Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Ноември, 2023 08:45 3 652 51

В Русия: Украйна може да направи пробив на фронта

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • игор гиркин-
  • контраофанзива

До пролетта на 2024 г. руските сили ще бъдат "още по-малко способни"

В Русия: Украйна може да направи пробив на фронта - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Намиращият се в затвора яростен националист и бивш руски офицер Игор Гиркин твърди, че до пролетта на 2024 г. руските сили ще бъдат "още по-малко способни на настъпателни операции, отколкото са сега", като се има предвид сегашният характер на руските настъпателни операции по фронтовата линия. Това посочва Институтът за изследване на войната (ISW) в дневния си анализ за ситуацията на фронта, предаде News.bg.

Съпругата на Гиркин, Мирослава Регинска, публикува собственоръчно написано писмо от Гиркин с дата 26 октомври, в което той обобщава ситуацията на фронта в Украйна за месец октомври. Гиркин твърди, че ситуацията за руските сили "постепенно се влошава" и че руските сили демонстрират "нарастваща слабост (в сравнение с възможностите на [Украйна]", въпреки "като цяло успешното отблъскване" на украинското настъпление от страна на Русия през лятото и есента на 2023 г. Гиркин твърди, че руските сили не само не са били в състояние да започнат широки настъпателни операции в началото на есенния сезон, но и не са били в състояние да завършат дори ограничени настъпателни операции за постигане на оперативно значими цели - а именно около Купянск, Лиман и Авдийвка. Гиркин твърди, че руските сили не са успели да напреднат в посока Купянск и сега са затънали в сражения на "далечните подстъпи към града", като същевременно не са успели да променят ситуацията и в посока Лиман.

Гиркин допълни, че тактическият напредък в района на Авдийвка е довел до значителни загуби на руски жива сила и техника и не е довел до по-нататъшно развитие на руското настъпление. Гиркин отбеляза, че настъплението при Авдеевка е показало неспособността на руските сили да провеждат модерни и последователни настъпателни действия. Настъплението е показало неспособността на руските сили "да постигнат превъзходство на много тесен сектор от фронта" въпреки внимателната подготовка на Русия, добрата координация на ударните сили и средства за началния етап на настъплението и изобилието от боеприпаси, "нечувано от времето на атаката при Бахмут".

Гиркин предполага, че руските усилия за отблъскване на украинските локални атаки по цялата фронтова линия и едновременните есенно-зимни настъпателни операции вероятно ще намалят руския настъпателен и отбранителен потенциал до пролетта на 2024 г. Гиркин отбеляза, че руските сили ще трябва да прекарат остатъка от есенно-зимната кампания в отбрана, за да се опитат да елиминират възникващите оперативни кризи - като например украинското присъствие на източния (левия) бряг на Херсонска област. Гиркин твърди, че руските сили ще продължат да бъдат "неспособни на широки настъпателни действия", дори ако украинските сили не успеят да "нокаутират" руските фронтови части, не успеят да постигнат пробив през есенно-зимния сезон и бъдат изтощени. Гиркин обаче добави, че подобен "позиционен сценарий" не е гарантиран и че се опасява, че украинските сили могат да успеят да пробият руските сили, които вече са изтощени от месеци на сражения. Предположението на Гиркин, че продължаващите руски настъпателни операции вредят на перспективите за бъдещи руски операции, е забележително, тъй като руските сили все още трябва да отблъскват украинските настъпателни операции, докато се опитват да започнат свои собствени настъпления. Моментът на настоящите руски офанзиви около Авдийвка също е донякъде странен и неоптимален, защото дъждовното и кално време предсказуемо възпрепятства руските операции.

ISW продължава да преценява, че е малко вероятно есенните и зимните метеорологични условия да възпрепятстват руските или украинските офанзиви. Гиркин предполага, че допълнителната западна военна помощ за Украйна и липсата на мобилизация в Русия може да позволят на Украйна да прекрати позиционната война и да проведе успешни настъпателни операции през 2024 г. Гиркин заяви, че украинските сили продължават да използват осигурената от Запада техника за нанасяне на удари по руския тил и дори за унищожаване на летището в Бердянск в окупираната Запорожка област на фона на руските офанзиви в Авдеевка. Гиркин намекна, че украинските сили ще продължат да опустошават руския тил през зимата, докато руските сили продължават да настояват за ограничени настъпателни операции. Гиркин заяви, че след като Украйна получи предоставените от Запада изтребители F-16, украинските сили ще могат да имат локални предимства за кратък период от време на всеки участък от фронтовата линия. Гиркин добави, че Украйна може да бъде "сериозно подсилена във военно-техническо отношение" със западно военно оборудване.

Гиркин също така твърди, че в момента Украйна има превъзходство в жива сила над руските сили поради липсата на мобилизация в Русия и че е малко вероятно Кремъл да свика мобилизация преди пролетта на 2024 г. поради предстоящите президентски избори. Гиркин отбеляза, че е малко вероятно руското Министерство на отбраната (МО) да набере "стотици хиляди" нови военнослужещи на договор, тъй като Русия е изчерпала потенциала за набиране на нови военнослужещи на договор и доброволци. Дългото есе на украинския главнокомандващ генерал Валерий Залужний "Съвременната позиционна война и как да я спечелим" по подобен начин твърди, че предоставеното от Запада военно оборудване и въздушното превъзходство, наред с други неща, ще позволят на Украйна да преодолее позиционната война. Руските военни блогъри изглежда се занимават с това как руските сили могат да преодолеят по-широки оперативни предизвикателства в Украйна, вероятно в отговор на неотдавнашното есе на украинския главнокомандващ генерал Валерий Залужний по темата за "позиционната война". Избрани военни блогъри твърдяха, че конкретни промени в тактиката на бойното поле ще позволят на руските сили да постигнат желаните оперативни цели в настоящата трудна оперативна обстановка.

Друг блогър твърди, че Русия не трябва да отбелязва обсъждането от Залужний на украинските трудности с позиционната война и че руските сили трябва да се подготвят за дълга, изпълнена с предизвикателства война. Военният блогър твърди, че в момента Русия не е по-близо до победата в Украйна и изразява опасения, че руските сили вероятно ще се сблъскат с подновена украинска контраофанзива през зимата. Обсъждането от страна на военния блогър на мащабното украинско контранастъпление през зимата предполага, че той очаква, че руските сили няма да изземат напълно инициативата през следващите месеци и следователно няма да могат да започнат по-мащабно настъпление, което да попречи на украинските сили да отделят ресурси за контранастъпателни операции. По-широкото руско информационно пространство предложи сравнително приглушен отговор на есето на Залужний, а руските ултранационалисти изглежда прилагат дискусиите на Залужний относно предизвикателствата на оперативната обстановка в Украйна към настъпателната кампания на Русия и не стигат до много оптимистични прогнози.

Избрани руски военни блогъри твърдят, че използването на малки пехотни щурмови групи ще позволи на руските и украинските сили да постигнат по-добре оперативните цели по фронта. На 3 и 6 ноември руски военни блогъри твърдяха, че концентрираните атаки с големи сили, които се опитват да пробият стабилна отбрана в пълна дълбочина, са все по-неефективни, и предположиха, че малките пехотни групи с цялостна подкрепа могат да бъдат по-ефективни за постигане на значителни оперативни ефекти в настоящата оперативна обстановка. Един от военните блогъри твърди, че началните фази на продължаващата украинска контраофанзива и продължаващото руско настъпление край Авдеевка си приличат по това, че и при двете операции е постигнат известен първоначален напредък с цената на безвъзвратни загуби на жива сила и техника. Военният блогър твърди, че по време на войната в Украйна тежките загуби по време на такива големи механизирани настъпления са накарали руските и украинските сили все повече да разчитат на по-малки ad hoc пехотни групи в следващите операции.

Украинското командване променя тактиката си, за да разчита повече на пехотни нападения след ранните неуспехи в контранастъплението през юни 2023 г., и украинските сили продължават да постигат значителен напредък през следващите месеци. Остава да видим дали руските сили ще проявят същата адаптивност край Авдеевка, особено след като повтарящите се неуспешни офанзиви показват, че руският генерален щаб не е успял да усвои и разпространи уроците, научени от предишни скъпоструващи големи механизирани нападения. Военният блогър твърди, че би било по-изгодно да се подготвят специализирани малки пехотни щурмови групи с достатъчни технологични възможности, по-специално в областта на разузнаването и комуникациите, преди настъпателните операции, вместо да се преминава към тактика на малки пехотни атаки едва след като големите механизирани атаки се окажат твърде скъпи, за да продължат. Руски източници предполагат, че някои украински сили може би вече разполагат с малки пехотни щурмови групи, за които тези източници се застъпват. Един руски блогър отбеляза, че украинските сили изглежда вече прилагат тази адаптация в текущите сухопътни операции на източния (левия) бряг на Херсонска област, където блогърът твърди, че малките украински щурмови групи, действащи на оперативно-тактическо ниво, са успели да отклонят значителни руски бойни ресурси и внимание от други части на фронта.

Милблогърът твърди, че преди това руските командири на по-ниско ниво са постигнали известен напредък в подготовката на такива малки пехотни групи на юг от Бахмут, но че настояването на руското командване за фронтови атаки, изискващи много жива сила, бързо е направило тези групи бойно неефективни. Наблюденията на военния блогър сочат, че украинските сили може би отново успешно се адаптират към аспектите на бойното поле в Украйна, докато руските сили се борят за това. Избрани елементи от руската армия показаха склонност към успешна адаптация, особено в отбранителните операции по време на украинската контраофанзива в западната част на Запорожка област, но руското командване вероятно ще продължи да се бори с въвеждането на успешна промяна в тактиката и способностите на цялата територия на театъра на военните действия. Войната в Украйна вероятно изостря зараждащата се криза на идентичността в руското общество, която е резултат от напрежението между руската идентичност и руския национализъм. Командирът на руския батальон "Восток" и руски православен идеолог Александър Ходаковски написа на 6 ноември два дълги поста в Телеграм за това какво означава да бъдеш "руснак", признавайки разрива в руската национална идентичност, който до голяма степен е резултат от идеологическите аргументи, изтъкнати за оправдаване и мобилизиране на подкрепа за войната на Русия в Украйна.

Ходаковски сподели анекдот за неидентифициран чеченски генерал, който, според него, провел "генетично изследване", за да определи "етническия състав " на своите руски приятели, и установил, че "руските гени" не са доминиращи. Ходаковски използва този анекдот, за да коментира какво означава да си "руснак", и стига до заключението, че това не е "етногенетично", а по-скоро въпрос на морал и идеология, като отбелязва, че руският национализъм е "истерия", произтичаща от липсата на консолидирана руска идентичност. По този начин Ходаковски сякаш предлага предположението, че когато човек се фиксира върху генетичното определение на това какво означава да си руснак, се появяват разрушителните и токсични идеологии на национализма, които заличават по-широките и по-социокултурни и езикови определения на идентичността. Ходаковски предупреждава, че население, което няма последователна идентичност, лесно може да се унищожи отвътре. Разсъжденията на Ходаковски предлагат поглед върху някои социокултурни последици от преследването на идеологически цели от страна на Русия във войната в Украйна. В някои отношения войната стеснява концепцията за това какво означава да си руснак сред руските идеолози, особено след като понятията за идентичност все повече се определят от хипернационалистически и провоенни гласове в информационното пространство, които засилват идеологическата линия на Кремен по отношение на войната и я пренасочват към вътрешната аудитория.

Докато преди войната руската идентичност се определяше до голяма степен езиково и културно като залегнала в руските понятия "сънародници зад граница" и "Русский мир", войната фокусира руската идентичност по-тясно върху руския етнонационализъм, който повтаря идеологическите обосновки на Кремъл за войната.

Преднамерената кампания на Русия за "русифициране" на Украйна чрез инвазията породи ясни социални последици в самата Русия, особено насочени към етническите малцинства и мигрантските общности, които по парадоксален начин бяха принудени от руското правителство да поемат основната тежест на усилията за генериране на сила за войната. Руските националистически коментатори все повече се фокусират върху демографските промени, пред които е изправена Русия, особено свързани с баланса между "руснаци" и "малцинства" в руското население, като допълнително засилват концепциите за това какво означава за Русия да бъде в основата си "руска" държава. Ходаковски реагира на този очевиден разрив в руското общество, като подчертава някои от опасностите, свързани с определянето на това какво означава да си руснак като въпрос на генетика, и си навлича критики от някои по-яростно националистически настроени коментатори за това, че заключенията му са "русофобски".

Както наблюденията на Ходаковски, така и незабавната реакция на заключенията му подчертават основната дилема, пред която е изправена Русия, докато продължава войната си в Украйна - дилемата как да се съчетаят хипернационалистическите идеологии, на които Кремъл все повече разчита, за да оправдае войната и да изисква по-големи жертви от народа си, с желанието на Москва да продължи да увеличава тежестта на мобилизацията върху лишените от права малцинствени общности, като същевременно се запази чувството за руска идентичност, зад което обществото може да се обедини, докато войната продължава. На 5 ноември вечерта и през нощта на 5 срещу 6 ноември руските сили нанесоха ракетни удари и удари с безпилотни самолети по тиловите райони в Южна Украйна, както и най-голямата до момента серия от удари с плаващи бомби по цели в Херсонска област на 5 ноември. Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че на 5 ноември руските сили са изстреляли крилата ракета Х-59 по град Днепър и антирадарна ракета Х-31П по град Одеса. Южното оперативно командване на Украйна заяви, че украинската противовъздушна отбрана е свалила ракетата Х-59, а ракетата Х-31П е поразила инфраструктурен обект в град Одеса.

Изглежда, че руските военни са увеличили запасите си от високоточни ракети поради отчетеното нарастване на руското производство на ракети по-бързо, отколкото предполагаха предишните прогнози. Говорителят на украинското Главно военно разузнаване (ГРУ) Вадим Скибицки заяви на 6 ноември, че руските сили разполагат с общо 870 високоточни оперативно-стратегически и стратегически ракети в резерв. Преди това, на 28 август, Скибицки заяви, че руските сили разполагат с общо 585 ракети с далечен обсег на действие в резерв, което показва, че от август насам руските сили са увеличили ракетните си резерви с 285 ракети. На 6 ноември Скибицки добави, че през октомври руските сили са произвели общо 115 високоточни ракети с голям обсег: 30 крилати ракети "Искандер-М", 12 крилати ракети "Искандер-К", 20 крилати ракети " Калибър", 40 крилати ракети "Х-101", 9 крилати ракети " Х-32" и 4 балистични ракети "Кинжал". На 28 август Скибицки заяви, че руските отбранителни предприятия изпитват затруднения да произвеждат по няколко десетки специфични типа ракети месечно поради недостиг на чуждестранни компоненти, а увеличението на руските резерви с 285 ракети от края на август - като 115 от тях са произведени само през октомври - показва, че Русия е увеличила вътрешното си производство на ракети по-бързо от прогнозираното. На 6 ноември Скибицки коментира и руското местно производство на безпилотни летателни апарати, заявявайки, че ГРУ не е наблюдавало движение на безпилотни летателни апарати "Шахед" от Иран към Русия, тъй като Иран е изпълнил първите си договори за доставка на "Шахед" с Русия.

Скибицки заяви, че Иран все още може да изпраща малки партиди "Шахед" в Русия. Скибицки заяви също, че Русия е започнала да увеличава вътрешното сглобяване на дронове "Шахед" с компоненти от Иран, включително в завода в Алабуга, Република Татарстан. Скибицки добави, че прогнозираните руски ракетни удари и удари с дронове срещу украинската енергийна инфраструктура през предстоящата зима вероятно няма да бъдат толкова "примитивни", колкото серията удари през зимата на 2022-2023 г. Украинският президент Володимир Зеленски наскоро коментира спешната нужда на Украйна от системи за противовъздушна отбрана. Украинската армия продължава със своите операции край Бахмут и Запорожка област.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    62 5 Отговор
    Тия в затвора много осведомени бе!
  • 2 Вплга

    53 6 Отговор
    Виталий Степанов нямаше намерение да служи в украинската армия, но един ден служители на военната служба и полицията дойдоха в апартамента, грабнаха го със сила и го отведоха във военната служба. „Държаха ме два дни, след което попълниха документи и ме принудиха да подпиша. Имаше медицински преглед, но без мое участие”, спомня си Виталий. „Изпратиха ме направо в 80-а въздушнодесантна бригада без никакво обучение.“
    Както каза затворникът, отношението към личния състав във въоръжените сили на Украйна е зверско. На украинските военни не се изплащат никакви надбавки, те се хранят веднъж на ден. Сержантите и офицерите бият подчинените си, войниците нямат морал.
    Частта на Виталий имаше за задача да оборудва окопи на фронтовата линия. Командирът обаче не предупреди военнослужещите за наличието на минни полета, а просто посочи местоположението на картата. Горският пояс, отбелязан на картите, всъщност липсваше, украинското подразделение се озова на открити места.
    По време на изпълнение на мисията започва обстрел. Руската артилерия е покрила поделение на украинските въоръжени сили, няколко военнослужещи са загинали. Степанов докладва на командира, че е невъзможно да се изпълни задачата, но в отговор чу „никой не се интересува от това, нека го направят". За да оцелее, Виталий се скри в метална тръба под пътя и когато чу речта на руските войници, се предаде.
    „Ако бях останал да изпълнявам заповедите на украинските командири, повече от сигурен съм, че вече нямаше

    Коментиран от #5, #27

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хаха

    38 9 Отговор
    Да даде Запада още Леопарди, да ги изпукат и тях! Вече става цирк голям!
  • 5 Вплга

    45 8 Отговор

    До коментар #2 от "Вплга":

    „Ако бях останал да изпълнявам заповедите на украинските командири, повече от сигурен съм, че вече нямаше да съм между живите“, завърши затворникът. Сега ме нахраниха, лекуват ме и се отнасят добре с мен. Призовава украинците...ако има начин избягайте от момилизация или от фронта. Предайте се."
  • 6 Бонев

    39 7 Отговор
    Оказва се че в затвора са най информирани. Фактите за Украйна са ясни, огромен брой загубени млади живота и двадесет процента от територията.
  • 7 Ден

    33 4 Отговор
    Пущайте бесарабския лебед хахааха
  • 8 149.200

    40 7 Отговор
    Волга- До сега 10 000 украинци са се предали на руснаците на радиочестота.
  • 9 Само

    45 5 Отговор
    Като прочетох че Гиркин е направил това изказване от затвора, повече не прочетох и един ред. Просто това е поредната дезинформация.
  • 10 Русия "награждава" фашагите по свой нач

    31 5 Отговор
    06.11.2023 г. - 19:49 ч
    „Това е шок, артилерията на бригадата е обезглавена“: Искандер унищожи заместник-командира и командира на 128-ма бригада (СНИМКА) | Руска пролет

    В Черновци е погребан още един от офицерите, жертви на руска ракета, влетяла в тълпата, началникът на артилерията и заместник-командир на 128-а планинска десантна бригада, 42-годишният подполковник Андрей Тарасенко.

    Той беше убит заедно с други офицери от ракетен удар по време на церемонията по награждаването в Запорожие.

    Това е един от 19-те офицери от Въоръжените сили, чиято смърт беше официално потвърдена в бригадата.

    „Всички са в шок“, казва друг заместник-командир Александър Луковец.

    Коментиран от #16

  • 11 Дойче зеленски

    35 2 Отговор
    До обяд сме в Москва. Пак...
    За вечерната доза ще превзема и Словакия и Унгариа. За наказание дето ни карат да си плащоми
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ами не

    32 3 Отговор
    Гиркин е предателя на Донбас-купиха го англичаните от МИ 6 и предаде съгражданите си-за това и го търсиха да го линчуват в Донецк самите граждани
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дедо ви....

    33 2 Отговор
    Поредната медийна манипулация - мнението на един блогаджия (в ареста от няколко месеца) се представя като мнение на Кремъл. Пък твърдят, че ние сме честни, а руските медии лъжат.
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 21 Отговор

    До коментар #10 от "Русия "награждава" фашагите по свой нач":

    С парите как са,кремълските плъшоци???как е със снаряжението руската паплач???Папо имат ли или карат на картошки???какво остана от Блиц и Рапид- Войньььта???

    Коментиран от #19

  • 17 Надежда Нейнски

    21 2 Отговор
    Единственият пробив на 00 срайна е към запълване на регионалните гробища.
  • 18 Защо ли публикуват толкова...

    18 2 Отговор
    ... многа словесна плява, която е изпелтечена по предположение на ренегат - от затвора яростен националист и бивш руски офицер Игор Гиркин твърди, че до пролетта на 2024 г. руските сили ще бъдат "още по-малко способни на настъпателни операции, отколкото са сега". От където и да го погледнеш, желано, а дали е така, кой да ти каже?
  • 19 Дълбоко Проникващ

    20 1 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Добро утро, добри ми господине и много ,много по здрави.Също по здрави и от Мишел.
  • 20 666

    18 1 Отговор
    ХА ХА ХА съвет до другарю Гиркин и другарю Вадим Скибицки по малко коментирайте по добър сън ще имате и по малка вероятността да паднете от пети етаж
  • 21 Бесен-_ Язовец

    25 4 Отговор
    Гиркин бил руски офицер 😂 Гиркин няма военно образование. Соросн.ята бяхте смешни вече сте жалки!
  • 22 На първо време да не забравяме

    20 2 Отговор
    На първо време да не забравяме следните обстоятелства:
    Игор Стрелков-Гиркин е офицер от ФСБ. Там бивши живи няма.
    Същият е международно осъден военен престъпник.
    Същият се намира в контролирана от руския режим среда.

    Всяко негово или приписано нему изявление трябва да се разглежда в контекста на горните три неотменени обстоятелства.
  • 23 любопитен

    17 1 Отговор
    Кой прочете цялото словоизлияние?
  • 24 Госта

    7 25 Отговор
    Само малоумен путинофил може да си въибразява,че Путлер ще спечели войната!!!

    Коментиран от #26, #31

  • 25 Дълбоко Виждащ.

    14 1 Отговор
    Нали ви казах,ама не слушата и не си записвате.Датата беше 26 октомври- Димитровден и чао 00крайна,мичка ви пайна!
  • 26 реру

    15 1 Отговор

    До коментар #24 от "Госта":

    Напращели маннаффи да ти дойдат на гости,якоо да те центрят,женати отстрани завистливо да гледа.
  • 27 молодец

    2 12 Отговор

    До коментар #2 от "Вплга":

    Зарплату заработал!

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Спасиба

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "молодец":

    Кюлчета на кг. Яд ли те е?
  • 29 666

    11 1 Отговор

    До коментар #27 от "молодец":

    ха ха ха твой дедушка случайно не у Степана Бандеры служил
  • 30 Мария Атанасова

    11 3 Отговор
    Русия нищо не може да направи,още миналата година свърши ракетите и стреля с прашки
  • 31 По малоумен от теб

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Госта":

    На дали има да вярваш в това
  • 32 мучо

    8 2 Отговор
    блажени са верващите......
  • 33 Пут-ин

    4 5 Отговор
    Няма такива работи. Още 2 дена и сме в Киев. За сега е минал само ден от операцията. От ония дни - божествените дето създал света за 6 дена, а на 7мия си почивал.
  • 34 Копейкин

    2 2 Отговор
    ей сега го разцъках на Батълфилдъ и гледам че побеждаваме без проблем. само над 200 пъти се сейфнах и рестартирах.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 сатан

    7 3 Отговор
    За пръв път да чуя че украинците превъзхождат русите по жива сила .
  • 37 Браво

    4 2 Отговор
    Най обективната медия д най обективни мисирки
  • 38 Ако,или,може би

    3 2 Отговор
    Може ама надали.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 дончичо

    5 2 Отговор
    По данни на Киев през октомври руските войски са произвели 115 високоточни ракети с голям обсег: 30 крилати ракети "Искандер-М“, 12 крилати ракети "Искандер-К“, 20 крилати ракети "Калибър“, 40 крилати ракети Х-101, 9 крилати ракети Х-32 ракети и 4 балистични ракети "Кинжал".
  • 41 Дълга, невярна и безсмислена статия

    10 3 Отговор
    Всички виждат истината.
  • 42 Неличимо болен русфилтак

    3 4 Отговор
    Урааа блатните пияндурници дори и оповръщани вече са пред Берлина и громят бандери,а фащ треперили !!

    Коментиран от #44

  • 43 Видно от текста

    2 3 Отговор
    Всяка сутрин репортери от най известните новинарски компании ритат вратата на затвора . Намират Гиркин , и с насочени микрофони , очакват да чуят неговите изявления .
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Дидо

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Тити":

    От много лапане ти излиза през носа и се окапваш с руско адамаво млекце!

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Тони

    0 0 Отговор
    Енерал так и сказал, куят тебе Свинрейх.
  • 50 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    Определено е предадена! Конгресът за СССР блокира 24 милиарда долара, които Байдин издири и пусна на Украйна. В Белия самата къща остави 3 милиарда долара за финансистите да тръгнат срещу режима в Киев и да се втурнат към Зеленски. (Доказателства за тезата на Рушвети: бижутата в Cartier, покупки от г-жа Зеленская на 21 септември в Ню Йорк за повече от милион долара, доказателства за търсене на помощ от ООН... Цялът на американската преса заговорничи за стоките и публикува разписка със свидетелски показания продавачката, която беше яростно уволнена заради работата на съпруга си на Зеленски!) Ще остави много наем за няколко седмици....
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: