Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 15:37 1 929 10

Мир! Какво всъщност предвижда споразумението между Израел и "Хамас"

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • катар-
  • заложници-
  • хизбула

Световните лидери все пак одобриха споразумението, макар и в различна степен, като го определиха като положителна стъпка в намиране на изход от войната между Израел и "Хамас"

Мир! Какво всъщност предвижда споразумението между Израел и "Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Както вече съобщихме, тази нощ израелското правителство одобри условията на сделката с радикалната палестинска групировка "Хамас" за освобождаване на заложници и временно прекратяване на огъня в Ивицата Газа.

Припомняме накратко основните моменти от постигнатото споразумение и по-нататъшните намерения на страните.

В следващите 24 часа трябва да бъде обявена четиридневна пауза във военните действия.

На този етап "Хамас" ще освободи 50 заложници от Газа (повечето от тях, според "Хамас", са чуждестранни граждани)

Израел ще освободи 150 палестински жени и тийнейджъри, държани в израелски затвори.

На втория етап паузата във военните действия ще се удължава с един ден за всеки 10 освободени заложници.

Израел ще освободи още "до 150" палестински затворници, ако "до 50" заложници бъдат освободени от Газа.

Израел публикува списък с общо 300 палестинци, които могат да бъдат освободени - повечето от тях млади мъже, задържани за нападения срещу израелци.

Лидерът на националистическата партия Otzma Yehudit (Еврейската сила) и министър на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир нарече снощното споразумение за освобождаване на някои израелски и чуждестранни заложници в замяна на значително повече палестински затворници от израелските затвори "опасен прецедент, който повтаря минали грешки".

Вместо това политикът призова за засилени военни действия от страна на израелските военни, за да принудят "Хамас" да се съгласи на всеобхватна сделка за заложници. Той каза, че министрите от неговата партия са гласували против настоящата версия на сделката "с известно колебание", признавайки, че всички варианти по това време "са били лоши".

Световните лидери обаче одобриха споразумението макар и в различна степен като го определиха като положителна стъпка в намиране на изход от войната между Израел и 'Хамас".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 3 Отговор
    Иран унищожи цяла база на Израел

    Коментиран от #3

  • 2 евреите със

    14 1 Отговор
    сигурност пак ще излъжат.
  • 3 Израел

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    унищожи 400 тунела на терористите подкрепяни от русия.
  • 4 Арабските

    4 3 Отговор
    Държави да направят държава Пакестина под тяхно управление и да се приключва с терористичните изпълнения на хамас
  • 5 Исак Клекналовский

    8 2 Отговор
    Клекнахме на Хамасидите.
  • 6 ВСУ

    2 10 Отговор
    Израел да прати ПВО в Украйна, за да се защити и от Хамас, които съществуват благодарение на русия. Както и иранските главорези съществуват благодарение на русия!

    Коментиран от #7

  • 7 оня

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "ВСУ":

    "Хамас" е шиитска терористична организация, създадена по подобие на египетската "мюсюлмансли братя". С помощта на Израел прераства в политическа организация, за да пречи на ООП и Ясер Арафат! През 2006 печели изборите в палестинската автономия и служи на Израел, за да държи обстановката напрегната и да предизвиква Израел да изтреби всички не евреи населяващи страната.
  • 8 незнайко

    2 1 Отговор
    ( Споразумението за прекратяване на огъня между въоръжената групировка "Хамас" и Израел беше потвърдено и от двете враждуващи страни ) Вие казвате ( "Хамас" е шиитска терористична организация, създадена по подобие на египетската "мюсюлмансли братя". С помощта на Израел прераства в политическа организация . ) Получава се някакво противоречие , Израел се бие със себе си !!!

    Коментиран от #10

  • 9 бай Даньо

    2 0 Отговор
    Арабите пак ще бъдат излъгани. Трябваше докато държат за топките да стискат яко и да искат ни повече ни по малко палестинска държава изтегляне от западния бряг на евреите и свободна Газа .
  • 10 бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "незнайко":

    Много ли си учуден че така работи света. Те и талибаните бяха създадени от ЦРУ , но виж как пораснаха ...