Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 16:05 2 307 9

Сеул: Пхенян готви изстрелване на шпионски сателит с помощ от Кремъл

  • северна корея-
  • южна корея-
  • сателит-
  • русия-
  • ким чен-ун

Доставките са извършени от кораби, движещи се между пристанище на източния бряг на Северна Корея и руски пристанища, което съответства с по-раншно съобщение на Съединените щати

Сеул: Пхенян готви изстрелване на шпионски сателит с помощ от Кремъл - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Северна Корея е в последния етап от подготовката за изстрелването на шпионски сателит, като шансовете третият ѝ опит да успее са големи. Това обяви южнокорейската Националната разузнавателна служба в доклад, съобщава "Ройтерс".

Тя направи доклада на закрито заседание на парламентарната комисия по разузнаването. Според нея страната освен това е изпратила повече от 10 пратки боеприпаси на Русия, които да ползва във войната срещу Украйна. Те включват над един милион артилерийски снаряда. Русия обикновено изразходва толкова боеприпаси за около два месеца, каза член на парламентарната комисия Ю Санг-бум, като цитира брифинга.

Доставките са извършени от кораби, движещи се между пристанище на източния бряг на Северна Корея и руски пристанища, което съответства с по-раншно съобщение на Съединените щати. Освен това са извършвани и по въздух от Северна Корея, каза шпионската агенция.

"Северна Корея работи с пълния капацитет на своите фабрики за боеприпаси, за да отговори на търсенето на военни доставки от страна на Русия, като дори мобилизира жители и цивилни заводи да произвеждат кутии за боеприпаси за износ", каза Ю пред репортери, като цитира доклада.

Двата опита на Северна Корея да изстреля първия си разузнавателен спътник тази година завършиха с неуспех. Изстрелването е част от стремежа на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун да засили военния си капацитет, който също включва балистични ракети с голям обсег, подводници с балистични ракети и хиперзвукови ракети.

Северна Корея изглежда е получила техническа помощ от Русия и вероятно проверява двигателя на ракетата-носител и механизма за изстрелване, обясни Ю, като цитира доклада на южнокорейската разузнавателна агенция, но не предостави повече подробности поради съображения за сигурност. Преди това Северът беше обещал да направи трети опит за пускане на сателит в орбита през октомври, но досега няма индикации, че е на път да продължи с изстрелването.

Ким се срещна с руския президент Владимир Путин през септември в руския Далечен изток, където посети модерна руска космическа станция за изстрелване, което подхрани спекулациите, че Москва ще помогне с неговата космическа програма в замяна на доставки на конвенционални оръжия. По време на посещението на Ким, Путин заяви, че Русия ще помогне на Северна Корея да изгради сателити, без да дава подробности.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Южна Корея на 8-9 ноември и ще се срещне с външния министър Пак Джин, за да обсъдят проблемите със Северна Корея, съобщи Южна Корея днес.

В замяна на оръжейна подкрепа за Москва, Северна Корея се опитва да докара руски бойни самолети и други самолети, според Ю. Северна Корея отрече, че доставя оръжия на Русия и също така отхвърли докладите на някои военни експерти, че нейните оръжия са използвани от бойци на "Хамас" в битките срещу Израел.

Шпионската агенция също каза, че Северна Корея е изпратила делегация, която се състои главно от експерти по артилерия в Русия в средата на октомври, каза Ю.

"Вижда се, че Северна Корея се опитва да използва войната между Израел и Хамас по многостранен начин", каза Ю след брифинга. "Индикации за заповедта на Ким Чен Ун да се търсят начини за цялостна подкрепа на палестинците са получени", каза той.

От агенцията твърдят още, че Северна Корея и Китай стоят зад над 80% от кибератаките срещу Южна Корея. Тя и ФБР са замразили активи, еквивалентни на 3,45 милиона долара, откраднати от Северна Корея чрез хакерство, се казва в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    35 79 Отговор
    Американският сателит, разбира се, е демократичен гълъб на свободата.
  • 2 само питам

    30 46 Отговор
    нали нямаше какво да ядат тия и бяха пропаднали според краварските опорки как така ще изтрелват сателит?

    а ние богаташите дето сме голяма работа и най добрата техническа нация не можем и фърчило да направим как така?
  • 3 Варненец

    45 18 Отговор
    И тоя ще свърши, като оня дето уцели Луната

    Коментиран от #5

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 41 Отговор
    а ние като велика техническа нация правим чукоше 1 , чушкопек 2 и чушкопек 3 , чукопек 4 е във разразботка

    толкова ни стига пипето , за повече нямаме но пък фабриката за тролове е пълен капацитет , особенно диванните тролове дето и грамотно не могат да пишат са най много и най знаещи

    путин е виновен че сме толковаПРОСТИ НАЛИ ИЛИ ЦЯЛА РУСИЯ? ИЛИ БАЙ ДЕМЕНЦИЯ?
  • 5 само питам

    10 40 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец":

    ТОЯ дето уцели луната днес пак ли е умрял?
  • 6 Малко логика

    7 32 Отговор
    Когато всички страни имат шпионски спътници, ще знаят повече за съседите и враговете си, ще има по-малко безпочвена параноя и решения правени без достатъчно информация. Така че това е добра новина. Всяка държава - с по няколко шпионски спътника ! // САЩ имат твърде много обаче - това си е извращение...
  • 7 Сталин

    11 42 Отговор
    А ние в "демократична" България и член на най богатия съюз и горд член на НАТО произвеждаме само цървули

    Коментиран от #9

  • 8 реру

    41 2 Отговор
    Има БЪЛГАРСКИ сателити в орбита, ама си трябва и четене.
    Последният беше изстрелян с ракета Falcon 9 на SpaceX през януари 2023 год...
  • 9 Лъжеш

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    Цървули няма и в "Лидл", "Кауфланд", "Била" и в Халите. Само на битака!
Новини по държави: