Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 12:51 1 596 8

Северна Корея е бясна! Засилва ядрената самоотбрана заради ракетния тест на САЩ

  • северна корея-
  • ракети-
  • сащ-
  • ядрен арсенал

Северна Корея иска да гарантира сигурността си

Северна Корея е бясна! Засилва ядрената самоотбрана заради ракетния тест на САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Северна Корея ще увеличи военните си способности за възпиране, за да гарантира сигурността си срещу американски ядрен арсенал, насочен срещу нея. Това съобщиха севернокорейските държавни медии, цитирани от "Ройтерс".

Новината идва на фона на критиките срещу Съединените щати за скорошния им тест на междуконтинентална балистична ракета, цитирана от News.bg.

На 1 ноември военновъздушните сили на САЩ изстреляха ракета Minuteman III, способна да носи ядрено оръжие, от база в Калифорния. Ракетата обаче беше взривена, след като беше установена неизправност. На изпитанието присъстваха представители на отбраната на Южна Корея, като това бе първото им подобно посещение от 2016 г. насам.

Севернокорейски военен коментатор заяви, че въпреки неуспеха на теста, присъствието на южнокорейски "марионетни военни гангстери" показва, че ядрените оръжия на САЩ са насочени срещу Северна Корея.

"КНДР, както винаги, ще продължи военните си действия за укрепване на възпирането и гарантиране на стратегическата сигурност на Корейския полуостров и региона", изтъкна неидентифицираният коментатор в репортаж, изнесен от държавната информационна агенция KCNA.

Освен това Вашингтон и Сеул бяха разкритикувани за различни военни стъпки, предприети наскоро, включително разполагането на американски ядрени стратегически бомбардировачи в Южна Корея.

"Ядрената заплаха от страна на САЩ и техните васални сили за КНДР се доближава до нова червена линия", отбеляза севернокорейският коментатор и призова за укрепване на "ядрените въоръжени сили за самоотбрана".

Министерството на обединението на Южна Корея, което се занимава с междукорейските въпроси, посочи, че коментарът повдига въпроса дали Северна Корея се готви да оправдае друга военна "провокация".

"Ясно е, че сегашното повишено напрежение на Корейския полуостров е резултат от безсмисленото ядрено развитие на Северна Корея и безразсъдните военни провокации", заяви на брифинг заместник-говорителят на министерството Ким Ин-ае.

Миналия месец Южна Корея проведе съвместно учение със САЩ и Япония близо до Корейския полуостров, което включваше американски стратегически бомбардировач B-52, както и изтребители на трите държави.

През октомври, САЩ и Южна Корея проведоха въздушни учения с участието на 130 бойни самолета от двете страни, които представляваха симулация на 24-часови военни операции.

Освен това миналия месец Южна Корея проведе съвместно учение със САЩ и Япония близо до Корейския полуостров, което включваше американски стратегически бомбардировач B-52, както и изтребители на трите държави.

Южна Корея и Съединените щати твърдят, че техните учения са насочени към поддържане на бойна готовност за евентуален отговор на Северна Корея.

На свой ред КНДР заклеймява ученията като подготовка на САЩ и техния южнокорейски съюзник да я нападнат.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    2 11 Отговор
    Ще ги лекува доктор Джо и ще ги воксшншра с еще бяс.
  • 2 ким сланин

    6 18 Отговор
    А когато огладнеем ще подсмърчаме на САЩ да ни прати оризец да не измрем от глад.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 патето Яки

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "ким сланин":

    ООН да наложи санкции на САЩ.
  • 5 бхаха

    8 8 Отговор
    Пхенян тества ракети през месец, сега Ким се разревал, че американците изстреляли една. Боже...
    Предлагам Северна Корея и Русия да наложат санкции на САЩ з ада ги накажат. Примерно да не им ползват СУИФТа. Също и да изгонят хамериканските банки от териториите си. А всички събрани умрели омразни капиталистически долари ритуално да ги изгорят на площада.
  • 6 Северна кУрея

    6 5 Отговор
    Тея пък!!! През седмица изстрелват ракети, пък другите като го правят се цупят!!!
  • 7 Доналд

    2 0 Отговор
    Кимчо,поради що сваляш тез ракети,толкоз ценностни.Кой ти дава акъл.
  • 8 Мишел

    0 0 Отговор
    Северна Корея обяви, че вече има достатъчно ядрени оръжия и сменя военната си доктрина. Ще води само войни с употреба на ядрени оръжия. Това направи нервни потенциалните й противници.
Новини по държави: