Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Ноември, 2023 17:01 3 991 92

В мъртва хватка! Украйна и Русия се надяват да пречупят противника

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • крим-
  • донбас-
  • бахмут

Продължаването на потока от съвременни западни оръжия, включително от догодина на изтребители Ф-16, е от ключово значение за Украйна

В мъртва хватка! Украйна и Русия се надяват да пречупят противника - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Войната, започната от Русия срещу Украйна, продължава вече близо 21 месеца. И ако през първите месеци конфликтът бе в центъра на световното внимание, то той постепенно все повече се превръща в "част от пейзажа". Световните медии, разбира се, продължават да следят хода на войната в Украйна и съпътстващите политически процеси, но като цяло вече отделят по-малко внимание на самите сражения и ситуацията на фронтовата линия. Това е особено видимо след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, което предизвика поредния кръвопролитен конфликт в Близкия изток.

"На Западния фронт нищо ново": за мнозина може би заглавието на легендарната книга на германския писател Ерих Мария Ремарк обрисува най-добре ситуацията на бойното поле в Украйна. Но само на пръв поглед, защото макар включванията на вече покойния ръководител на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин от района на Бахмут да останаха в миналото, то сраженията за друг град в източната Донецка област - Авдеевка, са не по-малко кръвопролитни, а Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) изглежда успяха да се закрепят на окупирания от Русия източен бряг на река Днепър в южната Херсонска област.

Като добро обобщение на ситуацията, в статия, публикувана на 1 ноември в британското списание "Икономист", командващият ВСУ генерал Валерий Залужни написа, че конфликтът с Русия навлиза в нов етап на позиционна война, включваща статични и изтощителни битки. Ситуацията на фронта обаче не може да бъде определена като задънена улица, подчерта в същото време той и изрази увереност в крайната победа. В заключение Залужни призова Запада да достави нови, съвременни оръжия на Киев, като предупреди, че в противен случай Москва може да извлече полза от позиционната война, като успее да възстанови военната си мощ.

Несъмнено статията на най-висшия украински военен има за цел да убеди съюзниците да не намаляват подкрепата си за Киев. Моментът, в който бе публикувана тя, съвсем не е случаен: след началото на конфликта между "Хамас" и Израел миналия месец украинските власти увеличиха призивите си доставките на оръжия да продължат, на фона на опасенията от умора на западния лагер в подкрепата му за Украйна.

Обезпокоителни признаци за Киев има. ЕС не успява да достави в пълен размер военната помощ, която обеща на Украйна, обобщи в петък Европейският нюзрум - платформа за сътрудничество между 21 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

Статията на Залужни обаче е и обективно отразяване на промяна на ситуацията на бойното поле: конфликтът в Украйна все повече се превръща в позиционна война, напомняйки за окопните сражения на Западния фронт по време на Първата световна война. Това относително стабилизиране на обстановката, след като Киев не успя да си върне загубени територии при дългоочакваната контраофанзива, която започна през юни, обаче е много измамно.

Позиционната война в Украйна не е стабилно равновесие на силите, написа в оценка, която публикува на сайта си на 15 ноември, Институтът за изследване на войната. Американският мозъчен тръст се аргументира, че сегашното положение на фронта не отразява фундаментални реалности в съвременната война, които може да бъдат променени само с технологична или тактическа революция, както е било например през Първата световна война. Тогава фронтовата линия между Германия и Франция на практика замръзва и в продължение на няколко години се води окопна война.

Кайзер Вилхелм Втори си е правил сметките, че германската армия ще влезе за няколко седмици в Париж, така както може би руският президент Владимир Путин - за Киев. Те обаче са се оказали погрешни. Разликата е, че тогава окопната война е отразявала невъзможността една от две велики сили да получи решаващо технологично предимство пред другата.

Докато сегашната ситуация в Украйна не е резултат от постоянен паритет във военния капацитет между Русия и Украйна, който ще се запази безкрайно дълго независимо от подкрепата на Запада за Киев, коментира Институтът за изследване на войната. Напротив, смята базираният във Вашингтон аналитичен център, тя се дължи, от една страна, на самоналожените ограничения върху технологиите, които Западът е готов да предостави на Украйна, и от друга, на ограниченията върху руския военнопромишлен комплекс, които до голяма степен са вследствие от нежеланието на Путин да ангажира изцяло Русия с тази война, която той нарича, може би като опасно подценяване, "специална военна операция".

Следователно настоящото равновесие на силите всъщност е много нестабилно и може лесно да бъде наклонено в някои от двете посоки в зависимост от решенията, които ще вземе Западът, пише в заключение Институтът за изследване на войната.

За близо 21 месеца война досега не е имало реални мирни преговори между двете страни в конфликта. Това до голяма степен се дължи на техните непримирими позиции и взаимно изключващи се искания.

И Украйна, и Русия са с нагласата, че изходът от войната ще се реши на бойното поле, а не на масата за преговори. В същото време двете страни са се вкопчили в мъртва хватка, като всяка се надява да пречупи другата, или да издържи по-дълго от нея.

По всичко изглежда, че Русия се надява ключовата западна подкрепа за Украйна, най-вече със съвременни оръжия, да пресекне. Представители на САЩ и други важни съюзници на Киев, не спират да уверяват, че тази помощ ще продължи колкото е необходимо, както увери миналата седмица в Киев новият британски министър на външните работи Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс. Обезпокоителни признаци обаче има, като украинският президент Володимир Зеленски предупреди миналата седмица, че доставката на снаряди за страната му е намаляла след избухването на войната между "Хамас" и Израел, съобщи агенция Блумбърг.

Друг ключов фактор са все по-видимите политически разделения в Съединените щати по въпроса. Русия вероятно се надява след президентските и парламентарните избори през ноември догодина в страната основен доставчик на оръжия за Киев връх да вземе крилото в Републиканската партия, което е против продължаването на военната помощ.

Що се отнася до Украйна, по всичко изглежда, че тя се надява на вътрешна имплозия на нейния враг, например в резултат на тежки загуби на бойното поле или на обществено недоволство от големия брой жертви в Украйна. Много от руснаците, които са против войната, обаче избягаха от страната още в нейното начало или са в затвора. А по всичко изглежда, че Путин ще остане на власт и след президентските избори, които трябва да бъдат произведени през март.

И ако в началото на войната репортажите за украински доброволци, отиващи на фронта, и за бягащи от мобилизацията руснаци изобилстваха в западните медии, то сега картината е по-мрачна, гледана от Киев. Колкото и жертви да дава, Русия, чието население е над три пъти по-голямо от това на Украйна, просто може да мобилизира повече хора.

Освен това украинците, които не искат да се бият, се увеличава. Преминавайки незаконно държавната граница или симулирайки болести, близо 20 хиляди мъже са избягали от Украйна, за да не бъдат мобилизирани, установи Би Би Си. Някои от тези украинци са преплували опасни реки, а други просто са напуснали родината си под прикритието на нощта.

Още над 21 хиляди мъже също са опитали да избягат от Украйна, но са били заловени, потвърдиха властите пред Би Би Си. С проточването на войната и неминуемото увеличаване на човешките жертви, ситуацията надали ще се подобри.

Така че продължаването на потока от съвременни западни оръжия, включително от догодина на изтребители Ф-16, е от ключово значение за Украйна.

През Първата световна война възелът се разсича, когато след три години на окопна война новата световна сила - Съединените щати, се намесва на страната на Франция и нейните съюзници от Антантата, макар сраженията да продължават още една година. Подобен сценарий сега е малко вероятен, поне на този етап, най-малкото защото НАТО не иска пряка конфронтация с Русия, която е ядрена сила.

Така се засега изглежда, че двете страни в конфликта ще останат още дълго в мъртва хватка. Неочаквани развития, разбира се, като предполагаемото напредване на украинската армия на източния бряг на Днепър, не са изключени. В по-общ план, обаче, в тази война на изтощение решаващи ще се окажат обществената сплотеност и воля за победа в комбинация с военния (и особено оръжейния и технологичен) потенциал и геополитическите развития и съюзи.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен-_ Язовец

    79 23 Отговор
    Руснаците провеждат СВО затова се бавят ако беше война от покрайна щеше да е останало само руини

    Коментиран от #52, #55, #78

  • 2 Крим е Рускииии... 🇷🇺

    74 20 Отговор
    Окрайна е минало не успешен експеримент.
  • 3 ДОГОДИНА ЛИ......

    52 9 Отговор
    Я. КАМИЛАТА/ УКРИЯ/ Я КАМИЛАРЯ/ СЕВ. АЛИАНС/.....
  • 4 Българин

    24 75 Отговор
    Русия ще загуби и тази война

    Коментиран от #15

  • 5 Българин

    19 62 Отговор
    Матушка приключи,Хаяско-в Хага
  • 6 Българин

    20 63 Отговор
    руската армия се оказа много смешна

    Коментиран от #50

  • 7 Българин

    56 16 Отговор
    Слава Русия

    Коментиран от #16

  • 8 Българин

    22 53 Отговор
    Русия много я закъса

    Коментиран от #61

  • 9 стоян георгиев

    67 13 Отговор
    Нашите братя руснаци славяните, православните, освободителите на България и Европа от нацизма. 🇧🇬❤️🇷🇺

    Коментиран от #41

  • 10 Лека корекция в новината

    66 11 Отговор
    Руснаците напредват до края на декември ще приключи всичко Господа фейк журналисти
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    20 52 Отговор
    украинците занулиха агресора

    Коментиран от #62

  • 13 ИСТИНАТА

    20 51 Отговор
    Някой накисна джуджето да нападне Украйна,като го излъга,че" за три дни ще свършим таз работа и ставаш Велик...
    Ама няма да е Война,щото тя се прекратява само с Капитулация,а ше я кръстим Спец.Операция,дето можем да си я прекратим когато искаме..."И Джуджето им се върза...Осъдиха го в Хага,че е Военнопрестъпник и не е Велик...

    Коментиран от #19, #20, #64

  • 14 Българин

    28 4 Отговор
    да Живее Бг
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мдаааааа

    61 10 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    "Офицер Дейвис: Руската противовъздушна отбрана ще свали всички изтребители F-16, доставени на украинските въоръжени сили
    Русия разполага с мощна система за противовъздушна отбрана, поради което според американския подполковник в оставка Даниел Дейвис в канала му в YouTube всички изтребители F-16, пристигащи в Украйна, ще бъдат унищожени.
    "Русия има развита и ефективна система за противовъздушна отбрана, превъзхождаща по модерност украинската и дори нашата (американска) система. В НАТО и на Запад отдавна има опасения, че в случай на пряк сблъсък между Русия и НАТО ПВО и изтребителите Су-35 ще представляват сериозна заплаха за F-16“, сподели мнението си Дейвис.
    Той също така отбеляза, че F-16 са сравнително стари и обучението на украинските пилоти ще отнеме много време. Според него доставката на F-16 няма да промени ситуацията на бойното поле за украинските въоръжени сили.
  • 17 В мъртва хватка!

    11 33 Отговор
    русофоборчагите пак бълнуват за копейки и ватенки за зимата да дарят на укр отивайки там да борят мечока да клекне
  • 18 Борислав Попов

    54 11 Отговор
    Руснаците отново спечелиха, а НАТО отново загуби.
  • 19 Дааааа

    15 47 Отговор

    До коментар #13 от "ИСТИНАТА":

    Путин каза в ноща на инвазията в Украйна: Украйна не трябва да съществува ! Само че сметките на кремълските варвари излязоха криви, за учудване на тях самите !!!?

    Коментиран от #26

  • 20 Това е лъжата

    48 10 Отговор

    До коментар #13 от "ИСТИНАТА":

    А истината е че Украйна е руска територия и хората си я взеха пък ти умувай
  • 21 Стойко

    12 42 Отговор
    На наще родни гладни копейки не им е жал за избитите руси макар че все пак и те са човешки същества ,на тях им е в празните кратуни само жужака Путя 🤣😅😆 Преди бе и Женята Пригожин техен идол, средата на юли когато Женя обяви че ще се кандидатира за президент на Украйна и ще съди Зеленски ,наште гладни копейки онанираха от възбуда ,но какво стана копейки несретни? Женя Пригожин е вече главен солист и бу синхронист на концерта на Кобзон където го изпрати другия ваш идол жужака Путя а Зеленски си е президент и жив и здрав! Танцувай копейка пред кофите за смет!

    Коментиран от #49

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Денис 🇷🇺

    53 15 Отговор
    Който мрази Русия мрази и България и българския народ

    Коментиран от #31, #57

  • 25 Стойко

    15 41 Отговор
    Според родните гладни пyтярoби войната била НАТО -Русия...Само че не е дeнацифициран нито един НАТО-вeц а 320 хилядaрки орки танцyват казачок на концерта на Кобзон в един много по добър свят ....🤣😅

    Коментиран от #27, #34

  • 26 Евала на Вова,

    39 6 Отговор

    До коментар #19 от "Дааааа":

    че разузнаването му работи и изпревари с часове недорасляците
  • 27 Денис 🇷🇺

    21 8 Отговор

    До коментар #25 от "Стойко":

    Стига вече ...Концертната зала се препълни
  • 28 Мдаа

    46 9 Отговор
    На брега на Днепър загубите на ВСУ вече надхвърлиха 12 000 души в рамките на седмица! Защо ги жертват с толкова лека ръка просто не знам!
  • 29 Курд Околянов

    42 7 Отговор
    Скоро последния украинец /земеделец, работник, IT, държавен служител, учител .../ ще тръгне в последното си контранастъпление.
  • 30 Архимандрит Григорий

    17 39 Отговор
    Русофилските биоотпадъци газ пикаят, че ВСУ вече година и половина унижава "втората в света". Зеленски знае какво говори. Вчерашният ден беше особено "урожаен". Украинците изпратиха при Кобзон около 1100 руски дегенерата и унищожиха над 120 единици бойна техника. Алилуя!

    Коментиран от #39

  • 31 Швейк

    7 23 Отговор

    До коментар #24 от "Денис 🇷🇺":

    Защо, Русия България ли е ?

    Коментиран от #38

  • 32 оня другия

    30 4 Отговор
    а бе кви са пак тези мисиркаджийско - патешки лъжи ве.......
  • 33 Така така

    27 5 Отговор
    Еееее Радвам се, че най накрая са го разбрали мдааа, трябва да пречупят общият им враг........сащ
  • 34 Факт4екър

    35 7 Отговор

    До коментар #25 от "Стойко":

    Руснаците очистиха ген Роджър Клутие командващия сухопътните войски на НАТО. В Мариопул над 300 натовски офицери изчезнаха безследно също и в Артемовск.
  • 35 Касапница за блатниците

    9 37 Отговор
    Не са 320 хиляди убити и 690 хиляди осакатени блатни ватни орки ..Истината е че са 760 хиляди убити и 1 млн.и 200 хиляди осакатени . Вече и руските военни кореспонденти признават това -
    Военният кореспондент на руската държавна телевизия Александър Сладков отбеляза:
    "За успехи от наша страна не може да се говори. Целият театър на военните действия се развива в 4 линии с дървета. Ако все пак успеем да изтласкаме противника от линията на отбрана, след това той напълно унищожава окопите с артилерия и танкове. След такъв обстрел е невъзможно да се удържат позиции. Всичко, което сме постигнали за момента, е увеличение на "сивата зона" /над която никой няма сигурен контрол, бел.ред./. Текущите резултати на настъплението, което продължава вече почти 30 дни, не си заслужават понесените загуби. И да си го кажем директно - когато си избрал най-укрепения за противника участък от фронта, друг резултат няма как да има", пише "Осведомител".

    Коментиран от #63

  • 36 Курд Околянов

    30 4 Отговор
    В момента в Украйна са останали само обикновените хорица, които се използват като заложници, като жив щит, а тарикатите имащи пари отдавна си платиха и заминаха нанякъде. От избягалите с най-многото пари са някъде на запад, а с по-малкото
  • 37 ИНЖ

    9 34 Отговор
    Веднага се сещам за българската поговорка "Който копае гроб другиму, сам пада в него". РФ копаят гроба на Украйна, но най-накрая сами ще паднат в него.
  • 38 Денис 🇷🇺

    39 8 Отговор

    До коментар #31 от "Швейк":

    Българите от Русия получиха свобода, а от запада получихме ДПС.
  • 39 Мдаа

    39 3 Отговор

    До коментар #30 от "Архимандрит Григорий":

    А Виетнам колко години унижаваше "Първата армия в света"-за един съфорумец питам...

    Коментиран от #67

  • 40 Танцувам ,тааанцуууваммм

    9 36 Отговор
    Щурмът на руската армия към градчето Авдеевка, намиращо се на няколко километра от Донецк, се превърна в катастрофа. По последни данни там са унищожени над 700 единици техника и са загинали или ранени над 120000 души, постигнатите резултати са повече от скромни - в отделни участъци придвиждането е около 400 метра. Въпреки това армията се прегрупира и продължава да атакува.Тактиката на руската армия е традиционна - руските командири изпращат своите войници заедно с техниката през минните полета в опит да намерят проход. Колоните навлизат в места, които са удобни за атака от украинската артилерия. И се стига до огромни загуби в техника и жива сила.
     Сериозните загуби вече се коментират анонимно и открито от руски военни и Телеграм канали. Отначало те имаха забрана да пишат за ситуацията в района, но катастрофалните загуби вече не могат да се скрият. "Всички болници на Донецк, Горловка и близките градове са пълни с ранени.Погребенията в гробищните паркове са ужасяващи. Ранените и убитите надхвърлят 120000 души. Лекари идват чак от Крим", казва руски военен пред "Новая газета Европа".
    "Край Авдвеека и днес бе ад. Това чувах няколко пъти. Утре в сводката на Генералния щаб ще видите числото на унищожената и повредената техника и ще бъдете шокирани.  Както каза един офицер: "Какво е това... Курската дъга?". И да, имаме кошмарни загуби, този ад отне живота на нашите воини", написа на 18 ноември War Zone.

    Коментиран от #44, #45, #47, #58, #76

  • 41 стоянчо

    11 7 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    на тебе магарето ти е брат
  • 42 Средна класа ошанки

    5 17 Отговор
    Всеки ден дават клипове от турските хотели..изнасят минибаровете и шведските маси с пълна сила..последните с 35 килограма да имат да ядат във влака
  • 43 Механик

    29 9 Отговор
    "В мъртва хватка! Украйна и Русия се надяват да пречупят противника"
    Ма, глупости, дето се вика. Каква "мъртва хватка"?! Украйна цяло лято води победоносна контра перемога и и вече е почти превзела Владивосток. А Москва падна още преди 5 месеца, понеже руснаците свършиха чиповете от украинзките перални. В момента Украйна е разделила Русия на 505355 малки селца. Кмета на всички тия селца е Зиленио Шмъркел.
    п.п.
    Който не ми вярва да пита дойчевеле, фронта без араби укринформ пр. "достоверни медии".
  • 44 Денис 🇷🇺

    6 30 Отговор

    До коментар #40 от "Танцувам ,тааанцуууваммм":

    Първо нищо не е станало! Путин изпраща на фронта предимно бедняците като пушечно месо и такива от Абхазия ,Ингушетия и Дагестан! Тях Укрите избиват като пилци! И второ Путон така с един куршум уцелва 2 заека! Отърва бюджета на РФ от тези нещастни хорица които видят на руската хазна като воденичен камък и трето така занулява мунициите на противника и техните снаряди! И трето освен руски бедняци от 375-те хиляди убити наши братя руси 34 процента са затворници осъдени за различни престъпления ...А в братска Русия има 1 млн.и 250 хиляди затворници! Така че всичко е под контрол! Жива сила имаме

    Коментиран от #46, #74

  • 45 А КВО СТАНА С ОБУЧАВАНИТЕ

    24 6 Отговор

    До коментар #40 от "Танцувам ,тааанцуууваммм":

    УКРО КОМАНДОСИ В ИНГИЛИЗКИЯ ШВАБИЯ И Т. Н..... МАЙ ПОТЪНЪХЪ В НЕБИТИЕТО..... БАЙ ДРЪН ЗАПОВЯДАЛ СИЧКО ДА СА ГОРЯТ... НИКВИ ГРОБИЩА ВЪРХУ ЗЕМЯТА МУ...... ЧИ БИЛА ЕКСТРА ЧЕРНОЗЕМ.... ..
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Продължавай да се чекнеш

    19 5 Отговор

    До коментар #40 от "Танцувам ,тааанцуууваммм":

    На южния фланг активните военни действия продължават в района на индустриалната зона на югоизток и моста южно от улица Соборная.
    ► В югоизточната част на Авдеевка руски щурмови групи, подкрепени от танкове и друга бронирана техника, продължават да контролират промишлената зона по протежение на Ясиновацкия коридор, като се бият в западната част.

    ► Югоизточно и южно от бунището Авдеевка, руските въоръжени сили атакуват в посока пречиствателни съоръжения и ваканционно селище Ягодка.
    ► Руските въоръжени сили също атакуват източно от Авдеевския коксов завод и боевете не спират.
    ► Северозападно от Красногоровка и ваканционното селище Точмаш, руските войски напредват в горски пояси покрай ж.п.
  • 48 ИСТИНАТА

    5 24 Отговор
    Да направим една груба сметка какво постигна cлабoyмното, късо джyдже с войната срещу Украйна! Тотална, международна изолация, безпрецедентни санкции, ежедневни загуби на пари от порядъка на 1 милиард долара, повече от 380 хиляди убити и ранени руснаци,разбито бъдеще на поколения руски граждани, разруха в икономиката, обезценена рубла и денонощна параноя в бункера... Може би пропускам нещо, но и това не е малко.

    Коментиран от #71

  • 49 Абе ти

    11 5 Отговор

    До коментар #21 от "Стойко":

    Колко ракии си бе.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Кървава касапница за орките

    8 26 Отговор
    Орките бягат, вървим напред: ВСУ освободи Ривнопил
    Въоръжените сили на Украйна са освободили Ривнопил в Донецка област, съобщи , зам.-министъра на отбраната в Киев.

    Малко по-късно се появиха и видео доказателства за това.

    В Ривнопил са влезли бойците на 31-а общовойскова механизирана бригада. Те публикуваха запис от населеното място и обявиха:
    "Разбихме ги! Унищожихме цялата им пехота там! Слава ВСУ!
  • 52 Хм Хм

    6 15 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    Нали се сещаш, че това важи и в обратния случай, а тогава отговорът щеше да е непропорционален - тотално мачкане на Русия в кратки срокове.
  • 53 Българин

    25 5 Отговор
    😂 Мисирките се опитват да създадат някаква илюзия, че укитата имат някви шансове, хахаах

    Само някой ппдб-ил може да разчита на това 😂
  • 54 Джамбaза

    24 3 Отговор
    В мъртва хватка! Украйна и Русия се надяват да пречупят противника
    А противника е на 81 години.
  • 55 1944

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    даже вече не сте забавни с липсата си на втора мозъчна клетка. пенционери от ткзс завършили трудно трети клас. шараните са по умни от вас.

    Коментиран от #72

  • 56 Леонсио

    7 17 Отговор
    Естонски военен,полковник от разузнаването . Русия загуби 3500 войници на левия бряг на Днепър за един месец.

    Коментиран от #70

  • 57 Напротив

    7 18 Отговор

    До коментар #24 от "Денис 🇷🇺":

    Няма как да си истински българин и в същото време да обичаш русия

    Коментиран от #60, #68

  • 58 Куку

    10 1 Отговор

    До коментар #40 от "Танцувам ,тааанцуууваммм":

    Тук ли си.
  • 59 Авдеевка падна !

    15 3 Отговор
    В "клещи" е ! Салорейха приключи ,Зелебоба на клона !

    Коментиран от #65

  • 60 Мразя фашагите безплатно

    14 3 Отговор

    До коментар #57 от "Напротив":

    За разлика от тебе ненавиждам фашистите (какъвто явно си и ти ) безплатно . Други въпроси имаш ли ?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 оня

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Занулиха ти тиквата:))
  • 63 Я кажи

    14 4 Отговор

    До коментар #35 от "Касапница за блатниците":

    Как е контра юроша на усръ инсите, превзеха ли Камчатка?
  • 64 оня

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "ИСТИНАТА":

    Още един за хапчета:)) Кого са осъдили бре идеотен:))
  • 65 Бай Яни

    3 12 Отговор

    До коментар #59 от "Авдеевка падна !":

    Данните за геолокация, публикувани на 19 ноември, показват, че украинските сили са напреднали близо до железопътната линия югоизточно от Степное (3 км северозападно от Авдеевка).

    Руски военен блогър твърди, че украинските сили са превзели позиции близо до железопътната линия близо до Степное и са контраатакували близо до коксовия завод в Авдеевка.

    Коментиран от #66

  • 66 Тити

    8 1 Отговор

    До коментар #65 от "Бай Яни":

    Ей Яни,яни,да те дъни който те хвани.
  • 67 оня

    13 2 Отговор

    До коментар #39 от "Мдаа":

    Че и накрая се изнесоха като бити п/ееее.ра.си и не само от там:)) Имаше висящи по колесници:))
  • 68 Истината

    6 0 Отговор

    До коментар #57 от "Напротив":

    Ти па къв българин си бе,марш обратно при дедите си в Бангладеш.
  • 69 УКРАЙНА....ЕЛДОРАДОТО НА ЗАПАДА

    7 3 Отговор
    Огромните печалби не са за изпускане от Запада
  • 70 Леонсио Парчето

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "Леонсио":

    Братчед,като стар Р0м лъжеш,па сигурно си още тийнеджър.
  • 71 оня

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "ИСТИНАТА":

    Рано правиш сметките и то без кръчмаря:))
  • 72 Ветеран от протеста

    4 4 Отговор

    До коментар #55 от "1944":

    Хубава година , ренесансова ,хеле Септември месец.Доста чирози и пастърма имаше по дърветата.Що па да не го повторим?
  • 73 Истината

    11 2 Отговор
    Чао 00 крайна,мичка ви пайна,2 кофи У@йнаа.
  • 74 асанчо

    8 2 Отговор

    До коментар #44 от "Денис 🇷🇺":

    Абе пич виждаш ми се готин,по неангажираш пасивен а.ален сеххх,падаш ли си?За един приятел питам?
  • 75 вятъра на промяната

    5 12 Отговор
    Русия и да спечели, като цяло ще загуби. Тя вече загуби доверието на цял свят. Тепърва ще почувства изолацията и дистанцирането на всички прогресивни държави и общности. Украйна и да загуби ще спечели. Ще спечели подкрепата на цялото демократично общество в цял свят. Рано или късно ще влезе в европейското семейство.

    Коментиран от #77

  • 76 Тити

    7 2 Отговор

    До коментар #40 от "Танцувам ,тааанцуууваммм":

    На Мууяя ми можеш ли да ми потанцуваш,писе?
  • 77 Рамзан ага

    10 5 Отговор

    До коментар #75 от "вятъра на промяната":

    Като чу твоите думи,Н В В Путин го премести небрежно в другия крачол.
  • 78 вятъра на промяната

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    Тая СВО ще трябва да е много специална щом си позволяват да не започнат война при тези колосални загуби. Както и да бъде наречена тази агресия, нищо не оправдава перспективата която очаква Русия в бъдеще.

    Коментиран от #79

  • 79 стоян георгиев

    9 3 Отговор

    До коментар #78 от "вятъра на промяната":

    Ти на чужд гроб нидей да ривеш,щото не знаеш къде му е главата ,къде ..я.

    Коментиран от #80

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Рико Анаграмата

    5 17 Отговор

    До коментар #81 от "Хахол":

    Ти ако знаеш Тъгаря каква хубава Коалиция на Доброволците им подготвя.Наежените джендърляци които подскачат тук,в един момент ще се окажат в небрано лозе.Аз ли ,аз съм много далеч оттук на 10500km, и ми пука на дядовия.
  • 84 клоуните от Кремъл

    15 9 Отговор

    До коментар #81 от "Хахол":

    Ти гледай Шойгуто да не ви призове с 12 000 рубли заплата ,че тогава ще настане сМеХ.

    Па е ХАЙМАРСИТЕ тежко бият

    😆😆😆😆😆
  • 85 Хахол

    7 13 Отговор
    апел към България!!! Украйна остава без войници и снаряди. Сега те решават въпроса за набора на 18-годишни момчета на фронта. Разглеждат се и въпроси за попълване на войниците на фронта с българи. Българи, гответе се, скоро ще ви повикат да заместите изтощените украински войници!!! знай, че никога няма да победиш Русия! Само помислете преди да тръгнете срещу Русия!!!
  • 86 Експерт 😏

    15 7 Отговор
    Перспективата е, че Украйна ще получава все по-смъртоностни и брутално точни оръжия, които в един момент ще пречупят магарешкия инат на руснаците и те ще рухнат изведнъж по много места на фронта... Неизбежно е! Само ще се удължи агонията и позора на руските орди фашисти... Да се надяваме, че Патрушев ще осъзнае този факт.

    Коментиран от #89, #90

  • 87 Един русофоб

    14 8 Отговор
    Само хора които не са в час и нямат дедукция може да си фантазират, че Русия има шансове за успех в тази война...

    Коментиран от #91

  • 88 САЩисан вие на поляна

    6 2 Отговор
    кравата мучи, кинжала си лети. Живи да ви ожалят, козяшки телета
  • 89 Заку Рамафани

    3 0 Отговор

    До коментар #86 от "Експерт 😏":

    Експерт ли си в правенето на френска любов?Абе за един близък приятел питам?
  • 90 ЕКСПЕРТ АНАЛОЗАТОР

    4 2 Отговор

    До коментар #86 от "Експерт 😏":

    КОЛКО БРУТАЛНО ТОЧНИ
    КАТО РУСКИТЕ КАСЕТЪЧНИ БОМБИ ЛИ ИЛИ КАТО САМОНАСОЧВАЩИЯТ СЕ ЛАНЦЕТ А МОЖЕ БИ КАТО СТАРИТЕ ПТУРОВЕ ДО ДВА КИЛОМЕТРА СА СУПЕР ИЛИ КАТО ТИЯ НОВИТЕ РАКЕТКИ ДЕТ ВЕЧЕ НЕ СТИГАТ ДО КРИМ
    АБЕ КВО СТАНА С ДЖЕВЕЛИНИТЕ БЕ БРУТАЛНО ТОЧНИТЕ
    НЕМА ПО ГОЛЕМ МИСИР ОТ УКРОМИСИРА
    ЕДНИТЕ ГО ГУШАТ ДРУГИТЕ ГО КОЛЯТ
  • 91 АЗ ИМАМ ДЕДУКЦИЯ

    3 0 Отговор

    До коментар #87 от "Един русофоб":

    НЕ Е ГОЛЯМА ОКОЛО 17 СМ
    МОЖЕ ДА Я ПОЛЗВАШ СРЕШУ 70 ЛВ НА ЧАС
    АБЕ КВО НЕ СХВАЩАШ РУСИЯ ИЛИ ПЕЧЕЛИ ИЛИ ЗАГИВА Е КАК ТИ СЕ СТРУВА КВО ШЕ СТАНЕ
    АДЕ ЗЕМИ СИ ДЕДУКЦИЯТА И СИ Я З......РИ ЗНАЕШ КЪДЕ
  • 92 Касапин

    4 1 Отговор
    РУСИЯ НЕ СЕ НАДЯВА А ПРЕЧУПВА УКРАЙНА
    БАВНО НО НЕВЪЗВРАТИМО
Новини по държави: