Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 15:26 731 2

САЩ ще предоставят над 4 милиона долара за засегнатите от кризата в Нагорни Карабах

  • сащ-
  • нагорни карабах-
  • помощ-
  • криза-
  • азербайджан-
  • армения-
  • милиони

Това заявиха от Американската агенция за международно развитие

САЩ ще предоставят над 4 милиона долара за засегнатите от кризата в Нагорни Карабах - 1
Снимкa: Shutterstock

Съединените щати ще предоставят над 4,1 млн. долара помощ за хората, засегнати от ситуацията в Нагорни Карабах, се казва в изявление на Американската агенция за международно развитие, след като превземането на региона от Азербайджан предизвика масово бягство на арменци, предаде Ройтерс.

Азербайджан и Армения са в противоречие от десетилетия, най-вече заради отцепилия се азербайджански регион Нагорни Карабах, който силите на Баку си върнаха през септември, предизвиквайки масово бягство на повечето от 120 000 етнически арменци в региона към съседна Армения.

USAID заяви, че допълнителната помощ, за която не е съобщавано по-рано, ще подпомогне усилията за осигуряване на помощ за близо 74 000 бежанци и разселени лица от региона, които се намират в Армения.

Според изявлението помощта ще увеличи хранителната помощ и ще осигури хуманитарна защита и спешен подслон.

С допълнителната помощ общата хуманитарна помощ на САЩ за реакция в Нагорни Карабах ще достигне близо 28 млн. долара от 2020 г. насам, се посочва в изявлението.

"САЩ подкрепят цивилното население, засегнато от военната операция на Азербайджан, и подкрепят усилията на арменското правителство да помогне на нуждаещите се", се казва в изявлението.

Двете кавказки държави са в конфликт най-вече заради района на Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до голяма степен населен и контролиран от етнически арменци с подкрепата на Ереван, докато Баку не си го върна през септември.

Ръководителката на USAID Саманта Пауър пътува до Армения и Азербайджан през септември след поражението на Азербайджан от бойците на отцепническия регион в конфликта, датиращ от съветската епоха.

"Изключително сме благодарни на арменското правителство и на арменския народ, че отвориха домовете и сърцата си за разселените лица. Ще продължим да ги подкрепяме по време на тази криза", заяви Пауър.

Арменците от Карабах - част от Азербайджан, която е извън контрола на Баку от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. - започнаха да бягат, след като техните сили бяха разгромени в операция на азербайджанските военни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АРЕ БЕ

    6 0 Отговор
    ЦЕЛИ ЧЕТИРИ МИЛИОНА ДОЛАРА ПО ЧЕТИРИ ДОЛАРА НА ЧОВЕК
    ТОЛКОВА ЩЕДРО НЕ МОА ДА ПОВЯРВАМ

    ГНУСНО ПО ГНУСНО. НАЙ ГНУСНО
    СОРОС ПРОПАГАНДА
  • 2 ама

    2 0 Отговор
    реално засегнатите нищо няма да получат, а държавния апарат на Армения ще преразпредели парите, както намери за добре. Тоя филм сме го гледали.
    И въобще не разбирам тоя патос от страна на американците - "изключително били благодарни на арменското правителство и на арменския народ, че отворили домовете и сърцата си за разселените лица". Айде по-полека, това са арменци и е нормално да се върнат в Армения, тия хора са същия тоя народ, на който оня благодари. То само тоя позор оставаше да видим, една държава да затвори границите за своя народ.
    А това, че над 120 000 ги беше страх да останат в Карабах, донякъде е заслуга на арменските управници и войните, които се водиха през годините.
    Лошият режим във времената на СССР държеше този регион спокоен, но сега е друго.