Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 08:24 1 762 8

Има риск за разрастване на войната в Газа, предупредиха от ОАЕ

  • оае-
  • война-
  • газа-
  • разрастване-
  • израел-
  • хамас

ОАЕ работят върху осигуряване на хуманитарно примирие

Има риск за разрастване на войната в Газа, предупредиха от ОАЕ - 1
Снимка: Shutterstock

Една от регионалните сили в района на Залива, Обединените арабски емирства (ОАЕ), предупредиха, че има опасност от разрастване на войната между "Хамас" и Израел в Газа. Възможно е конфликтът да излезе от границите на палестинския анклав. ОАЕ добавиха, че работят усилено за осигуряване на хуманитарно примирие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Продължаваме да работим за прекратяване на тази война, но не можем да пренебрегнем по-широкия контекст и необходимостта от снижаване на градуса на регионалното напрежение, който се покачва до опасни равнища", заяви държавният секретар във външното министерство на ОАЕ Нура ал Каби на политическа конференция в столицата на емирството Абу Даби.

"Рискът той да се разрасне и да се изостри още повече е реален, а също и рискът от обстановката да се възползват екстремистки групи, за да реализират идеологията си, което ще ни държи в цикли от насилие, от които няма да можем да излезем."

ОАЕ бяха една от най-знаковите арабски страни, подписали Авраамовите споразумения през 2020 г., поредица договори между арабски страни и Израел за нормализиране отношенията. Най-голямата надежда за тези споразумения беше свързана с това, че те в крайна сметка ще подготвят почвата за нормализиране на отношенията между еврейската държава и с една от свръхсилите в мюсюлманския свят Саудитска Арабия, но войната нанесе удар на тези усилия.

ОАЕ са едни от водещите производители на нефт в света, те възприемат като екзистенциална заплаха за Близкия изток групировки като палестинското движение "Хамас", което беше свързано с египетската организация "Мюсюлмански братя".

Сегашния президент на Египет Абдел Фатах ас Сиси е подкрепен от Емирството, защото през 2013 г. той свали президента от "Мюсюлмански братя" Мохамед Морси.

"Трябва да се направи всичко възможно за защита на мирното население и за незабавното прекратяване на този конфликт", посочи Каби.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 академик кадиров

    6 3 Отговор
    нас половина гос.думы- евреи!
  • 2 Израел си играе с огъня

    17 6 Отговор
    Вече загуби и малкото си подръжници в арабския свят!
    А и международно губи политическа подкрепа!
    Защо им трябваше да финансират терористите от Хамас вместо да се съгласят на палестинска държава?
    Защо превърнаха Газа в концлагер? Точно те ли?
    Какво ли различно очакваха да се случи?
    Кой каквото сам си надроби?

    Коментиран от #3, #4

  • 3 а ще изгори

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Израел си играе с огъня":

    ти ! амин окбар!
  • 4 Урсулата

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Израел си играе с огъня":

    Пратете ни ги на нас в ЕС и да освободят Газа!
    А Сорос ще ни ги докара с трафикантските си кораби!
    Аз плащам! Както за безплатните ви вакси!
    И берюкселци, нещичко и за обективните медии ще отделят от джобовете си!
  • 5 Механик

    13 3 Отговор
    "Има риск за разрастване на войната в Газа"
    Що бе? НАли Израел е технологично напреднал в сравнение с задръстените козари и ще ги попилее на раз-два?
    Нали Израиля има втората по мощ армия на света, а първата (САЩ) са му се притекли на помощ?
    Ще ви попилеят козарите с джапанките! А са се дигнали всите козари, а сте изгорел бушон. Няма да ви помогнат нито оръжието, нито самолетоносачите. И знаете ли що? Щото джендър пушка не държи. Иска се мъж. Ама истински мъж, а не мъж от другия пол. При това дрогиран и ваксиниран.
  • 6 Израел продължява

    3 1 Отговор
    С нацизма и геноцида които извършват. Мина на ниво етническо прочистване и вътре в Израел.
  • 7 Амнести ???

    3 1 Отговор
    В България Амнести Интернешънъл - България .... защо още не е излязла с официална позиция относно случващото се в Газа ? ...... Защо гласност няма на докладите и позициите на организацията ? Защо клона в България НЕ си върши работата или ако е цензурирана организацията в България да излезе говорител и ясно да го заяви...... 
  • 8 Кличко

    0 0 Отговор
    Ми то конфликта не просто има риск, но и се разраства вече. Хутите в Йемен (контролиращи територия по-голяма от БГ и горе -долу толкова население),ПОДКРЕПЕНИ ОТ ИРАН (негово прокси) вече ОБЯВИХА ВОЙНА на Израел.
    Това все едно Иран да я обяви.
    А това, че в момента не воюват активно против евреите,е все още само началото. Все пак Йемен не е съвсем близо;нямат обща граница. Но скоро може да ги бомбят. Още онзи ден им пратиха няколко предупредителни дрона, но Израел на този етап няма какво да ги спре. Особено пък предвид декларираната подкрепа от САЩ.
    Ще става мазало.