Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 14:24 1 190 20

Европейският парламент изрази загриженост относно заобикалянето на санкциите на ЕС срещу Русия

  • русия-
  • санкции-
  • стоки-
  • европейски съюз-
  • запад-
  • европейски парламент-
  • китай-
  • турция-
  • оае-
  • казахстан-
  • киргизстан-
  • сърбия

Стоки от западните държави достигат до Русия чрез страни като Китай, Турция, Обединените арабски емирства, Казахстан, Киргизстан и Сърбия

Европейският парламент изрази загриженост относно заобикалянето на санкциите на ЕС срещу Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Днес Европейският парламент прие резолюция, в която изразява загриженост относно възможността за нарушаване на санкциите, наложени от ЕС на Русия във връзка с конфликта в Украйна, цитирана от БТА.

В изявление на Европейския парламент се казва, че санкциите, целящи стратегическо отслабване на икономическия, производствения и военния потенциал на Русия, не се прилагат правилно. Примерите за заобикаляне на санкциите включват заобикаляне на ограниченията върху цените на петрола и вноса на петролни продукти от "страни като Индия".

Членовете на ЕП обърнаха внимание и на факта, че части, произведени в западни държави, достигат до Русия чрез страни като Китай, Турция, Обединените арабски емирства, Казахстан, Киргизстан и Сърбия. Те са дълбоко обезпокоени от продължаващата търговия със стоки, включени в списъка със санкции между ЕС и Русия, както и от евентуалната продажба на руски газ от Азербайджан в ЕС.

ЕС продължава да бъде един от най-големите купувачи на изкопаеми горива от Русия, като внася тръбопроводен газ и втечнен нефтен газ.

Членовете на ЕП призовават ЕС да засили и централизира наблюдението на прилагането на санкциите и да разработи начини за проследяване на случаите на заобикаляне на санкциите, като същевременно настояват ЕС да засили последователното прилагане на съществуващите санкции срещу износа на руски петрол, да затвори по-ефективно пазара на ЕС за руски изкопаеми горива и да наложи санкции на всички големи руски петролни компании, Газпромбанк, нейните дъщерни дружества и техните управителни съвети.

В него се посочва също, че ЕС трябва да работи с държавите от Г-7 за значително намаляване на тавана на цените на руския петрол, да забрани целия внос на руски газ и да забрани вноса на горива и други петролни продукти (произведени с използване на руски петрол) от държави извън ЕС.

Членовете на ЕП очакват ЕС да забрани доставките на руски петрол за ЕС и износа на втечнен петролен газ, както и да наложи ценови и обемни ограничения върху вноса на руски и беларуски торове в ЕС. Членовете на ЕП очакват Комисията и страните от ЕС да разширят санкциите и да наложат пълна забрана на търговията и шлифоването на диаманти с произход от Русия или реекспортирани от Русия за ЕС; ЕС да изземе конфискуваните руски активи и да ги използва за възстановяването на Украйна. Следва да се предприемат правни действия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРОНЮЗ

    38 1 Отговор
    И какво общо имат изброените страни с Брюкселските паразити.???
  • 2 В.В.П.

    20 2 Отговор
    От ЕС няма Ко да купиш ..Всичко е измама .Скрап .Виж , евро купува всичко..И така .

    Коментиран от #4

  • 3 Мнение

    8 11 Отговор
    Да викнат професионалните русофили Борисов и Доган, които организираха "Турски поток" и милиардите печалби на "Лукойл", докато българския народ тъне и измира в мизерия. 50 МИЛИАРДА ЕВРО външен дълг натрупа България за 34 години демокрация!!!

    Коментиран от #20

  • 4 О..

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "В.В.П.":

    Западният свят все още ентусиазирано се самоунищожава, но...

    1. Фирми, работещи в Холандия, участват в заобикаляне на антируските санкции поради значително увеличение на доставките на стоки за Турция. До този извод стигнаха местни медии след проучване на данни от националната статистическа служба.
    Работата е там, че тези компании осигуряват работа на хиляди хора, а медиите могат само да въртят език. И това са „две големи разлики“, както се казваше в онази все още нормална Одеса.
    2. Най-малко 127 компании от февруари 2022 г. до май 2023 г. са информирали британското правителство, че са нарушили санкциите, наложени от Лондон срещу Русия. За това пише Financial Times.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 2 Отговор
    ТеА от ЕССР за какви се взеха , че да искат всички да ги слушкат❗
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 1 Отговор
    Комшията наложи санкция на жена си- 1 месец без sex ❗
    Сега се сърди що ние не спазваме санкцията му 😉😉😉

    Коментиран от #8

  • 7 За размисъл

    15 3 Отговор
    Бежанците в страните от НАТО ще са десетки милиони, ако Русия сломи Украйна, предупреди украинският президент Володимир Зеленски.

    Техния прЕАтел ги плаши и изнудва демократично. Ама санкциите са важни, нали?

    Коментиран от #9

  • 8 Зелен миризлив п@р

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Най- накрая постигнахме съгласие със жената. Тя не иска, аз не мога.
    Ха, ха, ха.❗❗❗
  • 9 Ъххх

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "За размисъл":

    Те краварите нека ръчкат навсякъде...па после Путин им виновен. Зелен джугач плаши гаргите, щото пак проси като Мин. гн
  • 10 Калпазанин

    15 0 Отговор
    Глупостта и простотията наистина завладя света тези да не си повярваха че са собственици на изброените страни. Това са независими държави и то с големи икономики. А Брюкселските като толкова много са се загрижили дс помислят да направят и Ес независим а не англосаксонски васал, тогава вече ще повярвам че Европа е независима

    Коментиран от #15

  • 11 цъ цъ цъ

    10 0 Отговор
    Европейският парламент прие резолюция, в която изразява загриженост - бате що за пасквил е това
  • 12 Хахаха

    10 0 Отговор
    ЕС се управлява от ЕВРО-ДЕБИЛИ. ФАКТ
  • 13 Не логично и то често

    7 0 Отговор
    Е как темата е санкциите на ЕС срещу Русия , а само брюкселска омраза се цитира ... и най от долу ...това идва от Русия
  • 14 Историк

    6 1 Отговор
    След време това ще се изучава като "епохата на европейското самоунищожение"... Каквото и да каже вече човек всичко е кристално-ясно...
  • 15 Гого

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Калпазанин":

    Ако си направиш труда да се поровиш в биографиите на сега управляващите Европа ще откриеш нещо смущаващо-почти всички са възпитаници на Харвард, там си ги отглеждат и после ги внедряват в държавата от която са...

    Коментиран от #18

  • 16 Сандо

    3 0 Отговор
    ЕС=Ку-Ку!
  • 17 123456

    3 0 Отговор
    Меките освен загриженост могат да изразяват и опасения ... смешници
  • 18 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гого":

    То това е ясно бе приятел, това е ционисткия инкубатор за управници на протекторати. Затова като казвам простотията точно това имам предвид защото много малко хора го разбират може би 5% от аудиторията и като ше се ровим да подскажем още нещо от прехода насам досега всичките ни външни министри без значение от коя партия са били са минали обучение през мосад 😉и не само наште
  • 19 Артилерист

    4 0 Отговор
    Брюкселските чиновници ще стават все по загрижени, защото балъците намаляват...
  • 20 Серж

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Так попросите американцев. Они вам помогут.))
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания