Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 03:13 3 246 14

1 ноември 1922 г.: Последният султан на Османската империя се отказва от престола

  • султан-
  • османска империя-
  • мехмед-
  • турция-
  • ататюрк

Подложен на натиск от Запада Мехмед VI е принуден да приеме Севърския договор

1 ноември 1922 г.: Последният султан на Османската империя се отказва от престола  - 1
Снимка: Архив

На 1 ноември 1922 г. абдикира последният султан на Османската империя Мехмед VI.

Роден е през 1861 г. в Истанбул. Той става султан на 4 юли 1918 г., след като законният наследник на Мехмед V Решад Юзуф Иззетин, се самоубива.

Новият султан идва в тежки за империята години, започнали с революцията на младотурците и приключили с разгрома ѝ в Първата световна война. Френски и британски войски са окупирали обширни територии в Близкия изток, които от векове са били притежание на султана.

Подложен на натиск от Запада Мехмед VI е принуден да приеме Севърския договор. Това е мирен договор подписан в парижкото предградие Севър (Sèvres) между държавите - победителки в Първата световна война и Османската империя. Парафиран е на 10 август 1920 г. и е част от Версайската система от договори.

От страна на Османската империя е приет от султана Мехмет VI, който се стреми да запази трона си, но движението на младотурците начело с Кемал Ататюрк отхвърля договора.

Основните клаузи в договора са териториални, военни и юридически.

Териториалните клаузи са свързани с разделянето на османските територии между победителките.

– Франция получава Ливан и Сирия, а Дулкадир и Киликия остават под френско влияние.

– Италия получава като зони на влияние Тарс, Анталия, Кония и части от централен Анадол и получава потвърждение за прякото присъединяване на Додеканезите към своите територии.

– Армения получава Ерзурум и земите около езерото Ван, заедно с областта Трабзон.

– Гърция получава Източна Тракия, заедно с Егейските острови и под формата на зона на влияние областта около Измир. След изтичането на 5 години, в областта се предвиждало да се проведе референдум, който да определи дали територията да стане част от Гърция или да остане в Османската империя.

– Великобритания получава Палестина, Трансйордания и Ирак, и части от Кюрдистан като зона на влияние.

– Босфора и Дарданелите са демилитаризирани и предадени под Международен контрол.

– Договорът предвижда и референдум сред кюрдите, който да определят бъдещето им. Референдумът така и не е проведен заради разногласия сред самите кюрди.

Военните клаузи предвиждат намаляване на османската армия до 50 000, разрешават запазване само на 7 бойни кораба и 3 торпедни лодки и забраняват на Османската империя да разполага с военно - въздушни сили. Освен това, се създава съюзническа контролна комисия, която да следи за изпълнението на военните клаузи.

Генералът от османската армия и герой от защитата на Дарданелите – Мустафа Кемал паша се изтегля във все още свободните територии, отхвърля властта на султана като изчерпана и старомодна и обявява намерението си да спаси държавата от катастрофата, в която се намира.

На 1 ноември 1922 г., след като гръцката инвазия в Мала Азия е отблъсната, султанатът е официално детрониран, а на 17 ноември Мехмед VI напуска Истанбул на борда на британски военен кораб. Отначало той се установява в Малта, но бързо се премества на италианската Ривиера в Сан Ремо.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    39 13 Отговор
    По времето на последния истинския султан абдулхамид хан, е имало мир в Палестина, и цялата османска империя. И за 500 години само нее сме се навъдили с 2 мил в повече. А за 33 години демокрация се стопихме с 4 мил всеки да си прави изводите

    Коментиран от #9

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 5 Отговор
    МИР НА ПРАХА И А на близките и ПРИЯТНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ на годишнината от смъртта и И ДА ПИЕТЕ ПО МАЛКО гледайте повече ДА СЕ ВЕСЕЛИТЕ И ТРОПАТЕ ХОРА ДА ИМА И ВСЕОБЩО ВЕСЕЛИЕ
  • 3 капитан ПЕТКО ВОЙВОДА

    14 3 Отговор
    Козлодуйският да ги оплаче,той е ПРОФЕСИОНАЛИСТ по опкаванията и състраданията..
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 3 Отговор
    🇧🇬🇧🇬🇧🇬
    На 1 ноември честваме Деня на народните будители.
    🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #5

  • 5 почвам да будя наред

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    първо жината, дисата и после махлата
    всички пред банкомата,
    нов месец, нови помощи

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Браво

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "почвам да будя наред":

    И колко лева са помощите?...... Боже,побъркани пубери, които лежат на гърба на родителите си
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "почвам да будя наред":

    При теб май няма значение откъде се изхождаш❗
  • 8 След 100 години Европа пълна с

    1 3 Отговор
    Мюслиами
  • 9 Дядя

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    Не си се навъдил 2 млн. по време на игото! По оценки на историците преди завладяването сме били 1-1.5 млн., горе долу толкова са били Англия и Франция, Европа току що е минала през чумната епидемия. За 482 години франсетата и англосаксите са х10, по сметки от 19 век. Ти къде си? Преброяване през 1880- 2 007 919 българи!

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Поздрави

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Дядя":

    И кои според кои точно "историци "са глупостите които пишеш, да не са проруски червени предатели
  • 11 Кадир

    3 0 Отговор
    Няма страшно, падишаха и величието на правоверните отнова ще се възцари над старите земи. Нещо като прераждане, ако ме разбирате. Всичко е договорено с братята руснаци.
  • 12 тюркистан

    2 5 Отговор
    е и остава болният човек на Европа.
  • 13 Хайде ся !

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дядя":

    През втората половина на 19. век, нащи ривулционери пишут, че 7 /седем/ милиона българи са били в трепетнем ожиданием да ги асвабадят от “турецкае рабства”. Кат включим Македония - моя любов, Беломорието, Одринско, Бесарабия, разните му покрайнини; може и да са повече от сем милиона юнаците балкански. Да не говорим, след всяка руска- турецкая война, колко народ са изчагъркали от българските земи, въшливите крепостници, за да ги разселят из “великато руско пространства , което, разумеется, включва всички познати и непознати земни и небесни кълбета, Чети, дедушка, какви убийствени статии са написали по този повод Ботев и Раковски.

    Коментиран от #14

  • 14 Госта..

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хайде ся !":

    Коя година е било ПРЕБРОЯВАНЕТО ????
Новини по държави: