали никого.