Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Ноември, 2023 14:24 4 187 45

"Кадиров е болен. В Чечения се задава смяна на властта"

  • рамзан кадиров-
  • елена милашина-
  • русия-
  • чечения-
  • владимир путин-
  • кремъл

Възможно е да има промяна на модела на управление, който Кремъл наложи преди години

"Кадиров е болен. В Чечения се задава смяна на властта" - 1
Снимка: Telegram/ Kadyrov_95

Журналистката на "Новая газета" Елена Милашина разказва в интервю за ДВ за това как тя и адвокатът Александър Немов са били отвлечени и жестоко пребити в Чечения миналото лято. Пред ДВ тя говори още за здравословното състояние на Рамзан Кадиров , за спецификата на работата на независимите журналисти, останали в Русия, и за военната цензура.

Елена, може да се каже, че последното Ви служебно пътуване до Чечения завърши не много добре. Бяхте жестоко пребита. Въпреки това продължавате да се занимавате с темата за Чечения. Какво Ви мотивира?

Още новини от Украйна

Елена Милашина: Ситуацията в самата Чечения. Заради здравословното състояние на Рамзан Кадиров смятам, че в Чечения настъпва важен момент. Възможно е да има предаване на властта и промяна на модела на управление, който Кремъл приложи преди много години. Ето защо е много важно да следим ситуацията. Но и като цяло. Чечения е моята тема. Започнах да се занимавам с нея до голяма степен от принципна гледна точка. Ние продължихме работата си в Чечения през 2007, след като през 2006 беше убита Анна Политковская.

Как изглежда работата Ви на практика? Доколко сте свободни да отразявате случващото се в Чечения и например да пътувате там?

Елена Милашина: Що се отнася до работата ми в Чечения, през всичките години никога не съм получавала дори намек за цензура от страна на Москва, Кремъл, президентската администрация. Единственият човек, който ме спираше, беше моят редактор (Дмитрий Муратов, главен редактор на "Новая газета" - бел. ред.). Но той го правеше, за да ме защити. А срещу мен винаги е имало заплахи, имало е опити за нападение и успешни нападения. Но ние продължавахме да работим. Кадиров, разбира се, е много опасен човек и вероятно много хора се страхуват да си имат работа с него. Но ние имаме имунитет срещу такъв страх. Имаме протоколи за сигурност, макар те понякога да не работят. Но възнамеряваме да продължим да работим в този сериозен и опасен регион.

В разговор с "Репортери без граници" в Берлин казахте, че с помощта на цифровите технологии вече е възможно успешно да се отразяват събития в Русия от друго място. Може би щяхте да сте по-свободни в работата си и отразяването на случващото се в Чечения, ако и Вие, както много ваши колеги, бяхте напуснали Русия?

Елена Милашина: Когато журналистите напускат, това означава, че те са принудени да го направят по много сериозни причини. Журналист, който работи на езика на собствената си страна, за аудиторията на собствената си страна, с източници от собствената си страна, никога няма да се откаже доброволно от това и да напусне. Да, руските журналисти, които са били принудени да напуснат, продължават да работят на руски език за руска аудитория, но от професионална гледна точка, разбира се, те губят много: работата на терен с източници става много трудна за тях, понякога дори невъзможна.

Това не е доброволен избор. Журналистите, които напуснаха, го направиха, за да могат да заобиколят военната цензура в Русия. Често давам за пример Първата чеченска война. Впрочем, тя и сега може да бъде наричана война - за разлика от ситуацията в Украйна. Журналистите можеха да отразяват тази война: те можеха да идат там, да видят всичко с очите си и да пишат за това. И това имаше силно въздействие върху обществото. А властите много се страхуваха. И първите опити за регулиране на медиите по отношение на отразяването на военните действия на Русия бяха направени още през 1995, когато президент беше Борис Елцин. Путин само продължи тази традиция.

Нека се върнем към началото на нашия разговор. Какви точно промени очаквате в Чечения?

Елена Милашина: Мисля, че в Чечения ще има смяна на властта. Смятам, че управлението на Кадиров е към своя край. На първо място, заради здравословното му състояние. И може би в близко бъдеще ще станем свидетели на ситуация, в която някой друг ще замени Кадиров.

Кой?

Елена Милашина: Ако нямаше "специална военна операция" в Украйна, това можеше да бъде някой чеченски технократ. Повярвайте ми, там има хора, които биха могли да доведат Чечения до положението, до модела, който съществува в другите републики на Северен Кавказ - Ингушетия, Дагестан. Разбира се, със своите особености, защото наследството на Кадиров все още не е уредено. Но ще има по-голям контрол над републиката, по-малко пари, а схемите за функциониране на бизнеса ще се променят. И това не би било пагубно за Чечения.

Оптимистичен ли е този сценарий?

Елена Милашина: Ако някой си мисли, че в Чечения ще се надигне движение за независимост, там няма такива сили. Няма и такива лидери. И в Чечения вече няма такъв потенциал. Хората са преживели две ужасни войни. Чеченците са единствените хора в Русия, които знаят какво е, когато бомби падат върху домовете им. И те го помнят.

Сега сме в различна ситуация. Опасявам се, че на мястото на Кадиров може да бъде назначен руски военен. За да се улесни мобилизирането на чеченски мъже за украинската война.

Автор: Никита Жолквер


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    73 13 Отговор
    Путин умира за 65ти път, са е ред на Кадиров да! СМЕХ

    Коментиран от #16, #26

  • 2 Санкт-Петербург 🌞

    24 2 Отговор
    Застраховани сме на ВИС-2!
  • 3 АЛООО

    61 15 Отговор
    КАДИРОВ ГО БОЛИ ОНАЯ РАБОТА .... ЖИВ И ЗДРАВ СИ Е, АМА НИЕ ДА МУ МИСЛИМ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 честен ционист

    4 13 Отговор
    Прероденият Джохар Дудаев
  • 6 У сите дупки лютеница

    54 12 Отговор
    Кадиров в кома, Путин умрел...да се чуди чавек от къде я намирате тая измислена информация!? Бързате да ги погребете живи.

    Коментиран от #17, #25

  • 7 ХАХАХА

    45 8 Отговор
    900 милиона фащ са отпуснали за борба с дузинформацията за България ,интересно дали не е срещу техните фейкновини?
  • 8 имаджин

    25 2 Отговор
    И какво да направим по тоя щекотлив въпрос,антибиотици ли да му предпишемъ?
  • 9 Сатана Z

    46 9 Отговор
    Журналистката на "Новая газета" Елена Милашина разказва в интервю за ДВ за това как тя и адвокатът Александър Немов са били отвлечени и жестоко пребити в Чечения
    Те тук спрях да чета,но се надявах Чеченците да са им отрязали езиците за да не лъжат както всички останали на хранилката на Сорос.
  • 10 Калпазанин

    32 3 Отговор
    Що ли не се учудвам че познавам лицемерите по заглавията, и това умиране вече ще да му е за кой път
  • 11 Абе той тоя

    36 4 Отговор
    Нали умря преди един месец, кога възкръсна че не съм разбрал
  • 12 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    7 34 Отговор
    Е, то не може да плюска, като свиня и да се налива до безпаметство и да не му се отрази на кавказкият козел. Идва краят на бандитският му клан. Иронията е в това, че "индианеца" вече е неудобен за Кремъл и ако не ритне кашкавала сам, със сигурност ще свърши, като Пригожин. След опита за преврат, Путин иска да наложи пълен контрол над Кочината Русия, а не да делегира власт на разни "боляри", които могат да му вземат главата.

    Коментиран от #18

  • 13 Глей сига

    19 4 Отговор
    ЯВНО МАЛКО ПЕРДАХ ПОМАГА
    СТАНАЛА Е ДОСТА ПО ОБЕКТИВНА В СРАВНЕНИЕ С МИСИРИТЕ ОТ ДВ
  • 14 аФторът

    29 6 Отговор
    Не ме интересува Кадиров, ама факти, така като разболявате хората, сещате ли се, че всички се връща? Накрая вие ще легнете болни, а дори и в хоризонтално положение завинаги! Недейте да дърпате дявола за опашката!!!
  • 15 БАЙ КУРТИ

    27 4 Отговор
    Ще им се на ГОВЕДАРИТЕ, ама пусто все не става. Като гледам/ май МУМИЯТА , или СОРОС ще ги изпревари .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Забрави

    36 3 Отговор

    До коментар #6 от "У сите дупки лютеница":

    И Лукашенко, Кимчо и Ердоган също.
    Само памперса е като кошута.Пада става...но е ДВ не пише за деменцията и артериобунакелуса нищо.:))

    Коментиран от #34

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Самоходният бай Дън

    20 1 Отговор
    Оригиналът ли е болен или някой от двойниците ?
    DW е четиво от подлеци за глупаци.
  • 20 Механик

    23 4 Отговор
    Баа, хора! Нямате милост бе! Путин го умиргате по няколко пъти на месец, а сега и Кадиров подкарахте.
    Жив човек не оставихте, еййй!
    п.п.
    Мечтайте! Мечтите са безплатни (за сега).
  • 21 Как

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "АРГИРЧО ЗАВИЖДАШ ПИЛЕ":

    Какво прави, само гледа. То друго какво му остава. И както е рекъл народа - "учи пълни ръце празни".
  • 22 Урюрвкос

    2 1 Отговор
    Политковская взе интервюта от Басаев и публикува много гадна статия като го обвиняваше в корупция и крадене на парите на ОАЕ след което го ликвидираха а 3 месеца по късно и нея.
  • 23 дейчефакти

    9 2 Отговор
    ахаа - ха ха ха
  • 24 Роско

    5 13 Отговор
    Това е рашка света, тормоз, натиск, дори и помен няма от някаква демокрация, империя на злото!

    Коментиран от #27, #44

  • 25 Транзистор

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "У сите дупки лютеница":

    Ами те само за това стават!Ко Да Прайм??
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 А ако

    9 6 Отговор

    До коментар #24 от "Роско":

    Поживееш един месец в Русия ще разбереш колко са ти промивали мозъка.

    Коментиран от #43

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тома

    12 1 Отговор
    Кадиров го боли фара като предния път когато го писаха че за малко да умре
  • 30 Иван

    11 2 Отговор
    В кома ли е????? В Катар ли е???
  • 31 Иван

    13 3 Отговор
    Бенямин Натаняху здрав ли е?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Коментар

    11 2 Отговор
    Журналистката на "Новая газета" Елена Милашина разказва в интервю за ДВ .
    Когато човек прочете това няма смисъл да продължи данатък
    DW e символ на сатанински либерален фашизъм и винаги си служи с гьобелсова дезинформация и пропаганда.
  • 34 Дойче веле

    2 11 Отговор

    До коментар #17 от "Забрави":

    Добре че е дежурният путинофил, че да ни подсети за Байдън. Само и само да размие информацията за свещеннната Русия. Ех, така и за България да милеехте, драги ми русофили!

    Коментиран от #35

  • 35 ЕееееХх драги ми АБОНАТИ НА МВФ

    7 2 Отговор

    До коментар #34 от "Дойче веле":

    НЕСКА ША ТЕГЛИТЕ ЛИ ПАК ИНИ 4 МЛРД ЧИ СТАНА ИНА СЕДМИЦА ОТ ПРДНИТЕ 4 МЛРД....МНОГО РАБОТИТЕ АМА САМО ЗА ВАШТЕ ЧИКМИДЖЕТА...
  • 36 ха ааа

    2 2 Отговор
    Ще направим сина му. Той нали е куче медалист на Путя.
  • 37 Абв

    4 3 Отговор
    Разбрахме вече! Всички са болни, само на Байдън нищо му няма.
  • 38 Кадиров младши

    2 2 Отговор
    Поема властта а дядя Вова ще му е регент докато навърши пълнолетие.
  • 39 Швейк

    3 2 Отговор
    Садистичното му синче лично ще му резне шишарката.
  • 40 Змия

    0 0 Отговор
    тая другарка явно е прекалила с тревата
  • 41 геноцид

    1 0 Отговор
    "Елена Милашина: Що се отнася до работата ми в Чечения, през всичките години никога не съм получавала дори намек за цензура от страна на Москва, Кремъл, президентската администрация." Без коментар !!!
  • 42 Доичо Зелев

    0 0 Отговор
    Много е болен Кадиров .
    Доктора : боли го МУРА на Кадиров за ДВ.
    Да напишете , че и той е в фризера а това е неговия 56 ти двойник .
    Абе до кога ще ви подсещам вас .
  • 43 Живял съм

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "А ако":

    Мой колеги там и си останаха , взеха си по една ,, мамаша,, и дори вече не кореспондират с отрепки като нас.
  • 44 Роско пастирката

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Роско":

    И като комсомолски секретар си бях добре ,
    и като презер, президент атлантик пак съм си добре.
  • 45 Блек Рок

    0 0 Отговор
    Ще го уморим с ГМО и пестициди .
    В БГ житото ни действа безупречно .
    Мрът като пилци от него , ние им викаме - от корона вируса е .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания