Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Ноември, 2023 05:24 2 772 37

Тийнейджър сирак, отведен в Русия в началото на войната в Украйна, се върна обратно у дома

  • сирак-
  • украйна-
  • русия-
  • богдан ермохин

Богдан Ермохин се събра с близките си в Беларус и замина за родината си

Украински тийнейджър сирак, който беше отведен в Русия миналата година по време на войната в страната му, се върна у дома, след като се събра с роднини в Беларус на 18-ия си рожден ден в неделя, предаде voanews.com.

Богдан Ермохин беше заснет да прегръща членове на семейството си в Минск на снимки, споделени в социалните медии от руския омбудсман по правата на децата Мария Лвова-Белова.

Андрий Ермак, началник на кабинета на украинския президент, потвърди, че Ермохин се е върнал в Украйна и сподели негова снимка с украинско знаме. Ермак благодари на УНИЦЕФ и катарските преговарящи за улесняването на връщането на Ермохин.

Родителите на Ермохин починаха преди две години, преди Русия да нахлуе в Украйна. В началото на войната той е отведен от пристанищния град Мариупол, където живее с братовчед, който е негов законен настойник, настанен е в приемно семейство в района на Москва и му е дадено руско гражданство, според украинския адвокат Катерина Бобровска.

Бобровска, която представлява тийнейджъра и неговата 26-годишна братовчедка Валерия Ермохина, каза по-рано пред Асошиейтед прес, че Ермохин многократно е изразявал желание да се прибере вкъщи при роднините си“.

Ермохин е едно от хилядите украински деца, отведени в Русия от окупирани райони на Украйна. Тази практика накара Международния наказателен съд през март да обвини руския президент Владимир Путин и омбудсмана по правата на децата Лвова-Белова в извършване на военни престъпления.

Съдът в Хага, Холандия, издаде заповеди за арестите на Путин и Лвова-Белова, заявявайки, че двамата са отговорни за незаконното депортиране и трансфер на деца от Украйна.

Кремъл отхвърли заповедите като нищожни. Лвова-Белова твърди, че децата са били отведени в Русия за тяхната безопасност, а не отвлечени - твърдение, широко отхвърлено от международната общност. Въпреки това омбудсманът по правата на децата обяви в онлайн изявление от 10 ноември, че на Ермохин ще бъде разрешено да се върне в Украйна през трета страна.

Съобщава се, че тийнейджърът се е опитал сам да се прибере по-рано тази година. Лвова-Белова каза пред репортери през април, че руските власти са хванали Еркмохин близо до границата на Русия с Беларус на път за Украйна. Омбудсманката се аргументира, че той е бил отведен там "под фалшив претекст".

Преди да му бъде позволено да напусне Русия, адвокат Бобровска описа спешната нужда Ермохин да се върне в Украйна преди 18-ия си рожден ден, когато ще стане годен за наборна служба в руската армия. Тийнейджърът е получил две официални известия да се яви във военен комисариат в Русия, въпреки че служители по-късно казаха, че е бил призован само за целите на архивирането.

Миналия месец украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец каза в канала си в Telegram, че общо 386 деца са били върнати в Украйна от Русия. „Украйна ще работи, докато не върне всички в родината им“, подчерта Любинец.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    37 7 Отговор
    "Тийнейджърът е получил две официални известия да се яви във военен комисариат в Русия"
    Сега пък ще го привикват украинците... отърван8е няма.
    ВОЙНАТА е лошо нещо.
  • 2 Малшанс

    40 6 Отговор
    Щом е на 18,ще го върнат обратно,този път с кубинки..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честито

    44 12 Отговор
    Ново попълнение за украйнската месомелачка.
  • 5 Това се казва

    48 10 Отговор
    Изкривяване на истината
    Младо момче спасено от района на военните действия и настанено в приемно семейство да бъде обявено за отвлечено
    Ха сега де
    Ако този младеж знае какво го очаква нямаше да се натиска да се връща

    Коментиран от #8

  • 6 и колко ще оцелее

    34 8 Отговор
    на фронтовата линия.Един,най-много два дни
  • 7 Аби

    33 8 Отговор
    Интересно отвличане им направили. Стане на 18 и ги връщат по един или друг начин, до тогава живеятв приемни семейства без бомбандировки. Вече 386 са върнати, а добре. Определено беше добра изценировка, че ги отвличат

    Коментиран от #21

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ццц

    28 10 Отговор
    Отведени далече от войната. Който иска се връща. Дай боже всеки отвлечен да има такива похитители. А тоя блондин скоро ще разбере каква огромна грешка е направил. Ще го гушка девойката обвит с тоя байряк. На 18, сирак....дрогата не е като Путин да го държи далеч от войната. Междунороден съд позор...оставка и затвор. Всъщност издалия заповедта съдия не правораздавал там, а бил някакъв деловодител. Все едно да идеш на лекар, а да те прегледа санитарката.
  • 10 Ха сега

    24 7 Отговор
    на фронта!

    Вече бе обявено мобилизирането на 18 годишните за фронта! Поради липса месо!

    Горкото момче!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 В Русия не пращат

    26 6 Отговор
    18 годишни на фронта, а само на обучение! Нито насилват за фронта!

    За разлика от Украйна! Да му е честито!

    Иначе статията е навременна, след като почва насилствена мобилизавия на 18 годишни за фронта в Украйна, за да се замажат нещата! Браво бе! Бързи сте!

    Коментиран от #17

  • 14 Ццц

    15 4 Отговор

    До коментар #11 от "Тия 3 дня край нямат":

    Под какъв псевдоним ще си като стане? Русофил? Такива като тебе бързо сменят боята. Процесът започва от цвета на гащите по задните джобове и метаморфозата е забележителна. Комунист, седесар, атлантик, каквото се наложи. Нали бе?
  • 15 Глупости

    23 4 Отговор

    До коментар #12 от "Гиркин":

    Каквото и да прави Русия, западналите вече загубиха. Така че и Русия ще спечели. Войната в Газа също помогна на Русия. Фащ са много повече про-еврейски, отколкото про-украйнски. Ще им секне помощта и джугача ще излезе с бялото знаме.
  • 16 След 3 днi сме в Крiм

    10 4 Отговор

    До коментар #11 от "Тия 3 дня край нямат":

    И хотел съм съм сi запазил с iзглед към морето!

    (украiнския Чърчiл)
  • 17 Ццц

    25 5 Отговор

    До коментар #13 от "В Русия не пращат":

    Путин пак ще е виновен, че е върнал той пъпчив келеш точно преди пълнолетие, за да го мобилизира дрогата. Не познаваш ли силата на родната пропаганда? А тоя романтик с девойчето и знамето представяш ли си го? Ако попандне на бомбардировка с касетъчни бомби като тази, която вчера гледах, ще съжали, че не е на мястото на родителите си. Сега чакам силата на родната пропаганда да грейне и за това. Нищо, че още лятото предупредиха да не се пращат такива играчки, защото мерките ще са реципрочни. Но дрогата е аморална гад и резултатите са налице. И сега мишкува в бункера и гадае кога ще е освободил Владивосток🤣
  • 18 Дано оцелее

    25 4 Отговор
    Това, че Зеления ще погуби безсмислено още един млад живот, вие го представяте като някаква добра новина, ли? Момчето на снимката изглежда объркано, а не щастливо.

    Коментиран от #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 вейл

    22 4 Отговор

    До коментар #7 от "Аби":

    Войната в Окрайна показа на света , какви безскрупулни лъжци са “цивилизованите“ политици .....всички “съюзници“ , които в момента са на власт . Най-нелепото е , че докато оправдават престъпната си политика с комунизма , голямата част от хората , реабилитираха за себе си комунистите , като по-безопасна идеология за държавите и тяхното население като цяло , от идеологията на глобалистите , които управляват само в полза на елита от милионери и милиардери .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 хххх

    2 15 Отговор

    До коментар #18 от "Дано оцелее":

    Два въпроса имам към теб.: 1.Ти като си руска подлога щастлив ли си? 2. Зеленски ли е виновен за състоянието ти?
  • 26 факуса

    9 0 Отговор
    сирак с роднини,безкрайна е простотията в осрайна
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ако

    12 0 Отговор
    Ако руснаците го бяха дали за осиновяване на семейство двама хоум.сек.шуал в Англия, Нидерландия или Белгия, нямаше да има проблем, нали?
  • 29 факуса

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тия 3 дня край нямат":

    така е,чети за теорията на относителноста,а за трите дни,те го изпълниха,отидоха до киев и се върнаха,а веселието остава за осранците,много им е весело хо хо хо,весела демократична коледа
  • 30 Ровя в явоР

    7 0 Отговор
    А има ли шанс и отрочето на мис Бикини , носещо името Ема Бориславова Йовчева , да се върне в родината си от чужда Турция и да смени името си на Ема БОЙКОВА Борисова ? Да прегърне баща си , а не само да плаче , щом го види по ТВ и да казва - тате , тате , татееее със сълзи на очи !
  • 31 Майк Алън Патън

    8 0 Отговор
    България е пълна с украинци и то предимно млади / мъже и жени / ! Как ли става това , щом Украйна забрани на мъже от 18 до 60 години да НЕ НАПУСКАТ държавата ?
  • 32 Абе,

    9 0 Отговор
    от 5,3 милиона избягали от Украйна в Русия, вие ни раздувате връщането на един тийнейджър! То е ясно, че същият няма грам акъл в главата. Сега ще го пратят директно на фронта, че да му влеят малко. Иначе вие от "ФАКТИ" сте перфектни!! Как успяхте от 5,3 милиона да забележите един?! "ЕВАЛА"!
  • 33 аха

    0 5 Отговор
    ква мацка има. а Пу кара на дуду-ците на Песков и ласките на Лавров.
  • 34 Открито е сираче

    4 0 Отговор
    Подлога на КозиакГосподарите си и го кръстили МършатаГанев
  • 35 ГаневНещастник

    5 0 Отговор
    Като бройка ли нама;ляхте в това ЖалкоСайтче, че и пействаш бездарниСтатийки?
  • 36 И как така се е върнал?

    7 0 Отговор
    Путин не го ли е изял?
    Слушай се проводнико на клеветите ГанюФ теша…к посолски!
    Навърил е пълнолетие и сам е взел решението си и никой не го е спрял. Само където е бил спасен от фашиста Зеленски!
  • 37 Умирам от смях

    6 0 Отговор
    и после е мобилизиран и отправен за утилизация на фронта. Доста прост младеж.
Новини по държави: