Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 18:53 1 452 34

Срещу китайската заплаха в Пасифика! Филипините и Япония създават военен пакт

  • филипини-
  • япония-
  • китай-
  • южнокитайско море-
  • си дзинпин

Агенция "Ройтерс" определя това като опит за засилване на военното сътрудничество между две от най-близките азиатски съюзнички на Съединените щати

Срещу китайската заплаха в Пасифика! Филипините и Япония създават военен пакт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерите на Япония и Филипините се договориха днес да започнат преговори за договор за разполагане на военни сили на реципрочна основа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията определя това като опит за засилване на военното сътрудничество между две от най-близките азиатски съюзнички на Съединените щати.

Японският премиер Фумио Кишида заяви по време на официално посещение във Филипините, че той и президентът Фердинанд Маркос-младши са се договорили да работят в тясно сътрудничество със САЩ. В завоалиран намек за Китай, той изрази загриженост за "неприемливите опити" за "едностранна промяна със сила на статуквото" в Източнокитайско и Южнокитайско море.

"Беше взето по-нататъшно решение за започване на преговори по споразумение за реципрочен достъп и се договорихме да продължим да укрепваме тристранното сътрудничество", заяви Кишида на съвместна пресконференция.

Както Филипините, така и Япония заеха твърда позиция срещу това, което смятат за агресивно поведение на китайски военни кораби на фона на десетилетни спорове за суверенитета над територии в Южнокитайско море, отбелязва Ройтерс.

Военният пакт ще бъде аналогичен на сделката между Филипините и Съединените щати, наречена Споразумение за гостуващи сили. То осигурява правна рамка, съгласно която САЩ поддържат на ротационен принцип постоянно военно присъствие във Филипините, предимно с цел учения.

"Наясно сме с ползите от това споразумение както за нашата отбрана и военнослужещи, така и за поддържането на мира и стабилността в нашия регион", заяви филипинският президент за пакта с Япония.

Маркос добави, че Япония е отпуснала безвъзмездно на Филипините 600 милиона йени (4 млн. долара), за да подпомогне усилията на министерството на отбраната за осигуряване на крайбрежни радари за морска сигурност.

Преди посещението японското министерство на отбраната обяви доставката на първата радарна система за въздушно наблюдение на филипинската армия по силата на договор, сключен през 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    13 19 Отговор
    Никъде не обичат диктатурите. Китайците ще глътнат водица скоро.

    Коментиран от #3, #4, #29

  • 2 Уса робите

    19 4 Отговор
    създават единен фронт
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пилотът Гошу

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Мхм ... Филипините поискали 4 милиона за радари, ма срещу Китай щели да се борят....
    Китай може да прегази Япония и Филипините с туристи само, с по една тояга в ръка...
    На Китай и Индия всички им играят по свирката дори само за да не отварят границата...

    Коментиран от #9, #11, #22

  • 5 Стига вицове бре

    8 1 Отговор
    Споразумение за гостуващи сили.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сатана Z

    6 3 Отговор
    Джапанките ако продължават да се дървят на Китай,може да направят “голям шлем” в турнира Опенхаймър след турнирите в Хирошима и Нагазаки

    Коментиран от #10

  • 8 джапанизите ги разбирам

    8 3 Отговор
    ама онези филипинчета къде се бутат между шамарите.
  • 9 Русофил

    9 11 Отговор

    До коментар #4 от "Пилотът Гошу":

    За сега по свирката на Китай и Индия играе само русията, защото няма друга възможност.
    Руснаците имат 30 милиарда долара в рупии и се чудят какво да ги правят. Щели да строят
    мегафабрика за куркума...

    Коментиран от #18

  • 10 Сатана Z

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    Да се чете : Купата “Опенхаимер”
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пако

    15 2 Отговор
    По принцип японците обичат периодично да ядат бой,явно е заложено в гена им. Откак американците ги бомбиха , джуджетата направо се влюбиха в САЩ.

    Коментиран от #15, #19, #34

  • 13 мммм

    11 1 Отговор
    Еврейте ще ги накарат жълти с жълти да се трепят! А иначе чий е Тайван !???? Китайски или американоеврейски ??
  • 14 Така е ! Това е проблема !

    7 1 Отговор
    Когато не си знаеш историята и умишлено е фалшифицирана с поколения..... Японското нахлуване във Филипините е първото действие от Втората световна война, в което части на американската армия се изправят срещу врага ....Макартър накара цялата си армия да се изтегли на полуостров Батаан и на остров Корегидор и естествено японците изклаха филипинците.......

    Коментиран от #25

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 филип ейджи

    3 1 Отговор
    япония да не вземе да потъне
  • 17 филип ейджи

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "СЛАВА БЪЛГАРИЯ,СЛАВА НАТО":

    то и с турция сте завинаги
  • 18 Ботаник

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Русофил":

    Във фабриката за куркума щели да преработвт на твоя кум ..ура.
  • 19 Жапонец

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пако":

    Развихме Стокхолмския синдром.
  • 20 История

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Тако":

    Войната (ВСВ) между СССР (Русия) и Япония не е завършила. Няма подписан мирен договор, така че дефакто двете страни още са в състояние на война. И периодично джапанките хленчат да им предадат Курилските острови които ИЗЦЯЛО са в територията на Русия.
  • 21 Ъхъъъъъ

    6 0 Отговор
    президентът Фердинанд Маркос-младши , министърът на отбраната е -младши и още трима министъра са все -младши..... Страшна Демокрация цари там партньор на САЩ естествено...
  • 22 Десет пъти по-малобройна Япония

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Пилотът Гошу":

    ги мачка ВСВ въпреки, че воюваше и със САЩ. Виетнамските териториални опълчения също ги биха през 1978г., тогава виетнамската армия беше в Камбоджа. Сега индийците ги бият с камъни и тояги по границата. Китайската армия е същата парадна армия като руската, правена е по неин образ и подобие.

    Коментиран от #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 РЕАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тако":

    Не е лошо да провериш, какво се случи с прехвалената японска Квантунска армия през Втората световна. Руснаците минаха като през малка гара и за има няма няколко месеца изритаха все що имаше японци в Китай. После подкараха островите и американците се уплашиха, че ще превземат остров след остров и хвърлиха атомните бомби. Американците бяха вече осъзнали , че армията им за нищо не става и не може да воюва срещу японци. Не им върви с жълтите. После и корейци и виетнамци ги трепаха, като пилета.
  • 25 Мислиш като ватник

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Така е ! Това е проблема !":

    Това което си написал е така, но е извадено от контекста има факти които довеждат до това. И нас турците са не клали но сега ходим на пазар и почивка там. Като казваш факти поне продължи какво се случва с Япония и Филипините след войната, и да врага на моя враг е мой приятел. От много години Япония помага на Филипините, след войната Манила е втората най-разрушена столица след Варшава, кой възстановява Филипините? Колко инвестиции имат Японците и Американците във Филипините? Най-вероятно знаеш за Филипините само къде е на картата иначе говориш.
  • 26 Пилотът Гошу

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Затова Китай бяха 200 г. Под Японско":

    Я ни поясни в кой век живееш? Щото явно не е в настоящия.... В него умният запад си изнесе производството и know how в Китай, Китай се изстреля напред, САЩ им дължи трилиони и Япония не може да гъкне. Освен това я да чуем кои 200 години Япония е владяла Китай? Владяла е част от Китай от 1895 до 1945. Не знам твоята математика какво казва, но нормалната математика казва 50. Реално всъщност 1937 до 1945. Айде бягай да четеш история.
  • 27 Пилотът Гошу

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Десет пъти по-малобройна Япония":

    С кого е воювала Япония когато напада Китай през 1937??? Със САЩ??? 😂😂😂😂😂😂😂 Ти тая история къде я четеш? Кога Япония напада САЩ, я пак? Япония напада отслабения Китай през 1937, САЩ през 1941. Въобще не сте в час на кой свят сте, вадите някакви доводи от преди сто години и сравнявате несравними неща. Да не говорим, че Япония никога не е владяла Китай, а само част от него. Страната е просто много голяма. И Израел през 1967 би арабите, ма през 2006 в Ливан меркавите горяха и изненадата беше голяма. Вземете си опреснете малко информацията от света, че живеете в паралелни вселени...
    САЩ избяга от един Афганистан като бито куче, ти си седнал да обясняваш как Китай бил парадна армия като руснаците...

    Коментиран от #31, #32

  • 28 олееее

    0 0 Отговор
    Китай има 3 000 000 - нна армия!!!!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дори Китай

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Пилотът Гошу":

    не може да има повече от 2-3 мил. качествена армия. Могат да раздадат по един калашник на 100млн. китайци, но това ще е една глутница от мародери. Трябват тежки оръжия, логистика, тил, снабдяване с боеприпаси, офицерски и сержантски състав, дисциплина, предварително обучение, храна и т.н. Американците бяха обявили, че ще се изтеглят години преди да го направят. Разчитаха при оттеглянето да им помогне 350000 армия която създадоха, обучиха и въоръжиха. Афганистанците се предадоха на 50 000 талибани на коне и моторетки и не защитиха изтеглянето на американците ,президента им позорно избяга с много пари. САЩ разбраха, че тоя народ е неспасяем и е добре да бъде оставен да ври в собственият си казан.
  • 32 Китай не е толкова силен

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Пилотът Гошу":

    колкото изглежда. БВП му е колкото на ЕС и колкото на бедна България на човек от населението. Имат много врагове до себе си, Индия им е основен враг имат големи погранични спорове, а още Япония, Ю.Корея, Тайван и Виетнам. Търсят си и нови врагове в лицето на Индонезия, Филипините и Австралия за Южно-китайско море. Броят на населението им не е толкова голям, само на Стара Индия(с Пакистан и Бангладеш) е с 300мил. повече. Били са ги японци, руснаци, виетнамци (1978г.), а сега и индийци с камъни и тояги по границата.
  • 33 Дори и на дъното

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "СЛАВА БЪЛГАРИЯ,СЛАВА НАТО":

    Както е тръгнало. За вас говоря, каубоите като започва да става напечено се изнизват отвъд голямата вода.
  • 34 Мазохисти, сър

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пако":

    Търпят безкрайно, като стане много си правят сепуко.