Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 06:18 3 494 79

САЩ предупредиха Китай за "сериозни последствия", ако предоставят помощ на Русия

  • сащ-
  • китай-
  • русия-
  • джанет йелън

Финансовият министър Джанет Йелън се срещна с вицепремиера на Китай Хе Лифенг в Сан Франциско

САЩ предупредиха Китай за "сериозни последствия", ако предоставят помощ на Русия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати предупредиха Китай да не подпомага руския отбранително-промишлен сектор, като подчертаха, че в противен случай Китай ще се сблъска със сериозни последствия, стана ясно от изявление на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, съобщи newsukraine.rbc.ua.

Тя проведе среща с вицепремиера на Китай Хе Лифенг в Сан Франциско.

Двамата са провели откровени, директни и продуктивни дискусии относно двустранните икономически отношения между САЩ и Китай, както и широк кръг от въпроси в области на сътрудничество и различия.

Йелън подчерта необходимостта от прекратяване на незаконната война на Русия срещу Украйна и значението на установяването на справедлив мир, който зачита суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Министърът на финансите на САЩ подчерта, че китайските компании не трябва да оказват материална подкрепа на отбранително-промишления комплекс на Русия.

Тя изрично заяви, че ако го направят, ще понесат сериозни последствия. Най-вероятно шефът на Министерството на финансите е визирала нови санкции срещу Китай.

Въпреки че официално Китай поддържа позиция на неутралитет по отношение на войната в Украйна, медиите многократно съобщават за военното му сътрудничество с Русия. През юли 2022 г. The Wall Street Journal съобщи, че доставките на микрочипове от Китай за Русия са се удвоили през първите пет месеца, а износът на алуминиев оксид, необходим за производството на метален алуминий и производството на оръжия, се е увеличил с 400 пъти.

Службата на директора на националното разузнаване на САЩ съобщи, че Китай доставя на Русия технологии и оборудване, които са все по-жизненоважни за войната на Москва срещу Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    116 13 Отговор
    Как си налагат забраните - а на нас ни се карат ако нещо с Македония имаме претенции. Явно който има повече самолетоносачи определя.

    Да оставят Русия да се гърчи, за да е по-лесно после с Китай. Нямат умора щатите, някаква идея ги тресе, че са империя.

    Коментиран от #56

  • 2 Даммммм

    136 13 Отговор
    Тия сащисаните още се мислят за богове...Ами не-даже бунтовниците в Йемен вече не ги бръснат и обстрелват редовно американските бази в Ирак и Сирия...Та едва ли Китай ще се стресне от пищенето на БДом...Дори Кралят на Йордания отказа среща с Байдън,а Блинкен чака 15 часа среща с наследника на САрабия...Абе света вече все по-ясно и категорично праща САЩ на ....та си.
  • 3 И Китай

    97 9 Отговор
    като се е стреснал ?!
  • 4 ХАХАХА

    126 9 Отговор
    И какви са тези сериозни последствия ,кого плашат
    тези престъпници . Икономиката им се състои само от производство на оръжия ,затова непрекъснато подпалват конфликти . Държава създадена от престъпници ще предупреждава ?

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 М3 голд

    91 9 Отговор
    Е, и как САЩ ще накажат Китай? Ще спрат да купуват от Китай редкоземни метали, ще им запушат газопроводите от Русия, ще спрат да купуват китайски джапанки и други подобни стоки, ще им блокиран флота в 200 км ивица, ще им забранят търговията с арабския свят и Африка?... Да се махат от Окраина, да се оправят с Израел - това им стига. И да приключват с износ на предприятия за чипове от Тайван, докато не е късно.
  • 7 Мефистофел

    79 5 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХА":

    Кого плашат ли? Май само врабчетата. Защото дори гаргите вече не ги е страх.
  • 8 Точно преди 1 седмица

    87 6 Отговор
    Имаше инцидент в Южнокитайско море.Два китайски изтребителя прелетяха опасно близо до американски тежък бомбардировач.Каубоите подмокриха гащите и после 2 дни реваха,че китайците са действали непрофесионално.Д р е м е. им на китайците,че тази дърта американска вещица ги заплашва
  • 9 Калпазанин

    95 2 Отговор
    Това заглавие трябва да е виц на деня, едно говедо да поставя условия на на един дракон с хилядолетна история и този дракон си има една голяма мечка за приятел. От ден на ден се убеждавам че дрогата вече им е в кръвтс на тия кравари, тръгнал книжния долар да заплашва едните с най много човешки ресурси и икономика и другия с най многото природни ресурси, наистина вече да плаче ли човек да се смее ли от простотии
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Е как да ги накажат?

    74 4 Отговор
    Ще се обидят, и ще спрат да вземат заеми от Китай...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Васко делчев

    79 4 Отговор
    Тези терористи сащ кои са, че ще предупреждават независими държави какво да правят!!? Не разбраха ли, че светът ще се развива без тяхната "демокрация", която много често е жив сатанизъм - справка Югославия, Ирак, Сирия, Либия и много други.... Никой не им иска нито мнението , нито помощта. Само шапшали като нашата изметт по върха, инсталирана от тях може да се съобразява с тях.

    Коментиран от #48

  • 14 Хе Лифенг!

    32 2 Отговор
    ХеХеХе...
  • 15 Почти

    56 1 Отговор
    80 годишна жена от еврейски произход.......

    Коментиран от #72

  • 16 Аз съм от ссср

    60 1 Отговор
    Вече не командва Сащ,така че тези заплахи вече не вървят.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хамид

    63 0 Отговор
    Ами наглеците от САЩ що не спрат да тъпчат Украйна с оръжия.
  • 19 РЕАЛИСТ

    60 1 Отговор
    Интересно една фалирала държава , като САЩ, с какви сериозни последствия плаши най-силната реално икономическа сила Китай? Само ако Китай обърне валутния резерв от долари на световния пазар и ще говорим за САЩ в минало време. Държи ги за топките.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 пешо

    51 0 Отговор
    краварите не разбраха ли че са бита карта , че не могат да налагат нищо на китай и русия
  • 22 Двуличници!

    62 0 Отговор
    Начи Русия води "незаконна" война в Украйна, а Израел напълно "законно" изтребва палестинците, еле пък децата... И сащисаните напълно "законно" помагат на евреите да изтребват жителите на Газа... Лицемери мръсни! Не можете да кажете и да забранявате на Китай да помага на когото желае, а вие да помагате на когото ви е изгодно... Това се нарича лицемерие, а вие сте шампиони в тази дисциплина... А за сведение на сащисаните, Русия пердаши бандеровците и без китайска, иранска и севернокорейска помощ! Докато на укрите без помощта на сащисаните им е спукана работата! Просто нямат ресурси да водят война без чужда помощ...
  • 23 Стефан

    4 52 Отговор
    Преди малко гледах филмче за швейцарски завод за часовници Tudor. Голяма част от работата се извършва от роботи. Вижда се надпис Mitsubishi един от тях. Тенденцията е съвременните производства да се нуждаят все по-малко и по-малко от човешка ръка. По естествен път, значимостта на Китай намалява. Делътт на морския транспорт на товари намалява за сметка на сухоземния. Китай започва да губи позиции в световен машаб, и става съпричастен с Русия. Санкциите няма да са толкова значими, тъй като Китай започва да губи технологии и пазари по естествен път. Китай вече е лишен от нови технологи за производство на чипове (САЩ, Тръмп).Една единствена фирма в света (ASML, Холандия), произвежда машини за чипове. INTEL строи завод за 60 млрд. $ в Германия.

    Коментиран от #28, #45, #49, #67, #68

  • 24 българина

    42 0 Отговор
    плашат че ще напечатат още 10 трл долара
  • 25 Русия се оправя и сама

    39 2 Отговор
    а това са оправдателни номера на отчаяни лузъри!

    Добре че поне спряха с дитирамбите за "ирански дронове Шахред" че станаха за смях!

    Коментиран от #30, #36

  • 26 Някой

    47 0 Отговор
    Само заплахи от страна на "кварталния хулиган". При това към суверена и силна държава. Държава, която е настъпвана от САЩ на собствената й територия - Тайван.
    Кога ли Китай ще напляска САЩ? Взе да писва на всички от началното поведение на тези самозабравили се дъртаци, окупирали властта в държавата на слабоумните.
  • 27 В тия САЩ

    39 0 Отговор
    Няма ли нормални хора?
  • 28 Някой

    48 0 Отговор

    До коментар #23 от "Стефан":

    Китайците не ги мисли. Направиха си литографски машини и си правят чипове. Може да не са толкова на гъсто като на тайванците (американците), но си им вършат работа.
    Виж, обаче преди седмица имаше новина, че китайците са направили пробив при фотоните чипове - много по-бързи и по енергийна ефективни от тези, получавани чреЗ литография. Американците са назад в тази технология.
    Тъй че, китайците не ги мисли. Имат си RD.

    Коментиран от #35

  • 29 Тоя пък бабички

    43 0 Отговор
    Предупреждават Китай? Ха-ха-ха!
    Какво по-сериозно може да има от вече започналата Трета световна война? Китайците не са глупави. Те разбраха , че след Русия те са на ред. За това е много по-добре за тях да помагат на Русия да се унищожи империята на злото, отколкото ако Русия падне, фащ да ги унищожи и тях. Фащ само си мислят, че никой не е разбрал техните идиотски стратегии и подход...
  • 30 Май че Байдън

    34 0 Отговор

    До коментар #25 от "Русия се оправя и сама":

    ще види Си през крив макарон, въпреки напъните на БД за среща и ще се здрависва само с духа му!
    С тая неоконка пак му подляха вода и съсипаха нещата!
    Жал ме е за Байдън. Обама хубаво му казваше "Що ти трябва бе Джо?" знаейки състоянието му!

    Коментиран от #40

  • 31 Иван

    25 0 Отговор
    Ахтунг!!! Юден!
  • 32 Интересно...

    35 0 Отговор
    ...ми е какви пък последици ще има за Китай, м? Сащисаните вече незнаят какво правят и лъха ясичко от тях на безпомощност -> айде да сринат още 10 палестински болници до основи сега и да потопят в кръв всичко, така демократично! Обръщат целият свят срещу себе си и накрая ще водят война с всички и най-вероятно на своя територия! И най-вероятно с конвенционални средства дори... предвиждам масово откриване на военни бази на БРИКС в Южна Америка и струпване на военни маси и боеприпаси там!
  • 33 ТАКА ЛИ СЕ ОБЩУВА СЪС ЗАПЛАХИ И ЗАКАНИ?

    31 0 Отговор
    ТЕЗИ ХОРА НЕ УМЕЯТ ДА ВОДЯТ ДИПЛОМАЦИЯ. НЕПРЕКЪСНАТО СА СЪС ЗАПЛАХИ ,НАЗИДАНИЯ ,ЗАКАНИ , ПЕРЧЕНЕ. ТРЪМП ГИ НАПРАВИ НА НИЩО , НАРЕЧЕ ГИ КАКВИ ЛИ НЕ , НО НА НЕВЕЖЕСТВОТО НЕ МУ ПУКА . КОЙ ВИ УЧИ НА ТАКАВА НЕСКУПСАНА ТАКТИКА , ЧЕ ДОКАРАХТЕ СВЕТА ДО ТОВА ДЕРЕДЖЕ???
    СЪС ЗАКАНИ И ЗАПЛАХИ СЕ ПОСТИГА ОБРАТЕН ЕФЕКТ!!!!!ЗАПОМНЕТЕ ГО ТОВА НЕСКУПОСНИЦИ!!!!
  • 34 Тази министърка

    36 0 Отговор
    е с физиономия на немска управителка на концлагер
    Само дъртофелници , ЛГБТ и синьочерни управляват Америка и попиляха величието и

    Коментиран от #38

  • 35 Ами да...

    37 0 Отговор

    До коментар #28 от "Някой":

    Какво си мислят САЩ, като забранят примерно на Китай или Русия да им се продават най-модерните машини за производство на чипове, ще ги уплашат ли? Една стратегическа ракета тежи 200 тона. И дали ще имаш управление от процесори, произвеждани на 6 Нанометъра или на 200 все тая. Даже и да сложиш една платка 30 см на 30 см няма да е никакъв проблем на ракетата да долети от Нанджимг до бялата колиба на краварите. Още повече днес света се напълни с китайци по цял свят. Те следват в Западна Европа, в Британия, в Сащ. Някои си отиват след това в Китай и там работят. Няма с какво да ги изплашат сащ вече. А пък обединени по неволя Китай и Русия са непобедими. Това са огромна територия с огромен хуманен, военен и икономически потенциал... Хегемонията на деменциите умря.

    Коментиран от #74

  • 36 Искат да внушат

    31 1 Отговор

    До коментар #25 от "Русия се оправя и сама":

    че Русия без чужда помощ нямаше да може да победи обеднения запад!

    Елементарни трикове за наивници!

    Коментиран от #39, #53

  • 37 Урюрвкос

    24 1 Отговор
    думата Европа вече не се чува, само Китай и Русия са им тръните в очите.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Горките

    20 0 Отговор

    До коментар #36 от "Искат да внушат":

    данъколлатци! Пак ги одраха!
    Дано не им простят тоя път, както с ваксините, маските и локдауните!
  • 40 Ама май Белия Дом

    20 0 Отговор

    До коментар #30 от "Май че Байдън":

    още се надяват неистово за среща на Байдън със Си Жин Пин

    Но тая бабка глобалистите я пуснаха навреме за да спъне нещата
  • 41 дядо поп

    31 2 Отговор
    Никой освен САЩ не може да нарушава санкциите срещу Русия. Само САЩ може да купува уран и дизел от Русия.

    Коментиран от #50

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Така така

    16 1 Отговор
    Кеи сте вие заедно с ес глутница побеснели кучета, че да давате нареждания на независими държави като Китай. Каквото искат ще си правят и тайван ще си вземат даже точният момент е сега. Ако бях Си вече дасъм издал заповедта. Северна Корея също е независима държава и има право да развива ядрената си програма и да изсипят цялата и мощ един ден върху вас

    Коментиран от #51

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Така така

    22 1 Отговор

    До коментар #23 от "Стефан":

    Технологично Китай е много по напред от япония. Издухаха ги отдавна. Така, че не ги мисли китайците,ами сащисаните германците и швейцарците,че пазарарите им изчезват.

    Коментиран от #58

  • 46 кой разбрал ,разбрал

    6 0 Отговор
    Късно е чадо за китка , мандалото хлопна !!
  • 47 Смешници

    15 2 Отговор
    Я се опитайте пак да предупредите Северна Корея за същото, не за друго, просто много ми харесват дипломатичните отговори на Ким и как след тях вие гледате като малко дете, което си е свършило работата докато си седи в столчето.

    Коментиран от #55

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Даа бе

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "дядо поп":

    Защо бе попе Руся им ги продава??
  • 51 А бе

    2 10 Отговор

    До коментар #43 от "Така така":

    Такатакащата, няма по зависим от независимия!!И не се заблуждавайте,че Китай ще играе по свирката на Русия!Парите на Китай идват от САЩ и ЕС ,НЕ ОТ РУСИЯ! ТЯ Е САМО ЕВТИН СУРОВИНЕН ДОСТАВЧИК!!
  • 52 Костадин Костадинов

    2 6 Отговор
    Напълно подкрепям САЩ.
  • 53 Истината

    2 11 Отговор

    До коментар #36 от "Искат да внушат":

    Русия не може да победи никой.

    Коментиран от #57

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Написал си

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    "Да оставят Русия да се гърчи, за да е по-лесно после с Китай". Бих перефразирал така: Да оставят Русия да се гърчи, за да е по-лесно после на Китай да вземе Сибир. Путин хариза 1,5млн. кв. км. на китайците (колкото 14 Българии), но скромните иначе китайчета искат до Урал.

    Коментиран от #75

  • 57 А бре

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Истината":

    Много закъсня,ВЕЧЕ Е ПОБЕДЕНА! ДАВА НА ЗАДЕН ХОД!!
  • 58 Не може една държава

    0 6 Отговор

    До коментар #45 от "Така така":

    за 30г. да стане първа сила в света. Помня как строяха доменни пещи във всяко село за да бият запада по добив на стомана, хунвейбините, избиването на врабчетата защото ядели зърното, позорната загуба от виетнамските опълченски сили 1978г.(виетнамската армия беше в Камбоджа). Китайският бум е съчетание от западни технологии, трудолюбието на китаеца, тоталитарната му експлоатация от режима, лошите условия на труд, ниско заплащане и западните пазари.
  • 59 В.В.П.

    7 0 Отговор
    Това се повтаря през 20 дена ..Как Сащ ,,предупредили ,за тежки последствия..Тотална шизофрения ..Крайна си умира .Като България ..И така ..Реалност.

    Коментиран от #63

  • 60 Краварси бургер с пластмаса и боя

    10 1 Отговор
    Да не вземат Китай да им дръпнат шалтер
    на краварите ,че ще купуват четки за зъби по 100$.Чакам утре новина от Китай, че е казал на ФАЩ да не продава орижия на украйна защото ще има последици и така всичко ще си дойде на място.
  • 61 Бай Минас

    9 0 Отговор
    След това поредно сериозно предупреждение на САЩ, китайците си го преместили от левия крачол в десния...
  • 62 Китайския бум

    0 7 Отговор
    в икономиката се дължи основно на САЩ и ЕС които си изнесоха заводите в Китай за да използват евтиния, трудолюбив и многоброен китайски народ. Като бяха толкова години с СССР какво направиха? Др. Мао ги караше във всяко село да има доменна пещ за стомана и да избиват врабчетата защото ядели житото. Сега търговията със САЩ и ЕС е 2200млрд.$, а с РФ е 180млрд.$ и то най-вече внос на нефт, газ и дървесина. Руснаците внасят от Китай черна и бяла техника, смартфони и друга електроника.
  • 63 Освен от НАТО

    0 6 Отговор

    До коментар #59 от "В.В.П.":

    Путин е предупреден от Китай, Индия, Турция, че те ще са основния потърпевш от радиацията поради многобройното си население. Китай каза, че активно ще съдейства на Запада в случай, че РФ използва ЯО. А и руснаците къде ще я хвърлят, над Киев с 4мил. население, каква ще е гледката в града, колко души ще умрат и колко ще се разболеят от лъчева болест, кой ще ги лекува и какъв отзвук ще има това престъпление в света?
  • 64 В.В.П.

    4 0 Отговор
    Киеф и окропите си изяждат лобута ..по всички закони на физиката ..Ахаха..Бавно и методично ..Даже им се искаше да ги бъхтят с ядрото,обаче Путин не разреши .
  • 65 В.В.П.

    4 0 Отговор
    Сащ постоянно предупреждава ..и накрая удариха Израил..Да се разсее облака ,над Джо цървула ..
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Стефчо

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Стефан":

    Продължавай да гледаш филмчета.
    Ама с тая професия, ако не просиш ще умреш гладен
  • 68 Само си

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Стефан":

    помисли къде са суровините за производството на тези чипове! Май са в Китай, а? Там са съсредоточени 70% от световните запаси на редкоземни метали, необходими за производството на полупроводникови чипове... И при една забрана за износ на тези метали, световното производство ще се концентрира само в Китай и тук таме в някоя държавица като за фон... То и сега китайците държат 24% от световното производство на полупроводници, което е най-високият процент сред всички държави. Освен това вече са на път да овладеят и 5 nm-ва технология, ако не са го направили вече, и определено вече няма да имат стигане...

    Коментиран от #70, #73

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Македонски

    0 1 Отговор

    До коментар #68 от "Само си":

    . "То и сега китайците държат 24% от световното производство на полупроводници, което е най-високият процент сред всички държави. "- Да бе да! ! Ама ние македонците държим 100% от производството на цели проводници. А.......
    Ко шъ каижиш ?
  • 71 Кирчу

    3 0 Отговор
    И тя като МЕНЕ и завършила в Харвард.....................
  • 72 прави

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Почти":

    за смях 70 годишен руски президент.
  • 73 на път,

    2 2 Отговор

    До коментар #68 от "Само си":

    но без западни технологии се връщат на ниво русия, те в каменната ера.
  • 74 непобедима

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ами да...":

    е мъглата в слабия ти мозък
  • 75 Обаче

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "Написал си":

    Китаеца Си го перифризира по друг начин. На молбата на САЩ Китай да ги подкрепи в конфликта им срещу Русия, Г-н Си отговаря:- "Да ви подкрепим, че после да ви е по лесно срещу нас" (край на цитата)
  • 76 катран

    1 0 Отговор
    уфффф...тази пък...така могат да плашат само родните наведени политици..но дори техния "списъкът магнитски" вече не прави впечатление...
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Смешници

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "А бре":

    Явно не си запознат с отговорите на другаря Ким, а си само промит от плоска пропаганда мозък с шепа зелена шума в джоба и внушение, че свободен, ама най-вероятно с три бустера и кредит, а шефа те гали и ти слага розова вратовръзка на мъжкото ви парти.
    Дерзай, имаш шанс за "Драг Кралица".
  • 79 пенко

    2 0 Отговор
    ЕВРЕИТЕ СЕМИТИ ЦИОНИСТИ В САЩ /ГОСПОДАРИ НА ДОЛАРА + ЙЕЛАН И- ФЕД / СА УБЕДЕНИ ,ЧЕ САЩ - С 34 ТРИЛИОНА ДОЛАРА ДЪЛГ - МОГАТ ДА САНКЦИОНИРАТ И КИТАЙ !?!?!?!?!?!?!?---А-" ЦИКЛОН -Б" ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ !!!!!!!!!!!!