Last news in Fakti

12 Ноември, 2023 16:25 2 216 7

Заловиха експерт по бомбите на Ислямска държава

  • ислямска държава-
  • терористи-
  • бомба-
  • екперт-
  • истанбул-
  • турция

Той е бил задържан в Истанбул

Заловиха експерт по бомбите на Ислямска държава - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турските сили за сигурност са заловили в Истанбул „експерт по бомбите“ на терористичната група ДАЕШ (арабски акроним на "Ислямска държава" – бел. ред.), съобщи днес Анадолската агенция, като се позова на източници от силите за сигурност.

Заподозреният е заловен при съвместна операция на полицията и на турското разузнаване в квартал Султанбейли в Истанбул, уточнява БТА.

Според източник от силите за сигурност, пожелал да остане анонимен, заловеното лице с инициали A.J.A. е обучавало членове на терористичната група в направата на бомби, използвани при терористични атаки в Сирия и Ирак.

Полицията е иззела пет бомби със СИМ карти и други взривни устройства с дистанционно управление, както и дигитални пропагандни материали и документи на терористичната организация.

През 2013 г. Турция стана една от първите държави в света, които обявиха ДАЕШ (Ислямска държава) за терористична организация.

Турция е била мишена на терористични атаки на ДАЕШ няколко пъти. Над 300 души са загинали, а стотици други са били ранени при най-малко 10 самоубийствени атентата, седем нападения с бомби и четири въоръжени нападения, припомня Анадолската агенция.

В отговор Турция проведе антитерористични операции на своя територия и зад граница, за да предотврати нови атаки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никой не казва нищо за пропалестинската

    5 6 Отговор
    демонстрация в Лондон, в която според полицията са участвали 300 000 души, а според организаторите - 800 000. Кметът на Лондон Хан - пакистанец и министър-председателят на Шотландия Ошрав са протестирали, защо полицията е толерирала няколостотинте контрапротестиращи. Арестувани са десетки контрапротестиращи.
    Навремето Моамар Кадафи каза на Запада, че сам си подписва присъдата, след като САЩ и Великобритания го бомбардираха и убиха! Къде си мистър Чърчил?

    Коментиран от #3

  • 2 Механик

    5 4 Отговор
    Какво е "ислЯнска" дъжава?
    Явно на купона в посолствоТО снощи са черпили с некачествени кристали.
    п.п.
    Мой един съвет! Тая професия не ви се отдава. Идете на централния пазар. Вчера видях обява, че се търсят продавачки на заразават.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Червените

    5 3 Отговор
    Винаги сме подкрепяли мюсюлманските групировки втагове на християните
  • 6 Мдаа

    9 2 Отговор
    Турция ликвидира над 5 хиляди ислямисти в Сирия и беше спрян забележете от Америка и Русия,изведнъж руснаци и американци станаха съюзници

    Коментиран от #7

  • 7 ....123

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа":

    Во истина ...
Новини по държави: