Last news in Fakti

19 Ноември, 2023 04:40 1 009 0

Аржентина избира президент на втори тур ВИДЕО

  • аржентина-
  • избори-
  • президент-
  • серхио маса-
  • хавиер милей

Съперници са Серхио Маса, понастоящем министър на икономиката от управляващите перонисти, и либертарианският икономист Хавиер Милей, сочен за аутсайдер във вота

Аржентина избира президент на втори тур ВИДЕО - 1
Снимка: Фейсбук

45-милионна Аржентина избира ще гласува на втория тур на президентските избори, предаде CNBC. За решаващия етап на вота в двубой влизат Серхио Маса, понастоящем министър на икономиката от управляващите перонисти, и либертарианския аутсайдер Хавиер Милей.

Проучванията на общественото мнение показват напрегната надпревара и дълбоко разделен електорат.

Аржентинските избиратели са ядосани и уплашени.

В столицата Буенос Айрес и извън нея цари ярост срещу правителството, довело до инфлацията от около 150%, което тласна две пети от населението в бедност. Това отслаби позициите на Маса и доведе до рязкото вдигане на шансовете на десния му съперник.

Същевременно срещу тази тенденция застана страхът от Милей, бивш телевизионен експерт с буйна коса, чийто откровен и агресивен стил накара някои да го сравняват с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Той често се появява на митинги, размахвайки резачка, символ на плановете му да намали държавните разходи.

Двамата кандидати предлагат изключително различни визии за бъдещето на страната, важен износител на соя, царевица, говеждо месо и литий, най-големият длъжник на Международния валутен фонд (МВФ) в световен мащаб и нарастващ производител на шистов петрол и газ.

Милей е остър критик на Китай и други леви правителства, които той свободно нарича „комунисти“, включително това в Бразилия; той иска да доларизира закъсалата икономика на Аржентина и да затвори централната банка, противопоставя се и на абортите.

Маса, търговец на колела, центрист в ляво ориентирано правителство, се представя като защитник на социалната държава и регионалния търговски блок Меркосур, но около врата му е стегнат ярема на неуспеха да стабилизира икономиката.

Той обаче спечели някои гласоподаватели с критиките си към икономическия план на Милей за „верижната резачка“, който според него може да повлияе на социалните помощи и да повиши цените на транспорта, сметките за енергия и здравеопазването, които в момента се субсидират от държавата.

Левите президенти в Бразилия, Мексико и Испания изразиха подкрепата си за Маса, докато перуанският писател, носител на Нобелова награда Марио Варгас Льоса и бивши десни лидери от Чили и Колумбия подкрепиха Милей.

Маса получи 37% на първия тур през октомври, докато Милей имаше 30%, въпреки че оттогава спечели подкрепата на ключов консервативен блок, което може да го тласне над границата, ако тази тенденция се изрази в гласове.

Проучванията на общественото мнение дават сходен резултат, като някои предпочитат Милей, а други прогнозират победа за Маса. Много избиратели в страната не са убедени нито от едното, нито от другото.

„Тази неделя вече реших, че няма да гласувам за нито един от двамата кандидати“, каза 31-годишният Николас Троитино в Буенос Айрес.

„За мен нито един от тях не представлява надеждите, които имам за бъдещето на страната. Те прекарват повече време в битки помежду си, отколкото в решаване на проблемите на хората.“

Милей, либертариански икономист, който влезе в политиката едва преди две години, засили подкрепата, особено сред младите, като същевременно "примами" някои гласоподаватели от средната класа със среден клас, които искат да накажат перонистите за икономическата криза.

„Ще гласувам за Милей, това не беше първият ми избор, но това ми остана“, каза 21-годишната студентка Валентина, която отказа да назове фамилията си.

„Не съм съгласен с всичките му социални политики, но съм съгласен с повечето му икономически планове. Струва ми се, че Маса не предлага план, не казва какво ще прави.”

Маса, назначен като „суперминистър“ миналата година, за да се опита да оправи икономиката, а инфлацията се ускори до най-високото си ниво от 30 години. Нетните валутни резерви са дълбоко на червено.

Той обаче има солиден политически опит - за разлика от Милей - и се смята за човек, способен да преговаря отвъд политическото разделение, с мощните синдикати, компании и инвеститори в страната.

„Струва ми се, че в бъдеще той е единственият политически актьор, който наистина има подкрепата на цялата арена от политици, независимо дали от опозицията или от управляващата партия“, каза 31-годишният съдебен служител Гонсало, давайки само първото си име.

„Не знам дали той е най-добрият, но в този контекст, в тази директна ситуация ми се струва, че той е най-жизнеспособният вариант за страната.“

Новият Конгрес, който вече беше избран на първия тур през октомври, е силно фрагментиран, като нито един блок няма мнозинство, което означава, че който и да спечели, ще трябва да получи подкрепа от други фракции, за да прокара законодателните си планове.

Това вероятно ще спре по-радикалните реформи и ще принуди Маса или Милей да смекчат позициите си. Мощните регионални управители също са разделени между перонистите и основната консервативна коалиция, като никой не е съюзник на Милей.

Разделеният електорат също така увеличава шансовете за социални вълнения, каза Бенджамин Гедан, директор на програмата за Латинска Америка на Центъра Уилсън, ако новият президент не успее да подобри нещата бързо.

„Аржентинците са се вкопчили в слабата надежда, че следващото правителство ще намери решение на дълбоките проблеми на страната“, каза той. „Това търпение няма да издържи дълго, без значение кой ще спечели в неделя.“


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: