Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 16:55 2 704 15

Израел не разполага с много време в Газа, предупреди бивш израелски премиер

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • конфликт-
  • война

Ехуд Барак смята, че на Израел му остават само седмици, за да елиминира "Хамас"

Израел не разполага с много време в Газа, предупреди бивш израелски премиер - 1
Снимка: Shutterstock

Израелският премиер Бенямин Нетаняху може да се приготвя за "дълга и трудна война", но бившият израелски лидер Ехуд Барак смята, че на Израел му остават само седмици, за да елиминира "Хамас", тъй като общественото мнение, най-вече в САЩ, бързо се накланя срещу израелските действия в Газа, цитирана от News.bg.

В ексклузивно интервю за POLITICO, бившият министър-председател и началник на израелските отбранителни сили също предположи, че многонационални арабски сили може да поемат контрола над Газа след военната кампания, за да помогнат за връщането на палестинската власт на Махмуд Абас, която да си възстанови контрола върху анклава, отнет ѝ от "Хамас". Дори и с тази промяна на политическия ред в Газа обаче, Барак подчерта, че връщането към дипломацията, насочена към създаването на палестинска държава, е много далечна перспектива.

"Виждате, че прозорецът се затваря. Ясно е, че вървим към търкания с американците относно офанзивата. Америка не може да диктува на Израел какво да прави. Но не можем да ги пренебрегнем", каза Барак, като има предвид ролята на Вашингтон като основен гарант за сигурността на Израел. "Ще трябва да се примирим с американските искания през следващите две или три седмици, вероятно дори по-малко", добави той.

През това време израелските военни заявиха пред репортери, че наземната кампания достига нова опасна фаза, защото израелските войски навлизат дълбоко в град Газа, което е по-далеч от предишните операции през 2009 и 2014 г.

Барак добави, че ще са необходими месеци или дори година, за да се унищожи ислямистката въоръжена групировка "Хамас" - основната военна цел, поставена от израелския премиер Нетаняху и неговия военен кабинет, но отбеляза, че западната подкрепа отслабва поради броя на цивилните жертви в Газа и страховете кампанията на Израел да не предизвика много по-широка и дори по-катастрофална война в региона.

Западните държави се страхуват за своите граждани, които са заложници на „Хамас“, продължи той.

"Слушайте публичния тон, а зад вратите той е малко по-ясен. Губим общественото мнение в Европа и след седмица или две ще започнем да губим правителства в Европа. И след още една седмица търканията с американците ще изплуват на повърхността", каза Барак.

Джо Байдън призова за „хуманитарна пауза“ миналата седмица.

Антъни Бликън също настоя за такава пауза и тази седмица при четвъртото си пътуване до Израел и третото му посещение в региона от 7 октомври насам. Държавният секретар на САЩ говори с Нетаняху и израелския военен кабинет, като им каза, че сега трябва да дадат приоритет на защитата на цивилните в Газа и да сведат до минимум цивилни жертви.

Призивите на Блинкен бяха отхвърлени от Нетаняху, но Барак не смята, че израелският военен кабинет ще може да отблъсква администрацията на Байдън и европейците още дълго време.

Барак има богат опит в отношенията както със съюзниците, така и с противниците на Израел.

Като министър-председател той преговаря с лидера на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат в Кемп Дейвид през 2000 г. на среща на върха, организирана от президента Бил Клинтън, където те бяха близо до постигането на сделка. Бивш министър на отбраната и началник на щаба, Барак беше елитен командос и един от ключовите плановици на операция "Светкавица", спасяването от Ентебе, Уганда, на пътниците и екипажа на самолет на Air France, отвлечен от терористи.

Барак каза, че Израел правилно е поставил високо летвата в целта си за война в Газа. "Шокът от атаката беше огромен. Това беше безпрецедентно събитие в нашата история и веднага стана ясно, че трябва да има твърд отговор. Не за да си отмъстим, а за да сме сигурни, че това няма да се случи никога повече."

И дори ако военната кампания не постигне максималната си цел за пълно изкореняване на "Хамас", ще бъдат нанесени сериозни щети на подкрепяната от Иран палестинска групировка, обясни той. След това ще бъде важно да се възпре "Хамас" от възраждане, продължи той.

"Далеч не е немислимо, че с подкрепата на Арабската лига и Съвета за сигурност на ООН могат да бъдат събрани многонационални арабски сили, включващи някои символични части от неарабски страни. Те биха могли да останат там от три до шест месеца, за да помогнат на палестинската власт да поеме контрола", каза той.

Предаването на Газа за определен период на многонационални арабски сили е било обсъждано и преди.

През 2008-2009 г., когато Израел и Хамас водиха триседмична война, Барак, тогавашният израелски министър на отбраната, обсъди с египетския лидер Хосни Мубарак възможността Египет и други арабски нации да се намесят, за да управляват Ивицата Газа. "Спомням си жеста му", казва Барак. "Той показа ръцете си и каза: "Никога няма да върна ръцете си в Газа."

Абас, президентът на Палестинската автономия и ръководител на Организацията за освобождение на Палестина, беше също толкова пренебрежителен.

Абас каза на Барак, че никога не може да се върне в Газа, подкрепян от израелски щикове. "Не ми хареса отговорът. Но можете да разберете логиката му. Преди петнадесет години беше невъзможно, защото нямаше кой да го направи, но много неща се промениха оттогава", каза Барак.

"Хамас" се бори със свързаната с Организацията за освобождение на Палестина (ООП) партия "Фатах" за контрол над Газа през 2007 г. в сблъсък, който на практика раздели палестинските политически структури на две, като "Хамас" контролира Газа, а "Фатах" преобладава на Западния бряг.

Барак отбеляза, че Израел, Египет и Йордания са задълбочили своето антитерористично сътрудничество и Израел е подписал споразумения за "нормализиране" с Бахрейн и Обединените арабски емирства, процес, от който според него арабските държави няма да искат да се откажат.

"Арабските лидери също трябва да могат да кажат на собствените си народи, че нещо се променя и че се отваря нова глава, в която има искрени усилия от всички страни за успокояване на конфликта. Но те трябва да чуят, че Израел е способен да мисли от гледна точка на промяна на посоката, в която се е движил през последните години", добавя той.

Това не означава, че Израел трябва или може да избърза с подновяване на преговорите за решение за две държави, предупреди той. Връщането към епохата, когато се преговаряше с Арафат, може да не е възможно за много дълго време.

"Историята не се повтаря. Така че не мисля, че може да се повтори нещо точно такова. Но както казваше Марк Твен, историята може да се римува."

Той добави: "Няма да стане бързо и ще отнеме време. Доверието от всички страни изчезна - недоверието само се задълбочи."


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен-_ Язовец

    19 7 Отговор
    Няма време руските ядрени субмарини пристигат в Червено море!
  • 2 Последния Софиянец

    20 9 Отговор
    Като изгонят Хазарите от Израел ще дойдат в България.ШаЛаПатова ще им построи Кибуци а Соросоидите ще им работят на нивите вместо палестинците.

    Коментиран от #10

  • 3 Aлфа Bълкът

    15 7 Отговор
    Хватката е Израел да излее злобата си.
    Докато не избият поне ×10 палестинеца спрямо техните жертви, няма да отворят хуманитарните коридори. Е одеве бомбардирали камион с вода от Египет.
  • 4 Реалист

    25 10 Отговор
    Малко ли деца убиха окупаторите евреи още ли искат колко децка кръв ще ги задоволи?

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Професора

    28 5 Отговор
    Видяхте ли фалшивия запад за депортирането на деца от фронта за техна защита в Русия опищяха ООН обаче за убитите деца на Палестина някакви си декларацики

    Коментиран от #9

  • 6 МирО

    11 1 Отговор
    Тия никога няма да спрат да се тепът, ма проблемът си е техен
  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Много Сте Точен
  • 8 М до

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    По време на Втората световна война от бомбандировкти загинаха 500 000 и въпроса е а имаше ли дпуг изход или някой иска да каже че живота на арабските деца е по ценен от живота на немските ?
  • 9 Да..

    4 16 Отговор

    До коментар #5 от "Професора":

    Да защото Путин и Хамас са агресорите и не могат да се поставят на една плоскост с жертвите Украйна и Израел.
    А това че Хамас е много по-слаб от Израел не го прави нещо по-различно от агресор. Правиго само ГЛУПАВ агресор.
  • 10 О...

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ти няма да го дожвеш това време когато ще ги изгонят щото то няма да настъпи поне в следващите хилядолетия

    Коментиран от #11

  • 11 Последния Софиянец

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "О...":

    Хазарите ги гонят отвсякъде.Защо ли?
  • 12 българина

    5 3 Отговор
    въртят сучат за да няма палестина, но ще има
  • 13 българина

    6 1 Отговор
    когато и да очаткаш евреин все е късно
  • 14 стоян георгиев

    3 3 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, който подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани
  • 15 Гост

    1 0 Отговор
    И къде, спорен ‘великото израелско разузнаване’ е лидера на Хамас? Не знаете? Не можете? Ами помолете братушките! Избора ще е ваш, или Кинжал, или обесване насред Йерусалим!