Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 18:21 1 448 7

12 ключови документа бяха подписани на Срещата на върха на Организацията на тюркските държави

  • казахстан-
  • среща-
  • организация-
  • тюрски държави

Под председателството на Касъм-Жомарт Токаев в Астана се проведе 10-то издание

12 ключови документа бяха подписани на Срещата на върха на Организацията на тюркските държави - 1

Под председателството на Касъм-Жомарт Токаев в Астана се проведе 10-та Среща на върха на Организацията на тюркските държави.

Касъм-Жомарт Токаев посрещна с особена топлина държавните глави, пристигнали в Казахстан – родното огнище на тюркските народи – за участие в Срещата на високо равнище. Президентът обърна внимание на факта, че създаденият по инициатива на Казахстан Съвет за сътрудничество на тюркоезичните държави днес се превърна в пълноценна международна организация.

Одобрен е документ, озаглавен „Перспективи за тюркския свят - 2040“. Най-важното е, че укрепихме единството на братските страни. Демонстрирахме пред целия свят ангажираност към нашите общи ценности. Ние изпълняваме волята на нашите предци и засилваме сътрудничеството между тюркските народи. Сега целта е да запазим нашето единство, основано на взаимно доверие и братство, и да го предадем на следващите поколения. Тюркският свят взаимодейства с глобалните сили при равни условия. Други държави сега се съобразяват с ключовите нагласи на нашата организация. Следователно разширяването на взаимодействието между тюркските народи е обща задача за всички нас, подчерта Касъм-Жомарт Токаев.

Президентът отбеляза, че страната ни е заинтересована от по-нататъшното развитие на организацията на тюркските държави и заяви, че председателството на Казахстан в организацията ще се проведе под мотото „Тюркска епоха!“, или „TURKTIME!“.

Тази дума представлява абревиатура и отразява осемте приоритета, на които ще се обърне първостепенно внимание: традиции (Traditions), унификация (Unification), реформи (Reforms), познания (Knowledge), доверие (Trust), инвестиции (Investments), медиация (Mediation) и енергия (Energy). В речта си държавният глава се спря отделно на всеки от тези приоритети.

Според президента популяризирането на тюркското единство е от голямо значение, тъй като сме свързани с обща история, култура, език и манталитет. В тази връзка той обърна внимание на необходимостта знамената и емблемите на Организацията на тюркските държави и нейните структури да имат единен стандарт.

Днес ще разгледаме заедно представените скици и ще вземем съвместно решение. Това ще бъде исторически момент. Наш дълг е да проучим общите архиви и да предадем историческата истина на потомците. Предлагаме да възложим на съответните структури съвместно да проучат неизследвани източници. Това наистина е много важна работа, защото в нашата обща история има бели петна, които трябва да бъдат проучени. Също така е важно да се ангажираме с взаимното популяризиране на телевизионни сериали, които се снимат в нашите страни. Особено важно е да се популяризират широко анимационните филми за деца. Вярваме, че за тази цел трябва да използваме социалните мрежи, да привличаме популярни медийни личности. По този начин несъмнено ще се появи възможност за духовно сближаване на нашата младеж, каза президентът.

Според държавния глава трябва да се осигури синхронно развитие на тюркските държави. Той предложи систематизиране на стандартите и терминологията на държавите-членки на организацията.

В тази връзка Ви призовавам да разгледате примерния законопроект възможно най-скоро и да го одобрите. Тази инициатива проправя пътя за свободен износ на нашите стоки на общия пазар. Единните стандарти ще осигурят годишен ръст на БВП с около 1 процент. Сега брутният вътрешен продукт на нашите страни е почти 1,4 трилиона долара. Тази година търговията между членовете на организацията надхвърли 22 милиарда долара. Този показател може да бъде увеличен 1,5 пъти, ако бъдат одобрени общите изисквания. Освен това считам за целесъобразно създаването на референтен център на организацията на тюркските държави. Този център ще даде възможност за взаимно признаване на резултатите от изпитванията на продуктите, както и за провеждане на нови изследвания в областта на химическата и хранително-вкусовата промишленост, каза Касъм-Жомарт Токаев.

Като трети приоритет президентът посочи реформите. Той направи редица предложения за оптимизиране на дейността на Организацията и международната интеграция.

Призовавам Ви да решите възможно най-скоро въпроса с назначаването на нашите постоянни представители в Организацията на тюркските държави. Също така приветстваме предложението за увеличаване броя на служителите в секретариата. Необходимо е да се засили сътрудничеството между тюркските държави в избирателната сфера. Трябва да се обмисли създаването на Консултативен съвет на централните избирателни органи. Напоследък се наблюдава засилен интерес към нашата Организация от международни и регионални структури. Ние подкрепяме инициативата за предоставяне на статут на наблюдател на Организацията за икономическо сътрудничество. Освен това предлагаме да се установи сътрудничество с Ислямската организация за продоволствена сигурност, заяви държавният глава.

Касъм-Жомарт Токаев отбеляза важното значение на укрепването на сътрудничеството в областта на образованието и науката чрез научно партньорство. Той призова лидерите на страните-членки на Организацията да обърнат специално внимание на откриването на филиали на най-добрите университети в света, провеждането на съвместни научни събития и обмяна на опит, създаването на езикови отдели, както и развитието на изкуствения интелект, цифровата и космическата индустрия.

Според държавния глава, в условията на нестабилна международна ситуация е важно да се укрепи единството на тюркските народи.

Това е солидна гаранция за цялостната ни сигурност. Нарастват предизвикателствата, свързани с търговията с оръжие и наркотици, тероризма, екстремизма, миграцията. За да се предотвратят подобни заплахи, трябва да се засили сътрудничеството в областта на сигурността. В тази връзка предлагам следващата година в Астана да се проведе трета среща на генералните секретари на съветите за сигурност. Важно е да се сключи споразумение за съвместна борба с престъпността и обмен на информация между органите за финансово разследване на тюркските държави, каза Касъм-Жомарт Токаев.

Държавният глава определи инвестициите като шести приоритет и призова лидерите на страните да разширят междурегионалната търговия и да се съсредоточат върху инвестирането в икономиката.

Тюркският инвестиционен фонд играе специална роля в този въпрос. За укрепване на икономическите връзки е необходимо да се развие пазарът на „зеленото“ финансиране. Както знаете, Казахстан предложи да се създаде Съвет за тюркски „зелени“ финанси. Инициативата за предоставяне на Астана на статут на Финансов център на тюркския свят беше подкрепена. Искрено Ви благодаря за това решение, отбеляза държавният глава.

Касъм-Жомарт Токаев отбеляза, че спешно трябва да нарасне ролята на медиацията. Държавният глава даде за пример конфликтите между Русия и Украйна, Израел и Палестина, проблема с нелегалната миграция на Запад, като подчерта, че гарантирането на сигурността е основната задача.

В тази връзка взех решение за предоставяне на хуманитарна помощ на палестинския народ в размер на 1 милион долара. Решаването на належащи проблеми, които не са решавани от десетилетия, чрез насилие и терористични актове е абсолютно неприемливо. Казахстан категорично осъжда подобни методи. Влошаването на ситуацията може да доведе до сериозни последици. В тази връзка призоваваме за разрешаване на всякакви конфликти изключително чрез мирни преговори и дипломатически диалог. За нас запазването на териториалната цялост на всички държави и ненамесата в техните вътрешни работи са ключови приоритети. Важно е стриктно да се спазват резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и нормите на международното право. Не е тайна, че в момента се наблюдава застой в работата на Съвета за сигурност на ООН. В такава ситуация ролята на Общото събрание трябва да бъде засилена. В същото време е необходимо да бъдем по-конструктивни в реформирането на Съвета за сигурност, подчерта президентът.

Отделно Касъм-Жомарт Токаев се спря на осмия приоритет – енергията - и отбеляза инициативите на страната ни в тази област.

Казахстан обръща голямо внимание на развитието на нови енергийни източници, модернизацията и диверсификацията на транспортните пътища. От особен интерес за нас е и въвеждането на най-добрите практики и технологии в проучването и производството на електроенергия. Приоритет е и развитието на нефтохимическата промишленост и съвместната работа в областта на „зелената“ енергия. Предложих тази година в Казахстан да се проведе Международен енергиен форум. Вярвам, че провеждането на събитие от това ниво ще позволи подробно обсъждане на всички посочени въпроси. Въпросите за изменението на климата и устойчивото развитие са сред ключовите в Казахстан. По инициатива на страната ни през 2026 г. се планира да се проведе Регионална среща на върха, посветена на изменението на климата. Сигурен съм, че братските тюркски народи ще подкрепят всички тези инициативи, каза държавният глава.

В заключение лидерът на Казахстан призова към единство ръководителите на тюркските държави. Обръщайки внимание на важността на сплотяването в противодействието на предизвикателствата и заплахите, оказването на взаимна подкрепа и приемането на съвместни ефективни мерки, той отбеляза, че всичко това допринася за просперитета на тюркския свят и укрепването на единството на страните.

На Срещата на върха се изказаха и действащият председател на Организацията – президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Киргизката Република Садир Жапаров, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, председателят на Халк Маслахата на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, унгарският премиер Виктор Орбан, генералният секретар на Организацията на тюркските държави Кубаничбек Омуралиев.

В края на Срещата на върха държавните глави поставиха редица цели и задачи пред Организацията. Бяха подписани редица важни документи. Заедно с това, за значителния си принос за укрепването на единството на тюркския мир, президентът на Република Узбекистан Шавкат Мирзийоев е награден с „Най-висшия орден на Тюркския свят.

Списък на документите, подписани по време на 10-та Среща на върха на Организацията на тюркските държави:

  • Акт от Астана;
  • Декларация от 10-та Среща на върха на Организацията на тюркските държави;
  • Решение на държавните глави да наградят президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев с „Най-висшия орден на Тюркския свят“;
  • Решение на държавните глави за предоставяне на статут на финансови центрове на тюркския свят;
  • Решение за приемане на нови знамена на тюркските организации за сътрудничество;
  • Решение на държавните глави относно назначенията;
  • Решение за предоставяне на статут на наблюдател на Организацията за икономическо сътрудничество в Организацията на тюркските държави;
  • 6 февруари - Ден за възпоменание на жертвите на бедствието и солидарност на Организацията на тюркските държави;
  • Решение относно правилата за управление на бюджета на Секретариата на Организацията на тюркските държави;
  • Решение за разработване на „Правилник за постоянните представители на Организацията на тюркските държави“;
  • Протокол за сътрудничество между съответните институции на държавите-членки на Организацията на тюркските държави в областта на метрологията;
  • Съвместен план за действие (Пътна карта) на Организацията на тюркските държави за изпълнение на Програмата за транспортни комуникации за 2023-2027 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    12 9 Отговор
    Ние също имаме тюркски произход, но се кланяме на ватниците от москалските блата.
  • 2 Това е

    18 0 Отговор
    Оценявам положително това сътрудничество. Когато има сътрудничество и взаимна изгода, няма войни и големи трагедии за хората.

    Коментиран от #4

  • 3 Митьо Зъркела

    3 6 Отговор
    Унгарците и те ли са тюрки ?? Аз за себе си знам , ама орбан на турчин не ми прилича или е предозирал със свинско?

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Това е":

    Ами не е като, разделяй и владей. На тези които принадлежи този девиз сигурно кръв @@@@@@от такива съюзи
  • 5 Българските турци

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Митьо Зъркела":

    Не ви знам що за хора сте , но тук сте забулени анонимници като всички !...А думите, които се пишат анонимно тука, показват най малко поне стойността и класата на тия, които ги изговарят или ги изплюват от тази платформа !!!
    Има реална ситуация , която не всички са способни да визират поне колкото Орбан успява да визира ! Ердоган е само поредният пост от вековния маратон наречен "Туран" който наближава към финалния си спринт ! ...Истината е, че „Великият Туран” се формира като най-краткия път към "Хартленда" и че Бжежински и САЩ смятаха ,че това ще стане „за сметка на Русия и върху руините на Русия” ! Бъдете сигурни ,че това са първите стъпки на Туранския икономически съюз и на Туранския стратегически пакт !
    ТУРАН не значи национализъм или религиозен окултизъм а е геополитика която включва пространството от "Великата китайска стена до Адриатическо море" и целта му е да свърже Източните интереси със Западните и да сложи край на хегемонията на "великите сили" ! Това е пътят на коприната и търговията на Марко Поло , това е лъчът на Източната мъдрост с който е започнало западното Просветление и Ренесанс , това е трасето на "Великото преселение на народите" след опустошителния библейски потоп ! С една дума ТУРАН е надежда за един свят без "исти или бисти", за свят без"фили и фоби" без колонизатори и експлоататори , без " сахиби и роби"!!!
  • 6 Българските турци

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Митьо Зъркела":

    П. С. - Унгарците са хуни ! Те са потомци на Атила и Основателите на първата тюркска империя на Хуните , която е стигнала до стените на Рим !
  • 7 ОСМАН

    2 0 Отговор
    УНГАРИЯ ИДВА ОТ ХУНГАРИЯ,Т.Е ДЪРЖАВА НА ХУНИТЕ.Т.Е НА ТЮРКИТЕ ,КАКВИТО СА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И БЪЛГАРИТЕ В НЕТА,Т.Е БАЙ ГАНЬОВЦИ,ХУБАВО Е ЧЕ НЕ СЕ МИСЛЯТ ЗА ТЮРКИ ,ЩОТО ТЮРКИГЕ НЕ ОБИЧАТ ГАНЬОВЩИНАТА..ПРОДЪЛЖАВАЙГЕ ДА ВЯРВАТЕ НА БАЙ ТОШОВСКАТА СИ ИСТОРИЯ..