Last news in Fakti

29 Октомври, 2023 10:51 2 218 7

Една от най-тежките промишлени аварии в историята на Казахстан

  • казахстан-
  • мина-
  • загинали-
  • авария-
  • астана-
  • арселормитал-
  • костенко-
  • караганда

Спасителите вече предупредиха, че шансовете да открият оцелели са много слаби

Една от най-тежките промишлени аварии в историята на Казахстан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Издирването на миньори от компания "Арселормитал" (ArcelorMittal) след една от най-тежките промишлени аварии в историята на Казахстан, при която загинаха най-малко 36 души, продължава и днес, когато в централноазиатската страна е ден на национален траур, предаде Франс прес, пише БТА.

Експлозията на газ гризу в мина "Костенко" в Караганда, Централен Казахстан, е поредната от дълъг списък от тежки аварии в промишлени обекти на "Арселормитал" в Казахстан. Най-новата трагедия накара казахстанското правителство да национализира местната дъщерна фирма на най-големия производител на стомана в света.

По информация на министерството на извънредните ситуации до момента са намерени телата на 36 миньори, а още 10 работници продължават да се издирват. Спасителите обаче вече предупредиха, че шансовете да ги открият живи са много слаби поради липсата на вентилация в мината, ограничената автономност на аварийните респиратори на миньорите и силата на експлозията, разпростряла се на два километра.

Веднага след като бе съобщено за аварията вчера сутринта, казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев разпореди сътрудничеството с група "Арселормитал" да бъде прекратено. В присъствието на семействата на жертвите в Караганда президентът заяви, че "Арселормитал" "е най-лошата компания в историята на Казахстан от гледна точка на сътрудничеството с правителството".

Малко след това казахстанското правителство и стоманодобивният гигант обявиха предварително споразумение за "прехвърляне на собствеността на компанията на Република Казахстан". Групата заяви, че се "ангажира да финализира сделката" за местното си дъщерно дружество "Арселормитал Темиртау" (ArcelorMittal Temirtaou) във възможно най-кратки срокове.

Днес знамената в Казахстан са наполовина спуснати в памет на загиналите. След разпадането на СССР през 1991 г. в Казахстан са изгубили живота си около 200 миньори, голямата част от които - в предприятия на "Арселормитал". При пристигането си страната през 1995 г. компанията донесе надежда на фона на социално-икономическия спад рухването на комунизма. По-късно обаче липсата на инвестиции и неадекватните норми за безопасност бяха многократно критикувани от властите, а синдикатите призоваваха за по-строг държавен контрол, припомня АФП. Базирана в Люксембург, компания "Арселормитал", ръководена от индийския бизнесмен Лакшми Митал, управлява около 15 завода и мини в централните части на Казахстан.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    18 0 Отговор
    Арселор бяха и тук. Ама Казахтан са по умни от нас и ще ги изгонят.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Ха ха

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааа":

    Добре,че не Митал не възроди Кремиковци.Половин София щеше да е с черни забрадки.
  • 3 Металург

    20 0 Отговор
    Аха. Нали купиха Кремиковци за един долар и после продадоха каквото можаха за 2-3 милиона и се ометоха. Имаха разходи само за подкупи на лилавия мавър.
  • 4 Не е точно така

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааа":

    Арселор е казахстанска марка закупена от Митал.Митал с родата си бяха у нас,а и в Казахстан.Съболезнования.
  • 5 Мухаа,хаа!

    11 3 Отговор
    Спомнете си Кремиковци за един пробит долар.Е, същите братя Митал,който го разкостиха и изнесоха на скраб ,са в Казахстан.Смучат като кърлежи,където попаднат.А попадат, защото има продажници.Само от чугунените балвани ( останали и загробени още от соца, в покрайнините на Кремиковци) са извлечени стотици милиони, Чупеха ги затворници от Кремиковци,срещу боб чорба и парче хляб.Идеалната схема- вход изход! А окабеляването ? Медни проводници, с алуминиева изолация- стотици хиляди метри.Само медта и алуминия от тях( чистота на метала-99,99%) е оценявана за над милиард лева.Там произвеждахме ( единствено в цяла Европа) ламарина с двойно покритие, която се търсеше в Европа и цял свят, директно без допълнителна обработка,за производство на бяла техника.Планомерно и съзнателно унищожиха това производство,което беше изключително чисто,от екологична гледна точка.

    Коментиран от #6

  • 6 Украинска холера са управляващите

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мухаа,хаа!":

    Кой разреши това унижение ? Кой разреши разграбването на ресурсите на БГ? Управляващите БЕЗРОДНИЦИТЕ които си ги избираме!

    Коментиран от #7

  • 7 ДБ на Иван Костов тогава сдс

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Украинска холера са управляващите":

    Най черния мандат от 681 Г насам