Last news in Fakti

12 Ноември, 2023 08:00 2 265 16

Френският президент Макрон ще пропусне антисемитското шествие в Париж

  • франция-
  • шествие-
  • антисемитизъм-
  • еманюел макрон-
  • марин льо пен

Той щял да присъства на него в "мислите си"

Френският президент Макрон ще пропусне антисемитското шествие в Париж - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон каза, че няма да се присъедини към марша срещу антисемитизма в неделя, но ще присъства на него в "мислите си", предаде france24.com.

Крайнодесният лидер Марин льо Пен каза, че планира да присъства на митинга, предизвиквайки кръг от пререкания между политическите партии на фона на нарастването на антисемитските инциденти във Франция.

Очаква се десетки хиляди хора да участват в неделния митинг срещу антисемитизма. Повече от 3 000 полицаи и жандармеристи ще бъдат разположени във френската столица, за да поддържат сигурността на "великия граждански марш", според вътрешния министър Жералд Дарманен.

„Ще бъда там в сърцето си и в мислите си“, каза Макрон, след като предупреди, че антисемитизмът отново е във възход във Франция.

В отворено писмо, публикувано във всекидневника Le Parisien в събота вечерта в навечерието на марша, Макрон осъди „непоносимото възраждане на необуздания антисемитизъм“ и каза, че „тази Франция, от която нашите еврейски съграждани се страхуват, не е Франция ".

Напрежението в Париж, дом на големи еврейски и мюсюлмански общности, се покачи след атаката на Хамас на 7 октомври, последвана от едномесечно израелско бомбардиране на ивицата Газа.

Франция е регистрирала близо 12 250 антисемитски акта след атаката.

Председателят на Националното събрание Яел Браун-Пивет и Жерар Ларчер, председателят на Сената, призоваха във вторник за "обща мобилизация" на марша срещу нарастването на антисемитизма.

Те трябва да поведат шествието зад транспарант с надпис „За републиката, срещу антисемитизма“.

Френският крайнодесен лидер Марин льо Пен предизвика какофония от критики тази седмица относно плановете си да присъства на марша в неделя, като критиците казаха, че нейната партия Национално обединение не е успяла да се отърси от антисемитското си наследство въпреки нарастващата си политическа легитимност.

Критиците на Льо Пен разглеждат присъствието ѝ като опит да се използва войната между Израел и Хамас, за да стане по-приемлива за масовите избиратели.

Основателят на партията Жан-Мари льо Пен, нейният баща, е осъждан многократно за антисемитска реч на омразата и омаловажава обхвата на Холокоста. Неговата дъщеря, Марин - подгласник на последните два президентски избора и вероятно основен претендент през 2027 г. - работи за изчистване на имиджа на партията, като отстрани баща си и промени името ѝ от Национален фронт на Национално обединение.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ха що бе

    19 4 Отговор
    Плужак
  • 3 Пешо

    30 0 Отговор
    "антисемитизмът отново е във възход във Франция." Значи не търсят причините да се вормира такова отношение а налагат закони против него. На сила не става. Трябва да се видят причините какви са , за да се формира това поведение. Трябва всички да сме равни и да отговаряме пред едни и същи закони. Докато има дискриминиращи закони уж в защита на една или друга група вобществото ще има и съпротивление в останалите групи в обществото. Желая мир на всички!

    Коментиран от #5, #6, #13, #15

  • 4 Поназнайващ

    39 0 Отговор
    Заглавието е грешно
    антисемитското шествие в Париж

    А в статията се говори за марш срещу антисемизма.

    Кое е вярното?!

    Коментиран от #8

  • 5 Професор

    31 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Има една мааалка подробност... Самото определение "антисемитизъм" е глупост. Всички араби - включително и палестинци са семити. Защо винаги когато някой има негативно мнение спрямо Израел която е държава с ционистка доктрина е обявяван за "антисемит"? Виждате ли как защитават ционистката си идея? За да бъдеш АНТИСЕМИТ трябва да мразиш семитите - араби и евреи. Но това, че не одобряваш агресивната окупаторска политика на Държавата Израел не те прави антисемит. /навсякъде казват Държавата Израел а не просто Израел ако ви е направило впечатление/.
  • 6 Коректно

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Много точно и коректно казано.
  • 7 Иван

    22 0 Отговор
    Антисемитски или антихазарски?
  • 8 Иван

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Поназнайващ":

    Карай да върви.........диплома срещу печена пуйка.

    Коментиран от #9

  • 9 1551

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Или срещу свирчокк
  • 10 Механик

    28 0 Отговор
    Думата "антисемит" означава човек който мрази семитите.
    Ха сега ми кажете друга подобна дума, която се отнася за човек който мрази някой друг етнос!
    Не се напъвайте. НЯМА такава дума. НЯМА.
    А сега се запитайте, защо единствено съществува думата "антисемит"!
    Да не би пък семитите да са си заслужили да бъдат мразени???? Май това ще е точно така.
    п.п.
    Междувпрочем, арабите също са семити, но думата се ползва в защита само на еврейо-хазарите.
  • 11 всеки си има роля

    15 0 Отговор
    ционист неможе да го играе антисемит…
  • 12 Аман

    16 0 Отговор
    Тоя се чуди какъв ПиАр да си направи, навсякъде се вре и самопоканва, измисля си празни самоинициативи и без никой да му иска мнението и все не му се получава.
    Да си стои при баба и да не се фишка толкова, че дразни.
    Обезличи Франция.
  • 13 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    ами истината е очевадна ама неудобна за таз група дет е мразена откак я има нашата цивилизация
  • 14 Хаха

    6 0 Отговор
    Хибридния Факти, вижте си заглавието на статията, което внушава че Макрон е активен антисемит. Такива като вас трябва да бъдат забранени.
  • 15 Соваж бейби

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    От как започна там войната тук атаките и агресията срещу евреите е всекидневна,интересното е че тук ?!.Не мога да повярвам на очите и ушите си,ама си го заслужават!Необяснимо чувство ,не мога да се определя ?не съм човек който обича война или тормозени хора обаче към евреите имам бездушие не ги мразя нито обичам ако са сами с тях си на самотен остров най добре.Те са злобни ,алчни,лоши ...хора и се събират само по между се ,делят се и се мислят за нещо велико ама не.Иначе от всичките раси такова тъпо отношение няма всички сме приятели ,всеки има респект към другия.Само с евреи ти не можеш нито да си приятел ,ни да чакаш нещо добро отношението им друго.
  • 16 Дааааааа, за тва иде реч!

    4 0 Отговор
    На антисемитското шествие в Париж масово се носят плакати в подкрепа на Палестина и няма нито едно израелско знаме !
Новини по държави: