Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 10:52 1 615 10

Недоволство в Пхенян! Северна Корея видя проблем във военна среща

  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • южна корея

Южна Корея и 17 държави членки ще проведат първата си среща на ръководители и представители на отбраната във вторник в Сеул, за да проучат възможностите за възпиране войната на Корейския полуостров и поддържане на мира

Недоволство в Пхенян! Северна Корея видя проблем във военна среща - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В понеделник Северна Корея поднови призивите си за разпускане на ръководеното от САЩ Командване на ООН. Според Пхенян, планът на Южна Корея и държавите-членки да проведат встъпителната среща на министрите на отбраната тази седмица е "опасна" схема за предизвикване на нова агресивна война срещу Севера, съобщава "Йонхап".

Южна Корея и 17 държави-членки ще проведат първата си среща на ръководители и представители на отбраната във вторник в Сеул, за да проучат възможностите за възпиране войната на Корейския полуостров и поддържане на мира. ООН наблюдава прилагането на примирието, което спря Корейската война от 1950-53 г.

Наричайки Командването на ООН "воден от САЩ многонационален военен инструмент", Севернокорейският институт за разоръжаване и мир към външното министерство заяви в изявление, че ситуацията със сигурността на Корейския полуостров е превърната в "войноориентирана структура" от САЩ и неговите последователи.

"Командването, което трябваше да бъде разпуснато преди десетилетия, сега отново разкрива своята агресивна природа, опитвайки се да подготви декларация за конфронтация, симулираща втората корейска война", се казва в изявление, разпространено от официалната Корейска централна новинарска агенция KCNA.

Северът каза, че предстоящата среща на Южна Корея-ООН е "опасна схема за разпалване на нова агресивна война" срещу Пхенян в момент, когато повишеното напрежение се влоши от разполагането на Вашингтон на неговите ядрени стратегически активи и широкомащабни съвместни военни учения между юга и САЩ.

"Незаконното и агресивно "Командване на ООН" трябва да бъде разпуснато незабавно и това е съществена предпоставка за възстановяване на авторитета и безпристрастността на ООН и за насърчаване на мира и стабилността на Корейския полуостров", се казва в изявление.

На срещата във вторник участниците планират да призоват Северна Корея да прекрати "незаконните дейности" и да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и да приемат съвместна декларация, призоваваща за колективни отговори в случай на извънредни ситуации на полуострова, според министерството на отбраната на Сеул.

Командването на ООН е създадено на 24 юли 1950 г., при избухването на Корейската война, като първата в света обединена командна структура, която ръководи многонационалните военни сили, подкрепящи Южна Корея. Отбелязвайки 70-та годишнина от подписването на примирието, Южна Корея се стреми да стане членка.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    6 10 Отговор
    на тоя пухкавия КИМчо ,ПУ и МЕДведев пиянката им трябва един хулиган от училище да ги разплаче и тримата накуп със шамарчета. иначе играчи го раздават

    Коментиран от #4

  • 2 Ким Ир Сен

    4 7 Отговор
    Бъзикате ми внучето, ама то не е много търпеливо, като тези дето са му зад гърба(Влади и Си).
    Да не ви припари рязко под опашката...

    Коментиран от #6

  • 3 Хахахаха

    4 11 Отговор
    Написах скоро, че С. Корея се готви да нападне Южна. Ето, започва да се случва. Пусин отваря нови фронтове на войната. Той отвори фронта в Израел, сега ще има нов в С. Корея. Пусина ще докара трета световна, защото не може да воюва в Донбас.

    Коментиран от #10

  • 4 Разбира се

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Заповядай

    Коментиран от #5

  • 5 1944

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Разбира се":

    отдавна ядете боя по сички фронтове.
  • 6 1944

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ким Ир Сен":

    на влади и си запада им е зад гърба. затва малко им е болезнено южно от кръста.
  • 7 Нашите

    5 1 Отговор
    нацисти са тотален провал. Възхищават се на всякакви императорчета, фюрери, ислямисти и т.н. Идеологията им е отвратителна! Като удавници за сламка са!

    Коментиран от #9

  • 8 Много се трогнах

    1 1 Отговор
    за това,че пхенян били обезпокоени.Егати статиите!
  • 9 Види им се края

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Нашите":

    нервни,уязвими....преди можеха да се скрият,сега вече ги знаят точно кои са.
  • 10 Архитектор

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    Ха,ха,ха,ха,ха,ха,ха,ха,ха, ах какъв стратег, той пишел, а НАТО чете и се възхищава, жалко че и пишещия и НАТО са книжни "бойци", без вярна представа за реалността и още не осъзнават, как с глупостта си предизвикаха Русия да създаде най-боеспособната армия, преминала през истинска кръвопролитна и съвременна война срещу 33 държави, придобила истински и реален опит, смени си командирите, тактиките, въоръжението и получи боен опит не срещу аборигени, като диваните баровци, които се мислят за герои, победили някакви регионални аборигени
Новини по държави: