Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 16:33 3 104 62

"Вашингтон пост": Джо Байдън подготвя въздушни удари по ирански проксита

  • сащ-
  • иран-
  • сирия-
  • джо байдън-
  • израел-
  • хамас

Ако те нападнат три пъти в Ирак и Сирия, и ти не отговориш по някакъв начин, не е нужно човек да е космически учен, за да предположи, че ще получиш още удари

"Вашингтон пост": Джо Байдън подготвя въздушни удари по ирански проксита - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск да нареди удари по ирански проксита, които този месец неколкократно нападнаха и раниха войници от американските контингенти в Ирак и Сирия , но той претегля решението си за ответна атака в противовес на по-мащабното си притеснение, че от войната в ивицата Газа може да се разрази регионален конфликт, пише в. "Вашингтон пост", като се позовава на официални представители и на други източници, запознати с намеренията на правителството, информира БТА.

Байдън каза вчера, че е предупредил върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, че ако Иран продължи "да действа срещу" силите на САЩ в Близкия изток, "ние ще отговорим".

Президентът разкри това в присъствието на австралийския министър-председател Антъни Албанезе в Розовата градина на Белия дом на фона на информациите, че над двадесет американски войници са ранени в рамките на последните осем дни след повече от 14 въздушни атаки по техни бази в Ирак и Сирия. Вчера бе отчетено още едно нападение, при което три ракети са били изстреляни по американски аванпост в североизточна Сирия, като една е попаднала в него, казва представител от областта на отбраната. В този случай няма данни за ранени.

"Вашингтон пост" информира, че на фона на увеличаването на боеспособността и оборудването на американските военни части в Близкия изток републиканците в Конгреса на САЩ са умолявали Байдън да отговори на нападенията. Към техните призиви вчера се присъедини пенсионираният генерал Джоузеф Воутъл, чийто последен пост - начело на Централното командване на САЩ, му позволи да разполага с информация от първа ръка за подкрепата, която Иран оказва на военизираните групировки из целия Близък изток.

Воутъл, чиято позиция на безпартиен военен командир му спечели симпатиите и на демократи, и на републиканци, заяви по време на онлайн обсъждане, че "за жалост" САЩ са допуснали подобни нападения срещу техни сили да станат "донякъде обичайни", като не отвръщат по съответния начин. "Ще трябва да го направим", каза Воутъл. "Мисля, че сме стигнали до момента, в който може би трябва да го сторим сега, и сме длъжни да го направим", добавя той.

Американският вестник отбелязва, че иранските проксита (подкрепяни от Иран военизирани групировки) тормозят разположените в Близкия изток американски военни части от години, като периодично пускат самовзривяващи се дронове по аванпостове на САЩ и по този начин предизвикват американците да отвърнат. Това се случи през март, който Байдън издаде заповед за въздушни удари, след като сътрудник на САЩ беше убит, а други американски служители - ранени, от такава атака в Сирия. Тогава президентът каза, че Иран "трябва да бъде подготвен за наши действия със сила в защита на хората ни".

"Вашингтон пост" се позовава и на висши представители на Пентагона, които тази седмица са предупредили, че виждат изгледи за "значително покачване" на агресията срещу американски служители в Близкия изток в рамките на следващите дни. Посолството на САЩ в Кувейт подчерта тази опасност вчера, като обърна внимание на заплахите, публикувани в социални платформи, от "Алуият ал Уаад ал Хак" - милиция в Ирак с връзки с ирански изпълнители, поели отговорност за многобройни нападения срещу американски военни. "Граждани на САЩ, съветваме ви да бъдете нащрек", гласи посланието.

Кенет Маккензи, пенсиониран генерал от морската пехота на САЩ, който също е оглавявал Централното командване - от 2019 г. до 2022 г., казва, че вливането на американска военна сила в региона, включително и разполагането на бойните екипи на два самолетоносача и допълнителни военновъздушни части и бойни ескадрили, би трябвало да е пределно ясно послание за Иран. "Нашите позиции в региона се укрепват значително с всеки изминал ден и те няма как да не обърнат внимание на това", казва Маккензи.

Със скорошните атаки чрез своите проксита Иран изпробва САЩ и търси къде американците са уязвими, е мнението на Брадли Бауман, главен директор на Центъра за военно и политическо влияние към Фондацията за защита на демокрациите. Според него от гледната точка на Иран подобни действия "в действителност не вредят", тъй като Съединените щати обявиха желанието си да се избегне мащабна регионална война в Близкия изток.

Ветеранът от войната в Афганистан Бауман смята, че един разумен подход би бил да се насочат въздушни удари специално срещу обекти на военизираните групировки в Сирия. Така би се попречило на иранските представители да пренесат вътрешната си политика срещу САЩ на иракска територия.

"Ако те нападнат три пъти в Ирак и Сирия, и ти не отговориш по някакъв начин, не е нужно човек да е космически учен, за да предположи, че ще получиш още удари. Въпросът е малкият проблем да не стане голям. Не можем да позволяваме безнаказани атаки срещу наши военни", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УСА боклук

    85 9 Отговор
    И сирийци и иракчани ИМАТ ПРАВО да се защитават!
    Какво правят на тяхна територия?

    Коментиран от #22

  • 2 Иван

    72 5 Отговор
    Косово е американско прокси.

    Коментиран от #53

  • 3 Майна

    58 7 Отговор
    Той проблемът ви вече е голям..
    Ще ви видим ,,рамбовската,, армия ..
    Та ,спецчастите, които пратихте в ГАЗА ,на разузнаване ,Джон Макгрегър каза ,че са унищожено
  • 4 ТУРЧИНА АЛИ

    60 8 Отговор
    Олигофрен е този бай дън дементния дядка ,противен отвратителен ,и само ,,хора,, с ментална и увредена психика го държат още ,но и неговото време нагодина изтича ,и край с тълпата от невротични индивиди и техните недостатъци и комплекси ,кой разбрал ,разбрал
  • 5 Зевс

    72 8 Отговор
    Какво правят американските войници в Сирия и Ирак, някой да ги е поканил?

    Коментиран от #19, #54

  • 6 Иван

    35 5 Отговор
    Да не объркат американското прокси Просто Шиле Киро за иранско прокси??!!??
  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 0 Отговор
    Войните са Жестокости
  • 8 Последния Софиянец

    7 19 Отговор
    В София арестуваха член на Ислямска държава готвещ атентат.

    Коментиран от #28, #55

  • 9 Хамас, Мамас енд Д папас

    40 1 Отговор
    Ирак след девети-11 и Иран след Хамас! На тия велики завоеватели и господари на света май въображението им не стига много далече?! Само, че вече има и трети замесен, поне жертвата да не е една и съща! Ужасссс, до къде ли ще ни докарат тези извратени господари, в които вярва сляпо половин България! А после защо сме най-бедни и умиращи?!
  • 10 Коперник

    7 54 Отговор
    Лека полека Израел и САЩ ще прочистят чалмите. Това не е геноцид а дезинфекция на планетата земя. След това ще дойде ред на Русия и Китай и светът ще се върне към нормалното управляван от цивилизовани хора

    Коментиран от #17, #18, #45

  • 11 Гръч

    40 5 Отговор
    А защо те нападат 3 пъти и защо американската армия е пред техните врати от близо половин век?Няма отговор не пише на листчето
  • 12 Ний ша Ва упрайм

    20 4 Отговор
    турнете малко ордене и медале на мумията бре
  • 13 Естествен Интелект

    36 4 Отговор
    Махайте си базите и нямате проблеми с атаките.
  • 14 Навръзвайте точките

    19 1 Отговор
    Ердоган се срещна с папата ?

    Вавилон пада.
  • 15 Гошо

    24 2 Отговор
    А Иран не готви ли да удари някое прокси в Ормузският пролив да речем
  • 16 Хубава новина

    6 7 Отговор
    Скоро ще има още по хубави!

    Коментиран от #60

  • 17 Иван

    4 13 Отговор

    До коментар #10 от "Коперник":

    Да прочистят чалмите в Кърджали и Лудогорието.
  • 18 Гръч

    37 2 Отговор

    До коментар #10 от "Коперник":

    Чалмите си бяха много добре преди кравите да отидат там и разбутат всичко.Нямаше имиграция и българите ходеха да им работят за повече пари после се връщаха в БГ и купуваха коли и строяха къщи.Сега с една западна заплата не можеш построи тоалетна.Получаваш много а накрая на годината нищо
  • 19 Тодор

    5 31 Отговор

    До коментар #5 от "Зевс":

    Каквото правят и руските войници на украинска територия...

    Коментиран от #24

  • 20 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    35 1 Отговор
    Дъртака е тръгнал да подпали ТСВ и никой не може да го спре! Донякъде ще помогне и в рухващия неолиберален капитализъм да изчезне напълно.
  • 21 Христо

    7 20 Отговор
    А после не знаел къде се намира дядо Байдън... Добре започва да ги подпуква чалмите дори и сънен!
  • 22 Търновец

    33 0 Отговор

    До коментар #1 от "УСА боклук":

    Малко история - 1963 патриоти левичари в Ирак събориха марионетно правителство подчинено на Британската империя и национализираха нефтените фирми на Ротшилд и Рокфелер, същото се случи и в Сирия, навсякъде по света където има нефт газ диаманти - Бразилия, Чили, Ирак, Индонезиа, Либия и други има конфликт между национални левичарски партии и малка група от банкери които търсят да купят евтино и да не плащат данъци - и стават военни преврати, войни а за нас инфлация и дългова спирала

    Коментиран от #26

  • 23 Хи их хи

    28 1 Отговор
    Бай Дън не може да подготви нощното си гърне за употреба!
  • 24 Иван

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Тодор":

    Христофор Колумб е тръгнал от Ирак.
  • 25 един тренер се замислил

    13 2 Отговор
    „Преди да вляза в залата при вас, разбрах, че е имало стрелба в Мейн. Има 22 жертви. В най-обикновен магазин. Невероятно! Държавата трябва да направи нещо! Не знам какво да кажа... Тъжно е, че седим и гледаме как това се случва за пореден път, а никой не прави нищо по въпроса“, обяви Браун, който трудно намираше думи да изрази болката от случилото се.

    „Това е тъжен ден. Ако не направим нещо, децата ни няма да могат да се насладят на това, което би трябвало да са Съединените щати. Не можем да се справим с проблем, който е пред очите ни” допълни треньорът на Сакраменто Кингс.

    „Дори не искам да говоря за баскетбол. Изиграхме супер мач, забавлявахме се и спечелихме. Чудесно. Но не това е темата на деня. Ако не направим нещо, нещата ще приключат за тази страна. Това е тъжно“, завърши специалистът.
  • 26 Иван

    13 0 Отговор

    До коментар #22 от "Търновец":

    И след това........САЩ назначиха Саддам Хюсеин за демократично избран президент на Ирак.

    Коментиран от #30

  • 27 Лазар

    23 3 Отговор
    ГОРКИТЕ АМЕРИКАНЦИ,ЩЕ ПЛАЩАТ СКЪПО И ПРЕСКЪПО ЗА ДЕЛАТА ОТ ТЕЖКАТА ДЕМЕНЦИЯ НА
    ПРЕЗИДЕНТА СИ!ТОВА САМОХОДНО ЧУЧЕЛО ЯВНО НЕЩО ПАК Е СЪНУВАЛО!
  • 28 Антисемит

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Надявам се до е готвил за синагогата или за седалището на шалом. Не знаех доскоро, че всеки член на шалом получава годишна държавна субсидия в размер на 96700лв.
  • 29 българина

    25 0 Отговор
    на какво основание американска база е в Сирия и Ирак? чакам отговор от някое посолство, което и да е то!
  • 30 Търновец

    24 1 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    Президента Буш назначи свои хора за управници в Ирак и те обесиха президента Саддам и анулираха нефтените концесии дадени от него, след това върнаха нефтените фирми на Ротшилд и Рокфелер, никъде не беше намерено оръжие за масово унищожение, а президента Асад на Сирия е завършил медицина във Франция и никога не е имал фирма за търговия с нефт както Буш
  • 31 син

    7 0 Отговор
    Само да му сменят памперса и ги започва.
  • 32 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    12 1 Отговор
    А какво правят силите на САЩ в Близкия изток? Присъстват, за да увеличават напрежението и риска от нова война. Байдън като никой друг американски президент мисли само как да увеличава печалбите на военно-промишления комплекс.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Коч Ина

    14 3 Отговор
    ех тези американци беее, целият свят им е бащиния и никой не трябва да противоречи на това. От високо се пада най-лошо
  • 36 и тия изроди са

    9 1 Отговор
    отмъстителни като евреите
  • 37 Байдън подготвя

    17 1 Отговор
    Световна война. САЩ са терористи. НАТО са терористи..... Българина мрази НАТО, мрази и нацисти и терористи.
  • 38 Пако

    13 0 Отговор
    Най глупавия и неадекватен американски президент.САЩ би трябвало мнооого да се срамуват,че начело на държавата стои тополигофрен.
  • 39 Иго

    12 1 Отговор
    Този извън земният ще запали света ! На световните агресори им пречат Китай, Русия ,Иран и целият миролюбив свят !! Света ври от ужасите на САЩ и Израел , протестират младите ,студенти в Европа и САЩ за прекратяване на геноцида срещу палестинците !! В САЩ " демократите" изключват от ВУЗ - те ,протестиращите студенти !! По нагли от тези няма!!!
  • 40 Внимание, терористи !

    6 2 Отговор
    и извън Газа..... Натаняху явно заплашва със израелски терористични актове и зад граница. Алооо Хага !..... Алоооо службите ? ......Алоооо външно министерство ? Посланика на Израел в София няма ли да бъде изгонен като в Турция ? Израелски терористични клетки има ли в България ?.... Майко мила, международен терорист
    """....в Газа и извън Газа", заяви Нетаняху. ...... !!!!....Шута веднага на посланика...Това е заявка вече не за тероризъм и геноцид, а за международен тероризъм . Службите да не спят моля ! Президент и Премиер да не мълчат повече. Недопустимо и абсурдно е това.....Посланикът на Палестина в България
    застрашен ли е ? А посолството ? Нашите служби не трябва ли доклад да напишат за очаквани терористични израелски актове след тази заявка на терориста Натаняху ?
    Президентът Румен Радев спешно трябва да свика консултативна среща, на която да бъдат обсъдени рисковете и заплахите от ИЗРАЕЛСКИ ТЕРОРИЗЪМ в България. Заявките и заплахите на Натаняху са достатъчно ясно основание за това : """....в Газа и извън Газа", заяви Нетаняху"""" и впрочем съда в Хага трябва да бъде сезиран !!!!
  • 41 Този атлантически нацизъм

    6 2 Отговор
    Просто не се търпи.
  • 42 Да не забравяме най важното в момента

    8 2 Отговор
    Предстоят избори хора....
    Атлантическите партии в България трябва да се разглеждат от хората като една обща листа и въобще в имената и кандидатите им да не се задълбочава човек. Пишеш ги всички в графа "предатели и подкрепящи нацизма" и преключваш с тях. Клонирането на Атлантическите структури не трябва да заблуждава хората относно тяхната вредност. Няма по-вредни и още по-вредни, те са си принципно вредни и хората не трябва въобще в личността на излъчените кандидати да се заглежда даже ! Мислете с главите си и гласувайте по съвест приятели....
  • 43 Долу атлантиците

    8 2 Отговор
    Долу партиите на войната ! Долу....
  • 44 КГБ

    3 13 Отговор
    Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са и на какво са способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света. Това не са хора, а палачи, носители на смъртта.
  • 45 Ти го давай

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Коперник":

    По полека с каруцарския речник.Не си със шапка невидимка.Караш през просото с кенеф изрази наред.Внимавай,чисто човешки съвет! Не мисли ,че онези който вулгарно обиждаш са неграмотни.Точно обратното.Ако попаднеш в полезрението им,ще те открият за броени минути.
  • 46 Религиозни войни

    6 0 Отговор
    В средновековието са проведени 12 кръстоносни похода на християни за освобождение на божиите земи от мюсюлмани. Юдеи не е имало, разселени са преди това при римската империя. Сега нови кръстоносни походи на обединения християнски запад и юдеите от възкресения Израел. Християни и юдаисти срещу исляма.
  • 47 Аятолах на прах

    3 0 Отговор
    Да се почва, че няма време
  • 48 Каубой 🤠

    3 0 Отговор
    Ясно е, че ще ядат голям бой!
  • 49 емо

    6 2 Отговор
    О Джо изкуфял престъпнико.! С всеки изминат ден страна наречена Америка става по агресивна , злобна, неконтрилуема, беспощадна и създавайки нови и нови конфликти или ще се самоунищожи ще се разпадне или човечеството е пред нов Световен конфликт който ще бъде и последен .Ти като най възрастният терорист в историята на човечеството надмина всички Президенти убийци които управляваха даже надмина и Бащата на Нациите.

    Коментиран от #50

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Бесен-_ Язовец

    2 1 Отговор
    Това от ляво на Дядката Джоузеф е херма.фродит
  • 52 Бай пън памперса е ненормален пироман

    4 1 Отговор
    Кравари здрав пердах ви чака и е време да се приберете в говедарника си
  • 53 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Ще има подобно и в Северна Македония.
  • 54 А бре

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Зевс":

    Зевсчо, ти в качеството на какъв питаш? Да не би да си не заобиколим фактор? Какво зависи от тебе?
  • 55 Даа бе

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Къде? В твоята кръчма ли?

    Коментиран от #61

  • 56 777

    1 1 Отговор
    Само ги погледнете какви СМЕШНИЦИ СА!!!!!!!!!!!!!
  • 57 Матей преображенски

    1 1 Отговор
    Действията на американската военщина в Близкия изток ще доведат до повсеместна ескалация на затихналите бойни действия ,особено в Сирия и Ирак,където са неимоверно намразени.Излъгаха и кюрдите ,че ще им направят държава и ги използваха за своите неоколониални проекти,завзеха нефтоносните райони и до ден днешен си точат нефт без да платят един пробит долар.Но ще направят така,че всички тия изтормозени народи да ги подгонят вкупом,та вместо да се активизират американците,по-добре да помислят за евакуация,докато все още могат.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Тъпото

    0 1 Отговор
    Дъртоизкуфялокопеле
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.