Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 03:13 3 930 84

23 ноември 1932 г. - Голодомор! 100 000 българи са сред жертвите

  • голодомор-
  • геноцид-
  • сталин

Сталин организира масов глад в Украйна

23 ноември 1932 г. - Голодомор! 100 000 българи са сред жертвите - 1
Снимки: Архив/Музей на Голодомора

На 23 ноември Украйна отдава почит на жертвите на Голодомора. Много преди концентрационните лагери в нацистка Германия Сталин организира етническо прочистване чрез глад. Негови жертви са 7 млн. украинци.

По данни на учените, най-много са пострадали от глада тогавашните Харковска и Киевска области (сегашните Полтавска, Сумска, Харковска, Черкаска, Киевска, Житомирска). На тях се падат 52,8% от умрелите. Смъртността на населението тук е превишавала средното ниво 8-9 и повече пъти. В днешните Винницка, Одеска, Днипропетровска области нивото на смъртността е било 5-6 пъти по-високо, в Донбас – 3-4 пъти. Фактически гладът е обхванал цялата Централна, Южна, Северна и Източна част на съвременна Украйна.

На практика това означавало физическо изтребване на всички класови и национални "врагове" на сталинския режим, тоест на хора, които са имали свое мнение относно развитието на "светлото бъдеще".

През ХIХ и началото на ХХ в. Украйна е житницата на Европа. Страната е произвеждала 20% от световното производство на пшеницата, 43% - от ечемика, 10% - от царевицата. Но това е било в условията на пазарна икономика и частна собственост. По време на военния комунизъм (1918-1921 г.) болшевишката власт оставя на селянина само 14 кг зърно месечно, останалото конфискува. В знак на протест украинците престават да произвеждат. Възниква дефицит на хранителни стоки, а в руския район Поволжие - глад. Вероятно, възрастните българи помнят, как в България се е събирало зърно в помощ на гладуващите в Поволжието. Но тогава никой не си е задавал въпроса, нима само сушата е причина в Русия да няма хляб?

Лансираната от Ленин НЕП (новата икономическа политика), приета от през март 1921 г., обнадеждава украинските селяни, много от които след революцията през 1917 г. са се сдобили със земя. Вместо изземване на зърното се въвежда поносим данък. Излишъците от пшеницата селяните пускат на пазара. В сравнение с 1913 г., която се смята за "върха", през 1927 г. обработваемата площ в Украйна се увеличава с 10%. Тогава в украинското село доминират дребните и средни производители. Заможните селяни са били едва 5% и са притежавали по 40-60 декара земя. Населението на Украйна тогава е около 28-30 млн.

С идването на власт на Сталин политиката се променя. Кремъл залага на колективизацията в селското стопанство.

През 1929-1930 г. Сталин предприема атака срещу лидерите в украинското село - заможните хора, а по-късно - и срещу средните производители. В Сибир са депортирани 850 хил. украинци. Това не пречупва съпротивата на украинците срещу колхозите. През март 1930 г. Сталин публикува във в. „Правда“ програмната си статия „Главозамаяни от успехите“. Тя дава сигнал за временно спиране на насилствена колективизация.

Веднага 50% от колективизираните украинци напускат колхозите. Но този път държавата създава за частника непоносими данъчни условия, предоставя нископродуктивни парцели. И селяните отново се връщат в колхозите. Производството обаче продължава да спада. През 1931 г. на полето остават неприбрани 30% от реколтата, а през 1932 г. посевните площи намаляват с 20%. А за изхранването на градовете и за внос на оборудване за индустриализацията е необходимо зърно, което за Москва е равностойно на валута. В Украйна пристигат пратениците на Сталин - Вячеслав Молотов и Лазар Каганович. Заедно с репресивните органи на държавата те започват да изземват дори и зърното, което е било заделено за посев. Започва масов глад.

Пресметнато е, че през януари 1933 г. средното украинско селско семейство (5 души) разполага с 80 кг зърно и до новата реколта, т.е. до август, всеки член на фамилията е трябвало да консумира не повече от 2 кг хляб месечно - 60 г дневно. Известно е, че когато украинското село умира, от Одеса житото с кораби се изнася в чужбина. Със спечелената валута се внасят турбини и друго тежко машиностроително оборудване за индустриализацията. В СССР Украйна е осигурявала 38% от зърното.

Частната собственост върху земята в Украйна има по-дълбоки традиции, отколкото в Русия, и затова украинците по-дълго се съпротивляват на колективизацията. "Инстинктът за частна собственост в Украйна е по-силен, отколкото в Русия",- констатира и известният съветски писател Василий Гросман.

За Сталин укротяването на украинското село чрез глад е и средство за отслабване на украинския национализъм. "Селският въпрос е основата на националния въпрос", често повтарял вождът на световния пролетариат.

След края на Втората световна война Сталин решава отново да превъзпита украинците чрез глад.

Но същата тази статистика показва, че през лятото на 1947 г. в Украйна е имало 1,154 млн. дистрофици. От глад умират предимно селяни и работници - украинци, руснаци, евреи, българи, гагаузи. Стига се дори до канибализъм.

В писмото си до Никита Хрушчов - ръководител на Украйна, висш партиен функционер в Одеса пише: "Когато влязох в къщата на една колхозничка, видях нещо ужасно. Жената беше разрязала трупа на детето си и казваше: "Манечка сме я изяли, а Ванечка ще го поръсим със сол и ще го запазим за после". От глад тя полудя и закла децата си".

Но Сталин не вярва на тези сигнали. "Всичко е лъжа,- казва той на обкръжението си.- Вие искате да ме трогнете, за да отворя държавните резерви".

И да сведем глави пред българските жертви на Голодомора. Знае се, че на територията на Украйна има две големи български диаспори – Бесарабия (днес Одеска област) и Таврия (днес Запорожка област).

Българите в Бесарабия се заселват в края на XVIII век и първите три десетилетия на XIX век, бягайки от жестокото турско робство. А българите в Таврия се преселват през 1860-62 г. от бесарабските български села.

По време на двата Голодомора от 1921-23 г. и 1932-33 г. българите в Таврия дават общо около 30 000 жертви. До началото на Втората световна война българите в Бесарабия са в границите на Румъния. През зимата на 1946-47 г. сталинската власт организира Голодомор и в Бесарабия (Молдова и Одеска област на Украйна), при който умират над 70 000 етнически българи.

Общо в трите сталински Голодомора умират около 100 000 бесарабски и таврийски българи, което е една трета от техния брой. Трагедията на украинския народ е и българска трагедия.

Най-много гладуващи е имало в края на февруари 1933 г.. Те са предимно колхозници... Гладуващите консумират различни сурогати (царевични стъбла, зърнени люспи, слама, гнили дини и цвекло, картофени люспи). Има случаи, когато хората се хранят с котки, кучета и умрели коне. Регистрирани са 28 случаи на човекоядство, от тях 19 - в Киевска област. През февруари са регистрирани 13 случая на консумация на умрели хора.

Александровский, помощник-началник на секретно-политически отдел

...Канибалите, които видях и с които разговарях, са бедняци, средняци, колхозници и еднолични производители, останали без поминък. Всички те правят впечатление на зверски гладни хора, които нямат никакви желания, освен едно - каквото и да е, на каквато и да е цена да се нахранят...

Доклад на О.Одинцов, министър на земеделието на УССР


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    61 32 Отговор
    Сталин е Бил Садистичен Психопат
    Накрая Съдбата Го Наказа с инсулт

    Коментиран от #7, #8, #13, #14, #15, #55, #73

  • 3 Aлфа Bълкът

    8 22 Отговор

    До коментар #1 от "РАДИО АЛТАФ":

    И аз съм буден, вързах кучетата, ударих 1 кило вино
    (2 половинки на екс) да не настина и лягам.

    Коментиран от #11

  • 4 Aлфа Bълкът

    59 56 Отговор
    Затова украинците няма да се предадат и ще смачкат руските окупатори! Трябва да прожектират такива филми, като "Време разделно" за нас, за да намразят окупаторите и да ги смажат!

    Коментиран от #9, #12, #80

  • 5 А имаше

    46 22 Отговор
    сталинисти, а може би още ги има?! Толкова невероятно зловеща е човешката история, реалната! А не някакви напудрените алабали!
  • 6 Айде бе

    65 42 Отговор
    Глодомора е бил навсякаде по страната им-стига вече изопачаване.Това е като да кажеш,че Великата Депресия е засегнала само индианците в САЩ..,.

    Коментиран от #57, #63

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 13 Отговор

    До коментар #4 от "Aлфа Bълкът":

    господин Ник Алфа Народа е Разидинен Вече 34 Години
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 От СиЕнЕн

    21 12 Отговор
    Ричард Хаас: Трябва да „намалим целите си“ в Украйна, „Нека спасим 80% от страната“
    Следователно това, което твърдя, е, че Съединените щати трябва да имат много директни разговори с Украйна, с президента Зеленски. За момента, нека 80% от тази страна бъде спасена, 80% от тази страна възстановена.
    Идеята, че още една или две или три години от това ще доведат до успех, просто не я виждам. Русия е на бойна нога.Просто мисля, по всяко време във външната политика, по всяко време в живота има голяма пропаст между това, което се опитвате да направите, и способността ви да го направите, или трябва да увеличите средствата си, или да намалите целите си. Мисля, че тук единственият реалистичен вариант като тактическа мярка е да намалим целите си."

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Глупости

    39 18 Отговор
    Обхваща украинци, руснаци, беларуси, евреи и други народи. И ако е насочено срещу всички националности, то няма как да е геноцид. Геноцидът е унищожение на национална или религиозна основа
  • 22 Гладомора

    41 20 Отговор
    че големият глад и природните катаклизми/сушата/ през 30-те години са причинили не само смърт на украинци, но и на руснаци, казахстанци, беларуси и на други народи.
    Съединените щати също страдат - резултата: великата депресия.

    Коментиран от #58

  • 23 Тоя Ричард Хаас

    10 10 Отговор

    До коментар #19 от "От СиЕнЕн":

    Може и да е американски дипломат и президент на Съвета за външни отношения на САЩ, но не е абониран за Бесарабски Фронт!
    Да си затваря устата тогава!
  • 24 артишок

    45 9 Отговор
    Козяшкият планктон и халтураджиите със снимките от Дахау и Освинецим. Гладът НЕ е бил единствено или насочен към украйна по това време, а в много области на Русия. Най-големият и непризнат гладомор е извършен от британия спрямо Индия над 10 000 000 ..Последно го завършва Чърчил - "тия се множат, като зайци". Сталин е бил г0вед0, но в сферата на пропагандата сте 1:1 като него.
  • 25 ха ха

    39 11 Отговор
    е как мислите правоверните атлантици прогониха 1/3 от населението в българия ? със същите методи
  • 26 Сталин е

    25 9 Отговор
    грузинец!

    А и за Гладомора теориите са различни!
  • 27 Историк

    31 7 Отговор
    Тогава обаче гладът обхвана не само Украйна, но и много други селскостопански райони на СССР, включително Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, значителна част от Централния Чернозем, Казахстан, Западен Сибир и Южния Урал. Според различни източници 7-8 милиона души са умрели от глад, от които 3-3,5 милиона в район Украйна, 2 милиона в Казахстан и Киргизстан и 2-2,5 милиона в RSFSR. Цялото многоетническо население на засегнатите райони страда от глад.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Нека започнем от

    20 11 Отговор
    Началото на хазарските безумия, сътворени с руския народ и намиращите се на същите територии и хазари. Хазарите в сащ, банкерската мафия изпраща хазарина "революционер" Троцки с една група "революционери" и много пари от сащ за Русия с кораб да направят "Майдан". Германия и банкерските хазари там пък изпращат хазара Ленин от Швейцария със запечатен вагон в царска Русия също да направи същия "Майдан"! Последвалите реши от кръв и всякакви дивотии, както и гладът, за който тука се пише е СЛЕДСТВИЕ НА ТОЗИ МАЙДАН в Русия.
    Правили били "национализация"?
    А сега, днес 2023-та г, какво разказаха около изборите за кмет за София, от групата на ДС-арите?
    Щели да "вземат всеки 2-ри, 3-ти и т.н. апартамент на хората..."? Май пак тези внуци на "Комунизма" от ДС ще ни натикат в нова "национализация " и български голодомор? До кога хората по планетата ще търпят, да ги управляват психопати? Защо сме толкова глупави и наивни? Можем да се обединим и си направим друга, човешка система! И всеки, който е ненормален, НЯМА ДА ГО ДИПУСКАМЕ ДО ВЛАСТ!!! Не е трудно, просто е да се организираме по друг начин, сами да решаваме нашата си съдба. Никакви хегемони, ЕС-галфони, ППДБГРОБДПСБСП и подобни.... Наородът трябва сам да си решава съдбата. Нова човешка система!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 От януари до август

    12 23 Отговор
    Давали по 80 кг зърно на 5-членно семейство?
    Кой от вас последно е варил пшеница? Една чашка за кафе с две-три чаши вода се вари и става страхотна храна. От януари до август са 8 месеца, по 10 кг пшеница на месец... Това стига без проблем, на хората ако се има и в предвид, че те са имали не само пшеница. Предимно селското население са имали и овце, кокошки, патици, кози и т.н. Тогава хората са имали друг поминък. Пролетта излизат коприва и са си варили супа от коприва. Други неща, като киселек и зеле, планински лук и подобни. Тези по морското крайбрежие са ловели риба. Не ги мислете тези глупости в статията. Тогава хората са умеели да оцеляват много по-добре от днес.
    И аз лично мога да мина месеца и само с два-три кг пшеница. Напълно стига на един възрастен човек.

    Коментиран от #61

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гориил

    19 13 Отговор
    Западната зърнена квота беше възможно най-висока и очевидно имаше за цел да изтощи и отслаби СССР. Москва не можеше да се откаже от индустриализацията в контекста на разпространението на нацизма в Германия и подстрекаването на Англия и Франция да нападнат СССР. Ако Хитлер беше нахлул в толкова изостанала и неразвита страна като прединдустриалния Съветски съюз, половината от населението на Русия щеше да умре в газови пещи. А втората се превърна в робска работна сила.
  • 36 ворн

    16 8 Отговор
    До колкото се разбира от статията , богатите и средни украинци са се противопоставили на колективизацията и колхозите и почти са спряли да произвеждат зърно, а болшевиките за наказание са им взели зърното , което са произвели за себе си , така го разбрах . В единн руски сериал (не обърнах внимание дали е руски или украински) за лагерите в Сибир ( “Зулейха отваря очи“) показват точно това ...богат татарин закопал чувалите с жито в гората , отиде да си вземе няколко чувала , в гората попадна на отряд червеноармейци ,като видяха чувалите с жито го застреляха на място като кулак и враг на народа, а жена му депортираха в Сибир , където остава до промяната в политиката и закриване на лагерите в Сибир ....филмът го има в нета .
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Това е то

    12 17 Отговор
    Русия е най-голямото зло в Европа. Хитлер в сравнение с тях е направо хрисим. Бог да пази България.

    Коментиран от #56

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Харон

    16 6 Отговор
    Затова посрещат немците като освободители в редица украински села през ВСВ.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 За жалост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Леко се оттървал.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Хахахаха

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Айде бе":

    Айде бе. Я чети добре!

    Смъртността на населението тук е превишавала средното ниво 8-9 и повече пъти. В днешните Винницка, Одеска, Днипропетровска области нивото на смъртността е било 5-6 пъти по-високо, в Донбас – 3-4 пъти. Фактически гладът е обхванал цялата Централна, Южна, Северна и Източна част на съвременна Украйна.


    Навсякъде, само дето в Украйна е било 8-9 пъти повече от средното в другите райони. Къде ви намират такива знаещи всичко?

    Коментиран от #59

  • 58 Хахахаха

    12 6 Отговор

    До коментар #22 от "Гладомора":

    И до теб да напиша, че не схващате и четете между редовете! Смъртността в Украйна е била 8-9 пъти повече от средната смъртност в русия!

    Коментиран от #67

  • 59 ТАКА Е

    10 14 Отговор

    До коментар #57 от "Хахахаха":

    ОСНОВНО ПОРАДИ ДЕЙСТВИЯТА НА УКРАИНСКИТЕ ЗАПОМНИ УКРАИНСКИТЕ БОЛШЕВИШКИ ДЕЙЦИ НАТЯГАЩИ СЕ НА МОСКВА
    ТЕ НА МЯСТО СА ЗАВИШАВАЛИ ДВОЙНО ПЛАНОВЕТЕ ЗА ИЗЕМВАНЕ НА ЗЪРНО САМО И САМО ДА СЕ ПОДМАЖАТ НА НАЧАЛНИКА В ОНЯ МОМЕНТ СТАЛИН
    АМИ ДА ТИ ПРИЛЧА НА НЕЩО
    СЕГА ПРАВЯТ СЪЩОТО ДА СЕ ПОДМАЖАТ НА НАЧАЛНИКА В СЛУЧАЯ КЛИКАТА ЗАД БАЙДЪН
    РЕЗУЛТАТИТЕ СА ЕДНАКВИ
    УКРАИНЦИТЕ ГО ОТНАСЯТ НЕ ЗНАМ КОГА ЩЕ ПОУМНЕЯТ

    Коментиран от #60

  • 60 Хахахаха

    13 3 Отговор

    До коментар #59 от "ТАКА Е":

    Така ли е? Аааааа, а отгоре другия пише, че не е така! Айде разберете се. Сталин е докарал Голодомора до Украйна и украинците това все още го помнят да знаеш.
  • 61 Така де

    9 3 Отговор

    До коментар #32 от "От януари до август":

    Да ти се връща това изобилие на твоето семейство.
  • 62 Иван

    11 11 Отговор
    Изрода Путин иска сега да направи същото с украинците, както пез 1932-33 г.

    Коментиран от #65

  • 63 Това не е вярно.Малко се просвети

    10 8 Отговор

    До коментар #6 от "Айде бе":

    и после пиши.Не мразя руснаците,но Сталин си е бил пълен изрод.А крайното русофилство си е нелечима болест явно.

    Коментиран от #66

  • 64 Аджамия

    9 4 Отговор
    Значиии авторът си е пълен аджамия щом ми твърди,че среден селянин в Украйна имал 50-60 декара земя.В България с толкова декари в полето те имаха за беден.Среден селянин започваше от 150-200 декара.И как украинските селяни са имали частнически традиции като до 1917г. не са имали земя ,а най-големите земевладелци са били в Украйна. Например бащата на Лео Троцки около Одеса е имал няколко десетки хиляди декара земя.

    Коментиран от #77, #78

  • 65 аз съм за..

    11 4 Отговор

    До коментар #62 от "Иван":

    Тва племе укрофашистко-требва да си оди,що не споменават что сделали они по време на волинската трагедия..а степан и петлюра са били обучени в гестапо,и са пращали със кеф-при светията местното мирно население в бандерско..
  • 66 аз съм за..

    7 2 Отговор

    До коментар #63 от "Това не е вярно.Малко се просвети":

    Голема държава се управлява малко по строго,иначе свободията води до изкрейзване.виж краварско,ако нещо не ми изнася отдим у блзкото школо или мол и си го изкарвам по движещи се цели..и това става през 2-3 дена,пресен случай от 19.11-тенеси..половин дузина при светията.
  • 67 САЩисан вие на поляна

    9 5 Отговор

    До коментар #58 от "Хахахаха":

    Да много знаеш каква е била смъртността в Азърбайджан да речем. Краварска пропаганда за жълтопаветници.
  • 68 !!!?

    10 10 Отговор
    Русия е родината на Хитлеризма...диктатора Путин го доказа !!!?

    Коментиран от #83

  • 69 !!!?

    8 7 Отговор
    Триптих - Диктатори на столетието !!!?

  • 70 Значи

    7 1 Отговор
    Америка е спасена от голямата депресия с украинското зърно срещу машини за индустрията на високи цени. Гласът е бил масов в цялата страна, но най-много в Украйна, като зърнопроизводител.
  • 71 НИТО ДУМА ЗА ГЛАДОМОРА В ПАЛЕСТИНА!

    9 4 Отговор
    Сега има ГЛАДОМОР В ПАЛЕСТИНА НО НИЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА ТОВА В 21 ВЕК? НАТАНЯХО Е СТАЛИНИСТ ФАШИСТ!
  • 72 Украинска холера са управляващите БЕЗРОД

    6 3 Отговор
    Сега зеления наркоман унищожава ОКРАИНА като избива народа й!
  • 73 справедливост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А ние ще накажем психопатичните му последователи.
  • 74 И в БГ

    7 2 Отговор
    Е имало глад и недоимък, първо за Германия - наряд, а после за Съветите - купонна система. И в двата случая сме хранили чужди. Така, че да внимаваме. След 1990 - купонна система отново, 1996 - изнесоха зърното и ядохме негоден хляб. Дано се поучим от недалечната ни история. Недалновидната политика се плаща от всички и от поколенията.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Аджамията си ти

    3 0 Отговор

    До коментар #64 от "Аджамия":

    "През 1934 г. 63 % от стопанствата притежават земя до 50 дка, а притежаваната от тях земя общо представлява само 30 % от цялата обработваема площ в България."

    Цитат от статията "Българското село през ХХ век", в нета.

    Какви 150-200 декара сънуваш? По толкова са имали едрите земевладелци...
  • 79 поредният птопаганден пасквил

    3 0 Отговор
    не е само в украйна, а са засегнати и другите съветски републики, умират и много руснаци
  • 80 хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Aлфа Bълкът":

    пропагандни филмчета от отворено общество хахаха благодаря с малоумната антируска пропаганда в полза на краварите
  • 81 Зайо Байо

    1 0 Отговор
    Кой прави ГОЛОДОМОРА ? Сталин или Русия ? Сталин е грузинец !
  • 82 Мнение

    2 2 Отговор
    А сега колко са гладните жертви в България, резултат от бруталният капитализъм,долни лицемери!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 И ПАК ПРОПАГАНДА С ПОЛУИСТИНИ

    0 3 Отговор
    ПРЕИНАЧЕНИ ПРОПАГАНДНИ НЕИСТИНИ И ПОЛУИСТИНИ. ДА СЕ ЗНАЕ ЧЕ ГЛАДА Е БИЛ НЕ САМО ЗА У-ЦИТЕ ТОГАВА !!!ТОЛКОВА ЗА ТОВА !!!!
    А сега СМЪРТОМОРА на у-ците , който Зеления им спретна заради чужди интереси???? или няма такова нещо, може би е демократичен според евценности.????
    А СМЪРТОМОРА, ГЛАДОМОРА палестиците ????
Новини по държави: