Last news in Fakti

17 Ноември, 2023 12:09 1 954 24

Путин вижда политически и икономически възход във войната на Израел с "Хамас"

  • русия-
  • хамас-
  • израел-
  • сащ-
  • политика-
  • икономика-
  • възход-
  • двойни стандарти-
  • близкия изток

Путин смята, че САЩ са истинските виновници за конфликта, а не Хамас

Путин вижда политически и икономически възход във войната на Израел с "Хамас" - 1
Снимка: Shutterstock

Руският президент Владимир Путин изчака три дни, преди да коментира клането на израелци от Хамас, което се случи на 71-ия му рожден ден. Когато го направи, той обвини САЩ, а не Хамас, цитирана от Ройтерс.

"Мисля, че мнозина ще се съгласят с мен, че това е ясен пример за провалената политика в Близкия изток на САЩ, които се опитаха да монополизират процеса на уреждане", каза Путин на иракския премиер.

Изминаха още шест дни, преди Путин да разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да поднесе съболезнованията си за избиването на около 1200 израелци. Десет дни след това Русия заяви, че делегация на "Хамас" е в Москва за преговори.

Путин, казват руски и западни политически експерти, се опитва да използва войната на Израел срещу "Хамас" като възможност да ескалира това, което той определи като екзистенциална битка със Запада за нов световен ред, който да сложи край на господството на САЩ в полза на многостранна система, която според него вече се оформя.

"Русия разбира, че САЩ и ЕС напълно подкрепиха Израел, но САЩ и ЕС сега са въплъщение на злото и не могат да бъдат прави по никакъв начин", пише в блога си Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл, обяснявайки необходимостта на Путин да се разграничи.

"Следователно Русия няма да бъде в един лагер със САЩ и ЕС. Основният съюзник на Израел е САЩ, основният враг на Русия в момента. А съюзник на "Хамас" е Иран, съюзник на Русия".

Москва се радва на все по-близки отношения с Техеран, който подкрепя "Хамас" и когото Вашингтон обвини, че снабдява Москва с дронове за Украйна, която е заключена в жестока война на изтощение с Русия.

Хана Ноте, базиран в Берлин руски експерт по външна политика, заяви пред Центъра за евразия "Карнеги Русия", че смята, че Москва се е отказала от по-ранната си, по-балансирана позиция за Близкия изток и е възприела "доста явна пропалестинска позиция".

"Правейки всичко това, Русия разбира много добре, че се присъединява към избирателните райони в Близкия изток и дори извън него - в Глобалния юг, в техните възгледи по палестинския въпрос, където палестинската кауза продължава да резонира", каза тя.

Именно тези избирателни райони, които Путин се стреми да спечели в стремежа си към нов световен ред, биха разводнили влиянието на САЩ.

"Най-важният начин, по който Русия ще се възползва от тази криза в Газа, е като спечели точки в съда на глобалното обществено мнение", каза Ноте.

"Двойни стандарти"

Руските политици подчертано контрастираха това, което според тях е картбланшът, който Вашингтон е дал на Израел да бомбардира Газа, на наказателния отговор на Вашингтон на собствената война на Русия в Украйна, където твърди, че не е насочена умишлено към цивилни, въпреки че хиляди цивилни са били убити.

Сенаторът Алексей Пушков заяви, че Западът е попаднал в капан, създаден от самия него, като е разкрил собствените си двойни стандарти за това как се отнася към различните страни в зависимост от собствените си политически предпочитания.

"Недвусмислената подкрепа на САЩ и Запада за действията на Израел нанесе мощен удар върху западната външна политика в очите на арабския свят и целия глобален юг", пише Пушков в Telegram.

Русия също така вижда кризата като шанс за Москва да се опита да увеличи влиянието си в Близкия изток, като се представи като потенциален миротворец с връзки с всички страни, каза бившият съветник на Кремъл Марков.

Москва предложи да бъде домакин на регионална среща на външните министри, а Путин заяви, че Русия е в добра позиция да помогне.

"Имаме много стабилни, делови отношения с Израел, имаме приятелски отношения с Палестина от десетилетия, нашите приятели знаят това. И Русия, по мое мнение, също може да даде своя принос, свой собствен принос в процеса на уреждане", каза Путин пред арабски телевизионен канал през октомври.

Има и потенциални икономически ползи, каза Марков, както и допълнителен бонус от изтеглянето на западни финансови и военни ресурси от Украйна.

"Русия печели от повишаването на цената на петрола, което ще бъде резултат от тази война", каза Марков. "(И) Русия печели от всеки конфликт, за който САЩ и ЕС трябва да отделят ресурси, защото намалява ресурсите за антируския режим в Украйна".

Алекс Габуев, директор на Центъра за Евразия "Карнеги Русия", заяви, че според него Москва е наклонила политиката си в Близкия изток заради войната в Украйна.

"Моето обяснение е, че това е така, защото войната се превръща в организационен принцип на руската външна политика и (заради) връзките с Иран, което поставя военните материали на масата. Централното руско военно усилие е по-важно, отколкото, например, отношенията с Израел.

Влошаване на връзките

Връзките на Русия с Израел, традиционно близки и прагматични, пострадаха.

Приемането от Москва на делегация на "Хамас" по-малко от две седмици след клането на 7 октомври разгневи Израел, което го накара да извика руския посланик Анатолий Викторов за изпращане на "послание, легитимиращо тероризма".

Недоволството беше взаимно; Александър Бен Цви, посланикът на Израел, е бил викан за разговори с руското външно министерство поне два пъти и пратениците на двете страни в ООН си размениха остри думи, след като представителят на Москва постави под въпрос обхвата на правото на Израел да се защитава.

Михаил Богданов, един от заместник-министрите на външните работи на Русия, заяви, че Ерусалим е спрял редовно да предупреждава Москва за въздушни удари срещу руския съюзник Сирия предварително.

Когато оттогава отстранен израелски младши министър изглежда изрази откритост към идеята Израел да извърши ядрен удар срещу Газа, Русия заяви, че забележките повдигат "огромен брой въпроси" и попита дали това е равносилно на официално признание от Израел, че има ядрени оръжия.

Амир Вайтман, председател на либертарианската група в партията на Нетаняху "Ликуд", заяви, че Израел един ден ще накаже Москва за нейната позиция.

"Ще приключим тази война (с Хамас) ... След това Русия ще плати цената", каза Вайтман в бурно интервю през октомври за руската държавна телевизия RT.

"Русия подкрепя враговете на Израел. След това не забравяме какво правите. Ще дойдем, ще направим така, че Украйна да спечели", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    16 16 Отговор
    Зеленясълия взе да говори,за Майдан 3...руснаците му го "организирали"...не бе артистчето-собствените ти хора ще те търсят да те бият... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 2 Гост

    14 13 Отговор
    Сащ са...да не е Еритрея...нали трябва да каже нещо...Джуджака....

    Коментиран от #16

  • 3 Квото и да пишете

    11 13 Отговор
    политиката на САЩ в Близкия Изток се е провалила. Израел заграбва все повече територии и това радикалиьирс арабите все повече.
    Затова се радваха като гръмнаха двата небостъргачиа.
    Това са фактите.

    Коментиран от #4

  • 4 *радикализира

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Квото и да пишете":

    Печатна грешка
  • 5 ГанЯ

    2 1 Отговор
    Лопа ми дъската!
  • 6 Даже

    10 9 Отговор
    Не им трябва цял щат. Един окръг им стига на чи фут ите.
    Да си ги прибират краварите и да се кротва света!!!!
  • 7 Хихихи..

    8 5 Отговор
    Кой мрази войните и кой обича евреите - аре да гласуваме!
  • 8 Жест на добра воля

    11 5 Отговор
    ТАСС и РИА "Новости" "изтеглиха" руската армия от Херсонска област
    Руското министерство на отбраната съобщи, че е взето решение да се прехвърлят войски от Херсонска област на "по-изгодни позиции" на изток от Днепър, написаха едновременно руските държавни агенции ТАСС и РИА "Новости". Това на практика означава, че Русия се изтегля от част от окупираните територии.

    Коментиран от #12

  • 9 ...

    3 1 Отговор
    На калпавия Х космите му пречат

    Коментиран от #14

  • 10 Третата световна тече с пълна сила

    11 7 Отговор
    Всички на страната на Русия или всички които Русия продкрепя биват шамарени унищожени разпаднати или в развалини след края на студената война. От бивша Югославия до Сирия Ирак Украйна и дори днес до палестинците, но така е като не се учат от грешките на другите
  • 11 Няма го!

    7 4 Отговор
    Няма как да вижда от фризера диктатора ...
  • 12 Иван С

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Жест на добра воля":

    Пак ли кръгою и обратно, пардон, стратегическо прегрупирване
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мдаа

    6 7 Отговор

    До коментар #9 от "...":

    Ето Москва вече има нов братски народ, щото украинците станаха людоеди сега Хамас им е новия братски народ, да си разменят християнски ценности и културни мероприятия
  • 15 Западняците от много

    10 3 Отговор
    мозък се прецакаха сами и пролича лукавото им двуличие.
  • 16 В руския език думите намаляват

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Най използваните са отричам, някой друг е виновен, не знам, не съм аз, гнилия запад е виновен, водка...горе долу тва им е речника
  • 17 Асен

    7 5 Отговор
    Арогантността на САЩ е жестока !!! Да живееш добре върху труповете и кръвта на милиони хора по света няма да остане не наказано от Господ !!! Помагат на фашистката украинска хунта , но обвиняват Путин ,че бил отвлякъл деца от Донбас и размирните райони ,където бият обезумелите укри ! Това са спасени деца ! Каква наглост от страна на агресорите американски и западни ,да са избити повече от сто и тридесет хиляди палестинци и броя им всеки ден расте ,да унищожават болници ,според медиите " може би " в тунелите и болниците се криели Хамас" ,оставени без вода ,храна , ток ,това е геноцид от страна израелските ционисти !!! Света мълчи ,но за тези невинни жертви трябва да отговарят Нетаняху ,Байдън,Урсула ,и другите помагачи с живота си ,но няма да върнат десетките хиляди детски животи ! Трябва възмездие за тези изверги !!!

    Коментиран от #21

  • 18 Ццц

    8 5 Отговор
    Лично собственик на голяма верига магазини в САЩ ми е казвал, че евреите дават пари два пъти в живота - първия път да стартираш и веднъж ако фалираш, защото на всеки се случвало. Но фалираш ли втори път, семейството ти те зачерква. Това тяхно разбиране ми помогна да разбера защо в лагерите на Хитлер са били само бедняците. Но с тяхната кръв богатите им роднини изградиха ред, в който ако ги критикуваш те обявяват за нацист/терорист и си извън закона. Има много доказателства, че западните съюзници са знаели за концлагерите много преди 1944 година и не са направили нищо. Въпросът е защо и има ли това връзка с днешния световен ред? Познавайки мисленето на тези богати евреи съм убеден, че няма нищо демократично и хуманно в тези хора. И това личи и в момента в Газа. А американците действително за пореден път доказаха какви жалки лицемери са. Но няма как. Кой вярва, че едно дърто чучало, което не знае коя година е, сам взема решения за политиката на САЩ? Миналата седмица се кълнеше, че бюджет без помощ за Украйна и Израел няма да подпише. Днес четем, че бюджетът е факт. Израелците ще се оправят, но чакам с нетърпение дрогата какви панаири ще предприеме, защото като прасе на Коледа или агне на Гергьовден вече разбира какво са му приготвили западните му приятелчета. В една книга пише как един човек в понеделник е посрещнат с "осанна", а в четвъртък с "разпни го". Всяка прилика с днешните събития не е случайна. Дрогата все пак стигна ли до Израел? 🤣

    Коментиран от #20

  • 19 В. В. Путин

    4 2 Отговор
    Бе много смело при казват тези чи фут и... А дали се сещат, че като заплашват така, може да дойде същото на тяхната глава?!?!?
  • 20 Типичния лицемер

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Ццц":

    Русофил, ама в САЩ, айде ясен си

    Коментиран от #22

  • 21 Ццц

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Асен":

    Международният наказателен съд като един напълно безпристрастен съд издаде заповед за арест на Путин въз основа на предположения, но за Нетаняху няма опасност, въпреки че е достатъчно да си пуснеш СНН за 10 мин., за да събереш доказателства. Ето защо, без да съм особен фен на руснаците, подкрепям с цялото си същество борбата, която Путин обяви за нов световен ред. Спешно вулканът Йелоустоун трябва да реши някои проблеми на човечеството. Ако не, разчитаме на Си и Путин, пък нека са си диктатори. Да не забравяме, че диктаторът ще прави избори догодина, а защитника на европейските ценности ги отмени, но все пак го канят да започне преговори с ЕС, като изпълнил всички европейски условия. Ето такива неща ме карат да ги мразя до степен, че да подкрепям Русия в една иначе гигантска простотия.
  • 22 Ццц

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Типичния лицемер":

    И Си Дзи Пин в момента е в САЩ. Падай за лицеви опори, изложи се.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Мда

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Ццц":

    Всички на колене в САЩ, че САЩ ако си изместят фабриките във Виетнам Филипините или Южна Америка 2 милярда комунисти останали без работа ще разкъсат Си, и той това много добре го знае
  • 24 Цъкаш неточно

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ццц":

    Като руски часовник 💩