Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 13:20 3 752 13

Сръбският президент разпусна парламента

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • белград-
  • парламент-
  • балкани-
  • косово

Той подчерта, че е важно Сърбия да запази мира, стабилността и вътрешната кохезия

Сръбският президент разпусна парламента - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сръбският президент Александър Вучич разпусна Народната скупщина с указ и официално насрочи предсрочни парламентарни избори за края на годината. Те ще се проведат на 17 декември, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА.

„Уважаеми граждани, желая ви успешни избори. Живеем във времена, които са трудни за целия свят, във време на глобални предизвикателства, войни и конфликти, във време, в което е нужно всички да бъдем обединени в борбата за запазване на жизнените национални и държавни интереси на Република Сърбия, във време, в което сме изправени пред натиск заради отношението ни към Косово и Метохия и други регионални и световни въпроси“, каза Вучич в обръщение след насрочването на изборите.

Той подчерта, че е важно Сърбия да запази мира, стабилността и вътрешната кохезия и да покаже демократичност. „Бих казал, че тази кампания е възможност по цивилизован начин да покажем различни идеи, програми, политики, които трябва да се състезават, но които никога няма да застрашат нашите жизнени държавни, народни и национални интереси“, изтъкна Вучич. Той пожела добри резултати в представянето на идеите и целите на участниците в изборите.

„Пожелавам им да правят всичко по демократичен и цивилизован начин, за гражданите на Сърбия е важно да победят най-добрите идеи и програми. Уверен съм, че затвърждаваме демокрацията и осигуряваме сигурен път за бъдещето на нашите деца“, допълни той. По-рано днес председателят на сръбския парламент Владимир Орлич насрочи за 17 декември местни избори в около 60 населени места на територията на Сърбия. Няколко кметове на градове и общини в Сърбия, включително кметът на Белград Александър Шапич, подадоха оставки миналия месец. Сръбските медии писаха, че това е станало по партийно разпореждане, за да може и местният вот да се проведе през декември. Редовните местни избори би трябвало да бъдат през юни 2024 година.

Последните парламентарни избори в Сърбия бяха през април миналата година. Най-голяма подкрепа получи партията на Вучич - Сръбската прогресивна партия (СПП), която разполага в парламента със 120 места от общо 240. В средата на септември проевропейската опозиция в сръбския парламент подписа така наречения Договор за победа, чиято цел е сътрудничеството на всички опозиционни партии и движения за осигуряване на свободни и честни избори, на които те да се противопоставят на настоящото правителство, водено от СПП. Преди това част от опозицията поиска писмено от държавния глава да свика предсрочни парламентарни и белградски избори до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 е взе парсата от урсулката

    3 6 Отговор
    сега ще харчи .
  • 2 И тяхната тиква

    7 7 Отговор
    Прави циркове като нашата
  • 3 мдаааа

    5 7 Отговор
    Много са кефя на снимка в цял ръст на Вучин и Путич ...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 След няколко години ще се

    6 6 Отговор
    разпусне и държавата! Сръбският пророк Митар Тарабич:
    . "Ще дойде ден, когато Сърбия ще остане точно толкова, колкото да се събере под една слива."

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Урсула го посети

    13 2 Отговор
    И нещо стана там. Или той не иска да и играе по свирката или реши, че не ще да е предател.

    Коментиран от #9

  • 8 СЗО

    0 1 Отговор
    Пак клик ту бейт.
  • 9 Гошо

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Урсула го посети":

    Нищо не е станало ,ами просто иске да затвори уста на тамошните и европейските джендери Сигурен е, че ще спечели изборите После с тези протоколи ще натрие мутрата на Урсула и компания
  • 10 Гошо

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "След няколко години ще се":

    Нещо тоя Митар Тарабич ,да е не объркал сърби с българи ,че пророчествата му по вървят за нас
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да не ви пука!

    2 1 Отговор
    Най добре да се съберат Александър Вучич, Румен Радев, Клаус Йоханис, Стево Пендаровски, Баджрам Бегай и още няколко съседи, да разпуснат не парламентите, а направо целите държави, че да си направим една обща държава като хората и стига сме клякали на путиновци, байдъновци, макроновци и всякакви шушумиги.
Новини по държави: