Last news in Fakti

17 Ноември, 2023 19:53 4 230 85

Османската империя и Европа: история на сблъсъци и съюзи

  • османска империя-
  • европа-
  • история-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • ес-
  • християни

Османската империя и християнска Европа не са се намирали в непрекъснат военен сблъсък

Османската империя и Европа: история на сблъсъци и съюзи - 1
Снимка: Shutterstock

"Турция принадлежи към Европа" - с тези думи през 1963 година председателят на Европейската комисия Валтер Халщайн приветства Договора за асоцииране на Турция към Европейската икономическа общност (предвестника на Европейския съюз).

Договорът с ЕИО

Прозападната идеология на Ататюрк е в основата на разбирането, че Турция е част от европейската общност. Затова и Договорът за асоцииране се възприема като подстъп към пълноправното членство в Европейската икономическа общност (EИО), отбелязва “Нойе Цюрхер Цайтунг” (НЦЦ). Финансовите и икономически проблеми на страната в следващите десетилетия, както и военните преврати обаче я отдалечиха от тази цел.

Макар след победата на Ердоган на президентските избори тази година наследничката на Халщайн - Урсула фон дер Лайен - да подчерта, че иска да работи за разширяването на отношенията между Анкара и Брюксел, Европейският парламент с единодушие отхвърли подновяването на преговорите за членство заради състоянието на демокрацията в страната.

Ердоган от своя страна констатира, че Европа и Турция “вървят по различни пътища”, припомня НЦЦ. Анкара обаче не може да си позволи да скъса напълно с Европа - своя най-голям икономически и търговски партньор. Търговският обмен между Турция и Европа към 2022 година е възлизал на 198,1 милиарда евро, а 41% от целия експорт на страната е към държавите от Общността.

500 години отношения с Европа

През 2023 се отбелязва една важна годишнина - преди 500 години в Османската империя е създадена Службата по външно-политическите въпроси - Реис юл-кюттаб. Създаването ѝ към 1523 година бележи и началото на дипломатическите отношения с европейските страни. В началото на 18 век Османската империя изпраща свои постоянни посланици в Европа. По време на реформите през 1836 година Реис юл-кюттаб е превърната в Министерство на външните работи по европейски модел.

Външната политика на Османската империя е била изцяло подчинена на икономическата ориентация - прагматично ориентирана и преследваща рационални сметки за разширяване на властта и територията. Архаичните тези, че отношенията между Османската империя и християнска Европа са се базирали на постоянно военно противопоставяне, не отговарят на разбиранията, застъпвани от модерната историография.

Европейските сили и Османската империя по-скоро са били в състояние на постоянна надпревара, но същевременно са сключвали военни и икономически съюзи, разказва НЦЦ. Ислямската религия е играла второстепенна роля във външнополитическите ходове на Високата порта. След превземането на Константинопол през 1453 година османците започват да се възприемат като легитимни наследници на Източната Римска империя. На Хабсбургите те гледат като на узурпатори на западноримския трон.

Османският елит започва да говори италиански, а италианският - турски

Дипломатическите отношения, които италианските морски сили изграждат с Високата порта през Късното средновековие, служат за пример на останалите държави. Особено Генуа и Венеция изграждат толкова сериозни търговски отношения с османците през 15 и 16 век, че те не се прекратяват дори по време на войни. Турският език става популярен сред политическия и икономически елит около дожа на Венеция. Венеция добива важна информация за случващото се в Османската империя чрез система от дипломати, търговци и шпиони. Италианският пък става водещ език за военноморското ръководство в Османската империя, масово той се говори и от управляващия елит.

Най-важният военен съюзник на Високата порта обаче е Франция, подчертава НЦЦ. Докато османците напредват към Виена, френският крал се бие срещу Хабсбургите във Фландрия и Северна Италия. Пленяването на френския крал по време на битката при Павия през 1525 година води до съюз между французите и османците, който продължава да падането на Бурбоните от власт през 1789 година. Отсъствието на общоевропейски и общохристиянски действия срещу настъпателната външна политика на османците е резултат от преследването на собствени интереси. Императорът на Свещената римска империя на германската нация Карл V не вижда основание да се намеси при завладяването на Белград, Родос или при османските военни успехи срещу неговия брат Фердинанд в Унгария и Австрия, сочат архивни документи от 16 век.

Ердоган печели от разединена Европа

Както Османската империя се е възползвала от разединена Европа, така и днешна Турция на Ердоган печели от неспособността на ЕС да действа единно във външнополитическо отношение, обобщава НЦЦ. Тя му позволява да влиза в ролята на медиатор при геополитически конфликти и да използва миграционните вълни за прилагане на натиск. В същото време турската опозиция обвинява Европа, че заради собствените си интереси си затваря очите за “антидемократичните процеси в Турция”, както заяви реномираният турски журналист Бюлент Мумай пред АРД в навечерието на изборите през май тази година. “Европейците оказват твърде малко натиск срещу Ердоган. Това лицемерно отношение на Европа тежко разочарова демократите в страната”, подчерта тогава Мумай.

Турция ще продължи по европейския път

Дори и след края на ерата на Ердоган Европейският съюз ще се сблъска с една възходяща Турция, която вероятно отново ще тръгне по европейския път на Ататюрк. Въпреки кризите, академичният и политическият елит на страната смятат, че Турция се намира в решителен исторически момент - на прага на възхода ѝ като глобална сила. Европейският съюз трудно би могъл да противопостави нещо на тези нейни усилия, пише НЦЦ.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    28 31 Отговор
    Османската империя капитулира пред Царство България през Балканската война тогава имаме 600 000 войска ✌🏻🇧🇬

    Коментиран от #3, #68

  • 2 България е на Султана

    18 23 Отговор
    Затова не ни пускат в Шенген. Задачата на турската партия гербппдбдпс е да ни направи турска провинция. Тогава ще има евтина храна, лекарства, газ, горива, електроенергия и медицинска помощ и ще ни пази най-силната армия в Европа.

    Коментиран от #4

  • 3 КурТи

    20 13 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    И съюзниците ви го сложиха в гръб.
    Значи не сте били сами.
    Недей се хвали.

    Коментиран от #75

  • 4 Хаха

    10 20 Отговор

    До коментар #2 от "България е на Султана":

    Като ни докарат ф-ките и страйкърите за които султана ви само се моли на Байдън пак ще ви бомбим.

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 5 Сатана Z

    24 8 Отговор
    Евреиските банкери от Генуа и Флоренция са финансирали Османската империя в похода и на север.Еврейката Сара е отворила портите на крепостта Търново на Турските нашественици.

    Free Palestine!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Европейското

    20 1 Отговор
    лицемерие е безгранично, когато имате изгода така, но не винаги, а само когато имаме интерес
  • 8 Историк

    9 21 Отговор
    Путин направи последната стъпка за закопаването на Русия като исторически феномен, като обедини руския фашизъм с ислямския радикализъм.

    Коментиран от #23

  • 9 Мехмед

    25 25 Отговор
    "Турция принадлежи към Европа"

    Обратното също е вярно - Европа принадлежи към Турция.
    След време ще завземем Европа но този път без огън и меч, а с култура и търговия.

    Коментиран от #22

  • 10 гост

    23 3 Отговор
    Дойче веле лъже още от първото изречение : ПРЕЗ 1963 ГОДИНА НЯМА ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ, ОЩЕ ПО-МАЛКО И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕК !
  • 11 Българските турци

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Ето броя на бойните самолети на страните.

    1- Америка: Има 13 362 бойни самолета.

    2- Русия: Има 3914 бойни самолета.

    3- Китай: Има 3035 бойни самолета.

    4- Индия: Има 2185 бойни самолета.

    5- Южна Корея: Има 1560 бойни самолета.

    6- Япония: Има 1508 бойни самолета.

    7- Пакистан: Има 1281 бойни самолета.

    8- Франция: Има 1262 бойни самолета.

    9- Египет: Има 1132 бойни самолета.

    10- Турция: Общ брой самолети 1067 - Брой бойни самолети в Турция: 414

    11- Северна Корея: Има 944 бойни самолета.

    12- Саудитска Арабия: Има 844 бойни самолета.

    13- Тайван: Има 843 бойни самолета.

    14- Англия: Има 832 бойни самолета.

    15- Италия: Има 828 бойни самолета.

    16- Бразилия: Има 723 бойни самолета.

    17- Германия: Има 714 бойни самолета.

    18- Израел: Има 596 бойни самолета.

    19- Гърция: Има 567 бойни самолета.

    20- Тайланд: Има 565 бойни самолета.

    21- Обединени арабски емирства: Има 540 бойни самолета.

    22- Алжир: Има 528 бойни самолета.

    23- Испания: Има 524 бойни самолета.

    24- Иран: Има 505 бойни самолета.

    25- Колумбия: Има 489 бойни самолета

    Коментиран от #32

  • 12 Българските турци

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    26- Мексико: Има 478 бойни самолета.

    27- Индонезия: Има 478 бойни самолета.

    28- Австралия: Има 469 бойни самолета.

    29- Полша: Има 466 бойни самолета.

    30- Сирия: Има 460 бойни самолета.

    31- Канада: Има 413 бойни самолета.

    32- Ирак: Има 289 бойни самолета.

    33- Мароко: Има 284 бойни самолета.

    34- Виетнам: Има 283 бойни самолета.

    35- Ангола: Има 283 бойни самолета.

    36- Венецуела: Има 280 бойни самолета.

    37- Перу: Има 275 бойни самолета.

    38- Мианмар: Има 263 бойни самолета.

    39- Аржентина: Има 262 бойни самолета.

    40- Йордания: Има 261 бойни самолета.

    41- Чили: Има 254 бойни самолета.

    42- Украйна: Има 240 бойни самолета.

    43- Сингапур: Има 236 бойни самолета.

    44- Казахстан: Има 214 бойни самолета.

    45- Южна Африка: Има 209 бойни самолета.

    46- Швеция: Има 206 бойни самолета.

    47- Афганистан: Има 204 бойни самолета.

    48- Беларус: Има 202 бойни самолета.

    49- Судан: Има 186 бойни самолета.

    50- Малайзия: Има 182 бойни самолета.

    - България - колко ?...
  • 13 Българските турци

    14 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Турция, която е една от страните, които ефективно използват бойни самолети F-16, разполага с 240 бойни самолета F-16 в своя инвентар.

    Турция разполага с голям брой самолети в различни модели. Според преброяването през 2021 г. командването на ВВС, което разполага с 537 самолета и 78 хеликоптера в своя инвентар, както и голям брой безпилотни летателни апарати, има най-големия парк от безпилотни летателни апарати сред европейските страни. Сателитите, наречени Göktürk-1 и Göktürk-2, също се използват от военновъздушните сили. Göktürk-3 е в процес на разработка.

    Турският флот разполага с общо 75 самолета, включително 10 морски патрулни самолета с оперативни способности, 3 товарни самолета, 4 учебни самолета, 15 въоръжени безпилотни летателни апарата, общо 32 самолета с неподвижно крило, 33 хеликоптера с общо предназначение и 10 щурмови хеликоптера .

    Турция ИМА 4 АРМИИ

    Включва 4 армии, 14 корпуса, 8 механизирани дивизии, 11 бронетанкови бригади, 23 механизирани пехотни бригади, 15 мотострелкови бригади, 8 бригади командоси, 4 бригади за хуманитарна помощ и 5 артилерийски бригади. Освен това разполага с приблизително 60 000 служители на ниво корпус под името Кипърско-турски мирни сили в Кипър.
  • 14 до бълг. турци

    12 18 Отговор
    Р Турция със султан Ердоган е обиколена от врагове. Вината е в Султана и каквато и армия да подържа е обречен. Силно се надявам да изритат Турция от НАТО и да отменят безмитната и търговия с ЕС.

    Коментиран от #15, #16, #18, #60

  • 15 Българските турци

    21 13 Отговор

    До коментар #14 от "до бълг. турци":

    Само разходите за операциите против терористите от началото на годината в Турция , са способни да фалират няколко пъти България !...А не е ли много дразнещо ,че въпреки "затъналата" си икономика , въпреки щетите от уникалната по големина сеизмична катастрофа ,въпреки "убийствената" инфлация...въпреки милионите бежанци в страната...въпреки сриналата си валута...Турция да провежда такива мащабни военни операции , които струват скъпо дори на страни като Сащ , Русия или Китай ?!?... А не е ли още по дразнещо, че няма протестиращи , няма стачкуващи, няма клошари, няма бездомни и скитници , няма просяци , няма голи и боси деца , няма епидемии и смърт ?!?... Кой помага на Турция ?...Кой "избавя" турците от мизерия ?...Кого експлоатират турците за да си набавят толкова средства ,за да не се получава онзи дългоочакван катаклизъм ?!?...Хайде обяснете и изяснете по някакъв начин , драги туркофоби !?...

    Коментиран от #17, #20

  • 16 1071

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "до бълг. турци":

    Враговете си ги е имало и преди него.

    Докажете обратното.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българските турци

    18 7 Отговор

    До коментар #14 от "до бълг. турци":

    Турция никога е нямала нужда да печели доверието на хора като Байдън и тия , които го разиграват от американските "дълбини" !... На тях много им се иска , да нападнат Турция и да я сринат и изтрият от лицето на земята веднъж за винаги !!!... Имат всички военни и невоенни средства и възможности за това !!!... Е - е ?!... Защо тогава все още се мотат и бавят и не задействат операцията " Чалендж Милениум " ?!...Какво е онова, което ги спира ?!... Какво е това , което ги кара да се плашат от една Турция, с пропаднала икономика , без ядренно оръжие и има няма някаква си милионна армийка ?!...
    Злобата на българските туркофоби е капка в морето от жлъч и гной на Европейската туркофобия и ислямска параноя ! Всичката оная литература и свободна пропаганда е само мастурбация на злобни мозъци и фанатизирани кръстоносци,които вече Хилядолетие и половина търсят пукнатини в исляма и Корана за да я изстрият от лицето на земята и тъй като до ден днешен нищо не са открили , могат само да му палят копията по улиците и площадите на Европейските градове !... Възможно ли е да съществуват все още хора, които да вярват в това ,че някой от милосърдие и благородни чувства ще избавя турците и Турция от мизерия ?!... Откакто ни има в историята на планетата, те се мъчат да ни унищожават и затрият от лицето на земята !...Това е факт, който е известен на всеки, който се е самоопределил като турчин в днешното ни настояще и в очакващото ни бъдеще Драги !...

    Коментиран от #71, #72

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Алоо,

    13 20 Отговор

    До коментар #15 от "Българските турци":

    какви терористи, какви пет лева?Просто ердоган пречи всячески да има кюрдска държава, и се бута в Сирия , за да докопа петролните залежи.Я кажи колко милиона евро взеха само със сирийските бежанци , и като им спрат помощите, ги пускаха през България и Гъция..Колко пъти играят циркове в нато с шведите, а подкрепят хизбула?А ти, и всички кривоглави от твойта порода,за 30 год. защо не се изнесохте във велика турция, а я хвалите от германия?

    Коментиран от #36

  • 21 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    13 4 Отговор
    България пада под османските нашественици чрез предателство на последните царе които са били евреи!
    България нямаше да падне и под ромейско иго ако не беше покръстването и предателството на Борис.
    България след освобождението от Отомана не спазва заветите на Левски за Чиста и Свята Република и избира монархията която я вкарва в национални катастрофи. България сега пак е под робство англосаксонско неолиберално и капиталистическо!
  • 22 Надявай се

    7 13 Отговор

    До коментар #9 от "Мехмед":

    Ще си просяк, който прави дюнери. Разбра?

    Коментиран от #70

  • 23 психо

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    Путин в гардероба, Путин под кревата! Из од дза дзе Баширов и Петров!
  • 24 Българските турци

    17 2 Отговор

    До коментар #17 от "Кра кра":

    Дали освен "да пикаш" , да плюеш и псуваш , можеш да правиш нещо по свястно ?!...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Жалък Ганьовец

    9 3 Отговор
    Еййй, да не ни бяха освобождавали руснаците сега как щях да си бъда турчин и мюсляр, а сега… тъпо.

    Коментиран от #27

  • 27 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    12 6 Отговор

    До коментар #26 от "Жалък Ганьовец":

    Много чорбаджии изедници тогава са били против освобождението и против руснаците! Днешните марионетки, подлоги, олигарси и робовладелци не ти ли приличат на тия преди 145 г. ?

    Коментиран от #28

  • 28 Жалък Ганьовец

    13 2 Отговор

    До коментар #27 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Те днешните са алчните комунисти, които свалиха Живков от власт и си разпределиха цяла България. Направиха си партии за да разделят народа,назначиха си милионери с червените куфарчета......Тогавашните чорбаджии пасти да ядат пред сегашните комунистически чорбаджии
  • 29 Българските турци

    21 5 Отговор

    До коментар #19 от "Журналист":

    Много лоша памет ! Тогава в началото на "голямата екскурзия" Тургут Ьозал не само, че широко отвори границите на Турция за прогонените турци , но дори покани и Тодор Живков ако желае и той да дойде , че Турция е голяма и че в нея има място за всички , които идват от България !...

    Коментиран от #31

  • 30 Истината

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "Журналист":

    Тургут Юзал е кюрд , на него никой не вярва!
  • 31 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    13 16 Отговор

    До коментар #29 от "Българските турци":

    Българските турци говорят много по-различен турски от тоя в Турция, а тука в България тия така наречени турци от Делиормана и тия от кърджалийско говорят пак с разлика! Тука се турчеят за да си имат партия и такива като доганя да се изживяват като бейове. Иначе доганя ако беше в Турция щеше да е от дългогодишно безработните!

    Коментиран от #37, #39, #46

  • 32 бат Мишо

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Българските турци":

    АМЕРИКА НЯМА 13000 бойни камолета стига лъга да не ставаш смешен
    ДАЖЕ ДА СЛОЖИШ транспортните и обслужващите нямат и ЕДНА ЧЕТВЪРТ ОТ ТВА
    ся шида да кириза да ти сложа актуалните числа - не да ми киризиш уики и гугле дет пише ЧЕ БИТКАТА НА ДОЙРАН Я ГУБИМ И ДР МАЗНИ И ПРЕ МАЗНИ дългопашати
    ЕТО По отношение на броя на бойните самолети, ВВС на САЩ не са чак толкова по-добри от ВКС на Русия (1522 срещу 1183 самолета). Но тук има много важен нюанс.Военните самолети за различни цели, включително атакуващи бойни самолети, в Съединените щати са част от авиацията на Националната гвардия, която всъщност изпълнява ролята на вътрешната армия, американския флот и морската пехота. Общият брой само на бойни самолети, които са на разположение на въоръжените сили на САЩ извън тези на ВВС, според The ​​Military Balance 2020 (данните за Русия и САЩ се използват допълнително изключително за тази колекция), е 1522 в самолета на ВВС + 981 във военноморската авиация на флота + 432 самолета в корпуса Американски морски корпус + 576 самолета във въздушната национална гвардия.Общо 3511 бойни самолета: изтребители, бомбардировачи, щурмови и противоподводни самолети. На разположение на руските въоръжени сили, като се вземат предвид военновъздушните сили и морската авиация на флота (+217 бойни самолета), има 1400 .

    Коментиран от #34, #38, #40

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 бат Мишо

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "бат Мишо":

    нерде 13000 нерде 3000 ве кирпич
    бива да си изсмучеш от пръстите 100-200 сачолета МА ТИ 10000 самолета измисли на САЩ повече
    Бива бива ма за едни 20 цента отгоре на пасквил ти на зе за яребици

    Коментиран от #35

  • 35 бат Мишо

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "бат Мишо":

    СЯ ГИ СЪБИРАМ ЧУЕК
    СЪБРАНИ БОЙНИГЕ КАМОЛЕТИ НА САЩ РУСИЯ И КИТАЙ НЯМАТ И ПОЛОВИНАТА на 13000 дет ги обяви че ги имат САЩ
  • 36 Българските турци

    19 6 Отговор

    До коментар #20 от "Алоо,":

    Ами да ви ги дадем всичките 5 милиона сирийци да ги гледате, храните и пазите, и да си вземате бол бол ЕВРАЦИ от Брюксел !... А...?!... Алчен завистник ! .... Доколкото до петрола ... където има чакали,хиени и лешояди , сиви вълци не се навъртат !!!

    Коментиран от #42

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 бат Мишо

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "бат Мишо":

    Като асиметричен отговор Русия традиционно успешно разработва, произвежда и продава множество системи за противовъздушна отбрана, които са признати от много експерти за най-добрите в света. По отношение на състава и качеството на системите за противовъздушна отбрана Русия няма конкуренти. Системата за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана на Русия е дълбоко ешелонирана и представена от стотици комплекси с голям обсег (С-400, С-300), среден обсег (Бук) и малък обсег ("Тор "," Pantsir-C1 ").
    Тук трябва да си добавиш и С 500 - вече вкаран в бойно дежурство над московска област и
    С 550

    Коментиран от #41

  • 39 Дидо

    17 2 Отговор

    До коментар #31 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Вземи българите от единия край на България и от другия край на България и те говорят различен български в България. Нормално е турците в България да говорят различен турски от Турция, защото турците в България не учат турски в училище,а учат български. Ако затвориш един етнос десетилетия и не му позволяваш да развива езика, това е резултата. Вземи българите от Западните покрайнини.....те също не говорят този български, който се говори в България
  • 40 Българските турци

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "бат Мишо":

    Събери всички самолети на всичките 50 страни от списъка и се помъчи да сметнеш грубичко , колко от тях са Made in USA и след това се дърляй колкото си искаш !!!
  • 41 бат Мишо

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "бат Мишо":

    ДРУГ ВАЖЕН АНАЛИЗ като сраввяваш ВВС на САЩ и Русия Е КОЛКО И С КАКВО КАЧЕСТВО УДАРНИ САМОЛЕТИ могат да достигнат територията на Русия БЕЗ ДОЗАПРАВКА - защо голямата тлъста бавна цистерна няма да успее да долети и да дозареди ударни самолети БЛИЗО ДО РУСКАТА ГРАНИЦА смятам да не обяснявам -аз на пилота на мястотоо кът видя такава мисия ще подам оставка - да скоча от 6 ет по може да оживея- ЕТО И АНАЛИЗАНационалната комисия по сигурност на военната авиация на Съединени американски щати (National Commission on Military Aviation Safety - NCMAS) обобщилаза интервала от 2013 година до 1 декември 2020 година Според доклада, в този интервал са изгубени 186 летателни апарата и 224 водачи. Общата стойност на изгубените апарати е 11,6 млрд $.
    Само за интервала от2013 година до 2018 година в 6000 авиационни катастрофи, не свързани с бойни дейности, военната авиация на Съединени американски щати изгубила 157 летателни апарата (26 годишно) от разнообразни видове и 198 летци. Общата стойност единствено на летателните апарати възлиза на 9,4 млрд $.

    Коментиран от #44

  • 42 Май

    5 12 Отговор

    До коментар #36 от "Българските турци":

    не вдяваш,че никой не ви иска, или се интересува от маймунарника на ердоган.100% зависими от западната икономика и оръжие.Пий си лексотана , и си лягай да ти говорят звездите.

    Коментиран от #45, #48, #49

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 бат Мишо

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "бат Мишо":

    Затърсих по актуални данни от 2021 за далекообхватната авияция на САЩ годна да долети до Русия и да нанесе смислин удар И ДА СЕ ВЪРТЕ БЕД ПРЕЗАРЕЖДАНЕ каквото нито руското ПВО нито руските прехващачи ще позволят затуй са бавя
    ПОСЛЕ ЩЕ ОБЯСНЯ ЗАЩО ВВС на САЩ намиращи се на самолетоносачи НЕ ТРЯБВА ДА ГИ БРОИШ
    - дори да усреят да излетят няколко броя от палубата преди торпилиране или ядрен удар по съединението

    Коментиран от #47

  • 45 Хаха

    11 3 Отговор

    До коментар #42 от "Май":

    Че кой ви пита,кой кого иска,ти може да не искаш,ние турците сме навсякъде по света,нещо ти не вдяваш май
  • 46 Българските турци

    15 3 Отговор

    До коментар #31 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Българските турци , откакто си инсталираха сателитните антени на "ТюркСат" си изгладиха акцента !...А родопският, лудогорският или средногорският и тракийският диалект на турския език е едно румелийско етническо фолклорно богатство !...В Турция езикът, който звучи от турските сериали е официалният истанбулски акцент и всеки окръг /област/ ил / вилает си има свой специфичен акцент и диалект на турския език !
  • 47 бат Мишо

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "бат Мишо":

    смятам за излишно да посочвам че първите цели при война Русия САЩ ще бъдат самолетоносачните 7 съединения за които ще се използват изстреляни от подводници и камолети Кинжали 99% с тактически ядренни бойни глави - при попадение в самолетоносач ПРИ ТЪПОТО МУ ЯДРЕННО ЗАДВИЖВАНЕ НА ТУРБИНИТЕ за разлика от руското - ПС разликата от парните турбини на руския самолетоносач Е САМО ГОРИВОТО ДЕТ ИЗПАРЯВА ВОДАТА ДЕТ ГИ ВЪРТИ
    ОБАЧЕ ПРИ ПОПАДЕНИЕ руснаците просто ще скочат в водата и чакат спасяване - докато американ;ите и да скочат СЕ ТАС вече ще са облъчени кът буховски минъори и никой няма и да припари до пробития реактор изпускащ тежката воса дет го върти да спасява
    МА НИКОЙ НЯЯ ПРИПАРИ НИТ ДО ТЯХ НИТ ДО КОЙТО И ДА Е ОТ СВЕТЕЩИТЕ КОРАБИ ОТ САМОЛЕТОНАСАЧНОТО СЪЕДИНЕНИЕ
    И УСПЕЛИТЕ ДА ИЗЛЕТЯТ ПИЛОТИ ЩЕ СКАЧАТ В ВОДАТА ПО СКОРО отколкото да кацват обратно ОБЛЪЧЕНИЯ РАЙОН

    Коментиран от #51

  • 48 А защо

    12 5 Отговор

    До коментар #42 от "Май":

    Запада е на колене пред Турция и постоянно всички искат да си подобрят отношенията,май те са зависими 200% от Турция,а ти виж си етикета на гащите,че и те са турски,да не останеш без тях🐒

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ама

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "А защо":

    Ти не знаеш, че ние поддържаме икономиката на Китай,внасяйки мартеници от там

    Коментиран от #56

  • 51 бат Мишо

    1 4 Отговор

    До коментар #47 от "бат Мишо":

    ЗАТВА ВАТАКАТА НАД РУСИЯ ПО ВЪЗДУХ АВИЯЦИЯТА НА САЩ НАМИРАЩА СЕ НА САМОЛЕТОНОСАЧИ НЕ Я БРОЙТЕ
    ДОРИ НЯКАК СИ ГОЛЯМОТО КОРИТО да преживее ударите на Кинжали Калибри Х 101 ци Гранити и Брахмоси -се свръхзвукови щамари и подводнците с торпилите ЖИВУЧЕСТВО НА САМОЛЕТОНОСАЧ В СЪВРЕМЕНЕН ОБЩО ВОЙСКОВИ БОЙ е 24 часа -
    ПОСЛЕ ще се нуждае от доставка на боеприпаси и горива и части за самолети ОТ ГОЛЕЕЕЕЕМИ БАААААААВНИ ТРАНСПОРТИ и ДЪЪЪЪЪЛГО ПРЕТВАРВАНЕ - се неща дет тяя кой да допусне
    тук не броим камилари пустиняци терористи и тн неразполагащи с руския свръхзвуков и ядрен и подводен и спъгтиков интструментариум
    ГОВОРИМ ЗА СЪВРЕМЕНЕН ОБЩОВОЙСКОВИ БОЙ- 24 часа без презарядка МАКС

    Коментиран от #53

  • 52 Марин

    9 10 Отговор
    Западна Европа не е била 4-5 века под робство в османската ретроградна империя , за това няма право на мнение.
    Мнение за Турция имат страните преживели геноцида и робството и - България, Гърция, Сърбия,.. и - арменци сирийци, кюрди...и всички други теглили турския ярем

    Коментиран от #57

  • 53 бат Мишо

    2 4 Отговор

    До коментар #51 от "бат Мишо":

    Гуке е момента да изтъкна че Путин като казва на САЩ - НАМЕСЕТЕ СЕ И ЩЕ ВИ ПОКАЖА РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ И ВОЙНА
    знае СЪВСЕМ ТОЧНО КАКВО ГОВОРИ добре информиран за количеството и качеството на далекощообхватната бомбардировъчна авияция на САЩ и МБР ите Минитмен 3
    В ТРАЖИЧНО СЪСТОЯНИЕ СА С ЕДВА 15 % нов парк
    и ако не бяха подводниците на САЩ да ги е заритал ОТДАВНА

    Коментиран от #54, #55

  • 54 Българските турци

    9 0 Отговор

    До коментар #53 от "бат Мишо":

    Бат Мишо, хич недей да се зориш напразно ! Големите / великите сили производители отдавна намериха цаката на света и никога няма да се карат за дребни неща, докато има шарани, които да им се мятат в мрежите ! Само отвреме навреме, еветуално ако изпуснат сиви турски вълци , зашеметени ядрено облъчени японски самураи или германци с изкъртени зъби да възраждат четвърти райх се стряскат малко , но им минава бързо !!!...
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Офф

    3 2 Отговор

    До коментар #50 от "Ама":

    Извинявай,пропуснал съм мартеничките и чушкопеците,моя е грешката,вземам си думите назад
  • 57 Преживели геноцида

    8 2 Отговор

    До коментар #52 от "Марин":

    А всичките са си удвоили населението,по време на робството,нещо не пасва рабтата бай Марине,да знайш,че събта нема рабта,ръките в джобите и на Кенана,такава е нашата поговорка в каунистан(хаскьой)

    Коментиран от #58

  • 58 Марин

    3 7 Отговор

    До коментар #57 от "Преживели геноцида":

    Точно така- удвоили! От два милиона на четири, за пет века.

    Англия и Франция тогава с почти население като нас - днес са 60 - 70 милиона.
    Сметни колко народ е изтрепан, прокуден и отведен в робство.

    Коментиран от #62, #63, #67, #73

  • 59 Малко си противоречат авторите

    13 1 Отговор
    Как хем Ердоган влияе зле на Турция, а в същото време под негово ръководство Турция стигна до прага на това да бъде глобална сила?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Мечти мечти.....

    4 0 Отговор
    Българската империя и Европа: история на сблъсъци и съюзи.
  • 62 Англия и Франция

    11 1 Отговор

    До коментар #58 от "Марин":

    Ти не си добре,говориш ми за най кръвожадните държави,извършвали геноцид по цял свят,търговия с роби и милиони убити и истезавани африканци,айде лягай си,че си смешен

    Коментиран от #64

  • 63 Я по внимателно виж

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "Марин":

    Колко е населението на Франция тогава
  • 64 Марин

    2 5 Отговор

    До коментар #62 от "Англия и Франция":

    Англия и Франция са пример, като не ти харесват виж други държави които не са били в османската империя - с колко им се увеличава населението за пет века.

    Няма такава страна, която де е удвоила населението си за пет века. Увеличението е в пъти повече.

    Коментиран от #65, #66, #69

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Да де

    7 1 Отговор

    До коментар #64 от "Марин":

    Франция преди 5 века е била 20 млн,след избиването на милиони африканци почва емиграционната вълна към тях,и сега е 60 млн.с 20 млн французи и 40 млн емигрирали африканци,ти кво ми говориш незнам

    Коментиран от #76

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Ердо

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    Що не броиш гърците,сърбите и черногорците ве ганчо затова после ти скъсаха дупето от бой твоите съюзници

    Коментиран от #74

  • 69 Кво стана бе Марине?

    3 0 Отговор

    До коментар #64 от "Марин":

    Мълчиш нещо?ровиш в интернет нещо да намериш,ама зле.Хайде отговори на Ганюша,усети и ти кафявото,онова топлото🐒
  • 70 Мехмед

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Надявай се":

    По-добре дюнерджия отколото мияч на чинии в дюнерджийница. Разбра ме...
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Исляма е шит

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Българските турци":

    Няма ислям, няма проблем !
  • 73 Един

    0 2 Отговор

    До коментар #58 от "Марин":

    Ами те и Пакистан и Индия са се увеличили много, ама си остават тоалетни. Увеличаване на населението, не винаги е здравословно за една нация. Важно е качеството на живот баце. Ти и ония другият Бай Мишо по-долу ми разсъждавате като петокласници. Кой как щял да набие другия и колко му била по-дълга патката. Европа и САЩ инвестират в нови технологии за прогреса на човечеството най-вече и в много по-малка степен във военни такива. Можете да сте сигурни, че ако Европа каже, ще развиваме военни технологии и за отрицателно време ще задмине любимите ви кочини Турция и Русия.
  • 74 Нямаш елементарни познания по история

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "Ердо":

    Не са ни победили съюзниците, а румънците. Ако не бяха те бившите съюзници са щели да гризнат дървото :)
  • 75 Нямаш елементарни познания по история

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "КурТи":

    Не са ни победили съюзниците, а румънците. Ако не бяха те бившите съюзници са щели да гризнат дървото :)
  • 76 Марин

    3 2 Отговор

    До коментар #66 от "Да де":

    В края на 14 век България е била около 2,5 милиона, Франция е била 16 милиона, но е била тогава и три пъти по-голяма от България. След Освобождението си България и след пет века турско робство е 3 милиона (е увеличение от 19%, само един век след това се увеличаваме с 300 %), а Франция по-това време вече е 40 милиона ( увеличение с 150% )

    Коментиран от #77

  • 77 Хайде, ся.....!

    6 0 Отговор

    До коментар #76 от "Марин":

    Стига сте си правили гаргара с тези милиони. През средата на 14. век Европа, барабар с Балканите , е ударена от чумата, която затрива почти половината от населението на континента. Остават около 60 милиона. Някъде към 1810 година Англия наброява към 10 милиона. В оная огромна империя на Петър Велики, в началото на 18 век са живеели 7 милиона чиляка ; някои изследователи споменават цифрата 11 милиона, други 13 милиона. Явно, тук действащ фактор се явяват новите завоевания. Така че стига сте търсили баханета в Османското владичество - "геноцид" "кланета"и так далее, както ви диктува Бай Медвед.В навечерието на Балканските войни населението на оная все още огромна Османска империя е 22-24 милиона, България към 4 милиона, а може и повече ; и надвишава по този показател Гърция. Днес в Гърция живеят 2 пъти повече чиляци, отколкото в мамковината. Но можехме да бъдем най-малко 15 милионна държава, ако не беше Комунистическата Чума, върлуваща в България от 79 години, убила СЕЛОТО, изкоренила българина от неговата Светая Светих - ЗЕМЯТА. До поредното "асвабаждение" во лето 1944- то, българката е раждала 7-8 деца, че и повече. Севодня, поради липса на "юнаци балкански" развежда по сокаци и паркове по нескалька кученца.

    Коментиран от #78, #80, #81

  • 78 Така е, но не съвсем

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "Хайде, ся.....!":

    Тоталитарният режим има принос в откъсването на хората от земята, но не това е било водещо. През този период в цял свят протича процес на механизация в селското стопанство. Отпада нуждата от много работна ръка заради навлизането на високопроизводителни машини и технологии. Успоредно с това нараства индустриализацията, което води до издърпване на населението от селата в градовете. Това е световна тенденция и е технологично обусловена, а политическата ситуация играе второстепенна роля. Погледни статистиките в западните държави през същия период - 1950-1970 г и ще видиш, че там протича същия процес на обезлюдяване на селата и малките градове за сметка на големите градове.

    Коментиран от #79

  • 79 Да допълня

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Така е, но не съвсем":

    С това допълнение, че процесите на индустриализация и успоредно обезлюдяване на селските райони са започнали най-рано именно в най-развитите западни държави - Англия, САЩ, Германия...още след 1850г
  • 80 И друго

    2 0 Отговор

    До коментар #77 от "Хайде, ся.....!":

    Относно раждаемостта - в цяла Европа раждаемостта е била по-голяма през първата половина на 20 век - не само българката е раждала по 7-8 деца...И ниската раждаемост сега у нас е не по-различна от ниската раждаемост в цяла сегашна Европа. Това също е тенденция обусловена не от националните и политическите фактори, а от новия начин на живот - консуматорство и технологии - които правят хората зависими и слаби - егоисти, а за да отглеждаш деца трябва да имаш воля и желание. В днешно време животът е много по-лек и осигурен в сравнение с този на нашите прадеди, но това ни прави и по-слаби в някакъв смисъл. Освен това преди хората са живели по-задружно, а сегашният модел прави хората единаци и зависими от технологиите.
  • 81 Марин

    2 3 Отговор

    До коментар #77 от "Хайде, ся.....!":

    Точно така, чумата избива почти половината население на Франция и в други страни, но въпреки това имат ръст в няколко пъти. Това само показва колко зле е било под турско робство.

    И имало преброяване през 1887в България след Обединението и то е 3,1 милиона.

    Коментиран от #82, #83

  • 82 Мехмед

    4 2 Отговор

    До коментар #81 от "Марин":

    Грешката на предците ни е, че са ви оставили да виреете. Неблагорадници...
    Следващият път, като ви завладеем ще ви унищожим до крак.

    Коментиран от #84

  • 83 Хайде, ся.....!

    2 2 Отговор

    До коментар #81 от "Марин":

    И още толкова ;а може би и повече, са българите живеещи извън обединена България - в Беломорието, Македония, Сърбия, Добруджа, Бесарабия и так далее. Да не говорим, колко народ са изчагъркали крепостните питекантропи от българските земи и са ги разселили из необятната руски степи.Това става по времето на безбройните неуспешни походи на Раша, за завладяването на Проливите. На връщане към землянките си, тотално са "асвабаждавали" земите от населението, инвентар и добитък. Затваряш си очите и ушите за гневните статии, написани по този повод от Раковски и Ботев. Това означава, колко Зло е сторила Раша на българите, като не е успяла да защити "Сан Стефанска България". И освен това, май хочеш да кажеш, че ако не са били турците, България е щяла да стане необятна колониална империя, като Франция и Англия и да има днес 70-80 милиона население.Но уви - в Историята няма АКО.....!

    Коментиран от #85

  • 84 Марин

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "Мехмед":

    Браво, потвърждаваш писаното от мен на 100%
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: