Last news in Fakti

3 Декември, 2013 14:59 1 346 0

ООН разполага дронове в ДР Конго

  • др конго-
  • оон-
  • бунтовници-
  • самолети за наблюдение

Организацията за пръв път използва безпилотни самолети за наблюдение

Мисията на ООН в Демократична република Конго е започнала разполагането на безпилотни самолети за наблюдение, заради дейността на множеството бунтовнически групировки по границите с Руанда и Уганда, съобщава Би Би Си.

Това е първият път, когато която и да е мисия на ООН позиционира безпилотни самолети.

Изстрелването на "невъоръжени безпилотни самолети" ще става от голяма база в град Гома, в източната част на Конго, заяви местният говорител на ООН Мартин Несирки. Според него дроновете ще бъдат "важен инструмент за подпомагане на мисията при изпълнение на задълженията й за защита на цивилното население."

Силите на ООН, изиграха ключова роля миналия месец в мащабна акция срещу една от бунтовническите групировки в региона. Въпреки това там все още работят редица други милитаризиран групи, сред които и М23, известни още като Конгоанска революционна армия.

Първите два дрона, които ще бъдат разположени са изработени от италианска фирма. До сега мироопазващата мисия използваше хеликоптери, за да помага конгоанската армия срещу бунтовниците от M23.

Богата на природни ресурси африканска страна е разкъсвана от конфликти през последните две десетилетия. Анализатори обаче са на мнение, че ако бунтовническата група M23 бъде разгромена ще се появи надежда за по-стабилно бъдеще в страната.

И Руанда и Уганда многократно отрекоха обвиненията, че подкрепят и помагат на M23.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА