Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 05:06 2 188 11

Майка на убит тийнейджър във Франция поведе протест срещу освобождаването на заподозрения полицай

  • франция-
  • протест-
  • майки-
  • убит-
  • тийнейджър-
  • нантер-
  • полиция-
  • насилие

17-годишният Нахел Мерзук, който е от северноафрикански произход, бе застрелян в парижкото предградие Нантер

Майка на убит тийнейджър във Франция поведе протест срещу освобождаването на заподозрения полицай  - 1
Снимка: YouTube

Майката на 17-годишния младеж, който беше спрян с колата си и убит от полицай през юни във Франция, поведе протест в неделя, за да призове за справедливост. Това стана, след като полицаят, заподозрян във фаталната стрелба по сина ѝ, беше освободен от ареста в очакване на по-нататъшно разследване, предаде Асошейтед прес.

Смъртта на Нахел Мерзук през юни предизвика бунтове в цялата страна, които подчертаха гнева срещу полицейското насилие, бедността и дискриминацията към хора с имигрантски произход. Мерзук е от северноафрикански произход.

Няколкостотин души се събраха в неделя на мястото, където той беше убит - площад Нелсън Мандела в парижкото предградие Нантер. Полицейски микробуси бяха наредени по близките улици. За кратко избухнаха викове, когато по полицията бяха хвърлени предмети, но като цяло събирането беше мирно.

Майката на покойния тийнейджър, Муния, се разплака от емоции, докато описваше липсата на сина си. Тя поведе групата със скандирания „Справедливост за Нахел“.

Сред тълпата имаше хора, преживели полицейско насилие, като музикалния продуцент Мишел Зеклер, както и леви активисти и майки, страхуващи се, че децата им могат да преживеят същата съдба като Мерзук.

Няколко описаха ужас от крайнодясна кампания за групово финансиране, която събра 1,6 милиона долара за полицая, преди той да излезе от ареста.

„Не разбираме освобождаването му“, каза Надя Еса, жителка на Нантер. „Това е лош сигнал за младите хора.“

Тя каза, че е отказала да пусне 17-годишния си син, който има марокански корени, седмици след смъртта на Мерзук.

Видеозапис от деня на смъртта на Мерзук показва двама полицаи на мотоциклети до прозореца на колата, която управлява, единият с пистолет, насочен към тийнейджъра. Докато колата потегля напред, полицаят стреля.

Полицаят, който е идентифициран само като Флориан М., е арестуван два дни по-късно и му е повдигнато предварително обвинение в умишлено убийство. В сряда прокуратурата на Нантер каза, че магистратите са стигнали до заключението, че продължаващото му задържане „вече не отговаря на законовите критерии“, при които е бил задържан.

Предварителните обвинения според френското законодателство означават, че магистратите имат сериозни основания да подозират неправомерни действия, но оставят повече време за по-нататъшно разследване. Не е ясно дали и кога делото ще влезе в съда.

Протестите срещу смъртта на Мерзук бързо се превърнаха в безредици, които се разпространиха в градовете из Франция, водени от реакция главно на тийнейджъри срещу френска държава, която според мнозина редовно ги дискриминира, и подсилена от социалните мрежи.

Хаосът утихна след масово разгръщане на полицията и нанесе щети за 100 милиона евро щети по училища, магазини и други обществени сгради, много от които още не са ремонтирани. Правителството обеща редица мерки в отговор на събитията през лятото, насочени най-вече към по-строги полицейски мерки и съдебно преследване.

„Всички познаваме някой в семейството или обкръжението ни, който е бил засегнат от полицейско насилие, защото сте арабин или черен“, каза Ибрахим Асебане, 22-годишен студент по компютърни науки от Нантер, по време на протеста в неделя.

„Единственият път, когато ни чуха, беше, когато имаше бунтове“, каза Асебане. „Ние не подкрепяме това, но разбираме откъде идва гневът.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мъ де ра т0 ра е тъ п0 к0 пе ле

    9 3 Отговор
    Здравейте
  • 3 Мъ де ра т0 ра е тъ п0 к0 пе ле охлюф

    10 2 Отговор
    Кора да ми ядеж
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Току-що

    5 12 Отговор
    Прочетох за спасен от военните действия тийнейджър и настанен в приемно семейство край Москва А във Франция убит тийнейджър без да има военни действия и убиецът освободен от затвора
  • 6 маймунека си беше стоял в африка

    15 0 Отговор
    щеше да е жиф
  • 7 жорко

    5 0 Отговор
    Извинете,Франция в Европа ли е...
  • 8 Булдог

    7 0 Отговор
    Ако.беше спазвал правилата щеше да е жив тъй че сам си е виновен тоя.Доколкото си спомням се говореше че имал три други предишни провинения.
  • 9 Факт

    5 1 Отговор
    Австриецът, който не е станал художник е бил много прав за Франция как ще изглежда след 100 години! Реално е бил прав и за много други неща ! Жалко, че много хора не го осъзнават ...

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Фактолог

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Я раздуй как е виждал Франция след 100 години въпросният австриец, който, да не забравяме, е бил доста гъст с аллахакбаровците?
Новини по държави: