Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 10:36 2 726 25

Рекордни нива руски петрол от Турция

  • руски петрол-
  • турция-
  • суров петрол-
  • urals

Търговците очакват доставките на суров петрол Urals за Турция през този месец да надхвърлят 1,4 млн. тона

Рекордни нива руски петрол от Турция - 1
Снимка: Shutterstock

По данни на Ройтерс вносът на руски суров петрол Urals от Турция се доближава до рекордни нива през този месец, цитирана от Фокус.

Търговците очакват доставките на суров петрол Urals за Турция през този месец да надхвърлят 1,4 млн. тона, с което ще надминат предишния рекорд от 1,43 млн. тона през октомври 2022 г.

По данни на LSEG Анкара е закупила над 800 000 тона суров петрол Urals от руски пристанища в периода 1-15 ноември, което е с 200 000 тона повече спрямо същия период на октомври.

Турция започна да внася по-евтин руски суров петрол, след като STAR, най-голямата петролна рафинерия, собственост на азербайджанската SOCAR, подписа договор за извънредни доставки на суров петрол Urals с руската Lukoil.

Лукойл започна да снабдява STAR със суров петрол Urals през октомври и този месец ще доставя около 100 000 барела на ден, което се равнява на половината от производствения капацитет на рафинерията.

Преди това Министерството на финансите на САЩ съобщи, че е изпратило разследвания до 30 собственици на около 100 кораба, заподозрени в транспортиране на руски суров петрол в нарушение на ценовите ограничения, договорени от западните държави.

През декември 2022 г. Г-7, Европейският съюз и Австралия бяха наложили ограничение от 60 щатски долара за барел върху износа на руски петрол по море. Това щеше да забрани на западните компании да транспортират, застраховат и плащат за петрол, продаван над тази граница.

Сегашното покачване на световните цени на петрола обаче ефективно компенсира въздействието на западните санкции, тъй като значителна част от руския петрол понастоящем се търгува на цени над 60 USD.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турция

    72 7 Отговор
    си следва националните интереси и да му е добре на народа! Ние следваме на САЩ и да им е добре на тях!
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    60 7 Отговор
    Нашите НАДУПЕНИТАТИ ще внасят демократичния руски петрол от Турция ❗❗❗
  • 3 просто е

    58 7 Отговор
    Турция купува на безценица руски петрол, като плаща в долари и евро. Така Русия разполага с валута, а Турция със стока от която може да реализира тройна и четворна чиста печалба. Само България спазва стриктно евро рестрикцийте всички други държави от ЕС /повечето/ намират начин да купуват директно от Русия, заобикаляйки по един, или друг начин санкцийте.

    Коментиран от #8

  • 4 Тия ни закопаха

    43 4 Отговор
    Испания е рекордьор по внос на руски суровини.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 4 Отговор
    демоКРАДЦИя в действие ❗
    Конекрадците налагат санкции , искат други да спазват, а те самите не ги спазват ❗
  • 6 Ганю

    21 4 Отговор
    Ние купувамеиевтино от Турция )
  • 7 елке грамотно можеш ли да пишеш

    33 1 Отговор
    Рекордни нива руски петрол от Турция
    ИЛИ
    Рекордни нива руски петрол в Турция:
    Турция е вносител а не износител!!!
    А това че тарикати го внасят руски петрол тук от тях или другаде да тежи на съвестта на кировите и будистки миряни за това че има инфлация
  • 8 Опорка

    29 0 Отговор

    До коментар #3 от "просто е":

    Чак на безценица не е. Отстъпката е в рамките на 10-15% от борсовите цени. Но при такъва обеми, икономиите и печалбите при препродажба са значителни.

    Коментиран от #13

  • 9 МГанчев

    37 1 Отговор
    А ние, след отпадането на дерогацията от къде ще купуваме петрол за Българската рафинерия?
    От Турция.
    От където купуваме и газ.
    На каква цена ?
    Тайна.
    Иначе няма да има поскъпване на дшзела и бензина, ама честна ПП / ДБ ПРОСТА ДУМА !
    Ккто нямаше и на газта!
    Както няма и комисионни от Разликите.
    Няма, няма, ЧЕСТНА ПП/ДБ ПРОСТА ДУМА.
  • 10 Ддддддддддддд

    28 0 Отговор
    А ние евро-солидарните ще правим като вятъра...А турците и атомна централа им правят руснаците-а ние пак като вятъра ще правим...Абе да не изреждам че нерви нямам вече от тази евро-атлантическа по... ми..я.....
  • 11 Българските турци

    25 0 Отговор
    Всякаш от българските санкции зависи успехът на западното ембарго или човката на България ще напълни гушата на руснаците ?!...А казват, че Алековият Бай Ганьо олицетворява българите !?.. Това е грешно твърдение !... Бай Ганьо е чистокръвен капиталист , търговец и човек с реална визия , и стабилни национални интереси !...За съжаление , вие грешно сте разбрали Щастливеца и сте му оплюли и намразили героя, и сте се отрекли от него !.. Затуй все така ще се лутате от изпод една силна мишница , на под друга мощна мишница !... А националните ви интереси , ще ви ги веят гръцки ветрове !...
  • 12 шишо

    20 1 Отговор
    е как бре като чета статия примерно Румъния спира рускатъа газ България също но са подписали договор с Боташ пак за Руска газ но с турски % Е НЯМА ТАКИВа умници никъде ..но какво му дреме на нашия денков ли е вденков ли е все пак е по демократично .същото ще е с руския петрол хахахаа
  • 13 оно за тва..

    23 0 Отговор

    До коментар #8 от "Опорка":

    Този тип петрол у бг.по бензиностанстанците при сглобкаджиите струва литаро като бренто,само при служебните правителства се усещаше че зареждаме със советцкии петрол,а не по скъпио-краварскио.,я тва го разбрах по гушата на оня демократо,дека припкаше край росенец..
  • 14 Сглобката

    4 12 Отговор
    Алооо Лукойл е ЕВРЕЙСКА А не руска компания ПУТИН ОТДАВНА ПРОДАДЕ Русия на Ротшилд и Рокфелер....
  • 15 Без теб Сърби

    19 1 Отговор
    Трябва да затворим Лукойл и да купуваме прескъпо петрол от Турция. Слава на Ердоган. Слава на ДПС.
  • 16 Абе,

    15 0 Отговор
    Само не разбрах кого точно хванахме за де довия?! Май...всички!
  • 17 Българските турци

    15 1 Отговор
    Ако бях карикатурист, бих нарисувал такава карикатура : Една дебела тръба върху която пише "Балкански поток ". На тръбата надената примка, в която си вкарал главата слаб болнав човечец с надпис БГ на тениската си и стъпил върху трикрако столче !... Поради това ,че столчето е трикрако, ритниците на двамата дребосъци SRB и H не могат да го катурнат !... А в дълбочина се вижда , едър силует с качулка, с надпис Газпром на гърдите си , който се е подпрял на голяма брадва пред календар , на който пише 14 ноември !
  • 18 пак този

    13 0 Отговор
    Че търговията с руски петрол не е спирала! Всички от там купуват, само на нас ни го спускат от посолството! Не е ли двусмислено?
  • 19 хъммм

    14 0 Отговор
    Колкото газа от Азербайджан не е руски, толкова и петрола не е. Абе кой ще ви кара през океана петрол?
  • 20 Ердо си гледа интересите на народа

    21 0 Отговор
    Затова печели изборите и любовта на турците. Туркофобите да го правят като вятъра
  • 21 Айде сега

    12 0 Отговор
    онез двамата дерогираните Делянчовци да почват да смятат милиардите на Ердоган.
  • 22 Хаха

    11 0 Отговор
    Турция си гледат интереса не са балами, въпрос на време е да си върнат империята
  • 23 Мишел

    5 0 Отговор
    Турция откри и пусна в експлоатация точно навреме най големите си находища на нефт и газ, за да може да реализира износа на руски нефт и газ

    Коментиран от #24

  • 24 За капак и Ирак

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мишел":

    Започна да изнася петрола си през Турция🤭
  • 25 Коко

    1 0 Отговор
    Ние само с гледането ще си останем
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания