Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Ноември, 2023 15:23 1 400 16

Русия осъди задочно лидера на Pussy Riot на над 8 г. затвор

  • руска армия-
  • пьотър верзилов-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • пуси райът-
  • владимир путин-
  • pussy riot-
  • буча

Присъдата се основава на изказванията му за масовото клане в киевското предградие Буча

Русия осъди задочно лидера на Pussy Riot на над 8 г. затвор - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руски активист беше осъден от режима на Владимир Путин на над осем години затвор по обвинения в дискредитиране на армията.

Руският музикален изпълнител и активист Пьотър Верзилов, който има и канадско гражданство, беше осъден задочно в Русия на осем години и половина затвор по обвинения в дискредитиране на армията и родината, предаде ДПА, съобщи БТА.

Още новини от Украйна

Съдия Наталия Дудар произнесе днес присъдата на 36-годишния съосновател на руската пънк група "Пуси райът" (Pussy Riot). Присъдата се основава на изказванията на Верзилов, който осъди масовото клане в киевското предградие Буча, за което се предполага, че е извършено от руските войски. Русия отрича да има каквото и да било общо с убийствата на стотици цивилни. Верзилов напусна Русия много преди да започне войната в Украйна.

В началото на миналия месец активистът обяви, че се е присъединил към украинските въоръжени сили, за да се бори с нашествениците, нахлули в Украйна през февруари миналата година. Той каза пред руския журналист и водещ със собствен блог в интернет Юрий Дуд, че иска да помогне на Украйна срещу Русия.

Верзилов се оттегли от новинарския портал "Медиазона", който създаде, за да избегне критиките за пропаганда в полза на Киев. Той отбеляза, че медията трябва да продължи да отстоява позициите на независимата и безпартийна журналистика.

Със своята група за протестни акции "Война", действаща предимно със средствата на уличното изкуство, Верзилов дълго време беше един от най-известните политически активисти в Русия. Пънк-рок групата "Пуси райът", на която той е съосновател, също стана световноизвестна и също осъждаше политиката на "Кремъл" и дългогодишните репресии на дисидентите с острия език на текстовете на песните си и с видеоклиповете към тях, посочва ДПА.

Феминистката група съвсем наскоро пусна нова антивоенна песен с видеоклип под името "Лебедово езеро" за отражението на руското нашествие върху децата. Песента е по мотиви от балета "Лебедово езеро" на Пьотър Чайковски.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Истински журналист, не мисирка

    26 4 Отговор
    Андриан Боке прекара три седмици в Украйна като медицински доброволец.

    Той видя как украинските военни убиваха руски затворници, как подреждаха трупове, докарани от други градове по улиците на Буча, как осигуряваха безопасността на чуждестранни доброволци в замяна на морфин.

    Разкритията на французина, който стана неволен свидетел на престъпленията на украинските бойци, имаха ефекта на бомба, избухнала в Европа.

    Направени са няколко покушения срещу Андриан, но той оцелява и продължава да разказва истината за престъпленията на Украйна.

    Как ЦИПСО създава фалшификати за Запада? Кой пряко помага на Украйна? Защо светът не чува хората от Донбас? И каква ужасна истина за себе си реши да ни каже Андриан Боке! Гледайте❗❗❗
  • 3 Лавров.....

    25 3 Отговор
    Няма ли най-накрая да получим списъка на тези, чиито тела в Буча бяха показани на целия свят?! (видео)

    «Искаме да получим списък с имената на онези, чиито тела в Буча бяха показани на целия свят. Не го получихме, въпреки че се обърнахме към най- различни структури.
    Аз лично помолих генералния секретар на ООН, в присъствието на всички членове на Съвета за сигурност, да използва своя авторитет, за да направи едно не много трудно нещо — да вземе списъка. До момента не сме получили нищо. Къде са доказателствата Ви?».
    Сергей Лавров
  • 4 осем седми

    6 13 Отговор
    А ааа Пусита нема а се ибавувате с Пиздюхин еййй...
  • 5 ТттТ

    15 4 Отговор
    Правилно-даже и е малко
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Джейлхаусрок

    7 1 Отговор
    Могат да им предложат договор за участие в културна програма и турне по затворите.
  • 9 Иван

    12 1 Отговор
    Малко са му, а и баба знае че "Буча" си е проект на М6. Имаше и едно раждащо момиче дето се оказа актриса и т.н. А забравихте Русия сама си е взривила газопровода и всички други газопроводи също. "Украйна" е най-демократичната страна. Най най най. Там няма корупция никаква вообще даже на знаят какво значи това. Там има пълна религиозна свобода и се говири на всички езици без проблемно. А живота на журналиста и опозоционера за превише защитени и извисени.
  • 10 Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    И това си Ти
  • 11 Саздърма и бахур

    3 9 Отговор
    Тъпи и жалки съветски отрепки, изгониха малкото останали с мозък свои сънародници, резултатът ще е поредната национална катастрофа на посткомунистическата кочина. Да им е честита и разбира се наздраве.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 От страни

    7 0 Отговор
    Тоя същия дето почна да оправя бремената си жена в супера посред търговската зала а жена му си е навирала вътре в ....замразени кокошки.......Големи "герои" на западния свят.....
    Хареса ми клипчето как един казак спрря концерта на "пусите" с един казацки камшик. Дорде да видиш исчезнаха из храстите..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 без коментар

    1 0 Отговор
    Защо в бг не говори и не се занимава с режима на Б ойко, който 12 години тероризираше и съсима българската държава и икономика управление от мутрински тип и в момента продължана вече 34 годи цамо тлъсти мутри на хоризонта
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания