Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 15:10 886 3

Мирзоян: Мирно споразумение между Армения и Азербайджан е възможно при ясна граница

  • граница-
  • армения-
  • азербайджан-
  • споразумение

Арменският външен министър Арарат Мирзоян заяви на съвместна пресконференция с унгарския външен министър Петер Сиярто

Мирзоян: Мирно споразумение между Армения и Азербайджан е възможно при ясна граница - 1
Снимкa: БГНЕС

Арменският външен министър Арарат Мирзоян заяви на съвместна пресконференция с унгарския външен министър Петер Сиярто, че мирно споразумение между Армения и Азербайджан е възможно, ако териториалната цялост се признава взаимно и границите са ясни, съобщи арменската информационна агенция АРМЕНПРЕСС. Той заяви, че това би било възможно.

"За да се постигне траен и достоен мир в Южен Кавказ, трябва да се премахне използването на сила и политиката на изключване. Само преди месец в Нагорни Карабах беше извършено етническо прочистване и повече от 100 000 арменци бяха насилствено изселени от Нагорни Карабах. Те напуснаха родината си и потърсиха убежище в Армения като бежанци".

Арменският министър-председател добави: "Установяването на траен мир в региона изисква всички държави в региона да проявят решителност, да предприемат ефективни мерки и да се откажат от максималистичните си стремежи.

Ако териториалната цялост на Армения и Азербайджан бъде недвусмислено призната и границите между двете страни бъдат ясно определени въз основа на Алма-Атското споразумение от 1991 г. и последните карти на СССР, е възможно да се постигне траен мир между Армения и Азербайджан и да се подпише мирен договор. Министър-председателят Мирзоян отбеляза, че това е включено в декларацията от петстранната среща, проведена в Гранада на 5 октомври.

Мирзоян заяви, че Армения очаква активна подкрепа от страна на международните партньори.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любител

    8 3 Отговор
    браво пичове само там е истината мир и пълно разбирателство съвместно зачитане на граници религия икономика и среден пръст на краварите които противопоставят народите за да ги използват за тяхните имперски интереси.
  • 2 Анджо

    3 2 Отговор
    Добре го написа но защо ,на края оплеска всичко. Русия не иска мир.
  • 3 у перилното

    1 0 Отговор
    Мноо катранлив идва тоя сапун бре ...