Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Ноември, 2023 09:46 3 071 36

Без "Газпром"! Украйна започва зимата без вносен газ

  • украйна-
  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • северен поток

На 14 май 2023 г. стана известно, че Европейският съюз и страните от Г-7 възнамеряват да забранят доставките на руски газ по тръбопроводи за Стария континент

Без "Газпром"! Украйна започва зимата без вносен газ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За първи път Украйна възнамерява да прекара зимата само със собствен газ.

Украйна увеличи производството на природен газ, което за първи път в историята даде възможност да се откаже от вноса на газ.

Това заяви ръководителят на борда на НАК "Нафтогаз на Украйна" Алексей Чернишов, отбелязвайки, че през последната година собственото производство се е увеличило със 7%, а това е много значително, съобщи УНИАН.

"Нашето производство е съсредоточено главно в регионите Полтава и Харков и ние не само го запазихме, но го увеличихме. Това ни позволи действително да влезем в тази зима, без да внасяме природен газ от други страни. За първи път в историята на Украйна, такова събитие се е случило, ние ще преминем през тази зима в собствена газова сметка", каза Чернишов.

Той отбеляза също, че ситуацията е повлияна от спада на потреблението поради войната, тъй като има по-малко битови и индустриални абонати. Но вече има сигнали за повишаване на активността и съответно потреблението на газ в икономиката.

През февруари 2023 г. беше съобщено, че за първи път в историята Украйна реши да се откаже от вноса на газ. Това заяви ръководителят на компанията Алексей Чернишов, като отбеляза, че за да изпълни плана през тази година, Нафтогаз трябва да увеличи производството с 8%, а частните компании с 16%.

През май 2023 г. беше съобщено, че ЕС ще забрани вноса на газ от Русия. На 14 май 2023 г. стана известно, че Европейският съюз и страните от Г-7 възнамеряват да забранят доставките на руски газ по тръбопроводи за Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    63 7 Отговор
    Браво на тях!
    Само дето не им остана производство, което да му трябва газ. Пък хоратя карат на дърва и въглища (макар и да са донбаски)...

    Коментиран от #8

  • 2 КОТарАК

    10 73 Отговор
    никой не иска да се занимава и не визма насериозно РФ като бизнес партньор , дори ,,,съюзниците ,,и.Китай отмени Сила Сибире 2..как трябва да се гледа на народ ,,държава,, убила царя си с децата му , и милиони от народа , да строи комунизъм? и недостроила го , се отмята и решава да строи капитализъм,междувременно разбивайки всички (НАЛОЖЕНИ СЪС СИЛА)съюзи като СИВ ,Варш.договор и прочие..решава обаче, че и капитализма , запада не е добър и иска пак цар , пожизнен като ПУ? за човек , психиатър би казал че е шизофреник , но за държава с претенции за велика сила и някакъв техен,,русский мир,, кво е определението?

    Коментиран от #7, #32

  • 3 дядо поп

    46 3 Отговор
    Може , може , голямо тръцкане ще падне!
  • 4 Украйна

    48 4 Отговор
    Започва зимата на историческото си развитие! Скоро там ще пукне пролетта на нова държава!
  • 5 то те са си произвеждали ,

    26 4 Отговор
    но е СВО . При тях топло , а в бг фирми прекупвачи и печалбари - вдига цената, значи е за сметка на абонатите на парното . хахаха спасов умре и сега ловеч е като газа и укрина . всите са пяни . чешат въшките .
  • 6 Хахол вие на поляна

    51 4 Отговор
    Доган ще преподава руска газ като демократична на к0хото брюкселско зеле и евро пуделите им...Браво режете си клона, да му е гадно на Путин..убитаци нещастни
  • 7 Абе

    27 4 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    То краставите котараци пишещи тук са само за подигравки.

    Коментиран от #19

  • 8 Глупости

    6 32 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Между другото газовата промишленост на СССР започва своето развитие от Украйна и даже първите стъпки на по-масово използвана на газ в столицата Москва е с газ от Украйна. Московците дълга време налагаха тезета , че поради значителния добив в миналото газовите залежи на Украйна са в значителна степен изтощени и според нивото на проучванията и възможностите за добив от края на 50 и началото на 60-те години на миналия век в това има известна истина , но съвременната наука и възможности на добив дори на конвенционален газ показват , че Украйна има много големи залежи на природен газ. Дори без да се взима предвид шистовия газ, по запаси на който Украйна е номер 1 в Европа и една от най перспективните държави изобщо в целия свят. Невярната тезата за липса на газ в Украйна беше много изгодна на Рашка и на украйнските олигарси свързани с нея, но тя остана в миналто . Между другото ако внимателно се чете статията се вижда , че дори по време на такава жестока война ДОБИВЪТ Е НАРАСНАЛ със 7%. Така че дори войната да свърши скоро Газпром завинаги загуби доминиращата си роля на Европейския газов пазар и нищо чудно след войната значителна част от пазарният му дял в миналото да бъде зает именно от украйнците.

    Коментиран от #13, #14, #15, #21

  • 9 Неразбрал

    25 2 Отговор
    Тези не мръзнат ли вече 2 години? Би трябвало да са свикнали?
  • 10 Жоро Бекъма

    3 6 Отговор
    Работата е руска рулетка. Кой ще умре първи.

    Коментиран от #11

  • 11 О....

    3 28 Отговор

    До коментар #10 от "Жоро Бекъма":

    Работата вече е Свършена....Рашка е жив мъртвец. Просто поради големината й гниенето там винаги е продължително, но за сметка на това нуотвратимо.

    Коментиран от #17

  • 12 АзЗаЕдин

    26 0 Отговор
    Аз за един приятел да питам от Г-7 има точно 4 държави (от 7), които не са в ЕС: как значи те решават от името на ЕС какво да се случи ? Отделно не разбирам защо Европа трябва да е представена от един човек, пък Франция/Германия и Италия от отделни, нали сме солидарни, равноправни в този съюз ? Нещо им куца логиката на всяко второ изречение в "съюзите" и "правата на членовете" и "партньорите" и каквли ли не още глупави термини за да ти кажат, че от теб нищо не зависи..
  • 13 КажиСиГо

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Глупости":

    Кажи си го и не са срамувай, според тезата Ви си е струвало да загиват десетки хиляди, само и само находищата в Украйнат да може да ги експлоятира "невинния запад" - всички украинци са готови да умрат в името "запада" да може да им казва кога, къде и колко газ могат сами да си добиват и накрая да им каже и на каква цена ще им го купи: разбира се на току що напечатани хартии наречени евро (той изкопира модела на петро-долара") ... сега просто еврото се превърна в "евро-демократичност" - изнасят ти демокрация, а ти преимаш напечатани евра за да си послушен.

    Коментиран от #16

  • 14 Жоро Бекъма

    23 1 Отговор

    До коментар #8 от "Глупости":

    В "Дневник" ли ги четеш тези "класики"? Никога Русия не е гледала на Украйна като на нещо различно от руска земя населена 3/4 с руснаци. Така, че всичко е вътрешно държавни решения. Просто "Запада" излъга онзи Белязания, че ще има мир и любов.

    Коментиран от #22, #27

  • 15 оти врьош..

    15 4 Отговор

    До коментар #8 от "Глупости":

    Бил съм в москва,а там газта мирише на советская,а колкото до газовите находища на бандерите се намират на изток от днепър-полтава,харков,около крим..а ти как си го мислиш че нещо което е създадено и заселено..от великите петър и екатерина,вова ще го даде на зелен джугач-никога,укрофашагия е на запад от днепър,там други ще си я разделят.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 знам само..че

    17 0 Отговор

    До коментар #11 от "О....":

    Зелен просяк откри само за последните три месеца..две нови гробища край бандерската столица,оти копачите се оплакали че нема место в старите,и че са започнали да метат укрофашагите по двама у траповете.
  • 18 Е....

    4 17 Отговор
    Е стига московски глупости де. Московските ор.ки нападнаха Украйна а не обратното. А нима през 2008 г Грузия искаше да превземе Рашка или Финландия през 1939 г. СССР. Ми то така със същият "успех" можеш да докажеш , че през 1393 и 1396 г. българите сме виновни а горките османци са нямали друг избор. То че срам нямата отдавна е ясно .... замествате го с рубли, ама проявете поне малце ум, за много не апелирам щото така и така няма.

    Коментиран от #24

  • 19 КОТарАК

    1 7 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    в чата ви е спокойно нали? не можете да ядете бой
  • 20 Симо

    12 1 Отговор
    Ами да! Сганта е разхвърлена на издръжка на Европа. Икономика няма защото Европа плаща стотици милиарди! Една шайка на зеления има там, пък и те са на друго , бяло гориво. Даже няма да забележат, че зима е дошла.
  • 21 Даа!

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "Глупости":

    Я погледни на картата,в кой области са най големите залежи от шиста? Точно там,където са ДНР и ЛНР.Целият замисъл на Мегдана беше насочен към постигане на две супер задачи, изцяло в полза на кравефермата.Да прилапат Крим( най големия,непотопяем самолетоносач в света)+ Севастопол,с готова инфраструктура за акостиране на всякакъв клас надводен и подводен флот.И втората- икономическа.Да сграбчат милиони хектари със шистовите им находища,с който да закачат цял Ес на газовата си игла,и то- в пъти по скъпа..Е,но им мина лисица път! Жалко за обикновения украйнски народ-те плащат скъпо- прескъпо ,заради маринонетката 🤡. Ще им се наложи да купуват от шляхтата.Друга алтернатива освен полската " Свиниче" за втечнен газ нямат.А той ще им излиза солено по обясними причини.

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 М да

    4 11 Отговор
    Учудващо е късъгледството на нашенските русофили. Нима не виждате че Путя СЪСИПВА Русия, че тя вече дори не е първостепенна сила а скоро може да стане и треторазрядна. Горещо ви препоръчвам да намерите изказването на Началника на Генералния щаб на Индииската, индийската, индийската армия за да разберете че кръволока превърна Рашка ....в ГОРНА ВОЛТА с ракети и че страната му стана тотално за посмешище....от вторая армия мира и Киев за три дня.... до това Индийският лунуен апарат да се прилуни на лунния полюс а руския да се Разбие. Ако наистина обичате Русия отдавна трябва да плачете. Ма то всъщност и не сте русофили а путинофили и за това не ви пука за нея.

    Коментиран от #35

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 М да

    2 9 Отговор

    До коментар #21 от "Даа!":

    Четеш както дявол Еватгелието, най-големи залежи са в района на Полтава, след това е Донецк и след това Лвов. А това че американците искат да превземат Рашка винаги е предизвиквало в мен само усмивка.....те ОТДАВНА са я превзели и не при Горбачов и заради това сега НЕ ПОЗВОЛЯВАТ тази им колония да загуби войната, искат да я докарат наравно, ама и да ви се обяснява няма да го разберете.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 М да

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "Жоро Бекъма":

    Лошото е че Рашка гледа и на България като руска земя а е точно обратното ние сме първичните , Киев е вторичен а Масква е третична.
    А и много интересна е ОФИЦИАЛНАТА теза на Рашка в това число на Кръволока за съществуването на украйнците, когато е необходимо някой да е виновен за геноцида над еврейското население в СССР по време на втората световна война то за това се оказват виновни ....УКРАЙНЦИТЕ, който за случая се появяват от някъде , а когато трябва да се заграбят земите и се оказа , че няма никакви украйнци и изобщо те са създадени от австрийският генерален щаб и ......Ленин. Изобщотова е теза на дребните шмекери по системата: Тука има тука нема.
    Ако украйнци няма какъв тогава например е хетмана Петро Сайгадачни, чийто паметник рашките смъкнаха веднага след като превзеха Крим и такива въпроси мога да задавам хиляди
  • 28 Р.К.И.

    0 3 Отговор
    Твърди се ,че най-богатата държава в Европа е Норвегия. Е, сега ще станат още по-богати. Да са живи и здрави, те са миролюбив народ.
  • 29 Сандо

    4 1 Отговор
    Много хубаво заглавие,пресрасно написан материал!Само дето продажбите на руски газ за европата непрекъснато се увеличават.А глупаците като укрите и нас нека да си се отказват,да се хвалят и да чакат потупване по рамото.

    Коментиран от #31, #34

  • 30 Р.К.И.

    1 4 Отговор
    Ако говорим за бита, Украйна е страна със залежи на въглища в големи количества и с отлично качество. За там където трябва газ, както разбираме, имат някакви залежи. При строга регулация Украйна ще се справи като енергиини носители.
  • 31 Руси

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Сандо":

    България днес на 14 ноември трябва да получи
    първите газови такси за месец октомври.
    За сега само тишина. Много ми е интересно от
    къде ще дойдат тези такси.
  • 32 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Забравиха точно теб да питат. Каквото искат това ще правят,както искат така живеят.Такива са, глупави??? Помагат на неможачи освобождават ги някои по няколко пъти, на други им създават държави. Абе кажи му руснак и повече не го обиждай.Ааа забравих да питам къде ще играем с Унгария.
  • 33 гост

    0 1 Отговор
    Също така да напомня , че в омразната Америка газ от повече от 15 години не е мръднал от 70 долара за 1000 куб. , при положение че втечнения руски газ е на минимум 250 долара за 1000 куб и на тази цена едвам си покрива кредитите !! А потоците , дето изгоряха едни 150-200 милиарда , никога няма да се върнат !! И Индия и Китай , дето тукашните разбирачи им се молят като на Господ НЯМА да повишат драстично сегашните си покупки от Раша , напротив , само след 2-3 години ще почнат да ги намаляват и то драстично !!! Защото от 2025 г в САЩ и Катари Австралия ще влязат в действие нови мощности , които ще УДВОЯТ минимум производството , а потреблението ще нарастне с не повече от 10% !!! Отделно Китай и Индия имат собствен добив , включително шистов , който расте в пъти и никога няма да допуснат руския газ да е повече от 15-20 % от всичкия , ако ще ушанките да им го подаряват !! Отделно и двете имат държавни закони за ОТКАЗ от изкопаеми горива , които изпълняват стриктно и в срок !! И тогава какво , на Африка ли ще продава Раша ?? Дето се чуди какво да прави собствения си газ и строи усилено терминали за износ ??? Хахахаха !!
  • 34 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Сандо":

    Верно ли , хахах ?? И кой го каза , Кокошинков или Медведев ?? Щото Газпром ОФИЦИАЛНО призна в официалния си отчет , че продажбите му са се СРИНАЛИ с над 40% , а в Европа със над 70 !!!! От над 160 милиарда куб за 2021 на под 40 млд за тази !! И тепърва ще намаляват , щото от догодина остава един Турски поток на който малката България , дето не я броите вече сложи такса 100 евро на 1000 куб и може да го направи и 200 !!! А и без това по него взимат само Сърбия и Унгария , на които и сегашната цена им е в повече !!!
  • 35 Дивуй

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "М да":

    Ти бил ли си в Индия ?

    Коментиран от #36

  • 36 Не несъм

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Дивуй":

    Не, не съм , но мога да чета.
Новини по държави: