Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 14:50 1 272 28

ООН, Канада, САЩ реагират на израелското нахлуване в болницата Ал-Шифа

  • израел-
  • оон-
  • канада-
  • сащ-
  • болница-
  • реакция-
  • ал-шифа-
  • нахлуване-
  • газа-
  • хамас

Израел твърди, че бойците на "Хамас" укриват командни пунктове в тунели под съоръжението

ООН, Канада, САЩ реагират на израелското нахлуване в болницата Ал-Шифа - 1
Снимка: БГНЕС

Израелски войници влязоха в най-голямата болница в Газа Ал-Шифа в сряда и претърсиха помещенията, след като Израел каза, че бойците на "Хамас" укриват командни пунктове в тунели под съоръжението, обвинение, което палестинската групировка отрича, цитирана от News.bg.

"Шокиран съм от съобщенията за военни нападения срещу болницата Al-Shifa в Газа", написа Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс в социалната мрежа X (бившият Twitter).

"Защитата на новородени, пациенти, медицински персонал и всички цивилни трябва да има предимство пред всичко останало. Болниците не са бойно поле", подчерта хуманитарният координатор на ООН.

Както бе съобщено по-рано, журналист който се намира в болницата каза на "Би Би Си", че IDF разпитва хора в ал-Шифа и им е наредено да се съберат в двора на болницата.

Израелските военни обвиняват „Хамас“, че укрива команден пункт под сградата на болницата, затова провеждат „целенасочени операции“.

Ето и някои реакции на организации и държави относно боевете в Ал Шифа и други болници в Газа:

"Бомбардиране. Стрелба около болницата и вътре в болницата. Наистина е ужасно. И тогава разбрахме, че танковете се движат около болницата", каза доктор Ахмед Ел Мохалалати пред Ройтерс по телефона.

"Те просто паркираха пред спешното отделение на болницата. Около болницата бяха използвани всякакви оръжия. Насочиха се директно към болницата. Опитваме се да избягваме да сме близо до прозорците."

САЩ подкрепя удари по болницата от въздуха, но не иска да има престрелки в самата болница.

"Ние не подкрепяме удара по болница от въздуха и не искаме да видим престрелка в болница, където невинни хора, безпомощни хора, болни хора, опитващи се да получат медицинска помощ, която заслужават, са хванати в кръстосания огън", Това каза говорителят на Съвета за национална сигурност.

Канада призова Израел да прояви сдържаност.

"Призовавам правителството на Израел да прояви максимална сдържаност", каза канадският премиер Джъстин Трюдо във вторник преди нападението. "Светът е свидетел на това убийство на жени, деца, бебета. Това трябва да спре."

Той каза още, че "Хамас" трябва да спре да използва палестинците като живи щитове и трябва да освободи всички свои заложници.

Израел твърди че извършва операцията с целенасочена прецизност.

"Въз основа на разузнавателна информация и оперативна необходимост силите на IDF провеждат прецизна и целенасочена операция срещу "Хамас" в определена зона в болница Шифа", се казва в изявление на Израелските отбранителни сили (ИДФ ) .

"Силите на IDF включват медицински екипи и говорещи арабски език, които са преминали специално обучение, за да се подготвят за тази сложна и чувствителна среда, с намерението да не бъдат причинени вреди на цивилните."

„Хамас“ категорично отрича да използва болницата като команден пункт за военни цели.

"Приемането от Белия дом и Пентагона на фалшивия (израелски) разказ, твърдейки, че съпротивата използва медицинския комплекс Ал Шифа за военни цели, беше зелена светлина за окупацията (Израел) да извърши още кланета срещу цивилни", каза "Хамас".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Реалист

    20 1 Отговор
    ФАЩ подкрепят удари от въздуха по болници
  • 3 Сатана Z

    23 0 Отговор
    САЩ подкрепя удари по болницата от въздуха, но не иска да има престрелки в самата болница от хуманитарна гледна точка
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Смех

    15 1 Отговор
    Явно са минали санитарният минимум на избиване на хора Израелците а и деца все пак ще трябват органи и духачки в бъдеще.
  • 7 ЕВРОНЮЗ

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бен Гурион":

    Само че на светът не му е ясно как тъй в тази внезапна атака между терористите бяха репортери на Ройтерс, Ню Йорк Таймс, CNN............

    Коментиран от #9

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 1 Отговор
    Как реагираха❗❓
    Наложиха санкции, замразиха авоари, забраниха на евреи да влизат в техните страни....🤔🤔🤔
  • 9 Бен Гурион

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "ЕВРОНЮЗ":

    Такива не е имало, тъй че става дума за обичайните ви фейкове.
  • 10 Бай Лисан

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бен Гурион":

    Абе, Бен Гурел, да те питам две неща:
    1. хамас първо обезглавява израелците и тогава ги изнасилва или обратното?
    2. Чувставаш ли топли и студени вълни? Не се тревожи, от критическата е.
  • 11 Тома

    8 1 Отговор
    И какво като са ги осъдили те продължават да избиват жени и деца.Но хитко гледа отгоре и ще ги накаже
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бен Гурион

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Реалист":

    Българите не са вършили зверства и издевателства срещу мирно население, за разлика от Хамас. Явно не си българин и не познаваш българската история. Опита ти да оприличиш действията им с действията на терористите показва, че не ти пука нито за истината, нито за българите.
  • 14 Нормален

    4 13 Отговор

    До коментар #4 от "Само да питам":

    Името Палестина е дадено на Юдея от римляните след 132 г н.е. след като въстанието начело с Бар-Кохба е жестоко потушено и еврейте са изкл.ани или прогонени от земите си. А днес еврейте са там освен защото са се върнали в праотцовсктата си родина първо защото има решение на ООН за създаване на еврейска държава и второ защото в серия от войни те доказаха с интелект и военна сила че никои не може да им отнеме родината. Доказват го и сега за съжаление на либерастите глобалисти които искат да лишат човечеството от всичко съкровенно в това число и усещането за родина. В случая това се опитват да го направят с помоща на доста глуп....те араби, който заслепени от примитивна злоба и завист не осъзнават , че са само оръжие в глобалистките планове.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 И така

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бен Гурион":

    Защо всички народи през цялото ви съществуване и истории ви презират и ненавиждат?Я така малко стойте и се питайте трябва ли да сме заедно и еднакви с всички хора и народи,а не да показвате надменност,алчност и омраза към другите хора.Според мен тези ви качества ви носят тези беди и трагедии които теглите от векове.Ние желаем да живеем с вас но не и да ни обиждате и мразите тогава естествено си меним мнението за вас.Бъдете хора а не фанатици на Талмуда.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Бен Гурион

    4 6 Отговор

    До коментар #16 от "И така":

    Антисемитизмът е наказуем по закон, дори и в България.

    Коментиран от #19, #24, #27

  • 18 Лъжеш

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "И така":

    Лъжеш, тук на Балканите, където е истинското Христоенство - Православието не са преследвани. Не сме ги преследвали нито ние българите, нито византийците, нито останалите балкански народи. В Европа са ги преследвали само старите еретици - католиците и произлезлите от тях протестанти и новите еретици - рускомирците
  • 19 Бай Лисан

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Бен Гурион":

    Бен Гурел,
    ами те и арабите са семити, бре!
    Щом си против арабите, значи си антисемит.
    Айде у какамангата.

    Коментиран от #21

  • 20 Ясное

    5 2 Отговор
    Всичко вече е ясно като бял ден - левичарските либерастки глобалисти искат да лишат човечеството от всичко съкровенно в това число и усещането за родина. В случая това се опитват да го направят с помоща на доста глуп....те араби, който заслепени от примитивна злоба и завист не осъзнават , че са само оръжие в глобалистките планове.
    Войните срещу Украйна и Израел докараха на либерастите непредвиден и неочакван щок. Те са много бесни и губят почва под краката си защото се оказа се че и през 21 век се водят мащабни войни и в тези войни нормалните обикновени хората като тези в Украйна и Израел, се видя че са готови да умират за ТРАДИЦИОННИ ЦЕННОСТИ, като това да защитят децата си , семейството, си родината , честта. Вижда се за какво са готови да дадат най-важното за всеки човек - Живота, ясно е че чувството им за дълг и жертвоготовността им са за ЦЕННОСТИ които са ХИЛЯДОЛЕТНИ, а не за мними такива като правата на ЛГБТ, зеления преход, мултикултурността и прочие измислени ит левите либерасти дивотии

    Коментиран от #28

  • 21 Бен Гурион

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Лисан":

    Антисемитизъмът има точно определен контекст и той е строго определен в законите. Излишно е да казвам, че си много далеч от него.

    Коментиран от #22

  • 22 Бай Лисан

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Бен Гурион":

    Бен Гурел,
    Семитски са народите, произлезли от сина на Ной – Сем. Те включват араби и най-общо наричаните евреи.
    Аха, едните са семити, другите са по-семити!
    За едните контекст, за другите на босия цървулите.
    Ама аз сега като взема едно дрво....право на дувара на реването ще те пратя!
    Мисля, че този въпрос трябва да бъде решен окончателно.

    Коментиран от #23

  • 23 Бен Гурион

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Лисан":

    Антисемитизъмът има точно определен контекст и той е строго определен в законите. Излишно е да казвам, че си много далеч от него.
  • 24 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бен Гурион":

    И на това му идва края , още една болница ....
  • 25 Харон

    2 1 Отговор
    И веднага юрнаха фото снимки с тичащи мъже с умрели или силно ранени, или умиращи ДЕЦА....Да можеш до мезенцето и ракийката да се ужасяват хората. Тук няма ли PR, че на умрели, умиращи хора силуетите трябва да се замъглят? Деца пък хич не се показват. Днес утре ще почнат да показват изтекли вътрешности, мозъци, откъснати и само на кожата висящи ръце, крака....Няма ли край на този медия тероризъм който върти с парите на Иран и агитпропа на Русия?
  • 26 Малко фактиииииии

    1 1 Отговор
    Няма значение , кой какво и къде бил казал , важното е Израел да сипе достатъчно количество от същото лекарство на псевдомирните палестинци ........
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Така е

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ясное":

    горе-долу, но дори да се удари спирачки на тези тенденции, новите поколения са доста навътре в кацата с меда. Отровата вече от години действа, тепърва ще виждаме резултатите... Надежда има разбира се, но няма да е лесно!