Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 06:25 1 313 11

Съветът за сигурност на ООН отново не постигна съгласие по резолюция за войната между Израел и Хамас

  • оон-
  • съвет за сигурност-
  • газа-
  • резолюция-
  • израел-
  • хамас

Въпреки дискусиите, продължили повече от два часа при закрити врати, различията останаха

Съветът за сигурност на ООН отново не постигна съгласие по резолюция за войната между Израел и Хамас - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН в понеделник отново не успя да постигне съгласие по резолюция относно продължилата месец война война между Израел и Хамас, предаде abcnews.

Въпреки дискусиите, продължили повече от два часа при закрити врати, различията останаха. САЩ призовават за „хуманитарни паузи“, докато много други членове на съвета настояват за „хуманитарно прекратяване на огъня“, за да се достави "отчаяно" необходимата помощ и да се предотвратят повече смъртни случаи на цивилни в Газа.

„Говорихме за хуманитарни паузи и сме заинтересовани да продължим езика по този въпрос“, каза заместник-посланикът на САЩ Робърт Ууд пред репортери след срещата. „Но има разногласия в рамките на съвета дали това е приемливо.“

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза по-рано в понеделник пред репортери, че иска незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа и спиране на „спиралата на ескалация“, която вече се извършва от окупирания Западен бряг, Ливан и Сирия до Ирак и Йемен.

Гутериш каза, че международното хуманитарно право, което изисква защита на цивилните и инфраструктурата, която е от съществено значение за живота им, очевидно се нарушава и подчерта, че „нито една страна във въоръжен конфликт не е над тези закони. Той призова за незабавно безусловно освобождаване на заложниците, които Хамас взе от Израел в Газа при атаката си на 7 октомври.

Китай, който председателства Съвета за сигурност този месец, и Обединените арабски емирства, арабският представител в съвета, свикаха срещата в понеделник заради хуманитарната криза в Газа, където повече от 10 000 цивилни бяха убити за по-малко от месец.

Посланикът на ОАЕ Лана Нусейбе каза, че всичките 15 членове на съвета са „напълно ангажирани“ и усилията ще продължат да се опитват да намалят пропуските и да постигнат съгласие по резолюция.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    32 3 Отговор
    ООН за пореден път показва че е една измислена и напълно безполезна организация която е създадена със идеята да обслужва интересите на определени държави!!!!! ООН трябва да бъде закрита!!!!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Явно,че...!

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тото":

    В ООН са едни бездушни калинки,живуркащи по скъпоплатените си бюра,досущ като ония от ЕС,в Брюксел...!
    А в същото време умират...ДЕЦА,без храна,вода и лекарства...!
    Възмутително!!!
  • 3 Артилерист

    29 3 Отговор
    За какво съгласие лицемерничат американците, когато те гласуват "против" на резолюциите за прекратяване на огъня в Газа? Да не говорим, че всички структури на ООН са доминирани от американци и техните подчинени подлоги. Аз не съм чувал за резолюция на ООН срещу войните на американците по целия свят...

    Коментиран от #9

  • 4 Някой учуден ли е?

    28 2 Отговор
    Както винаги-САЩ са за война и разруха...М/у другото преди няколко дни ПАК САЩ гласуваха против резолюцията на Русия за осъждане на възраждането на фашизма...-изводите си правете сами....
  • 5 Тия неща с резолюции не стават

    14 2 Отговор
    Дори и след като скоро Китай заеме ръководното място там!

    Нетаняхо каза- САЩ са в джоба ни и няма мърдане. Купили сме ги всичките с диаспората си и имаме с какво да ги държим.
  • 6 pyzcлямци

    2 6 Отговор
    раzшириха ли ви ивицата Газа
  • 7 Буха ха

    13 1 Отговор
    Много сложен начин да кажете че САЩ отново блокира резолюцията. Галя от посолствоТО ще ви потупа по рамото
  • 8 тнт

    2 3 Отговор
    Евреите да приложжат опита на руснаците с евакуиращите се цивилни , на границата , един по един, събличат блузите и панталомите и проверяват за нагар , синини,всякакви признаци за употреба на оръжие . Тези , които нямат такива белези да ги пускат в Египет и ООН да се грижат за тези хора .
  • 9 любител

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Артилерист":

    няма и да чуеш никога защото където има военен конфликт има намеса и на КРАВАРИТЕ. те не могат да живеят без да предизвикват ВОЙНИ И РАЗМИРИЦИ.
  • 10 факуса

    5 0 Отговор
    нали е демокрация,що е при закрити врати,явно не е правдиво щом се крият,а има и хагски съд,беше много активен с путин,натаняху защитен ли е,пак двойни стандарти
  • 11 атлантици

    0 0 Отговор
    Нормално е за ООН