Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 15:07 2 537 37

Пенсиите в Румъния ще бъдат увеличени два пъти следващата година

  • пенсии-
  • пенсионери-
  • балкани-
  • румъния-
  • марчел чолаку

Министърът на труда каза, че малко над 3 милиона пенсии ще нараснат след преизчислението

Пенсиите в Румъния ще бъдат увеличени два пъти следващата година - 1
Снимка: Shutterstock

Пенсиите в съседна Румъния ще бъдат увеличени през следващата 2024 година два пъти. Приемането на този закон ще е приоритет за правителството.

Румънският премиер Марчел Чолаку заяви в началото на правителствено заседание днес, че пенсиите ще бъдат увеличени на два пъти през следващата година - съответно от 1 януари, когато ще бъдат индексирани, и от 1 септември 2024 г., когато ще бъдат преизчислени по нова формула, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Чолаку посочи, че от 1 януари 2024 г. пенсиите ще нараснат с 13,8 процента, а второто увеличение ще дойде на 1 септември след завършването на процеса на преизчисление съгласно новия закон за пенсиите, които предстои да бъде приет. "Ние сме първото правителство, което прави и индексиране, и преизчисление в една и съща година. Имаме да изпълним едно условие - да успеем да приемем този закон в парламента до датата 20 ноември. Затова призовавам всички участващи в процеса министри да се отнасят приоритетно към този закон, за да може да мине през правителството във възможно най-кратък срок", заяви премиерът.

Той изтъкна, че предоговарянето на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) с цел премахване на прага от 9,4 процента от брутния вътрешен продукт за пенсиите зависи от приемането на този закон до 20 ноември. "Не бих искал заради някакви блокажи, особено в правителството, пенсионерите да не получат справедливост и още по-лошо - на румънските пенсионери да им бъдат замразени пенсиите до 2070 г., както го бяха заложили някои в НПВУ", посочи Чолаку, визирайки предишното правителство.

По-рано тази седмица министерството на труда представи проекта за новия закон за пенсиите, с който правителството се е ангажирало в рамките на НПВУ. Той предвижда минимален осигурителен стаж от 15 години за жените и мъжете и пълен осигурителен стаж от 35 години, като за осигурителен стаж над 25 години ще се получават допълнителни точки, посочва телевизията. Пенсионната възраст за жените се планира да се увеличи постепенно от сегашните 63 години на 65 години до 2035 г.

Индексирането на пенсиите ще се прави с нивото на инфлацията, към което се добавят 50 процента от реалния растеж на средната брутна заплата за предишната календарна година. Всичките 4 764 828 пенсии ще бъдат преизчислени по новата формула, като нито една преизчислена пенсия няма да бъде по-малка от досегашния си размер, отбелязва Диджи 24. Съгласно пакета средства за възстановяване, отпускани от ЕС, Румъния се е ангажирала да промени закона за държавните пенсии, за да премахне неравенствата и да елиминира водени от електорални мотиви политически решения в процеса на увеличение на пенсиите, отбелязва Ройтерс.

Румъния ще проведе местни, парламентарни, президентски и европейски избори през 2024 г. Новият проектозакон ще въведе нов начин за изчисление на пенсиите с ясен критерий за индексирането, за да се предотвратят нестабилни увеличения, отбелязва агенцията. Преизчисленията, планирани за 2024 г., ще премахнат неравенствата, като ще гарантират, че хора, които са работили една и съща работа в продължение на едни и същи години, ще получават еднакви пенсии. Министърът на труда Букура Опреску каза, че малко над 3 милиона пенсии ще нараснат след преизчислението.

Ефектът на двете повишения на пенсиите през 2024 г. се оценява на около 30 милиарда леи (6,04 милиарда евро). Последната голяма пенсионна реформа в Румъния беше извършена по време на споразумение за финансова помощ с МВФ и други международни финансови институции през 2009-2010 г., когато пенсионната възраст беше повишена на 65 години за мъжете и 63 години за жените и бяха наложени някои ограничения на разходите. Оттогава повечето промени в пенсионната система включваха недиференцирани повишения, напомня Ройтерс. Агенцията отбелязва, че пенсионната реформа е особено важна, като се има предвид, че броят на пенсионерите се очаква да скочи значително след 2030 г. в резултат на прочутата политика за раждаемостта през комунистическия период. През 1966 г. диктаторът Николае Чаушеску забрани абортите с указ, целящ да увеличи трудовата сила на Румъния. Близо 2 милиона румънци, или 10 процента от населението, известни като "бебета на указа", ще достигнат пенсионна възраст след 2030 г. Страната в момента има около 5 милиона пенсионери, отбелязва агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъкъдимик Бай Ганьо Глупенков

    21 10 Отговор
    Слаба ракия са румънците. Ние намалихме приходите, но пък вдигнахме цените и инфлацията! ПП-ДБ - не търсете логика от Киро Хептен Простия!

    Коментиран от #23

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 13 Отговор
    на българите не им увеличавайте пенсийте че хвърлят парите през балконите ей на скоро един беше хвърлил 18 хиляди лева от де ги е спестил ако пенсийте са малки в бг? краде ли? затова тука и тия пари за пенсий дето се дават са много

    Коментиран от #14

  • 3 икономист

    20 3 Отговор
    Там отдавна спряха да крадат
  • 4 сектант

    4 3 Отговор
    а инфлацията в Европа 5 пъти
  • 5 Пенсионер

    22 1 Отговор
    А, у нас какво мислят управляващите по този въпрос?

    Коментиран от #8, #22

  • 6 Мицушеку

    24 2 Отговор
    Не можем да ги стигнем румънците никога. То при тях стана така, щото си очистиха диктатора барабар с всички приближени, а ние си опазихме наишите диктатори които и до днес ни управяляват под една или друга форма

    Коментиран от #13

  • 7 Мнение

    16 2 Отговор
    Ами банките, които не дават лихви по депозитите и непрекъснато вдигат таксите. Асанчо Гейсилев си мълчи, щото плюска пържоли по 300 лева всяка вечер в ресторанта.
  • 8 жълопаветници

    12 6 Отговор

    До коментар #5 от "Пенсионер":

    От 20 години дават коледни. Сега за първи път казаха, че няма да има. Не са ги гласували. Гласували само даването на 2 мил.за украина
  • 9 Манчо

    14 1 Отговор
    А тук се очаква цените да скочат с 200% следващата година, а пенсиите и заплатите да се увеличат с 10%
    Така Кокореца бори инфлацията.
  • 10 Румъния беше закъсала след

    17 9 Отговор
    Чаушеску, но вече са с 30% по-голям БВП на глава от населението спрямо нас!
    Причини за успеха:
    Румъния не се управлява от руското посолство.
    Румънците не щат и да чуят за руснаци!

    Коментиран от #12, #17, #20

  • 11 Трол

    16 2 Отговор
    С румънците влезнахме заедно в ЕС,дори те бяха по-изостанали в началото. Сега заплатите и пенсиите са им двойно по-високи от тук. Какъв извод можем да си направим? Вариантите са 2...
    -Или герб са супер нек0мпетентни и не са могли да развият държавата
    -Половината пари са откр@днати...
    Аз лично залагам на второто,което значи,че в продължение на 7 години всеки ден сме ставали и отивали да работим за... боко и глутницата около него...
    Честито и пак гласувайте за тях!
  • 12 Чорбара

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Румъния беше закъсала след":

    Идиот!

    Коментиран от #15

  • 13 Можем ако се напънем

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мицушеку":

    Румъния - 125 млрд . външен дълг. Натам сме тръгнали и ние.
  • 14 сори

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    От къде са ги спестили ли .Всеки случай не от икономия на кисело млеко . ...а може би от реституция,продажба на имоти.И стига повтаряйте едни същи глупости за балконите ..че ..света ще си помисли че бълг. пенсионери са най богати ...а ще дадете и повод на управляващите да икономисат повече пари за пенсионерите които да бъдат откраднати....... И така за последно,от там са парите мятани през балконите от реституция и продажба на имоти .
  • 15 Освен за лапаш шкембе-чорба

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Чорбара":

    вземи да прочетеш и някоя книжка, дюмбел!
  • 16 малшанс

    3 1 Отговор
    Ако не беха утрепали Чаушеско сега жена му още щеше да му взема пенсията
  • 17 Мъсада

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Румъния беше закъсала след":

    Освен руснаците там няма и турци Дунъва ги пази
  • 18 Продължаваме Промяната

    4 3 Отговор
    Румънците не могат да купуват пенсионерите с повече пари. Не всичко е пари. Нашите пенсионери и без Коледна добавка са горди, че живеят в единствената държава в света, управлявана от истински академик
  • 19 шофера

    3 2 Отговор
    Румънките са най-страстни при всеки курс ги тествам
  • 20 Само

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Румъния беше закъсала след":

    за това ще да е да знаеш!!!Там нямаше Иван Костов и Лучников да им обяснят на румънците индустриалната и поземлената реформа!!! И Ран Ът нямаше !Ъхмм!
  • 21 Тука

    6 5 Отговор
    Си имаме русофили ,на тях им стига да обичат русия ,глада нИ мой ги уплаши
  • 22 Румен Радев ,ГЕРБ, ПП, ДПС и кокорчо

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пенсионер":

    Ни заставаме зад българските граждани и смятаме от 2024г. да намалим два пъти пенсията! Това е пиниза всеки може да увеличава но никой като нас да намалява.Гласувайте всеки глас е важен!
    След намалянето на пенсията през 2024г.смятаме да увеличим дневният разход за храна на депутатите в НС.Храната да е Гурме и за закуска винаги да има трюфели.Кебапчета няма да се предлагат вече в НС ще бъдат замразени и раздадени на нашите гламави избиратели.Има ли не разбрали?

    Коментиран от #25

  • 23 лъжеш

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ъкъдимик Бай Ганьо Глупенков":

    Виж какви увеличения имаше при Баце и какви при ПП-ДБ. Единия даваше по 50лв веднъж годишно, другите вдигнаха средната пенсия с 200лв и то не в края на мандата както правят останалите. И следващата година също е предвидено увеличение.
  • 24 и тук кикор да иска да увеличава

    2 0 Отговор
    пенсиите двойно то пари няма отдавна изтекли от хазната под формата на $чекмеджета спонсорирани от будистките преизбиращи миряни
  • 25 Пенсионер

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Румен Радев ,ГЕРБ, ПП, ДПС и кокорчо":

    Е, как ще се намалят пенсиите при положение, че инфлацията расте? Как ? Що за логика е това?
  • 26 Пенсионерка

    8 0 Отговор
    Е, ся каква стана? В другите държави увеличават пенсиитге, у нас не. Я вижте Гърция? Там направо си е комунизъм. Има пари за всички пенсионери в изобилие.
  • 27 мммда

    3 0 Отговор
    Значи и инфлацията, ще е най-малко двойна, дори по-вероятното да е тройна.

    Коментиран от #28

  • 28 Пенсионер

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "мммда":

    И при тройна инфлация ,какво да правим пенсионерите с тия пенсии?

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 мммда

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Пенсионер":

    Хората те оставят да проявиш въображение, за какво ще си ги харчиш си е твоя работа.
    Факт е обаче, че след всяко повишение на заплата и пенсия цените се увеличават или са се увеличили с около +-30% на всеки 10% повишение заплата.

    Коментиран от #34

  • 33 Пенсионерка

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Краси":

    Не си го слагайте това, толкова на сърцето. Животът е пред вас.
  • 34 Пенсионерка

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "мммда":

    За какво въображение говориш? Виж на съседите, как им вдигат пенсиите. Нашите управници да направят същото.
  • 35 Разликата е във

    2 2 Отговор
    Това че в Румания нямат индивида Борисов.
  • 36 дядо поп

    1 1 Отговор
    Как ще ги стигнем чимайфачетата?
  • 37 Светла

    0 0 Отговор
    Не пишете за други страни, а напише с е кога ще бъдат увеличени у нас! Огледайте се само около нас, Гърция, Румъния, Сърбия! Докога ще живеем в геноцид с тези обидно ниски доходи, пенсии и заплати при непрекъснато увеличаване на цените на ВСИЧКО! Говори се за увеличение от юли 2023 г., но пак за мижави 10%! Това увеличение ли е? Гавра с хората! Докога?
Новини по държави: