Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 03:13 1 924 8

4 ноември 1995 г. Крайнодесен израелски екстремист убива с три куршума в гърба премиера Ицхак Рабин

  • ицхак рабин-
  • израел-
  • убийство

Амир е арестуван веднага, а Рабин е закаран в болница, където по-късно умира

4 ноември 1995 г.  Крайнодесен израелски екстремист убива с три куршума в гърба премиера Ицхак Рабин - 1
Снимка: Фейсбук

На 4 ноември 1995 г. Министър-председателят на Израел Ицхак Рабин е смъртоносно прострелян на площад в Тел Авив от израелския студент Игал Амир.

На този ден министър-председателят и министър на отбраната Ицхак Рабин на Държавата Израел излиза на сцената на мирен митинг в подкрепа на мирните преговори от Осло на площад “Царете на Израел” в Тел Авив.

Пред над 100 000 души Рабин заявява: “Винаги съм вярвал, че повечето хора искат мир и са готови да поемат риск, за да го постигнат”. Той е в празнично в настроение и дори в края на митинга се включва в изпълнението на песента Шир Ла Шалом, припомня "Шалом".

По това време Рабин е постигнал нещо, което досега не се е отдавало на друг министър-председател - мирен договор с Йордания и договорка с палестинските организации за прекратяване на интифадата и работа по създаване на две държави. За усилията си за мир Рабин получава и Нобелова награда.

Митингът на 4 ноември завършва към 21:30 ч. и когато Рабин слиза от стълбите на общината към отворената врата на своята кола, Игал Амир, крайнодесен екстремист изстрелва три изстрела в гърба на премиера с пистолет.

Третият изстрел пропуска Рабин и уцелва охраната му Йорам Рубин. Амир е арестуван веднага, а Рабин е закаран в болница, където по-късно умира.

В джоба му е намерен листът с текстът на Шир Ла Шалом (песен за мир), пропит с кръвта му.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    8 21 Отговор
    Израел демилитизира Газа и направи буферна зона, вече палестинец няма да стъпи там.

    Коментиран от #3

  • 2 Дааааа, Ицхак Рабин.......

    29 8 Отговор
    Няма как да стане "мирен митинг в подкрепа на мирните преговори" някой и сега в Израел да направи и да не го застрелят ! Израел са държава -терорист и никога мир не са искали а крадене на чужда земя апартейд и геноцид.
  • 3 ТО И НИЙ СМЕ БУФЕРБА ЗОНА

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    8000 войници ИМАМЕ. 80000 МИЛИЦИОНЕРСКИ НА ДЕРАТ ЗА СЯКА ГРЕШКА КЪТ В КОНЦЛАГЕР А МУТРОПОЛИТИЦИТЕ ОКРАДЪТ ЛИ ОКРАДЪТ.... НА НИКОЙ НЕ МУ ТРЯА ДА СТЪПВАТ ТУК.... ТРЯА ДА Е ХАХИ...
  • 4 Нацисти не , ами нацисти

    15 1 Отговор
    Законът за еврейската национална държава на Израел е „законът на законите“, способен да отмени всяко обикновено законодателство. Той променя конституционната рамка на държавата, като прави промени, които нарушават установените международни норми: няма демократична конституция в света, Няма !!! която да определя конституционната идентичност на държавата на расова основа, като обслужване на една етническа група. Той не съдържа ангажимент към демократичните норми, нито гаранция за правото на равенство, нито забрана на дискриминацията въз основа на раса, националност, етническа принадлежност или всяка друга категория за всички хора, живеещи под суверенитета на Израел ! Този закон отрича колективните права на палестинските граждани на Израел, които съставляват 1,5 милиона души или 20 процента от населението на Израел и представляват местна малцинствена група съгласно международното право за правата на човека. !!!!...„Няма демократична държава в света, която да определя конституционната си идентичност на изключителна расова основа и като обслужваща една етническа група“, 
  • 5 Нацисти не , ами нацисти

    21 3 Отговор
    Няма друга такава страна в света ! Нито една ! ......И Всеки който си мисли, че Израел има дори нещичко от "Демокрацията" в огромна заблуда е ......
  • 6 Уса

    26 2 Отговор
    Бях 50 на 50 за Израел,но преди малко изтече видео в тубата,как израелската полиция бие хамалски вярващите евреи та чак арабите ги защитават в коментарите.Ционизма е фашизъм а фашизма трябва да бъде ликвидиран до основи
  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    13 2 Отговор
    ГЛЕДАМ ПОСТОЯННО ПО СИЕНЕН АМЕРИКА ИНТЕРВЮТА С ВИДНИ ЕВРЕИ
    .....
    ГОЛЕМИ РЕВЛИВИ ФАНАТИЦИ СА - ТРЪШКАТ СЕ КАТО АРАБСКИ ОПЛАКВАЧКИ
    .. ...
    ДОКАТО АРАБИТЕ СА СИ ПО СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ
    ТИП - СКЛОННИ КЪМ ИЗМАМИ КАТО ИСПАНЦИ ИТАЛИАНЦИ И ГЪРЦИ . :)
  • 8 🇧🇬🇪🇺💯

    17 0 Отговор
    Само едно допълнение към историята на “ассасинейшън” на Итцхак Рабин Премиер на Израел и Министър на Отбраната на Израел.

    Крайно Десният Еврейн ассасин Игал Амир е бил добре известен с намеренията си, на Охраната на Итцхак Рабин, на Шин Бет и Службите за Сигурност в Израел