Last news in Fakti

5 Ноември, 2023 13:18 7 091 21

Парадоксът богатство - бедност в Испания

  • испания-
  • икономика-
  • педро санчес-
  • еврозона

Испания е сред тези 7 на сто от най-богатите страни в света, ако се вземе предвид номиналния БВП, и в 15 на сто, ако става сума за доход на глава от населението, като същевременно е една от страните с най-висок процент на бедност

Парадоксът богатство - бедност в Испания - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испания е четвъртата по големина икономика в ЕС, но същевременно се нарежда на четвърто място и по равнище на бедност. През 2022 г. страната е лидер по създаване на работни места и заема челни позиции на Стария континент по разпространение на 5Джи (5G) мрежата и цифровизацията, но инвестира недостатъчно в научноизследователска и развойна дейност.

Испания е богата страна, но страда от проблеми, които са по-типични за бедните държави, пише испанското издание на "Бизнес инсайдър". От 193 страни в света Испания заема 14-о място по номинален брутен вътрешен продукт (БВП), според данните на Световната банка, което означава, че е част от 7-те процента на най-богатите страни по БВП. По отношение на БВП на глава от населението обаче тя пада до 33-о място и се нарежда зад Литва, Кипър и Чехия.

"Подобно на тийнейджър, който е пораснал твърде бързо и има неща, които не му прилягат и черти от характера, които не му пасват, така и Испания е едновременно бедна и богата". Това сравнение прави Вирхиния Ернанс, професор по икономика от университета в Алкала де Енарес.

Бумът на университетските дипломи, включването на жените на трудовия пазар, присъединяването на Испания към ЕС в средата на 80-те години на миналия век след период на дълга диктатура - това са твърде бързи промени за много кратко време.

"През тези 40 години станахме свидетели на невероятни промени, които обаче повлякоха със себе си и структурни", анализира Ернанс.

"Не става дума само за исторически и социални явления", твърди Калин Аркалеан, професор от катедрата по икономика, финанси и счетоводство на бизнес училището "Есаде" в Барселона. "Сред многобройните потенциални причини за това развитие, можем да назовем несигурностите, свързани с икономическата политика, бизнес структурата, сложността на трудовия пазар или относително ниския дял на иновациите в компаниите", твърди експертът.

"Всяка страна има своите проблеми" заявява и Октавио Гранадо, анализатор във Фондация "Алтернативи" и бивш държавен секретар за социалната безопасност.

"Във Франция това е огромният размер на държавния сектор, в Германия е икономическият модел, който понастоящем търпи неуспех, а в Испания са икономическите трансформации", казва Гранадо.

Туризмът продължава да увеличава тежестта си в икономиката (без пандемичния период) и достига до 12,2 на сто от БВП, според данните на "Екселтур" (Exceltur), докато делът на промишлеността е намалял от 18,7 на сто от БВП през 2000 г. до малко над 15 на сто през 2022 г.

"Влизането в ЕС засегна по някакъв начин индустриалното преобразуване, като испанският производствен сектор изостави промишлеността и се фокусира върху услугите", коментира Ернанс.

Резултатът от това прекъсване в индустриалното преобразуване е производствен модел, който концентрира заетостта в големите градове. Те са единствените, в които населението се увеличава, докато в останалата част от страната намалява заради липсата на възможности за работа.

"Озоваваме се пред трудов пазар, който залага на сектора на услугите и е със структурни проблеми по отношение на деиндустриализацията, със заетост, която е концентрирана в Мадрид и Барселона, където е налице висококачествено университетско образование и редица други географски области, в които е много трудно човек да си намери работа", описва ситуацията Вирхиния Ернанс.

"В зависимост от това, за коя територия става дума, испанската икономика напредва с по-голяма или по-малка скорост, което се дължи на производствената структура. От 2007 г. е налице много бърз растеж с редица социални и икономически постижения, но моделът ни залага на концентрация в големи ядра", отбелязва тя.

Резултатът са огромни различия - разлика в данните за безработицата и за БВП в отделните общини и за жилищния пазар, а големите градове са почти единствените места, където младите хора могат да започнат работа, но и където трудно могат да си намерят жилище заради ценовия натиск.

Пазар на труда: "историческо проклятие"

Испания може и да създава работни места на висока скорост, но е и икономиката с най-висок дял на безработицата в ЕС - 12,6 на сто. Безработицата сред младите хора е сравнима само с тази в Гърция.

"Въпросът с равнището на безработицата има своите исторически причини, това е нашето голямо проклятие", отбелязва Гранадо.

Става дума за структурен проблем, който се подхранва от поляризацията на заетостта в големите градове - "предлагането и търсенето са концентрирани в няколко града, докато в останалата част от страната са налице трудности при намирането на работа", отбелязва той.

Към териториалната "пропаст" се прибавя и несъответствието между търсене и предлагане, което става все по-голямо. В Испания, страна с 2,7 милиона безработни и най-високо равнище на безработица в ЕС, свободните позиции са на рекордно ниско равнище.

"Когато анализираме как се представят тези хора на пазара на труда, стигаме до извода, че макар и да си намират работа, много от тях заемат позиции, не изискващи образователното ниво, което са получили. Има голям процент свръхквалифицирани служители", отбелязва Мария Ромеро, управляващ партньор в Международни финансови анализатори.

След края на последната финансова криза за всяко създадено работно място е имало две трети свръхквалифицирани служители.

През 2022 г. 50,5 на сто от младите испанци на възраст между 25 и 34 години са имали професионално или висше образование спрямо 47,2 на сто в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и 44,7 на сто в ЕС.

Лидери в неравенството

Испания е сред тези 7 на сто от най-богатите страни в света, ако се вземе предвид номиналния БВП, и в 15 на сто, ако става сума за доход на глава от населението, като същевременно е една от страните с най-висок процент на бедност.

"Ако говорим за риска от бедност и социално изключване, Испания е сред най-засегнатите страни. Позицията на Испания по отношение на средната производителност и неравенството, буди тревоги от известно време", отбелязва Аркалеан.

"Понастоящем Испания има същия доход на човек от населението в реално измерение (най-добрият показател за богатството на една страна) като през 2005 г. - около 24 600 евро. "Намираме се по пътя към две изгубени десетилетия", изразява съжалението си Тони Ролдан, директор на Центъра за икономически политики на "Есаде".

Във всеки случай, пояснява Гранадо, много от тези проблеми може и да са специфични за испанската икономика, но това не прави Испания единствената икономика със специфични проблеми. "От 125 години сме специалисти по екзистенциални кризи и си задаваме въпроса "Какво се случва с Испания?", а истинският въпрос трябва да е "Ще можем ли да разрешим проблемите си?", заключава той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ммм...да

    29 8 Отговор
    Няма го Франко да ги сложи в ред.Всеки гей в Испания бил компютърджия.За това подкрепят миграцията.За да бачка някой на къро, та тия да ядат.
  • 2 смешки при 12% безработица N1 в ес

    12 2 Отговор
    През 2022 г. страната е лидер по създаване на работни места
  • 3 Хихи

    7 2 Отговор
    Най-много да станем, като Сицилия (мръсни тоалетни и мафия). Друг в ЕС не можем настигна...
  • 4 Гошо

    19 3 Отговор
    Значи по документи са богати ама реално са бедни

    Коментиран от #14

  • 5 факт

    12 0 Отговор
    награбеното свършва
  • 6 Хаха

    18 0 Отговор
    БТАсмях.В Испания има 9 млн постоянно преливащи имигранти. 4.5млн индианци от Латинска Америка,-половината без документи живеещи по 6 в жилище.Това е отговора на въпроса. Секцията не върви.Според Евростат за разлика от всички западни държави в Испания собствени жилища имат 77% от хората докато в Германия е едва 49%,Германия е на първо място по не достъпни жилища в Европа
  • 7 Тома

    23 1 Отговор
    Щом българите си живеят и работят в Испания значи всичко е точно.Бедните си изкарват месеца без проблем
  • 8 Испания

    6 1 Отговор
    Официлани данни:През 2022 вкарва 740 хиляди латинци ,560 хиляди от Колумбия основно да работят в болници и летища с 65% по ниско заплащане от това на испанците
  • 9 Шофьор на Юбер

    33 1 Отговор
    В Мадрид -тук гладен няма да останеш,! Дори с минимлана от 1200 евро се оправяш супер. Няма да споменавам ,че храната е пъти по евтина и качествена от България. Няма дупки ,няма счупени тротоара, никой не те гледа намръщено,хората са щасливи
  • 10 СЗО

    12 0 Отговор
    Богата държава с бедно население- симптома на банановата република. Това означава че много се краде в държавата. За съжаление, това е положението и в БГ от 30 години.
  • 11 дължи се

    3 7 Отговор
    на невежеството и безграничния им мързел.Тъпи та чак дрънкат.
  • 12 Пако

    7 2 Отговор
    Ами бюрокрацията и държавните чиновници в сравнение с БГ и други страни е поне 20 пъти по висока.1 бачкатор носи на гръб 2ма чиновници.Данъците са високи защото трябва да се дундуркат тези паразити и затова всеки испанец си мечтае за държавна службичка и да си чопли носа без да е полезен.Реално в Испания се работи максимум 3-4 ч. на ден,а в някои провинции и на 4дневна работна седмица.Е и това е причината да са най големите дълголетници в света.Тъп човек няма стрес.Дай бира вино и ахо ихо.

    Коментиран от #21

  • 13 ако не беше Франко

    4 4 Отговор
    да ги дисциплинира от тази нация и чеп за зеле не става.
  • 14 Догма

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Китайски синдром ....
  • 15 Пълни глупости не четете тази глупава

    8 1 Отговор
    Публикация ще си загубите време пишат за Испания че била ту бедна ту богата абе България изобщо богата ли е Испания има много имигранти и е 47 милиона държава и е 1000 пъти по добре от джунглата България безработицата във България сигорно е доста висока и образованието е ниско при 3 или дори 2 милиона държава пишете глупости
  • 16 ХхХх

    9 2 Отговор
    От България по зле няма. Испания дори който е посеавал и Франция го казва, Испания е прекрасна преди ковида пред Франция, но и Франция е добре да си рам, навсякъде по света, но не и в Диктаторска, крадлива, мързелива, алчна, простовата в много кътчета на бг. Земята е най хубавото нвщо, но дава ли ви диктатурата и алчната номенклатура.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 путин

    1 0 Отговор
    както казваше един мой приятел , в Испания е родена лъжата . Една шепа богати лъжци и експлоататори и огромна маса от бачкьори , работещи по 12 - 14 часа на ден
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: