Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Октомври, 2023 20:46 2 782 84

ISW: Руското настъпление край Авдеевка буксува заради тежките загуби в жива сила и техника

  • авдеевка-
  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • донбас

Руското командване е насочило допълнителни сили към фронта в Авдеевка, за да компенсира тежките загуби на жива сила и да поддържа способността на руската армия да продължи настъплението

ISW: Руското настъпление край Авдеевка буксува заради тежките загуби в жива сила и техника - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тежките загуби на руска техника в района на Авдеевка вероятно ще подкопаят руския настъпателен потенциал в дългосрочен план. На 26 октомври говорителят на украинската Таврийска група войски полковник Олександър Щупун заяви, че от 10 октомври насам руските сили са понесли 5000 убити и ранени военнослужещи и 400 загуби на бронирана техника в района на Авдеевка и Маринка (югозападно от град Донецк).

Спътниковите снимки потвърдиха, че руските военни са загубили най-малко 109 военни машини, предимно бронирани бойни машини и танкове, край Авдеевка между 10 и 20 октомври.

Украински офицер от запаса заяви, че руските сили изглежда използват по-малко бронирани машини край Авдеевка, въпреки че е възможно руските сили да се прегрупират за нови големи механизирани нападения, както направиха между първоначалните механизирани нападения на 10 октомври и втората серия големи механизирани нападения на 19 и 20 октомври.

Руското командване е насочило допълнителни сили към фронта в Авдеевка, за да компенсира тежките загуби на жива сила и да поддържа способността на руската армия да продължи настъплението.

Руското командване обаче вероятно ще се бори да компенсира загубите на руско оборудване, особено на бронирани машини. Широко разпространените загуби и недостиг на руско оборудване през първата година от пълномащабното нахлуване силно ограничават способността на Русия да води ефективна механизирана маневрена война по време на настъплението на руската армия през зимата и пролетта на 2023 г., като допринасят за допълнителни загуби при неорганизирани механизирани нападения край Вухледар, Донецка област, през януари и февруари 2023 г.

Тежките загуби в района на Вухледар вероятно са попречили на руското командване да се ангажира с продължителни механизирани атаки на други места в Украйна по-късно по време на офанзивата през зимата и пролетта на 2023 г.

Неотдавнашните загуби на руска техника около Авдеевка изглежда са много по-големи от предишните загуби на техника около Вухледар. Остава неясно дали перспективата за по-нататъшни тежки загуби на техника ще възпре руското командване от започването на друга серия от големи механизирани нападения край Авдеевка. Русия постепенно мобилизира елементи от своята отбранителна индустриална база (ОИБ), за да се справи с недостига на оборудване, но не го направи в мащаб, който да е достатъчен, за да компенсира кумулативните загуби на руско оборудване в Украйна.

Неотдавнашните загуби на руско оборудване в района на Авдеевка вероятно ще доведат до още по-силно изразен недостиг на руско оборудване и ще попречат на всякакъв напредък, който руските военни са постигнали в справянето с влошените способности за водене на механизирана маневрена война.

Украинските сили напреднаха незначително по източния (левия) бряг на Херсонска област и продължиха настъпателните операции край Бахмут и в западната част на Запорожка област. Публикуваните на 25 октомври геолокационни кадри показват, че украинските сили са напреднали незначително северно от Пидстепне (на 15 km източно от град Херсон).

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили настъпателните операции в посока Бахмут и Мелитопол (Западна Запорожка област).

Украински официални лица опровергаха съобщенията, че на 26 октомври Украйна е спряла коридора за граждански кораби в Черно море. Агенция "Ройтерс" съобщи, че британската фирма за сигурност Ambrey, украинската консултантска фирма Barva Invest и специализираното украинско информационно издание Ukrainian Ports са заявили, че Украйна временно е преустановила трафика през коридора на 26 октомври.

Barva Invest заяви, че украинската администрация на морските пристанища е обявила спирането вечерта на 25 октомври и че де факто спирането е било в сила вече два дни.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви, че много фактори, включително заплахи от руски сили и метеорологични условия, влияят върху решенията на украинските военни да разрешат на отделни граждански кораби да преминават през коридора.

По-късно украинското министерство на възстановяването и украинският министър на общините, териториите и развитието на инфраструктурата Олександър Кубраков уточниха, че съобщенията за преустановяване на работата са неверни и че гражданските кораби използват всички налични маршрути, установени от украинските военноморски сили.

Русия непрекъснато полага усилия да прекъсне украинския износ на зърно и да ограничи морския трафик към украинските пристанища и вероятно ще продължи ескалацията в Черно море, целяща да подкопае доверието в украинския коридор.

На 26 октомври влезе в сила поправка в руския закон за гражданството, която позволява отнемането на натурализирано руско гражданство и предоставя на руското правителство нов механизъм за принуждаване на мигрантите да служат в руската армия.

Поправката най-вече позволява на руските власти да отнемат руското гражданство на натурализирани граждани, които са осъдени за дискредитиране на руската армия и за извършване на "определени престъпления, засягащи обществената и личната сигурност", независимо от това кога е извършено престъплението, датата на присъдата или откога осъденият има руско гражданство.

Напоследък руските власти увеличиха набезите срещу мигранти, обвинени в извършване на престъпления, за да връчват призовки и да впечатляват мигрантите да подписват военни договори.

Руските власти вероятно ще използват това ново изменение, за да продължат да вербуват натурализирани мигранти под заплахата от отнемане на руското им гражданство или след като са го направили.

Не е ясно каква процедура ще следват руските власти, след като лишат някого от гражданството му, и руските власти може би възнамеряват да използват процедурите по депортиране, за да увеличат броя на мигрантите в центровете за задържане, където руските служители редовно се опитват да вербуват.

Руските власти вероятно ще се възползват и от денатурализираните мигранти, чиито възможности за трудова реализация ще станат ограничени след осъждането им за престъпление и загубата на руското им гражданство и следователно ще бъдат по-уязвими за усилията за военно набиране.

Новото изменение на закона за гражданството също така рационализира процеса на предоставяне на руско гражданство на определени лица, включително деца с поне един руски родител, мигранти, които понастоящем пребивават в Русия, и участници в руската държавна програма за презаселване, като премахва някои изисквания за влизане.

Съобщава се, че ЕС изостава с предоставянето на артилерийски боеприпаси на Украйна. Неуточнени източници съобщиха на "Блумбърг" в статия, публикувана на 25 октомври, че към момента ЕС е доставил само 30 % от обещаните един милион снаряда, които се очакват до март 2024 г.

"Блумбърг" съобщи също, че някои неуточнени държави са поискали удължаване на срока за доставяне.

Министерството на отбраната на САЩ (МО) и Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) наскоро обявиха нови пакети за военна помощ за Украйна. На 11 октомври МО на Обединеното кралство обяви нов пакет за военна материална помощ за Украйна на стойност над 100 млн. паунда (около 121 млн. долара).

На 26 октомври МО на САЩ обяви нов пакет за материална помощ в областта на сигурността на стойност до 150 млн. долара.

Армения продължава да се дистанцира от Русия на фона на влошените армено-руски отношения. Арменският министър-председател Никол Пашинян заяви в интервю за Wall Street Journal (WSJ), публикувано на 25 октомври, че няма "предимства" от продължаващото присъствие на руски военни бази в Армения.

Пашинян заяви също, че Армения е в процес на диверсификация на партньорствата си в областта на сигурността.

Преди това, на 11 октомври, Пашинян заяви, че ако руските миротворци напуснат Нагорни Карабах, те трябва да се върнат в Русия вместо в руските бази в Армения.

На 26 октомври високопоставена делегация на Хамас пътува до Москва и се среща с руски и ирански официални лица.

Ръководителят на службата за международни отношения на Хамас и член на политическото бюро Муса Абу Марзук оглави делегацията, в която беше включен и министърът на здравеопазването на ивицата Газа Басем Наим.

Делегацията проведе съвместна среща с руския заместник-министър на външните работи и специален представител за Близкия изток Михаил Богданов и иранския заместник-министър на външните работи Али Багери Кани.

Покрай посещението лидерите на Хамас правят изявления, в които хвалят позицията на Русия по отношение на войната между Израел и Хамас. Русия се представи като възможен посредник между Израел и Хамас и представи резолюция на ООН, призоваваща за хуманитарно прекратяване на огъня на 16 октомври. В резолюцията на ООН не се споменава името на Хамас.

На 26 октомври израелското министерство на външните работи осъди поканата на Русия към Хамас.

ISW по-рано оцени, че Кремъл вече използва и вероятно ще продължи да използва войната между Израел и Хамас за провеждането на няколко информационни операции, целящи да намалят подкрепата на САЩ и Запада за Украйна и вниманието към нея.

За последно висша делегация на Хамас посети Москва през март 2023 г. на фона на напрежението между Русия и Израел във връзка с руската инвазия в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    32 16 Отговор
    Коригирайте си грешката ! Настъплението е украинското !!! Повтарям - УКРАЙНСКО !!! А...... ама къде е контранастъплението , бе.....???!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Калпазанин

    47 14 Отговор
    Ми като буксува, що укрите не контраатакуват тогава. И колко са техните загуби тогава или те са безсмъртни

    Коментиран от #10, #79

  • 4 Соломон Паси

    23 12 Отговор
    Ама нали ватенките бягаха към Сибир?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хахахаха

    20 38 Отговор
    Еееееех а каква хвалба, каква радост беше от родните русофили, че рашагите тръгнали на 10 октомври към Авдеевка! Хахахаха. Един месец по-късно? Нищо.

    Коментиран от #28

  • 7 Последния Софиянец

    17 30 Отговор
    Замина втарая при крайцера и моста!
  • 8 ХАХАХА

    36 17 Отговор
    Абе стига фабрикувахте неверни данни ,вече никой не ви вярва ,дзеления пигмей е бита карта
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хахахаха

    16 31 Отговор

    До коментар #3 от "Калпазанин":

    Русофили, а от къде знаете че това не е украински план, да намалят настъплението за да може рашагите да настъпят и да влязат в капана за мишки, за да бъдат причукани?

    Коментиран от #31

  • 11 Всички гледат към Газа и Хамас....

    20 24 Отговор
    А ВСУ и АЗОВ мачкат ушанките в Донбас....

    Коментиран от #20

  • 12 ЗНАЧИ СКОРО ГРАДА ПАДА

    23 7 Отговор
    ПОДГОТВЯТ НИ ЗА ДОБРАТА НОВИНА
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Удри

    22 32 Отговор
    Русия сбърка с нахлуването в Украйна. Сега ще загубят и Крим. Путин нямаше реална преценка за способностите на руската армия. Украинската армия с малко военна помощ от НАТО сама ще се справи с окупатора, дори без да се налага да се включва армията на НАТО.

    Коментиран от #56

  • 15 Да, бе

    30 12 Отговор
    Руското буксува, а украинското прави дрифт на място... Къде ви произвеждат толкова жалки малоумници, бе! Добре, че не осъзнавате колко сте ненужни, глобално излишни паразити, дишащи кислорода на някое полезно същество.
  • 16 В Авдеевка като в БАХМУТ!

    16 20 Отговор
    Ушанките си ядат голям лобут!
    Капрал Хаймерсченко, АЗОВ.
  • 17 Мария Атанасова

    21 14 Отговор
    Пиша всякакви лъжи за Русия, защото ми плащат толкова добре! Мога да измисля лъжи по всякакви теми. свържете се с нас!!! Парите не миришат! Бессарабский фронт
  • 18 хаха

    15 12 Отговор
    Какво стана/остана с Вагнер? Къде изчезнаха Кадиров и армията му? Питам за един приятел доброволец :)
  • 19 УМ'РЕМ ОТ СР'АМ

    11 15 Отговор
    10 год. БЕЗАНАЛОГОВ ВАТИРАН ЩУРМ НА АВДЕЕВКА И... НИЧЕ ВО.
    БАХМУТ-И ЗАВОДА ЩЕ ВИ СЕ СТОРЯТ...РАЙ

    Коментиран от #24

  • 20 Мачкат имГо

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Всички гледат към Газа и Хамас....":

    Истина Е
  • 21 И без НАТО...

    13 17 Отговор
    В Авдеевка е осеяно с ватенки богато....
    Груз 300

    Коментиран от #36

  • 22 лошо

    13 19 Отговор
    Нещата не вървят много добре за Владимир Владимирович. Онзи ден китайците смениха про-руския си министър на отбраната и казаха, че искат да задълбочават сътрудничеството със САЩ. По-рано Вучич каза, че Крим и Донбас са Украински. На мен ми изглежда че мишките се усещат на къде отиват нещата и започнаха да напускат кораба.
  • 23 Нали беше

    23 5 Отговор
    Украинска офанзива ? Що сега е Руско настъпление ? Обърках се кой пичели последно?

    Коментиран от #34, #41

  • 24 Да, бе

    15 7 Отговор

    До коментар #19 от "УМ'РЕМ ОТ СР'АМ":

    Срамът е, че украинските бабички ще воюват за осрайнъ, че мъже няма... Умните избягаха, а останалите лежат под жълто-сини парцали...
  • 25 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 14 Отговор
    От мен да знаете най важното е груз 200 не трябва да спира да върви с пълни вагони и камази към алкохолната дупка и копейките да стенат по сметищата в тинята!

    Коментиран от #51, #74

  • 26 Ццц

    12 5 Отговор
    Този мозъчен тръст може ли поне за миналите работи да говори със сигурност? Бихте ли ги попитали къде се намира Украйна на картата, за да видим колко вероятности ще дадат?
  • 27 Аз съм клошар под моста Чавдар

    3 1 Отговор
    Призовавам за хуманитарно прекратяване на огъня че не мога да се наспя
  • 28 Незначителна Поправка

    10 21 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    Авдеевка е на 18 км. От... ДОНЕЦК и е атакувана от блатниците вече 10 г. ( направи справка)!
    Не случайно 3 армии/ 100 К ватенки с 900 танка и 1100 артилерийски системи от 2 месеца "превземат" Авдеевка но...но някакви АЗОВЦИ не дават!

    Коментиран от #39

  • 29 Вече цял свят знай!

    7 7 Отговор
    Путин е починал във Валдай!
  • 30 Стойко

    7 11 Отговор
    Ватните блатни орки са пречукани...Джуджака колабира в Бункера в Сибир...
  • 31 На какво

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хахахаха":

    Си.....?@

    Коментиран от #44

  • 32 Отбан

    16 5 Отговор
    "Украйна няма да може да победи на бойното поле. Всички на запад го знаят"
  • 33 Стойко

    7 18 Отговор
    Когато започна 3 дневната специална военна операция Путин призова Украинските военни да сложат оръжие и приберат по домовете , а "киевския режим в момента да напусне Украйна" , имаше за цел да сложи про руски марионетки като Янукович! Бе си поставил за цел президент да бъде кума му Медведчук! И тръгна към Киев защото Медведчук го бе подвел че ще го посрещнат с цветя! Вместо това украинските военни не само не сложиха оръжие ,но за почти 2 години война пратиха при свети Петър 300 хиляди несретни орки. И миналата година украинците организираха парад в Киев под надслов -" Парада на руската армия в Киев все пак се състоя"...Километрични колони от разбита руска военна техника и пленени рашистки танкове дефилираха в Киев! Путин бе толкова унизен че отказа да размени кума си Медведчук за украинци!

    Коментиран от #67

  • 34 Беше 3 дня в Киев

    5 11 Отговор

    До коментар #23 от "Нали беше":

    Седмица в Лисабон))))
    Бягай лягай,сополанко
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Адам Хилтън

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "И без НАТО...":

    Факт.
  • 37 А З О В :

    6 11 Отговор
    Лечка полечка си газиме руската мечка 🐻 !
  • 38 Това кой го изплющя @?

    3 1 Отговор
    =====Напоследък руските власти увеличиха набезите срещу мигранти, обвинени в извършване на престъпления, за да връчват призовки и да впечатляват мигрантите да подписват военни договори.======= Кой бре измисли тази класика в жанра ?

    Коментиран от #45

  • 39 Хахахаха

    6 14 Отговор

    До коментар #28 от "Незначителна Поправка":

    Да, знам къде е. Не случайно съм писал много пъти, че руската армия е там от където тръгна преди 2 години! Донецк! Украинската армия си е върнала 54 процента от територията която беше окупирана след 24 февруари 2022 година! Това са фактите.

    Коментиран от #55, #60

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 пичели

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Нали беше":

    Русия, както винаги
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Фактите говорят

    6 8 Отговор
    8 МЕСЕЦА ПРЕД 1 ЗАВОД (останал непревзет защото пазачите напуснаха сами),... година и половина пред едно СЕЛО и....10 г. С цялата военна мощ на "могучая" пред АВДЕЕВКА!!! )))))
    Една държава без ФЛОТ, авиация, подводници , крилати ракети, Кинжали, калибри, сонцепеци и вся ХИПЕР-АНИМАЦИИ...напълно денацифицира и Чувализира смешния маскал-аскер

    Коментиран от #77

  • 44 Хахахаха

    3 10 Отговор

    До коментар #31 от "На какво":

    Знаеш ли, съотношението на избитите орки сега около Авдеевка? Ще ти стане лошо когато разбереш. Във всяка война си има план и отстъпването в някой момент, не е загуба на войната. Ако не са ти ясни тактиките във войната, поне във футбола знаеш, че единия отбор може да издърпа противника напред за да освободи пространство в защита? Е при война също има такива тактики.

    Коментиран от #48, #65

  • 45 Върховна тъпотия верно

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Това кой го изплющя @?":

    """"връчват призовки и да впечатляват мигрантите да подписват военни договори""""
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Всичко е ясно

    5 5 Отговор

    До коментар #42 от "на женския пазар казват че зеленски":

    3 дня и парад на победата в Киев.
    64 км колона Знае Защо )))))
  • 48 Да бе умник

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Хахахаха":

    издърпва противника напред за да освободи пространство и мята парашутисти нали ? На каква пиячка си ?

    Коментиран от #58

  • 49 Некои говорят

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "ТаУмВзе":

    Че ше го ...препарират.

    Коментиран от #71

  • 50 12345

    3 2 Отговор
    Украинци,които мислят на руски се бият с граждани на РФ,които мислят на други езици.
  • 51 Върви разтоварвай груза

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    щото едни ядрени инженери от Ирак те чакат.
    И не искат да разтоварваш докато...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Не знаели коя година е казаха

    3 4 Отговор
    Единствената логика е че руснаците мъченически атакуват за да изразходват последните" снаряди на украинците
    модерна за 1914 тактика..обаче да не си в назначените за атаката части
  • 54 Ъхъъъъъ

    9 2 Отговор
    огромната украинска армия от нацисти и наркомани влязоха вече в Москва. Щели да погребват Путин щото в един български сайт прочели че бил бил умрял за 7-8 път
  • 55 Мда

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "Хахахаха":

    Фактите да че си зле с математиката. Сто пъти ти казахме че не можеш да изчисляваш и се смяхме на начина по който смяташ. Ти даже и с процентите си зле.

    Коментиран от #61

  • 56 Галя от посолството

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Удри":

    Това ти писание няма да бъде заплатено.
    Прекалено е неумно.
    Още едно такова и си аут.

    Коментиран от #64

  • 57 Мнение

    4 1 Отговор
    Нека си боксува...няма лошо. Няма значение кой какво пише или говори, защото в крайна сметка накрая всичко излиза наяве.
  • 58 Хахахаха

    3 3 Отговор

    До коментар #48 от "Да бе умник":

    Издърпва ги, в капан! Другари на каква дрога сте? Той за това пусин ви изглажда мозъците толкова лесно.

    Коментиран от #62

  • 59 Излъгали са те

    7 1 Отговор

    До коментар #42 от "на женския пазар казват че зеленски":

    Зеленски е пред Владивосток.
    Що се отнася до Москва, г-н Фърдоляк, бивш съветник на президент Зеленски, току що е бил назначен за губернатор на Подмосковието.
  • 60 Прав си

    9 4 Отговор

    До коментар #39 от "Хахахаха":

    Но това беше целта на Русия и си е все още там. Не и трябва останалата част, защото тя и без това ще бъде сисипана. Това, че поразтъпка руския ботуш из Украйна си беше излишна показност.
  • 61 Хахахаха

    6 11 Отговор

    До коментар #55 от "Мда":

    Добре, значи пак ще го напиша и обясня! Преди 24 февруари 2022 орките имаха окупирано 12 процента от територията на Украйна! Донбас и Крим! Там война не се е водила. След като обяви СВО след 3 седмици беше окупирано около 24 процента от територията на Украйна! Сега са окупирани 17 процента. Значи тези 12 процента които са били окупирани след 24 февруари 2022, 7 процента са обратно в Украйна. Разбра ли русофил или не?

    Коментиран от #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Така де

    6 4 Отговор

    До коментар #61 от "Хахахаха":

    Всички разбраха, както и това, че тези 7% или колкото и да са, никой не ги е искал. Те са бисквитката.

    Коментиран от #68

  • 64 Удри

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "Галя от посолството":

    Само това ли можеш да ми отговориш бе молодец Някакви аргументи?

    Коментиран от #66

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Това е положението.

    7 4 Отговор

    До коментар #68 от "Хахахаха":

    руснаците с топ не могат да ги мръднат. Каквото и да правят нацитата,Донбас е руски. Западна укра не им трябва на руснаците да я хрантутят .Тя е за западните полски хиени.Хахахаха
  • 70 Сатана Z

    12 4 Отговор
    Щом Украинските средства за дезинформация съобщават з руски загуби,значи нещата за Укровермахта са зле.Авдеека е почти обкръжена и пътищата са под контрола на Русия.Няма ротация за Укритие,а труповете им не могат да се извозят в Киев.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ОСМАНАГИЧ 🇹🇷

    7 2 Отговор
    👻 Това на снимката НЛО ли е или нещо от Леопард? 🤩🤡🥳😱
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    От мен да знаете - тези, които се крият зад чужди никове, трябва да бъдат наказвани!
  • 75 Артилерист

    6 2 Отговор
    За няма и 24 часа вече трети път публикувате подобно съчинение. Браво! Заслужавате отличие и посолствоТО няма да забрави активното ви участие в дезинформационната война.
  • 76 Българин

    2 6 Отговор
    Русия е Велика!
    Жертвите нямат никакво значение, Русия винаги побеждава. Който е имал честта да си даде живота, може само да се гордее!
  • 77 Глей сига

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Фактите говорят":

    ТОЛКОЗ СТЕ ТЪПИ ЧЕ ДОРИ НЕ СЪОБРАЗЯВАТЕ ЧЕ В УКРАЙНА ОЩЕ НЕ ВАЛИ СНЯГ УДИВИТЕЛНО ТЪПА СТАТИЯ НАСОЧЕНА КЪМ ОЩЕ ПО УДИВИТЕЛНО ТЪПА ПУБЛИКА КАТО ТОЯ 43. АМИ ДА БЯХА СИ СТОЯЛИ В ЗАВОДА
  • 78 Атлантик

    4 1 Отговор
    Кой каквото ще да казва, но последната дума в Украинската война ще има Пентагонът и по-специално неговата Космическа флотилия /USSF/. С Космическа Америка шега не бива!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ДZверцов

    1 0 Отговор
    Бях сигурен, че ще се стигне до тук. Укро- офанзивата ще се превърне в руска офанзива, лека, лежерна с много загуби, неуспорима и завинаги. Абе, на Запад много обявени за "изчезнали".... Сигурно са отлетяло за Мелмак на бар или на курорт....
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Харон

    1 1 Отговор
    От 1495 -1497 - статус-кво анте беллум
    1558 -1583 - Победа Дании-Норвегии , Польши-Литвы и Швеции. Потеря Эстонии , Ливонии , Курляндии и Озеля.
    1590 -1595 - Победа России Реконкиста территорий, потерянных во время Ливонской войны
    1605 -1618 - Деулинский мирный договор
    1610 -1617 - Победа Швеции Потеря Ингрии и Кексгольма
    1632 - 1634 - Полянувский мир
    И така на татък. Не всички войни са победили...Пълният списък може да се намери под заглавието "ListedesguerresdelaRussie"
  • 84 Патриот

    1 0 Отговор
    Всеки руснак на украинска земя ще отиде под земята.
Новини по държави: