Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 09:28 6 744 10

Защо толкова много деца в Бразилия умират от рак?

  • здраве-
  • рак-
  • деца-
  • пестициди-
  • бразилия-
  • соя

Учени предполагат, че причина са пестицидите, използвани при отглеждането на соя

Защо толкова много деца в Бразилия умират от рак? - 1
Снимка: Shutterstock

През последните години в Бразилия се отглежда все повече соя. Според учените химикалите, използвани за производството, и на първо място глифозатът попадат в бразилските реки и оттам стигат до водоснабдителната мрежа. Така те потенциално могат да допринесат за смъртността от рак при децата в страната. Резултатите от проучване, стигащо до този извод, са публикувани в американското научно списание PNAS.

Колко вредят пестицидите?

Изследователският екип е установил, че в началото на проучването около половината от семействата, живеещи в изследваните райони, са имали достъп до кладенец за снабдяване с вода. Останалите хора са зависели от водите на повърхността, като реки и потоци, които потенциално са могли да бъдат замърсени.

Учените се съсредоточили върху свързаната с рака смъртност при децата под десет години в селските райони на Бразилия. Те проучили здравни данни от периода между 2008-а и 2019-а година, когато отглеждането на соя се е увеличило сериозно. Проучването показало, че в това десетилетие 123 деца са починали от остра лимфобластна левкемия, до която се е стигнало заради отглеждането на соя. Според изследователите "около половината от смъртните случаи на детска левкемия за десетгодишен период" могат да се свържат с повишеното излагане на пестициди. Това заболяване се лекува, но значение има близостта до болница, която в редица случаи не е била факт.

Бразилия произвежда все повече соя

В момента Бразилия е най-големият производител на соя в световен мащаб. Между 2000-та и 2019-а година производството на това растение в района на Серадо се е утроило, а в региона на Амазонка е нараснало цели 20 пъти, твърдят изследователите. Около 20 процента от световното производство на соя се използва в хранителни продукти, предназначени за хората, а останалите приблизително 80 на сто се дават на добитъка - предимно при производството на говеждо, пилешко, яйца и млечни продукти, сочат данните на природозащитната организация WWF.

Колко достоверни са изводите?

Проучването е публикувано с редица уговорки и условия. На първо място то не доказва директна причинно-следствена обусловеност между смъртността, причинена от рака, и повишеното излагане на пестициди, а само допуска възможната връзка между двете. Йорг Раненфюрер от Техническия университет Дортмунд прави следния коментар: "Описаната последователност изглежда правдоподобна и може да е истинна, но съществуват и много други възможни обяснения за наблюдаваните взаимовръзки". Той допълва, че изводите в проучването се основават на предположението, съгласно което причиненото от пестициди замърсяване на водата е довело до смъртните случаи от рак. Раненфюрер е на мнението, че по-надеждни резултати биха могли да бъдат постигнати чрез измервания на замърсяването на водата и анализ на раковите заболявания, които биха могли да бъдат свързани с него.

Автор: Клеър-Ана Рот


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А защо

    18 2 Отговор
    толкова много деца умират в Газа?!

    Коментиран от #8

  • 3 А внасят ли

    20 1 Отговор
    украинско зърно?

    Коментиран от #4

  • 4 И дали

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "А внасят ли":

    са ваксани с елитната?
  • 5 гръндж

    5 2 Отговор
    Изобщо нямам представа. Това е въпрос за 10 000 лева.
  • 6 Киро

    24 3 Отговор
    Не плачете за Бразилия !! Дайте статистика за болните и умиращи българи от средна възраст и по възрастните ! Статистиката е ужасяваща !!! Водата заразена ,внос на жито , слънчоглед и други продукти от любимата фашистка Украина на продажниците ни които ни тровят ежедневно !! Кой контролира грабителите на земите на дедите ни ,производители на картофи ,тези алчни рендатори хвърлят всякакви торове и химикали ,за да произведат един картоф ,един килограм !!? Каква алчност ,ненаситност ,но и голям Грях !!!

    Коментиран от #10

  • 7 ГанЯ

    12 0 Отговор
    Щото си пръскат с каквото си искат!
    Маде ин Турция, яжте турски домати и краставички, евтини са и екологични, бухаха!
    Те хората с химия света унищожи ха и продължават, докато не го довършат!
  • 8 ФЕН

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "А защо":

    Защото Хамас ги ползва за щит ...пушечно месо ! Тероризмът с преговори не се бори.....като клаха деца и старци е хеманно !? Хамасне иска мир и нормален живот за палестина или други арапски народи иска да върне 300г.на зад .....
  • 9 Роза

    6 0 Отговор
    Само когато си произведеш нещо в собствената градина,можеш да си сигурен ,че е чисто!Но колко хора могат да го направят?!
  • 10 любител

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Киро":

    абсолютно прав си пич ако нашите управници публикуват ИСТИНСКИТЕ резултати за заболелите от рак ще се хванеш за главата и бразилия ще бъде нищо сравнение с нас. тука ни тровят с всичко даже и с въздуха да не говорим и с изкуствените щамове на КОВИД.
Новини по държави: