Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 12:39 3 377 0

В Испания разследват опит за убийство на политик, трима души са задържани

  • испания-
  • политик-
  • убийство-
  • задържани-
  • заподозрени-
  • малага-
  • гранада

Един от заподозрените е арестуван в южния пристанищен град Малага, другите двама в Гранада

В Испания разследват опит за убийство на политик, трима души са задържани - 1
Снимка: Shutterstock

Във вторник испанската полиция задържа трима души в рамките на разследването на опита за убийство на бившия ръководител на испанската консервативна Народна партия в Каталуния, предаде Ройтерс.

Един от заподозрените е арестуван в южния пристанищен град Малага, а другите двама - в Гранада, съобщи полицейски източник пред Ройтерс, потвърждавайки първите съобщения на новинарския уебсайт El Confidencial и радиостанция Cadena SER.

Двама от тях са испански граждани, а националността на третия заподозрян все още не е установена, каза източникът.

Полицията проверява дали те имат връзки с чужди държави.

Алехо Видал-Куадрас е бил прострелян в лицето на тротоар в богаташкия квартал Саламанка в центъра на Мадрид в 13:30 ч. на 9 ноември от стрелец с каска, който избягал с мотор.

78-годишният консервативен политик оцелява при нападението, тъй като куршумът преминава през челюстта му, но според съобщенията все още е в болница.

Съдът за борба с тероризма се занимава с разследването на случая. Говорителят на съда не можа да коментира веднага.

Видал-Куадрас е бивш ръководител на дясноцентристката Народна партия (НП) в Каталуния и основател на испанската крайнодясна партия Vox. Между 2009 г. и 2014 г. той е и заместник-председател на Европейския парламент.

Той е твърд съюзник на Комитета на Националния съвет на съпротивата на Иран - опозиционна група в изгнание, която обвинява иранското правителство за нападението.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: