Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 07:26, обновена 22 Ноември, 2023 07:27 1 311 7

Нидерландците гласуват в напрегната надпревара за избор на нов министър-председател

  • нидерландия-
  • избори-
  • министър председател-
  • климат

Залогът е и дали избирателите в една от най-проспериращите европейски държави са готови да продължат да финансират политиките за климата

Нидерландците гласуват в напрегната надпревара за избор на нов министър-председател - 1
Снимка: БГНЕС

Нидерландските гласоподаватели гласуваха в сряда на избори, които се провеждат на косъм от победата и в които според проучванията на общественото мнение най-малко три партии, включително крайнодясната, могат да се надяват на първото място, без да се очертае ясен лидер.

Само едно нещо е сигурно: Нидерландия ще има първия си нов министър-председател от повече от десетилетие, след като през юли Марк Рюте подаде оставка, след като четвъртото му коалиционно правителство се разпадна и сложи край на 13-годишния си мандат.
Ограничаването на имиграцията - въпросът, който предизвика разпадането на последния кабинет на Рюте през юли - беше ключов въпрос в допитването.

Залогът е и дали избирателите в една от най-проспериращите европейски държави са готови да продължат да финансират политиките за климата, като например скъпото изграждане на офшорни вятърни паркове на фона на шока от поскъпването на живота, който се наблюдава на целия континент.

Нито една партия не е на път да събере повече от 20% от гласовете, а късните проучвания показват, че лидерът на лейбъристите Франс Тимерманс и антиислямският политик Геерт Вилдерс ще спечелят, така че са възможни много сценарии.
Наследникът на Рюте начело на консервативната Народна партия за свобода и демокрация (VVD), министърът на правосъдието Дилан Йешилгоз, турска имигрантка, която е твърдо настроена към имиграцията, се надява да стане първата жена министър-председател на страната.

Тя обаче е на опашката по популярност с Вилдерс и Тимерманс.

Първото място на Вилдерс може да доведе Нидерландия до твърда дясна коалиция със силна антиимиграционна линия. Антиислямският запалянко се опитва да смекчи имиджа си с надеждата, че ще може да влезе в правителството.
Ако Тимерманс се класира по-добре, това би могло да насочи следващото правителство към центъра и повече разходи за политиките в областта на климата.

Депутатът Питер Омцигт, центрист, който основа собствена партия след раздялата с християндемократите, изостава леко от тримата в последните проучвания, но също може да изиграе ключова роля.

Във всеки случай предстоят продължителни коалиционни преговори, което е съвсем в съответствие с традицията в Нидерландия.

Кабините за гласуване са отворени от 7:30 ч. и затварят в 21:00 ч. (2000 GMT), когато националната телевизия NOS публикува първия екзитпол.
Партията, която спечели най-много места, традиционно поема водеща роля в преговорите и осигурява министър-председателя - но дори и това не е гарантирано според нидерландската система.

Тъй като Нидерландия е член-основател на ЕС, а Рюте е ключов участник в срещите на върха на ЕС, колегите му лидери също ще следят резултата, тъй като десните партии предложиха да се търсят изключения от правилата на блока в областта на селското стопанство и имиграцията.

Една твърда дясна коалиция би потърсила нови стратегии за ограничаване на имиграцията и би смекчила плановете за ограничаване на отглеждането на животни и използването на торове, на които земеделските стопани силно се противопоставят.

Една по-центристка коалиция вероятно ще продължи да изгражда възобновяеми енергийни източници, по-специално вятърни паркове в Северно море, ще следва плановете за намаляване на добитъка и ще увеличи социалните разходи, включително ще повиши минималната работна заплата.

Рюте ще остане в ролята на служебен министър до назначаването на новото правителство, вероятно през първата половина на 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кралство

    7 0 Отговор
    Нидерландия остава да има и Министър председател туркиня от кюрдски етнос , госпожата Дилан .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Mесофил

    1 0 Отговор
    Дано спечелят кравите, че ако пак на власт са перките, жална ни майка!
  • 6 Простотията

    0 0 Отговор
    Не може да се изтрие!
  • 7 факуса

    2 0 Отговор
    нали имат весели кексчета що са напрегнати
Новини по държави: