Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 06:48 3 910 32

Съдът в Алабама реши, че щатът може да екзекутира затворник с азотен газ

  • присъда-
  • смърт-
  • екзекуция-
  • алабама-
  • сащ-
  • газ

Решението веднага предизвика полемика между застъпниците и противниците на смъртното наказание

Съдът в Алабама реши, че щатът може да екзекутира затворник с азотен газ - 1
Снимка: news.yahoo.com

Върховният съд на Алабама заяви, че щатът може да екзекутира затворник с азотен газ, метод, който досега не е бил използван за изпълнение на смъртна присъда, предаде ABC News.

Съдът взе решението си с 6-2 гласа без коментар в сряда. Съдиите удовлетвориха искането на главния прокурор на щата за заповед за екзекуция на Кенет Юджийн Смит, един от двамата мъже, осъдени за наемното убийство през 1988 г. на Елизабет Сенет в северозападна Алабама.

Заповедта не уточнява метода на екзекуцията, но главният прокурор посочи в съдебните документи, че възнамерява да използва азот, за да убие Смит. Точната дата на екзекуцията ще бъде определена по-късно от губернатор Кей Айви.

Решението приближава Алабама до това да стане първият щат, който се опитва да извърши екзекуция с азотен газ, въпреки че вероятно ще има допълнителни правни спорове относно предложения метод, преди да бъде използван. Оклахома и Мисисипи също са разрешили азотна хипоксия за екзекуции, при които затворник ще диша само азот и ще бъде лишен от кислород. Докато поддръжниците теоретизират, че ще бъде безболезнено, противниците го оприличават на експерименти с хора.

Главният прокурор на Алабама Стив Маршал обяви решението на съда в сряда вечерта, като каза, че решението е „разчистило пътя“ за екзекуция чрез азотна хипоксия, след като семейството на Сенет „чака безсъвестни 35 години, за да види справедливостта“.

„Въпреки че чакането беше твърде дълго, аз съм благодарен, че нашите съдии почти доведоха делото до финалната линия“, каза Маршал.

Групи за застъпничество и адвокати, представляващи осъдени на смърт затворници, в четвъртък разкритикуваха решението, като казаха, че методът на екзекуцията е експериментален и държавата не е разкрила адекватна информация за това как ще работи.

„Все още има твърде много въпроси без отговор, за да могат служителите на Алабама да продължат отговорно с този протокол“, каза Робин М. Махер, изпълнителен директор на Информационния център за смъртното наказание.

Държавата се опита, но не успя да екзекутира Смит чрез смъртоносна инжекция миналата година. Департаментът на затворите в Алабама отмени екзекуцията, когато екипът за екзекуции не можа да получи необходимите две интравенозни линии, свързани със Смит.

Адвокатите на Смит са поискали от Върховния съд на щата да отхвърли искането за екзекуция с азотна хипоксия, заявявайки, че Смит не трябва да бъде „субект на тест“ за неизпробван метод на екзекуция.

Робърт Грас, адвокат на Смит, каза в четвъртък, че защитният му екип е разочарован от решението и ще продължи да се бори в съда.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хачо

    37 2 Отговор
    Убийците са си убийци. По един или друг начин. Дали там или по света , навсякъде са еднакви.
  • 2 Тъй както го гледам

    42 2 Отговор
    и ми се привижда Любо Нейков,мъкии...

    Коментиран от #12, #18

  • 3 Нитро

    39 2 Отговор
    Прилича на бг политик или кандидат за кмет.
  • 4 Азота

    20 6 Отговор
    Азотът е в Менделеевата таблица,значи е русофилски газ - най-добре да го изпържат с ток,него го няма в таблицата!

    Коментиран от #7, #9, #23

  • 5 Гошо

    44 5 Отговор
    Нали сме американски поклонници и слуги. Защо не въведем и у нас смъртното наказание. Не бива да сме така пренебрегвани.

    Коментиран от #8, #31

  • 6 Много малко

    22 1 Отговор
    време я чака тази екзекуция този!
  • 7 Тока го няма

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Азота":

    щото е съединение на електрони а в таблицата са само атомни елементи.

    Коментиран от #11, #14

  • 8 Гъдьо Гъдев

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    Що бе,имаме.. Изпълнява се по горските пътеки..
  • 9 Малката муха

    23 0 Отговор

    До коментар #4 от "Азота":

    Не знам дали си запознат, но Менделеев не е откривател на химичните елементи. Само ги е подредил в таблица, откривайки закономерности спрямо атомната им маса. Предсказал е, че има неоткрити химични елементи, защото в таблицата му имало свободни места. За информация - тока също не е открит в САЩ 😝
  • 10 Разведка

    16 0 Отговор
    Да му бяхте резнали тиквата с гилотина преди 35 години...
  • 11 Проблясък

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тока го няма":

    Не пиши глупости,че учителката ти по химия ще се черви от срам.

    Коментиран от #22

  • 12 Ха ха

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тъй както го гледам":

    И на мен това ми беше първата мисъл.ФАКТИ дали не са объркали снимките?
  • 13 Механик

    34 3 Отговор
    Погледнете сатанистите с какви неща си запълват свободното време, само. Какви полемики имат,моля ви се. Дали па го морят с газ и дали от "азотна хипоксия" се умира безболезнено. До сега са ги морели с друг газ, ама сега са решили да разнообразят, дето се вика.
    А при изпълненията на такива присъди, присъстват маса народ, че дори и близките на смъртника (жена му, децата му, майка, баща). Да гледат сеир, гадовете.
    Като е заслужил смърт, теглете му един куршум в главата и точка. Ама нееее! Това е много бързо и безболезнено. Сатанистите искат да гледат как тялото агонизира. Как очите му излизат от зор, докато се мъчи да си поеме въздух. Как подскача на електрическия стол. Все краварски забавления, дето се вика.

    Коментиран от #15

  • 14 Малката муха

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тока го няма":

    Бъркаш физика и химия.
  • 15 Офанзивен дефанзиф

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    Не подскача на електрическия стол, даже е много бърза смърт. Дори 1 ампер ток, действащ за повече от 1 секунда, може да те убие ведната. А там токът е много по-голям... Но си прав, че е извратено да гледаш как човек умира. Подкрепям идеята за смъртно наказание (при верните обстоятелства), но чак пък да стоя и да гледам изпълнението на присъдата - това вече е болна фантазия...
  • 16 Мъдурко

    12 1 Отговор
    Любо Нейков изглежда доста щастлив на снимката, че ще го приключат с азотен газ!
  • 17 да сме коректни

    9 0 Отговор
    Описвате и коментирате нещо безкрайно тъжно...... А на снимката е човек,който никак не изглежда като да се кани да умира!?!
  • 18 Ауууу ужас!!!

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тъй както го гледам":

    Първото, което и аз си помислих!😅😅😅
  • 19 БгТопИдиот🇧🇬

    10 1 Отговор
    Не съм уманист ,ама в говедоленд са царе на убиването и начините(за отнемане на живот) са върхова ценност във възпитанието им (ако го има) !
  • 20 Гини пиг

    6 0 Отговор
    Експериментално със сигурност е проведен такъв "тест" по разните им т.н. нелегални затвори. Това е легализиране.
  • 21 Урюрвкос

    7 2 Отговор
    защо публикувате такава статия ние сме още млада демокрация и не можем да ги разберем и осмислим тези високи човешки ценности. В групата на азота има и фосфор и бисмут и какви ли не още по силни отрови но защо така са решили няма да разберем, навремето Европа забрани износа на отрова за смъртни присъди явно има дефицит в Щатите.
  • 22 Ааа, значи затова тя фърляше

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Проблясък":

    разни неща с голяма маса и голямо ускорение към мен.
  • 23 Те краварите

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Азота":

    Го имот в тяхната таблица
  • 24 Малчо

    3 1 Отговор
    Защо Алабама иска да екзекутира Любо Нейков?
  • 25 Йеронимус БОШ

    2 1 Отговор
    Хуманно ли е да се убие убиец ? А ако това става в ултра-мега-свръхдемократичните САЩ ?
  • 26 Двуок ЦИКЛОП

    2 0 Отговор
    Престъплението е станало 1988 год. Осъден е през 1998 год. Защо чак сега се взема решението да бъде ЕКЗекУТиран ? Какво се е променило от 1998 до 2023 ?
  • 27 Моля за помилване на

    2 1 Отговор
    Любо Нейков
  • 28 Майк Алън Патън

    2 0 Отговор
    И в САЩ ли тока е скъп ? Или имат режим на тока ? Що ли така ?
  • 29 Зайо Байо

    6 0 Отговор
    Ако погледнем по-шеговито и дори саркастично , бихме ли казали , че ще убиват чиляк , който е убил 1 човек , а са дали власт , привилегии и почести на този/тези , които са виновни за смъртта , мъките , разрушенията и бедността на хиляди и милиони по цял свят ??? Защо е този двоен стандарт и преиначаване на ценностите в живота ?
  • 30 НаБАБАфърчилото

    2 0 Отговор
    Не трябва ли да се измислят ПО-ХУМАННИ методи за екзекуция !? Например - чрез системно преяждане и препиване ? Хем ще го умъртвят , хем ще от хубаво !
  • 31 Защото ще убиват натопени хора тук.

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    Ще лепнаъ някое убийство на случаен човек, за да прикрият прокурорско чадо и хоп-дотам. Товс са методи от средновековието. Доживотен затвор, да бачка по мините, по магистралите, по залесяване на дървета... Труд доживотен за държавата и лишаване от свобода.
  • 32 Роза

    3 1 Отговор
    Когато в БГ е имало смъртно наказание,са присъствали само точно определени в закона хора-прокурорът,началникът на затвора и съдебния лекар.А в САЩ защо присъстват толкова хора?!Въпроса за смъртното наказание е много спорен и такова има само в някои щати на САЩ.Освен това стават съдебни грешки и могат да бъдат екзекутирани невинни хора.Въпроса остава открит и винаги ще има спорове по него!