Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Ноември, 2023 15:02 5 924 49

100 пъти повече дронове: изненадващият успех на Украйна

  • байрактар-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • дронове-
  • шахед-
  • иран-
  • безпилотни самолети

Украинците предлагат и редица собствени модерни разработки

100 пъти повече дронове: изненадващият успех на Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

От началото на войната, водена от Русия срещу Украйна, използването на безпилотни летателни апарати стана неотменима част от бойните действия и търсенето им от украинските военни нарасна стремително. В отговор десетки – ако не и стотици – украински големи и малки предприятия започнаха собствени разработки.

Един от най-популярните дронове в украинската армия - SHARK, който може да лети на разстояние 80 километра, поддържайки връзка, също се появи след 24 февруари 2022 година. За една година производството на тези дронове е нараснало стотици пъти, казват за ДВ от компанията Ukrspecsystems, чийто продукт е безпилотният самолет. По сходен начин се развиват нещата и с много други украински разработки.

Как се произвеждат дронове в Украйна?

В един от цеховете на частната авиационно-производствена компания "Скаетон" работата не спира дори нощем, установиха репортерите на ДВ. Най-големият проблем, който безпокои всички служители, е сигурността. Поради това производството е разпръснато на различни места. Апаратите на тази компания - Raybird-3 - са на въоръжение в украинската армия от 2018 година.

Дроновете, произвеждани от "Скаетон", могат да летят на разстояние 100-120 километра, което позволява да се провеждат разузнавателни мисии в дълбокия тил на противника. Директорът на компанията Андрей Фиалковски обяснява, че се произвежда по един комплекс седмично. Той включва три самолета, катапулт, две наземни станции, блок от антени и комплект резервни части. Фиалковски изтъква, че това, което преди 2022 година се е разработвало в продължение на цяла година, сега трябва да се направи за няколко седмици.

Украинските разузнавателни дронове и дроновете-камикадзе

Сред разузнавателните дронове, произвеждани в Украйна, наред с SHARK и Raybird-3 популярни сред военните са безпилотните комплекси "Аист-100" („Щъркел-100“), "Фурия", "Валкюра", PD-2 (People's Drone или "Народен дрон"). От дроновете, чиято технология позволява да се види това, което дронът „вижда“ по време на полета, експертите обръщат внимание на апаратите „Пегас“, „Буцефал“, „Кажан“ и „Вампир“, които могат и да хвърлят боеприпаси.

Една от най-загадъчните украински разработки е дронът-камикадзе "Бобър" на частната фирма UkrJet. По данни от медиите, той може да лети и на 1000 километра разстояние, но официална информация по въпроса няма. Предполага се, че именно "Бобрите" вече нееднократно са атакували цели в Москва. Друг украински дрон-камикадзе е "РУБАКА", но и за него не се знае много. Според авиационния експерт Валери Романенко дроновете-камикадзе са слабата страна на Украйна. Той е убеден, че производството им трябва да бъде увеличено. "Количеството "Бобри" и "РУБАКИ", с което разполагаме сега, е колкото да напълни чаена лъжичка. А трябва да се леят като из ведро."

Колко безпилотници произвежда Украйна?

"Увеличихме производството на дронове сто пъти, може би дори 150 пъти, а в някои случаи - и повече", казва пред ДВ Гиорги Цхакая, съветник на министъра по въпросите на дигитализирането и един от архитектите на проекта "Армия от дронове", в рамките на който се купуват украински и чуждестранни дронове за украинската армия. Същевременно Цхакая признава: "Те никога няма да бъдат достатъчно. Дроновете никога не достигат, защото има нужда от много". По думите му, в началото на войната в страната е имало седем производители на дронове, а година и половина по-късно те вече са 150. Става дума предимно за частни компании. Авиационният експерт Валерий Романенко определя прогреса на Украйна в производството на дронове за последната година и половина като истински скок: "Започнахме войната само с турските "Байрактар". А от лятото на 2023 година официално на въоръжение са взети 28 модела дронове, от които девет са дронове-камикадзе". Но по неговото мнение това не е достатъчно.

Украинският аналог на "Шахед"

Романенко смята, че имайки достъп до западните компоненти, Украйна е успяла да изкопира дроновете "Шахед 136", произвеждани от Иран, и сега под названието "Геран-2" атакува с тях Русия. Те се състоят в по-голямата си част от западни компоненти. "Аеродинамиката на този дрон можеше да се подобри безпроблемно и да се направи същият или дори с по-добри параметри", посочва експертът. По темата за "Шахед" обаче изказванията са пределно предпазливи - преобладават предположенията, че в Украйна този вид дрон се произвежда серийно, както и някои "по-мощни модели". Подробностите и названията на тези разработки не се разкриват.

Унификация или разнообразие?

Валерий Романенко предполага, че количеството на произвежданите в Украйна ударни дронове би могло да се увеличи, ако различните компании, работещи в тази сфера, се обединят и използват сходни компоненти. "Засега не успяваме да изберем един-два дрона и да започнем да ги произвеждаме масово - затова не можем да произвеждаме толкова големи количества, каквито пускат руснаците." Представителят на "Армия от дронове" Гиорги Цхакая изтъква, че властите ще продължат да се придържат към философията на открития пазар и свободната конкуренция – защото колкото повече са производителите, толкова по-интензивни са изследванията и разработките на нови изделия. "Не можем да победим Русия по традиционен начин - трябва да бъдем по-иновативни, а иновациите се раждат от конкуренцията", казва Цхикая. Той признава, че Русия има повече възможности да произвежда разузнавателни дронове и по-конкретно "Орланов", защото се занимава с това вече десет години. Но украинците още имат шанс да настигнат противника, убеден е Цхикая.

Какви са проблемите при производството на украински дронове?

Ръководителят на компанията "Скаетон" Андрей Фиалковски казва, че неговото предприятие произвежда самостоятелно по-голямата част от елементите за безпилотниците - започвайки от смолите, от които се формира корпусът, и завършвайки с програмното оборудване. "Засега купуваме американски системи за връзка, двигатели, различни сензори. Но от следващата година ще минем на наши, украински сензори".

Той отбелязва, че вносът на елементи от чужбина е труден. Изработката на повечето компоненти трае дълго, затова те трябва да се поръчват година по-рано, а държавата сключва договори за изпълнение със срокове от 3-4 месеца. Фиалковски е на мнението, че на Украйна не ѝ достига стратегическото мислене по отношение на производството на дронове.

Още един проблем, за който споменават производителите, е недостигът на квалифицирани кадри. Много специалисти-инженери са заминали в чужбина, отишли са в армията или се занимават с други, по-дребни проекти по разработката на дронове, които в Украйна са десетки, ако не и стотици.

Автор: Анна Пшемиская


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДАЙТЕ МИ ГИ НАСАМ

    43 7 Отговор
    ПУТИН СЪМ

    Коментиран от #31

  • 2 Лопаткин

    51 8 Отговор
    С лопата 2 леопарда смачках ! С тесла 3 гаубици.
  • 3 DW - Пропаганден машинен

    82 11 Отговор
    Аве голям "успех" няма що!? Изненадващи са само глупостите на Dойче Zелкен!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Георги Харизанов

    77 10 Отговор
    Успехът на Украйна се състои единствено в запълване на новосъздадените гробищни паркове.

    Коментиран от #22

  • 6 Факти, преди малко вашата автоцензура

    13 46 Отговор
    изтри коментар на Дмитрий Медведев - руски пияница и политик. Много сте стерилни, бе ! Щом не можете да понесете думите на заместника на Путин.
    Материалът може да прочетете тук:
    Нюз бг:
    Дмитрий Медведев: "Българите с прибалтийците и другата второкласна тълпа"

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Бонговец

    45 3 Отговор
    Нема ора!
  • 8 000000

    55 15 Отговор

    До коментар #6 от "Факти, преди малко вашата автоцензура":

    В оригинал не казва така, но пропагандата е кьопава, за такива като теб.
  • 9 Тикви

    58 18 Отговор
    На дойчето и Мара са такива коментарчетата -платени мисирки!
  • 10 Точните думи бяха сг ан

    5 35 Отговор

    До коментар #6 от "Факти, преди малко вашата автоцензура":

    С г а н

    Коментиран от #13, #28

  • 11 Слава на рода Дуло IYI

    33 54 Отговор
    Украински дронове размазват руската техника и жива сила в Авдиевска посока. Видео.

    Коментиран от #30

  • 12 ако е успех

    53 24 Отговор
    загубата на жива сила 400-500 хиляди човека и 1/4 от територията ,на знам как ще се формулира неуспеха.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Германски експерт

    35 4 Отговор
    То голямо производство, голяма работа!
    Пък ги бухат, като маче у дувар!!!
  • 18 Оги

    38 4 Отговор
    Значи, списвачите от дойче веле знаят къде се произвеждат безпилотници в Украйна, а руснаците не знаят и го оставят да си ги произвеждат?
  • 19 ХАН ЮВИГИ

    7 25 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна
    Казах
  • 20 ТрампЛин

    7 22 Отговор
    “Повярвайте ми, Русия готви нещо на Балканите, обяви Зеленски.”

    Това го очаквам всеки момент, но дано не е у нас. Сърбия и Косово е най-вероятния конфликт, който Лудия полковник ще запали.
  • 21 Сомалийския пират

    3 18 Отговор

    До коментар #16 от "🤮🤮🤮🤮":

    Щом е за руснаци е супер.

    Коментиран от #26

  • 22 Червен кхмер

    6 19 Отговор

    До коментар #5 от "Георги Харизанов":

    Да бе да руските по този показател ги превъзхождат.Даже кметове на разни градчета отказват да приемат Груз 200.
    ВВП на Украйна се очаква да бъде 4%, а преди им беше 9%.
  • 23 Малко политика

    23 7 Отговор
    На какво се надяват ! Долната камара на Сащ, гласува бюджет за да оцелее правителството.

    В общия бюджетен план бе извадена помоща за Украйна и помоща към Изрел.

    Пари нема действайте. Свирено !

    Сега който бе на грешната страна да си сърба попарата.
  • 24 Руска🐻

    29 1 Отговор
    КАТ ВИДЯ ,ЧЕ СТАТИЯТА Е ПИСАНА ОТ ДОЙЧИ ЗЕЛИ МА НАПУШВА НА СМЯХ
  • 25 дедо

    23 0 Отговор
    Като гледам демографската картинка на Германия,интересно до кога туй нещо ,дойче веле, ще се казва така...
  • 26 Последния украинец

    19 1 Отговор

    До коментар #21 от "Сомалийския пират":

    Укрите и те са руснаци😁🤑
  • 27 хахаха

    14 0 Отговор
    дойчезелето са пропуснали най-великия украински дрон - ДУПА....:))))))
  • 28 ами

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Точните думи бяха сг ан":

    Медведев употреби думичката "свора", което не значи "сган", а глутница помияри...
  • 29 Язък

    14 1 Отговор
    За 900 милиона долара против дезинформацията .
    В предишната статия четох - Русия три пъти ни превъзхождат в производството на военно оборудване .

    Коментиран от #37

  • 30 То па същото

    16 2 Отговор

    До коментар #11 от "Слава на рода Дуло IYI":

    Беше и на Работно.
    Там пък горя и германска , френска , американска и английска техника .
    Много яки , не горят , мини не им действат а иначе пълно с жилезу по полята.

    Коментиран от #35

  • 31 Швейк

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "ДАЙТЕ МИ ГИ НАСАМ":

    На спиритически сеанс ли те извикаха ?
  • 32 Урюрвкос

    4 2 Отговор
    ново пет.....Украйна е успяла да изкопира дроновете "Шахед 136", произвеждани от Иран, и сега под названието "Геран-2" атакува с тях Русия.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Жуков

    15 3 Отговор
    Видя се как Русия размаза цяло НАТО и тези укри сама!!!Ще стане като 1945 в Берлин и последната мишка ще бъде ликвидирана!!!!

    Коментиран от #36

  • 35 ХА ХА

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "То па същото":

    Блатото отече и умира
  • 36 ХА ХА

    6 12 Отговор

    До коментар #34 от "Жуков":

    ХА ХА русия пез всв стигна до берлин благодарение на американските самолети камиони танкове джипове танкове ботуши и консерви, без тях щеше да стигне до монголия.

    Коментиран от #39, #41, #46

  • 37 ХА ХА

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "Язък":

    ХА ХА може нормално, а в подаръците.
  • 38 Комунягите от БФС !

    6 1 Отговор
    Веднага Оставка !
    Фен на ЦСКА.
  • 39 ми няма

    4 5 Отговор

    До коментар #36 от "ХА ХА":

    как да знаеш какво е щяла да постигне Русия без американците.
    Според мен щеше да пак да проведе марша на победата, но може би малко по-късно. Обаче, тогава Германия щеше да е окупирана само от руснаците и любимите ти янки нямаше да са стъпили на европейския континент.
    Така че, въобще не е ясно кой е на по-голямата далавера от историческата победа на руснаците.
    Много обичам, когато няко злоупотребява с историческите факти сякаш е баба Ванга.
  • 40 значи,

    4 2 Отговор
    успехите на украинците рязко ще се понижат, след като руснака отново постави електросистемата им под въпрос на оцеляване.
    Тия са пълни наивници, ако си мислят, че някой ще ги остави да произвеждат въоръжение.
  • 41 Та я кажи

    7 2 Отговор

    До коментар #36 от "ХА ХА":

    Кои Американски самолети и танкове и камиони е използвала Русия през ВСВ. Кажи поне за един модел или когато си учил история си бил ОН-ЛАЙН в училище. По добре не пиши глупости които четеш от пропагандни медии.

    Коментиран от #44

  • 42 То ако тезата ти беше

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Статистик":

    Вярна, като се има в предвид колко стотици милиарда се наляха в Украйна Русия отдавна да е останала без въоръжение. Но май обратното е по-вярно поне засега.
  • 43 София гори !

    7 1 Отговор
    А вие се занимавате с глупости !
    Оставка на БФС !
  • 44 ХА ХА

    2 7 Отговор

    До коментар #41 от "Та я кажи":

    Вземи и прочети малко история. Цялата съветска индустрия след революцията е изградена с американска помощ.
    Танковете Т34 до лятото на 1942 са произвеждани с английска стомана. Всъщност цялата авиационна , танкова и друга военна промишленост работят до тогава с американски и английски материали.
    Прочутите Катюши са монтирани на американски камиони Студебейкър. Общо около 400 000 камиона са получили болшевиците от САЩ. Форд също е доставял камиони и джипове.Уилис и Додж също. ЖЦялата мобилност на руснаците е осигурена с американски камиони. Студебейкър е 6х6 и се предвижва в трудни терени,докато Зис затъва. След войната руснаците копират американската техника и до днес продължават да копират. Зил 157 например , ГАЗ 51 и т.н.

    Коментиран от #45, #48

  • 45 Толуп Трети

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "ХА ХА":

    Дрън дрън кравешка ярина и пропаганда. Но дори и да има нещо вярно, това не дава право на фащ да тероризира света като налага силово своите интереси изградени върху алчност и заграбване на чужди ресурси
  • 46 Победа на идиотията в бг

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "ХА ХА":

    Верно Краварите от козяк са ви промили успешно мозъка за 30г.
  • 47 Едуард Петров

    2 1 Отговор
    Русия може да воюва срещу целия свят и да го изпепели!
    Нима това не е известно на световния фашизъм, който винаги си е търсил белята, защото си знае своето: По-добре мъртъв американски фашист, отколкото заробен, тоест, победен американски фашист!
  • 48 Едуард Петров

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "ХА ХА":

    На този въпрос подробно отговаря Маршалът на Съветския Съюз Георгий Константинович Жуков в Своята Книга ,,ВОСПОМИНАНИЯ И РАЗМЪЙШЛЕНИЯ"!
    По скромно по тази тема в своята книга ,,Так начиналась война" пише Маршалът на СССР от Арменски произход Иван Христофорович Баграмян!
    Ще спомена и Маршал Советского Союза от Полски произход Рокосовский, който също се чувства задължен да даде информация за Фронта, който е командвал през ВСВ!
    Тези хора дефилират на Парадът на Победата на 24 юни 1945 г. на Червения Площад в Москва!
    Маршал Рокосовский на кон командва Парада, а Маршал Жуков на кон приема Парада!
    Йосиф Висарионович Сталин стои на Трибуната на Мавзолея на Ленин в качеството си на Първи Секретар на ЦК на КПСС!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: