Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 18:40 4 259 51

Кои страни признават Палестина за държава

  • газа-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • оон-
  • палестинска автономия-
  • палестина-
  • палестинци-
  • германия

Въпросът за държавния статут на Палестина се обсъжда от десетилетия

Кои страни признават Палестина за държава - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Палестинската държавност е повод за дискусии сред учени, дипломати и различни държави. Ето какво е ясно по темата:

Какво е държава?

Има две теории за държавността - декларативната и конститутивната теория.

Поддръжниците на декларативната теория смятат, че една държава може да бъде смятана за такава, ако отговаря на критериите, заложени в Конвенцията от Монтевидео от 1933 година. В нея се казва, че за да бъде смятана за държава, една територия трябва да има перманентно население, дефинирана територия, собствено правителство и капацитета да поддържа двустранни отношения с други държави. Според конвенцията политическото съществуване на една държава е "независимо от признаването от други държави". Според декларативната теория "още преди да бъде призната, държавата има право да защитава своята цялост и независимост, да се грижи за своето запазване и просперитет и следователно да се организира по свое усмотрение, да приема закони за своите интереси, да управлява своите служби и да определя юрисдикцията и компетентността на своите съдилища".

Втората теория за държавността е конститутивната. За разлика от Конвенцията от Монтевидео от 1933, тази теория твърди, че една държава може да се смята за такава само ако останалата част от света я признава. Теорията не произхожда от някоя законова рамка, а по-скоро разглежда съвременната държавност като въпрос на международното право и на дипломацията.

Вписват ли се Палестинските територии в дефиницията за държава?

Изследователите имат различни мнения по въпроса дали Палестинските територии се вписват в правната рамка за независима държава.

Някои смятат, че това е така, докато други твърдят, че нужните условия, заложени в Конвенцията от Монтевидео, не са изпълнени. Някои се противопоставят на използването на Конвенцията от Монтевидео като условие за определяне на държавност. Според тях Палестинските територии имат по-добър шанс да бъдат официално обявени за държава като получат признание на международно ниво.

Кои държави признават Палестина за държава?

Голямата част от държавите в ООН признават Палестинските територии за държава - общо 139 страни.

Желанието на страната да стане част от ООН обаче трябва да бъде одобрено от поне девет от 15-те членки на Съвета за сигурност на организацията. Ако която и да е държава от постоянните членове наложи вето на присъединяването на държавата, тя не може да стане част от ООН. Тези държави са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ. Палестина не е призната от САЩ, Франция и Великобритания.

Тези три държави са обявили, че няма да признаят Палестинската държавност, докато конфликтът с Израел не бъде разрешен мирно. Девет от 27-те държави-членки на ЕС признават Палестина. Сред тях почти всички са бивши членки на някогашния Източен блок и всички са признали Палестина преди да се присъединят към Европейския съюз. Швеция, която призна Палестина за държава през 2014 година, е единствената държава, която го направи след като вече беше част от ЕС.

Палестина в момента е със статут на държава наблюдател, която не е член на ООН, което означава, че може да има представителство на заседанията на Общото събрание и може да има свой офис в седалището на ООН в Ню Йорк. Този статут беше даден на Палестинските теротирии през 2012 година, а по-късно - през 2015, Палестина получи и членство в Международния накзателен съд (МНС), където се разследват военни престъпления.

През 2021 МНС обяви, че започва разследване на ситуацията в Палестинските територии. Присъединяването на Палестина към Римския статут и членството в МНС дадоха на съда възможността да разследва престъпления, извършени от палестинци или на палестинска територия.

Разследването, което Израел осъди, в момента е в ход.

Каква е позицията на Германия относно палестинската държавност?

Германия, както и САЩ и много от нейните партньори от ЕС, не признава палестинската държавност. Тя обаче подкрепя "създаването на бъдеща палестинска държава като част от решението за две държави, договорено между страните в конфликта", според германското външно министерство.

Тъй като не признава Палестина като държава, Германия използва термина "Палестински територии" за Западния бряг, Източен Йерусалим и Газа. Когато говори с палестински представители, тя използва термина "Палестинска автономия".

Позицията на Германия по отношение на палестинската държавност се проявява и в съдилищата на страната при дела, които са свързани със статута на бежанците. В решение от ноември 2020 германски съд потвърди, че "няма палестинска националност" и няма държава Палестина. Съдът постанови въпросните палестински бежанци да бъдат считани за "лица без гражданство".

Какво е въздействието на признаването?

Една държава може да има държавност, но да не е член на ООН. Например Швейцария се присъединява към ООН като държава членка едва през 2002, докато Лихтенщайн се присъединява през 1990, а Сан Марино - през 1992. Всички те са били считани за международно признати държави преди присъединяването.

Статутът на Палестина на държава наблюдател, която не е член на ООН, означава, че тя може да наблюдава работата на ООН, но не може да гласува в Общото събрание. Така например Палестина не можа да гласува в Общото събрание за неотдавнашната неуспешна резолюция, призоваваща за прекратяване на огъня в конфликта между Израел и Хамас. Тя не можа да гласува и по резолюцията, призоваваща за "хуманитарно примирие" в конфликта, която все пак беше приета.

Автор: Клеър-Ана Рот


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жико

    14 53 Отговор
    Всички Терористи на чело със Москва

    Коментиран от #41, #49

  • 2 Нормалните Страни и

    25 6 Отговор
    Народи
  • 3 Ники Французина малинов

    13 50 Отговор
    Всички терористи са гола вода срещу профи армия. Видяхме терориста Русия как се съмоънищожи във Украйна виждаме и Хисбула как се съмоунищожи

    Коментиран от #23, #25, #45

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КОТарАК

    10 40 Отговор
    там ,от времена прастари ,е гъмжило от най-диви племена , които въобще са далеч от понятието държава,което се влага в него.сред тях евреите безпорно изпъкват интелектуално ,и са единствените които я заслужават

    Коментиран от #13, #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 САЩ мускули

    3 14 Отговор

    До коментар #7 от "Истински Русофил":

    Браво на теб Русня искм те за слуга
  • 9 тука има - тука нема

    18 3 Отговор
    Конфликта в Близкия Изток, а и на много други места по света, от поне хилядолетие насам не е между едни или други държави, а между християнството и исляма. Другите религии също имат известни вражди помежду си, но не са толкова агресивно настроени една срещу друга.

    Коментиран от #16, #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Объркано Атлантиче

    39 7 Отговор
    Какво не ви казват:
    Израелските власти не позволиха на Върховния комисар на ООН по правата на човека да посети страната и палестинските територии.

    OHCHR по-рано заяви, че Израел извършва военни престъпления в Газа
  • 12 Куката

    0 9 Отговор

    До коментар #10 от "Хихихи, хахаха, хухуху, хехехе":

    Ти си опрай трабата че пуска кал като те шляпат

    Коментиран от #18

  • 13 Турчин

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Баба ти от миндера на Хасан, учеща кокошките на село, това ли ти каза?
  • 14 Според критериите

    23 11 Отговор
    На тая Конвенция, административната териториална единица У КраИна не отговаря да е държава !
    кВо правим ?!
  • 15 Пилотът Гошу

    23 6 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Мхм, забравяш приноса на Изтока за науките.... Израелците били изпъквали интелектуално, а онея "територии" само са дали сума нещо на алгебрата, тригонометрията, оптиката, химията, медицината и тн., да споменем няколко от научните среди.... Без техния принос не-многото израелски открития никога нямаше да се случат...
    Отделно има разлика между израелците и ционистите. Тези, които хвалиш, са ционистите, а те не са по-различни от нацистите. С тази разлика, че нацистите въпреки всичко са донесли много открития на света, докато ционистите реално и за тор не стават. Въздух под налягане.

    Коментиран от #37

  • 16 Точно така

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "тука има - тука нема":

    затова отделят територия от Индия и създават Пакистан , а после и нея разделят и създават Бангладеш .
  • 17 Алфа херинга

    6 2 Отговор
    Всички нормални.
  • 18 Хихихи, хахаха, хухуху, хехехе

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Куката":

    ОПРАЙ какво значи не.... грамотник?
    Не ти се разбира, при...мат!!!
  • 19 Пилотът Гошу

    13 4 Отговор

    До коментар #9 от "тука има - тука нема":

    Забравяш десетилетията, в които държави като Иран и Сирия бяха мултикултурни. Кой ги разбута? Конфликтът пък между ционистки Израел и Газа няма нищо общо с измишльотините ти.

    Коментиран от #29

  • 20 123

    14 0 Отговор
    пишете кой признава шиптърите в косов
  • 21 Милен

    21 6 Отговор
    Израел е нещо като Югославия, и обаче ти се намесват двойните стандарти, докато Югославия беше бомбардирана от от демократичната общност Израел получава помощ от същият този демократичен алианс. С какво Косово е по-различно от Палестина, че едните получават масова подкрепа а другите са обявени за терористи?
  • 22 Отврат

    18 4 Отговор
    С две думи не ги броят за хора, нещо като палестинците са индианци, а евреите каубои и няма проблем с избиването, така ли?

    Коментиран от #27

  • 23 зелена джанка

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ники Французина малинов":

    На кви субстанции ги "виждате" тия работи не е истина😂
  • 24 От вчера :

    11 1 Отговор
    Президентът на палестинската власт Махмуд Абас се съгласи, че би бил готов да поеме контрола над ивицата Газа след падането на Хамас, според  The ​​New York Times.

    Според доклада Абас би приел позицията само ако администрацията на Байдън се ангажира да насърчи създаването на палестинска държава.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Май

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Отврат":

    Нещата са точно образтни
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ха, ха, ха...

    8 10 Отговор

    До коментар #19 от "Пилотът Гошу":

    Ти си ционист!!! Измислените термини и квалификации нищо не променят! Те служат само на хора без убедителни аргументи да се изказват неподготвени, понеже даже нямат подходящи думи и употребяват чужди или на които не знаят истинското значение.. Добре си възприел тактиките на такива като Путин, Лавров, Песков, Захарова и ред други дето всяка втора дума им е шизофренична квалификация, която да замести липсата на подходящи думи в бедния им речник.
  • 30 Хубава тема !

    11 0 Отговор
    Каква е обаче официалната позиция на България по отношение на окупираните територии. Според страницата на българското Министерство на външните работи (МВнР) страната ни поддържа официални връзки с Организацията за освобождение на Палестина (ООП), която е призната от международната общност за законен представител на палестинския народ, от февруари 1973 г. През декември същата година е подписан протокол с ООП, съгласно който палестинското представителство в София получи статут на посолство.Организацията е открила свое бюро в София през 1974 г.
    През ноември 1988 г. българското правителство признава с декларация обявената от ООП Държава Палестина.На 22 март 2018 г. президентът Румен Радев е посетил Рамалла и е провел среща с палестинския президент Махмуд Аббас.
    На 14 юни същата година тогавашният премиер Бойко Борисов е направил официално посещение в Палестина на 14 юни 2018 г., където е провел разговори с палестинския министър-председател Рами Хамдалла.
  • 31 Фактите са че :

    10 0 Отговор
    Още през ноември 1988 г. българското правителство признава с декларация обявената от ООП Държава Палестина !!!!

    Коментиран от #35

  • 32 Ако се спазва и зачита точно тази

    8 4 Отговор
    Конвенцията от Монтевидео от 1933 Израел не може да бъде призната по никакъв начин !
  • 33 Даааааа

    3 1 Отговор
    Присъединяването на Палестина към Римския статут и членството в МНС дадоха на съда възможността да разследва престъпления, извършени от палестинци и от израелци !!! (или на палестинска територия)......... !!!
    Разследването, което Израел бил осъдил, в момента е в ход. =========Какво е "осъдил" Израел няма никакво значение....
  • 34 Гертруд

    2 1 Отговор
    Точно така, няма да бъде призната докато не приключи кофликта с Израел (никога). Косова- Сърбия, Украйна- Русия. Отговора е конвенционална милитаризация. Ядреното противостоене е за отбрани! Или пак римската сентенция за теченията и платежността на масите!
  • 35 така де,

    8 4 Отговор

    До коментар #31 от "Фактите са че :":

    През през ноември 1988 г. все още бяхме съпричастни към бъдещия "неизбежен световен комунизъм" и изразявахме солидарност със всички, които по някакъв начин спомагаха да бъде заклеймен "загниващия капитализъм" 34 години по късно още не сме наясно кое действие води до прогрес и кое до разруха. Погледни само нивото на човешко развитие от едната и другата страна на границата, а и не само в този район. При арабските общества никога не е имало и няма официална опозиция, противници или необвързани граждани с режима наложен от тези, които са властта. Няма защото и най малката проява на несъгласие води до екзекуция на място. Там всички са задължени да бъдат съучастници на управляващите по всякакъв начин. Там няма невинни, защото невинните отдавна сами са си ги ликвидирали.

    Коментиран от #39

  • 36 Другарят Тодор Живков ясно го каза !

    14 2 Отговор
    Пълна солидарност с палестинският братски народ. Израел са нацисти, расисти и терористи извършващи апартейд и геноцид. САЩ са съучастници във всички престъпления на ционисткият-нацистки режим на Натаняху (Израел)======през ноември 1988 г. българското правителство признава обявената от ООП Държава Палестина....... Страните членки на бившият "Варшавски Договор" също.
  • 37 Айде бе,

    6 10 Отговор

    До коментар #15 от "Пилотът Гошу":

    Стига си цитирал измислиците на фалшификациите от XX век и комунистическите учебници, а малко се поразрови да прочетеш съвременните развития на науката за зараждането на културата, цивилизацията, от къде водят началото си и кой на кого какво е дал или от кого е взел.
  • 38 Хубав стил на изказ колега

    2 0 Отговор
    Поздравление за което, но не съм съгласен с Вас. Почити всичко което сте написали е оборимо ..
  • 39 Така ли мислиш ? Че:

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "така де,":

    ========най малката проява на несъгласие води до екзекуция на място. Там всички са задължени да бъдат съучастници на управляващите по всякакъв начин. Там няма невинни, защото невинните отдавна сами са си ги ликвидирали.========
  • 40 Добавка :

    7 1 Отговор
    В края на октомври 2011 г. Палестина става член и на ЮНЕСКО след гласуване в което 107 страни-членки гласуват „за“, 14 гласуват „против“ и 52 се въздържат от гласуване. Сред гласувалите против са Австралия, Канада, Германия, Израел, Швеция, САЩ и др., сред въздържалите се са България, Великобритания, Япония, Румъния и др. Сред гласувалите в подкрепа са Бразилия, Индия, Китай, Гърция, Франция, Русия, Сърбия, Испания, Турция и др.Закон на САЩ, приет през 1990 г. с цел да се избегне такава ситуация, забраняват на страната да финансира организация на ООН, която приеме не-държава като пълноправен член, вследствие на което САЩ не може да прави членските си вноски, които дават 22% от бюджета на организацията..Отговорът на Израел е решение за строителство на 2000 нови домове за израелски преселници в палестинските територии, временно блокиране на средствата, които събира за палестинското правителство и забрана на мисии на ЮНЕСКО в Израел.
  • 41 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жико":

    Факт.
  • 42 Тц тц тц

    10 1 Отговор
    Вместо да спорите запретвайте ръкави и започвайте да заличавате всичко от Уикипедията и да горите учебници.Трябва и новите атласи,издадени тази година да изгорите на кладата.
    Примерно като отворите на Финикия,която е съществувала от 2500 пр.н.е. до 64 пр.н.е. се вижда долу ясно Палестина.Като отворите на история на древен Египет пак се вижда отдясно Палестина и Финикия.Има царство Израел,което е доста по-късно след Христа.
    За да ви повярваме се хващайте на работа,че трябва някак лъжите да се замажат и да върви пропагандата хаха.

    Коментиран от #47

  • 43 Даааааа

    7 0 Отговор
    На 15 ноември 1988 г. националният съвет на Палестинската организация за освобождение провъзгласява в Алжир независимостта на Палестинската държава, въпреки че тя е все още под израелска окупация. Тогава и България признава държавата Палестина.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Студопор

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ники Французина малинов":

    Виждаме и че ти не можеш да пишеш на собствения си език!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Айде бе,

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Тц тц тц":

    Уж си многознайко, а нямаш даже понятие кой пръв е заселил тази земя и е дал името Палестина. Арабите не са палестинци, а много по късни окупатори на тези територии. Първата Палестина на всичко отгоре не е в Азия или Африка, а на Балканите. Още Псевдо-Плутарх (III – IV в. сл. Хр.) в творбата си "За реките и планините" ни информира, че река Струма е наричана в древността Палестин.
    " Стримон е река в Тракия при град Едонида. По-рано се наричала Палестин според Палестин, сина на Посейдон. Той водел война със съседите си, и понеже се разболял, изпратил за военачалник сина си Халиакмон. Последният, понеже се сражавал смело, бил убит. Когато Палестин се научил за нещастието, се хвърлил скришом от телохранителите си поради прекомерната си скръб в реката Конозос, която по него се нарекла Палестин."
    Други източници твърдят, че така са се наричали и земите по долното течение на реката чак до Бяло море. По късно преселници от Балканите в земите на днешна Палестина са пренесли и името си. Египтяните ги наричат филистимци. Много по късно измаилтяните от Багдад, по късно наречени сарацини и след това араби окупират териториите в Мала Азия, северна Африка а чак и днешна Испания, а тези в палестинските земи присвояват и името. Така днешните палестинци не са коренно население от древността, а окупатори присвоили си даже чуждо име.
  • 48 Факт

    1 2 Отговор
    Ами всеки адекватен човек който има малко мозък знае че Дефакто Израел не е държава ,а е изкуствено създадена на Територията на Палестина така че мисля че въпроса е зададен леко риторично...Питайте Израел кой я смята за държава ,питайте Америка и Англия Как са я създали къде я създали кога са я създали и отговорът ще дойде лесно ...ясно е че за евреите държава Палестина няма защото на тях това им е целта от както са създали там Израел да заличат Палестина като държава ..но както се казва всеки си получава заслуженото ,сега едни еврейски войници избиват деца безнаказано защото ги пази Сащ ..Питам същите тези войници когато дойде Тяхното време защото то със сигурност идва рано или късно..и заминат за мястото където сега те пращат децата на Палестина ..на ония свят..та когато еврейските войници на Израел отидат там където Бог е съдника ...тогава Там кой ще ги защитава за извращенията които са правили сега..дано Сащ и там да и "помага"..Дано там Американците им оръжия да ги спасят от Бог....!!!..господа евреи Сега колите и бесите с протекцията на Сащ, утре ще правят същото със вас дано да сте наясно с това ..!!!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 НЕКА ЕРДОГАН ДА ГО ПРОЧЕТЕ ;

    1 0 Отговор
    Швеция, която призна Палестина за държава през 2014 година, е единствената държава, която го направи след като вече беше част от ЕС. .... ТАКА ПИШЕ В СТАТИЯТА
  • 51 НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ АРАБИТЕ ДА

    1 0 Отговор
    СМАТАФРАЦАТ ИЗРАЕЛ - СТИГА ДА СЕ ОБЕДИНЯТ !