Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 05:39 1 607 17

Президентът на Казахстан Токаев: Създаването на многополюсен свят е болезнено, но разумът ще надделее

  • касим-жомарт токаев-
  • казахстан-
  • владимир путин-
  • оон

Това се е случвало многократно в световната история, заяви държавният глава на азиатската страна

Президентът на Казахстан Токаев: Създаването на многополюсен свят е болезнено, но разумът ще надделее - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Формирането на основа за многополюсен световен ред протича с изключителни трудности на фона на конфликти в различни части на света, каза президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев в интервю, публикувано в сряда, предаде usnews.

Но Токаев, интервюиран от руския всекидневник Известия, каза, че вярва, че световното напрежение ще утихне и ще бъде заменено от международно сътрудничество, фокусирано върху реформирана Организация на обединените нации.

"Както виждаме, формирането на архитектурата на съвременния многополюсен свят протича изключително болезнено", каза Токаев пред всекидневника преди посещението на руския президент Владимир Путин в Казахстан тази седмица.

„На фона на конфликти в много отдалечени части на планетата и конфронтация заради санкции и търговски войни, е трудно да бъдем оптимисти.“

Казахстан остана близо до Русия в постсъветската епоха, но запази балансирана позиция по отношение на руската инвазия в Украйна. Тя не е признала анексирането от Русия преди малко повече от година на части от украинска територия.
Токаев каза пред Известия, че ООН ще играе централна роля в международните отношения, след като напрежението намалее.

„Вярвам обаче, че разумът и сътрудничеството ще надделеят над блоковия манталитет и егоизма. Това се е случвало многократно в световната история. В крайна сметка глобалната общност ще се придвижи към „дългосрочен устойчив мир“, каза той.

Токаев каза, че глобалният юг и север трябва да постигнат "общ знаменател на съвместно доверие" с реформи в ООН.

„Организацията е обект на нарастваща критика, свързана с необходимостта от вътрешна реформа“, каза той. „Многото кризи в различни части на света разкриха уязвимостта на ООН в опитите ѝ да ги разреши.“

Путин, интервюиран преди посещението си от всекидневника Казахстанская правда, похвали усилията на двете страни в осемчленната Шанхайска организация за сътрудничество, където каза, че основната тенденция е „формирането на нов, по-справедлив световен ред, основан на приоритета на международния закон“.

Той също така похвали други органи, съставени от бивши съветски държави, включително Общността на независимите държави и шестнационалната Организация на договора за колективна сигурност, която изпрати войски в Казахстан през 2022 г., за да помогне на Токаев да потуши гражданските вълнения.

Путин каза, че Русия смята за жизненоважно "създаването в Евразия на единно пространство за мир, стабилност и просперитет".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТрампЛин

    5 7 Отговор
    Света винаги е бил многополюсен! Това за което русия реве, е $$$$ да бъде елиминиран. Няма нищо по-лесно от това! Просто русия залива пазара с милиони тонове, да тонове Златни Рубли и долара става на тоалетна хартия.

    Коментиран от #11

  • 3 Стан

    8 10 Отговор
    Кой е другия полюс бе, ахмаци? Тоталитаризма и узурпирането на властта за дълъг период от време ли е алтернативата.

    Коментиран от #4

  • 4 очевидно

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Стан":

    Докато има агресори , които се домогват до ресурси . Ще има и диктатори в полу-военен режим, да си пазят територията .
  • 5 Хи хи хи

    12 0 Отговор
    Китайците и Руснаците вече са се разбрали за тая територия. На тюбетейките им остава само да папкат и слушкат. Краварите нямат шанс там

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Свободен

    0 7 Отговор
    "Генерал СВР" пише, че двойникът на Путин в момента е с ковид, но срещата му с този дъртак не е отменена.
    Ще бъде голям цирк, ще наблюдавам внимателно, дали ще се ръкуват?
  • 8 Свободен

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "Хи хи хи":

    "Гледаната точка на коня се различава от гледната точка на каруцаря!"
    Няма как Китай и Русия да са се "разбрали"!
    Това е все едно коня да се разбере с каруцаря! :-))

    Коментиран от #9

  • 9 Хи хи хи

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Свободен":

    Става въпрос само за каруцата, умнико

    Коментиран от #13

  • 10 Там е работата

    4 0 Отговор
    че към Казахстан са отправени много лакоми погледи заради ресурсите му! Има огромни запаси на уран, нефт и газ, като последните две не са разработени достатъчно! Не напразно Макрон би път до там след като изяде шута от африканците... А и големите американски и британски корпорации също се курдисват там, а да не говорим че американците пътека направиха до Астана да кандърдисват управленците там, че попадайки в американските прегръдки по чешмите им ще потекат мед и масло... Освен това там се води яростна антируска пропаганда подклаждана от разни НПО, финансирани знайно от къде... Даже стигнаха до там да се откажат от кирилицата и да я заменят с латинската азбука...
  • 11 Хахахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТрампЛин":

    Когато богатите държави са в криза, бедните държави вече ще са фалирали отдавна! Колкото и да ви се обяснява това, не го разбирате. Ще ти го напиша с факти. Венецуела фалира, никой не усети това. Аржентина фалира, никой даже и не разбра по света. Русия беше в дефлот, нищо по света. Една банка фалира в САЩ и стана световна криза. Сега ясен ли съм?

    Коментиран от #12

  • 12 Това е точно заради

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хахахаха":

    еднополюсният модел. Основните финансови потоци в света минават перз американски банки. Завладели са целият финансов сектор. Ако имаше конкуренция в световен мащаб, нямаше да ни се отрази кризата в щатите!

    Коментиран от #15

  • 13 Свободен

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хи хи хи":

    Така става.
    Русия - коня.
    Казахстан - каруцата.
    Китай - каруцаря.

    Съгласен.
  • 14 Два полюса

    0 0 Отговор
    Един американски, друг - китайски. По-далеч от китайския.
  • 15 Хахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Това е точно заради":

    Ако светът дърпа в различни посоки освен една - напред, светът щеше да е още в каменната ера. Ако света не е глобализерт и да върви заедно, риска от войни винаги ще бъде висок, защото всеки полюс е дърпа за себе си още воюва с другия. Това е грешка.
  • 16 ...

    0 0 Отговор
    какво ли ще стане със земята ако има няколко полюса
    какво ли ще стане с батерията ако има няколко полюса
    какво ли ще стане с магнитите ако има няколко полюса
    какво ли ще стане с атомите ако всека съставна част има по един полюс а не само протоните и електроните
    ми нищо няма да стане... или по-точно - ми НЯМА ДА СТАНЕ. за това ПОЛЮС щото има ПОЛЯРНОСТ...
    Една система с много "ПОЛЯРНОСТИ" е ХАОС. Да сте чели за ЕНТРОПИЯ.
    А седнете и си научете уроците преди да тролите
  • 17 За протокола

    1 0 Отговор
    Полюсите трябва да са силни военно и икономически държави, с авторитет, влияние и доказано уважение към общочовешките ценности и международното право. Всичко друго ще доведе отново до изкривявания и деформации, които ще прераснат в противоречия и конфликти, което ще е и разпадане и на този модел.