Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 07:23 2 826 29

Превратът в Мюнхен 1923: Когато Хитлер посегна към властта

  • адолф хитлер-
  • мюнхен-
  • преврат-
  • германия-
  • хитлер-
  • нацисти-
  • история

Хитлер се е надявал планът му за преврат да получи широка подкрепа, което не е било без основание

Превратът в Мюнхен 1923: Когато Хитлер посегна към властта - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Събитията от ноември 1923 г. играят огромна роля за по-нататъшния ход на германската история, а и за историята на целия 20 век. През 1923 година Адолф Хитлер е само един от многото политици с екстремистки настроения в Германия. Но едва ли някой е можел тогава да си представи, че само десет години по-късно Хитлер и ръководената от него Националсоциалистическа германска работническа партия (НСДАП) ще дойдат на власт, ще вкарат Европа в нова световна война и ще избият милиони хора.

Един съдбоносен ден в Мюнхен

В нощта на 8 срещу 9 ноември 1923 Хитлер повежда около 2000 свои привърженици към известната бирария „Бройкелер“ в Мюнхен, където членове на баварското правителство и други известни личности отбелязвали годишнината от Ноемврийската революция през 1918 г., довела до абдикацията на Кайзер Вилхелм и провъзгласяването на републиката.

Хитлер се е надявал планът му за преврат да получи широка подкрепа, което не е било без основание: по онова време Бавария е била в конфликт с централното правителство в Берлин, а влиятелни хора от правителството и армията симпатизирали на Хитлер. Ако той беше постигнал успех в Бавария, навярно е щял да организира и поход към Берлин за сваляне на все още младата парламентарна демокрация и установяване на дясна диктатура в Германия. Но заговорниците в Мюнхен постепенно се отказали един по един, а полицията успешно ги разпръснала. Хитлер е бил леко ранен, а няколко дни по-късно и арестуван. Въпреки че го осъждат на пет години затвор за държавна измяна, малко повече от година след опита за преврат той е освободен "за добро поведение".

Отлични условия за преврат

Плановете на Хитлер за преврат през 1923 г. се провалят, но събитията го накарали да се почувства обнадежден. В затвора той започва да пише прословутия си пропаганден памфлет "Моята борба". Книгата се превръща в лозунг за неговата партия, която променя тактиката си: вместо с нелегален преврат, тя решава да завземе властта по законен начин. В годините след опита за преврат националсоциалистите печелят все по-голяма подкрепа на изборите в цяла Германия. Опитът за държавен преврат на Хитлер е извършен в момент на голяма нестабилност в Германия. Централното правителство в Берлин е слабо, политическите убийства са ежедневие, а държавният ред е застрашен както от леви, така и от десни екстремисти. Хиперинфлацията унищожава спестяванията на хората и обезсилва икономиката. Освен това има масова безработица, особено сред ветераните от войната.

Ситуацията в Германия

Капитулацията на Германия в края на Първата световна война е все още прясна в паметта на хората и се възприема от тях като национално унижение. Версайският договор след войната налага на Германия огромни репарации, което влошава значително бъдещите перспективи на страната. Хитлер и националсоциалистите успяват да подпалят фитила на недоволството в тази напрегната ситуация. В този смисъл опитът за преврат от нощта срещу 9 ноември 1923 година в Мюнхен в никакъв случай не е случайно събитие.

"Без подкрепата на многобройни монархисти, реакционни бивши военни, народняшки настроени публицисти и политически терористи възходът на Хитлер до 1923 година нямаше да е възможен", пише историкът Даниел Сименс във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). След опита за преврат нацистката партия е забранена, на нейно място обаче веднага се появява подобна партия, която още на следващата година печели 30% от гласовете на изборите в Бавария. А не след дълго националсоциалистите поемат властта и в цяла Германия.

Поуките днес

Опасностите, свързани с нацизма, съществуват и днес. Дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) в момента постига рекордни резултати на избори и в социологически анкети. В Източна Германия АзГ може да стане дори първа политическа сила в няколко федерални провинции на изборите за местни парламенти. Някои историци правят паралели: "Като знаем какво е довело Германия до катастрофа преди сто години, е нужно да работим за укрепването на Европа и за предотвратяването на нови бедствия", казва писателката Юта Хофриц. "Ето защо си заслужава да се вгледаме по-отблизо в събитията от 1923 година", посочва още тя.

Автор: Уилям Глукрофт


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    19 3 Отговор
    Да не се отпускат дойчовците, че нов преврат ще има. Пак ще дойде някой крайнодесен като Хитлер след безумната политика на ЕС, и в частност на Германия на Шолц. После пак има да се чудят "демократичните" страни от къде им дойде...

    Коментиран от #3, #8

  • 2 ИСТОРИК

    20 5 Отговор
    Урсулата и Шолца стартират кампания по реабилитация на дядовците си.

    Коментиран от #4

  • 3 Механик

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Бирарията още съществува и работи на пълни обороти. Дори трудно се намират места.
  • 4 Само питам

    9 13 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТОРИК":

    За този реабилитация ли става въпрос?

    Коментиран от #10

  • 5 Ветеринарен психолог

    14 2 Отговор
    В Кьолн на много фасади има надписи-Добрият стар Адолф ще се върне!
  • 6 Майна

    17 2 Отговор
    Нацизмът в момента е на власт..Арестуваха спечелил изборите от Алтернативата и го разследвах за пронациски поздрав по сведения от ,,съсед,,.. Хм..
    В Долна Саксония всички членове на партията са поставени под наблюдение..Но ние няма да се уплашим.. Моята провинция..Моят борбен Макдебург! Ах, Пловдив защо ти не си като него!

    Коментиран от #12

  • 7 Днешните преврати

    17 2 Отговор
    Стават съвсем по-цивилизовано. 90% от населението не се интересува от властта и изобщо не ходят на избори. А марионетките на чужди страни, даже открито си казват кои са и какво искат, съвсем открито с ала-бала вземат властта. След избира за кмет на София се върна старият социализъм в България. Обявиха че ще вземат вторите и повечето жилища на хората. Същото ще стане и с бизнесите. ДС пак ще са на върха и истинският комунизъм се завръща с пълна сила. Само че този път подсилен с новите технологии. Тотален контрол. Пълно робство на тези, които не им пука, кой ще ги управлява. Междудругото в Швейцария от 2 декември се въвежда цифровата валъта на централната банка. Скоро в цяла Европа... Ядете ли още от бананите?
  • 8 Най-доброто за

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Германия е да излезе от ЕС, от единната валута еврото и да стане пак национална независима страна. И да се откаже напълно от сащ. Всичките навици на кораби и самолети и обратно в техните страни. Да си се върне към традиционните сили на страната - силна индустрия, силна автомобилна промишленост. Цялата дивотия на зелени и червени плъхове и подчинението им на САЩ почти ги унищожи. Няма и немци вече в страната. Избягаха на Майорка и по света. Това е истината. За Германия всичкия този общ боклук ЕС и еврото е трагедия и смърт.
  • 9 Майна

    20 3 Отговор
    Може ли Алтернативата да е нацистка?
    Когато е против подкрепа на войната в Окраина?
    Когато е за възстановяване на икономически отношения с Русия?
    Когато е против задължителното ваксиниране ?
    Когато е против умишленото ислямизиране на Германия с приютяваме на емигранти, които се обгрижват с помощи( неработещи) за сметка на гражданите, чието пенсии вече са близки до тези в България?
    Това ли е нацизъм?

    Коментиран от #18

  • 10 Дивисилче, Сталин и СССР

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    нямат никаква роля за възхода на Хитлер.
    Роля имат западняците, с поддръжка, с разграбването на Германия след Първата Световна война (французите саим задигнали дори и шлеповете по реките).
    Прочети за на Буш деда му.
    Така че тоя колаж е само за да прехвърлишвината от болната глава на здравата.
  • 11 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 1 Отговор
    OГЛЕДАЛEH ПРИMEP C ........,.."PEBOЛЮЦИЯTA" HA ........... ZEЛЕНИЯ ЧОРАП ........... ФАКТ !
  • 12 Спасението на

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Германия ще дойде от бившото ГДР. Западните са дълбоко зомбирани. Вярват още на комсомолката Меркел, на измислената лъжа за климата, лепят се по асфалта. По-прости и тъпи няма по света.
    Дано Георг Масен разцепи ЦДУ. Сара Вагенкнехт също няма да направи нищо, но клати системата .
    Само в алтернативата е бъдещето.
  • 13 От 9 кладенеца

    13 2 Отговор
    Хитлер, митлер, а всичко било за да очернят АзГ. Ей, тази "демокрация" пред нищо не се спира, за да запази властчицата си за неолибералните ценности!
  • 14 Някой

    9 4 Отговор
    За фашисткият преврат в България 1923 признат от Фердинанд няма ли да кажете? След като са докарали и втора национална катастрофа, от страх да не ги съдят, избиват месец по-рано избраните от народа. След съединението правят глупост след глупост и губим все повече територия.

    Коментиран от #15, #29

  • 15 Някой

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Май вече е Борис 3, а Фердинад е избягал да не му търсят сметката.
  • 16 Малко фактиииии

    9 3 Отговор
    А бе , Адолф много неща и неправди в Европа щеше да оправи , но много милиардери отвъд океана се уплашиха та се обърнаха срещу него ........същото стана и със близкия му съюзник Сталин , който приемаше германските делегации на Хитлер , на трибуната на парада на червения площад ......

    Коментиран от #17, #19

  • 17 И двамата и сталин

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "Малко фактиииии":

    И Хитлер бяха маши в ръцете на хазарската мафия, тогава бяха само в сащ. И двамата бяха само използвани и премахнати. Сталин беше отровен и сложиха на власт оня див кукурузник - Хрусчов, който подари Крим на "укро-македонците" и подготви днешната война. Хазарие са най-успешните интриганти в света. Всичките войни са изкусно подготвени, финансирани, проведени ... Днес за тях цял свят воюва и мре. Даже една малка България си дава последните оръжия за техните каузи. Финансира фащ с някакви измислени "договори за доставка" на хартиени самолети и части за джипки. Снаряди даваме без пари на укро-македонците да избиват руснаци с тях.. кои сме ние изобщо?
  • 18 щом не си

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    с господаря значи си нацист това е мотото!!! за останалия свят си руснак за господарите е все едно как ще те нарекът важното е да те представят лош пред света
  • 19 Преди време имаше

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Малко фактиииии":

    В нета негови оригинални речи. Той бил искал да отстрани хазарите от властта в тогавашна Германия. Казваше, че тези "чужденци" се наврели на ключови позиции в страната и използвали власта против немците. Но ако погледнем днес, как е при демокрацията? Същото. На власт с ала-бала идват чужденци или напълно превзети от тях марионетки, които съсипват собствения народ на страната, в която са на власт. Това, което е искал да отстрани от страната си този дребния, това го има сега във всички страни в Европа. Коя власт сега е народна и е за националните интереси на страната си? Нито една. Всичките са подчинени на единния хазарски център в сащ и съсипват страните си ..

    Коментиран от #20

  • 20 Малко фактиииии

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Преди време имаше":

    В същност евролиберастията и евротолерастията са отговора на твоите разсъждения , те са основното зло в момента .

    Коментиран от #21

  • 21 Не разбирам?

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Малко фактиииии":

    Какво лошо има в това самият народ да си се управлява сам? Защо е необходимо сащ с помощта на марионетките "наши" и чужди от ЕС да ни управлява? Виж до къде ни "свалиха"? До див феодализъм. Това за българския народ "добре" ли е?

    Коментиран от #22, #26, #27

  • 22 Сотир

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "Не разбирам?":

    Ами в последните няколко години държавата ни се управлява от Митрофанова.

    Коментиран от #24

  • 23 БСП за България и Радев

    2 2 Отговор
    Съдбата на Русия е явно отново да освобождава Европа от нацизма. Установките Солнцепьок са приготвени и скоро слънцето ще се скрие за колективния нациски Запад. Другарят Путин има мисия завещана от дядо си
  • 24 Глупости пълни

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Сотир":

    Ако беше Митрофанова дали нямаше да имаме евтин руски газ? Дали щяхме да искаме да си унищожаваме централите? При Митрофанова АЕЦа Козлодуй щеше да се разширява с руски трактори, а не с американски. При Митрофанова нямаше в никакъв случай да подарим техниката за АЕЦ Белене на техния враг Крайната. Абе защо не можете да видите фактите, какви са? Е, дали Митрофанова щеше да позволи нашите военни заводи да изпращат снаряди на Крайната да избиват с тях руснаци??? Ама покажете поне малко елементарно мислене. Като са ви дали това от посолството мислете поне малко с вашите акъли бе...
  • 25 Факт

    4 0 Отговор
    Човекът на снимката в мерцедеса е бил прав за много неща !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Малко фактиииии

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Не разбирам?":

    И между другото съм ти дал плюсчета на постовете , но прочети пак пост №20 и ще ти светне ,че тия болести - евролиберастията и евротолерастията вече са заразили и много българи и това е един от отговорите за бедите ни като народ .
  • 28 Не нацизъм, а националсоциализъм

    1 0 Отговор
    Опитът за преврат на Хитлер е първата социалистическа революция в Германия. Във всяка държава социалистическите революции си имат национални особености, но същността е еднаква. В името на по-добър живот за широките народни маси да се установи диктатура. Затова Националсоциалистическа германска работническа партия на Хитлер е била подкрепяна от Сталин и неговия съветски режим.
  • 29 историчар

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Деветоюнският преврат не е фашистки. Нито една от партиите или лидерите не изповядва фашистк идеологии. Така е кръстен от лидерите на Третия комунистически интернационал, при това доста по-късно. Последвалото Септемврийско въстание също не е антифашистко по същата причина. Сталин и Хитлер са били идеологически същзници. После са станали икономически такива, а след това и военни. Разривът в отношенията им при хитлеристкото нападение на Германия срещу СССР налага общата им история да се пренапише, което засяга и наименуванията на събитията по нашите земи.
Новини по държави: